Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanulj meg szelídnek lenni, miközben Jézussal jársz

2023. május 16. 03:00 - papk

book-g7d3543ddf_640_1.jpg

"Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterhelődtetek, és én nyugalmat adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és nyugalmat találtok lelketeknek" Máté 11:28-29 (NIV fordítás)

A szelídség több okból is fontos: enyhíti a konfliktusokat, lefegyverzi a kritikusokat, meggyőző erejű, mások számára vonzó, és szeretetet közvetít.

De a legfontosabb az, hogy ha szelíd vagy, jobban hasonlítasz Jézushoz. A Máté 11:28-29-ben Jézus ezt mondja: "Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterhelődtetek, és én nyugalmat adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és nyugalmat találtok lelketeknek" (NIV fordítás).

Fáradtnak és leterheltnek érzed ma magad? Szeretnél nyugalmat találni és békességre lelni? A nyugalom és a béke abból fakad, hogy olyanok vagyunk, mint Jézus - abból, hogy szelídek vagyunk.

De nem tudsz csak úgy kisétálni az ajtón és rákényszeríteni magad arra, hogy szelíd légy. A szelídségnek "belülről" kell fakadnia. Isten Lelkének a gyümölcse kell, hogy legyen ez benned. Jézus szelíd, és ha vele jársz, te is megtanulsz szelídnek lenni.

Több mint 30 éve szinte minden nap imádkozom azért, hogy "Uram, segíts, hogy úgy bánjak az emberekkel, ahogy Jézus tenné". Miért? Mert természetemnél fogva nem vagyok szelíd ember. Ezért hagynom kell, hogy Isten kimunkálja bennem és az életemben a szelídséget.

Ahhoz, hogy Isten segítségével gyakorold a szelídséget, tedd meg a következő három dolgot ezen a héten:

1.  Amikor valaki kiszolgál téged, légy megértő, ne követelőző.  Amikor legközelebb egy hosszú sorban állsz, például egy hivatalban vagy kávézóban, légy megértő azzal a személlyel, aki végül majd kiszolgál téged.

2. Ha valaki nem ért veled egyet, legyél kedves vele akkor is, ha neked más a véleményed. Soha nem fogja megérteni a másik ember az álláspontodat, ha mérgesen vagy dühösen mondod el. Nem kell meghátrálnod Isten igazságától, de szelíden és tisztelettel kell bánnod az emberekkel.

3. Ha valaki csalódást okoz neked, légy szelíd, ne ítélkezz. Az Efézus 4:32 ezt így mondja: "Legyetek szelídek egymáshoz, és érzékenyek egymásra. Bocsássatok meg egymásnak olyan gyorsan és teljesen, ahogyan Isten a Krisztusban megbocsátott nektek" (MSG fordítás). 

Ahogy Jézussal jársz, és minden nap a gyakorlatba is átülteted ezeket a dolgokat, azt fogod tapasztalni magadon, hogy szelídebbé és Jézushoz hasonlóbbá válsz.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:  

  • Az iga egy olyan hám, amelyet az állatra tesznek, amikor az ekét húzza. Miért jelent Jézus igája pihenést, nem pedig terhet?
  • Használtad már valaha azt a kifogást, hogy "én egyszerűen nem vagyok egy szelíd ember"? Milyen más tanult vagy felvett tulajdonságokat kezelünk néha úgy, mintha velünk születettek lennének?
  • Milyen változást tapasztaltál az életedben, beleértve a szelídebbé válást is, amióta Jézus követője lettél és megkaptad a Szentlelket? Ha nem vagy még hívő, fontold meg, hogy még ma megteszed ezt a lépést.

A szelídség a Jézussal való kapcsolatod gyümölcse

A szelídség a Szentélek gyümölcse, Isten Szent Lelkének benned való kiáradása. Nem lehetsz szelíd a Szentlélek ereje nélkül. A Szentlélek erejét pedig csak akkor kapod meg, ha átadod az életedet Jézusnak. Ha készen állsz erre a lépésre, mondd el ezt az imát:

"Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy feltámasztottad Őt az életre. Szeretnék Őbenne bízni mint Megváltómban, és a mai naptól fogva Uramként követni Őt. Természetemnél fogva én nem vagyok szelíd ember. Segíts, hogy megtanuljak Jézussal járni, és engedd, hogy Szentlelked olyan szelíddé tegyen, mint Ő. Vezesd az életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.09.) 

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.) 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása