Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyünk egy konfliktusban olyanok, mint Jézus?

2023. június 01. 03:00 - papk

 

sunset-g4bd5c3f0e_640.jpg

 

"Senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt"

(Filippi 2,4-5)

Amikor valakivel konfliktusba kerülsz és meg szeretnéd azt oldani, először is be kell ismerd a te részedet a problémában. Aztán meg kell hallgatnod a másik fél sérelmeit és nézőpontját.

Minden konfliktusban - az emberi kapcsolatainktól kezdve a politikaiig - azt hisszük, hogy eszmékről vitatkozunk. Ám vitáink valójában érzelmi indíttatásúak. Bármikor, amikor konfliktus jön létre, akkor valakinek az érzései sérültek, vagy valaki úgy érezte, hogy megsértették, megbántották, esetleg megalázták. A konfliktust nem az eltérő nézetek, hanem az azok mögött meghúzódó érzelmek idézik elő.

Sérült emberek sértenek meg másokat. Minél inkább megbántva érzi magát valaki, annál indulatosabban lép fel mindenki mással szemben. Azok az emberek, akik nem hordoznak magukban sérelmeket, nem bántanak másokat. Azok az emberek, akiket szeretet tölt el, szeretetteljesek másokkal. Azok az emberek, akik tele vannak örömmel, örömmel fordulnak másokhoz. A békével teli emberek békében vannak mindenkivel. Ám akik sérültnek érzik magukat, azok sérteni, bántani fognak másokat. Ők szidalmaznak.

Ha jó kapcsolatot akarsz teremteni, akkor az emberek sérüléseiből, szükségleteiből és érdekeiből kell kiindulnod. Ha jó értékesítő akarsz lenni, nem a termékeddel, hanem az ügyfél fájdalmaival, szükségleteivel és érdeklődési körével kezded. Ha jó tanár, lelkész vagy bármilyen segítő szakmájú akarsz lenni, akkor az emberek szükségleteivel, fájdalmaival és érdekeivel kell kezdened.

A Filippi 2,4-5 azt mondja: "Senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt".

Gyakran annyira lefoglal a konfliktusokban az, hogy a másikkal megértesd saját álláspontodat, hogy ezért nem figyelsz oda a másikra? Amikor mindenki csak beszél, és nem figyelnek a egymásra, akkor a felek egyre távolabb kerülnek érzelmileg egymástól.

Ezért aztán, szánt szándékkal át kell helyezned a fókuszt a saját igényeidről a másik igényeire! A konfliktus megoldása azzal kezdődik, hogy eldöntöd milyen módon tekintesz a helyzetre. A „nézni” szóra a Filippi 2,4, a görög „scopos” szót használja. Ebből a szóból származnak a mikroszkóp és teleszkóp szavaink.

A „scopos” jelentése: összpontosítani. A igeszakasz következő része javasolja, hogy a hozzáállásod legyen ugyanolyan, mint Jézus Krisztusé. Akkor hasonlítasz leginkább Jézusra, amikor a másik fájdalmaira összpontosítasz és nem a magadéra.

Van egy régi mondás, amely így szól: „Keresd a mások megértését, mielőtt azt keresnéd, hogy megértsenek!”.

Amikor a másik ember szükségleteire összpontosítasz, és nem a sajátjaidra, akkor jobban megérted a helyzetet, és hozzákezdhetsz a konfliktus megoldásához.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:  

  • Hogyan mutatja Jézus élete azt hogy, hogyan kell mások érdekeit szem előtt tartani?
  • Milyen módon gyakorolhatod a másik szükségleteivel való törődést, még akkor is, ha nem vagy konfliktusban vele?
  • Mielőtt belekezdenél egy konfliktus megoldásába, mire kell ráhangolnod magad, hogy készen állj a másik felet is meghallgatni, és rá összpontosítani?

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben és az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki az utat a mennybe: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2. 8-9).

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életedet, kezdd ezzel az imával:

„Kedves Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Fiadban, Jézus Krisztusban, mindent, amit valaha hibáztam, megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz örök otthonodba a mennybe.

Megvallom, bűnös vagyok, és kérem a bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és te életre-támasztottad őt halottaiból. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva Uramként követem őt. Vezesd életemet, és segíts beteljesíteni akaratodat! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogad Jézust, kérlek, tudasd velem ezt és írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása