Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tégy jót azokkal, akik szembeszállnak veled

2023. június 07. 03:00 - Anita.B

pexels-luis-quintero-1759525.jpg

“Nektek pedig, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket;  áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket!  Aki arcul üt téged, tartsd oda annak arcod másik felét is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg!”

Lukács 6,27-29

Amikor üldöznek, zaklatnak vagy ellenállással nézel szembe, áldással kell válaszolnod.

Jézus azt mondja a Lukács 6,27-29-ben, “Nektek pedig, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket! Aki arcul üt téged, tartsd oda annak arcod másik felét is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg!” 

Ki csinálja ezt? Valójában nem sokan. De ez az a fajta válasz, ami megkülönbözteti a Keresztényeket — hiszen ez nem természetes, nem népszerű és nem is könnyű.

Nagyon sok bátorság kell ezekhez a dolgokhoz! Bárki megtorolhatja amit tettek vele, vagy válaszolhat valami gonosz dolgot. De nagy bátorság szükséges ahhoz, hogy áldással válaszoljunk.

Isten azt akarja, hogy szeresd ellenségeidet, tégy jót azokkal, akik gyűlölnek téged, áldd meg azokat, akik átkoznak, imádkozz azokért, akik bántanak és fordítsd oda a másik arcodat is. Ez könnyű? Nem. De ez a tanúságtétel legerősebb formája — és csak úgy tudod megtenni, ha betelsz Isten szeretetével.

A Komornyik című film azt mutatja be, hogy a Szabadságlovasok, akik a Polgárjogi Mozgalom idején harcoltak a rasszizmus ellen az Egyesült Államok déli részén, hogyan képezték ki az embereket, hogy ne vágjanak vissza, ha megütötték, leköpték, átkozták, vagy lökdösték őket, vagy amikor az emberek ételekkel dobálták. Ez az erőszakmentes álláspont felvételének egy intenzív jelenete.

Ahogy néztem a jelenetet, könnyek kezdtek potyogni az arcomon. Azt gondoltam, “Ez a fajta ember akarok lenni Jézus számára. Ilyen bátor akarok lenni. Bátor szívet akarok, ami nem enged a rosszba, bármit dobjanak is rám. És szeretettel akarok válaszolni.”

Ha elutasítod a megtorlást, és ehelyett szeretettel válaszolsz a munkahelyeden vagy valakinek, aki nem kedvel téged, Istennek örömöt okozol. És áldott leszel.

Jézus azt mondja, “Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben(Mt 5,10-12).

Jézus kifizette az árat érted. És azt mondja, hogy az ő követésének is ára van, amit meg kell fizetned. Ha Keresztény vagy, a Földön való népszerűség nem garantált — de a mennyei jutalmad igen.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan reagálsz a Jézus Krisztusért való szenvedés gondolatára? A válaszod hogyan befolyásolja a sértések vagy rosszallások kezelését?
  • Miért a szeretetben való reakció és nem a megtorlás a Krisztusról szóló tanúságtétel legerősebb formája?
  • Hogyan láthatsz életeket megváltozni azáltal, hogy szereted az ellenségeidet, imádkozol a bántalmazókért és odatartod a másik orcádat is?

Hol töltöd az örökkévalóságot?

A Biblia azt mondja, csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben, az ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. Nem érdemelheted ki a mennybe vezető utat, “Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék” (Efézus 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd ezzel az imával:

“Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha elhibáztam, megbocsáttatik, megtudom életem célját, és egy nap befogadsz mennyei, örök hajlékodba.

Bevallom, vétkeztem, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet és, hogy te feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban és a mai naptól fogva Uramként követni őt. Vezesd életemet és segítsd teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imádságot, hogy befogadd Jézust, akkor írj nekem egy e-mailt (angolul) a rick@PastorRick.com címre és tudasd velem. Szeretnék néhány ingyenes anyagot küldeni, melyek segítenek elindulni a Jézussal közös utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.05.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása