Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három további lépés a hatékony bibliatanulmányozáshoz

2023. június 27. 03:00 - FodorImi

photo-1581447109200-bf2769116351.jpg„Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Mt 4,4)

Isten azt akarja, hogy alkalmazd az Igét, és hagyd, hogy megváltoztassa az életedet. De ahhoz, hogy Isten Igéje megváltoztasson téged, tanulmányoznod kell azt.

Tegnap két általános alapelvet adtam a bibliatanulmányozáshoz, amit bárki, bárhol alkalmazhat:

1. Tedd fel a megfelelő kérdéseket.

2. Írd le a megfigyeléseidet.

Ma további hármat osztok meg veletek.

3. Alkalmazd Isten Igéjét. Amikor kérdéseket teszel fel és leírod a megfigyeléseidet, akkor a bibliatanulmányozás „mi” részében vagy. De amikor Isten Igéjét alkalmazod, akkor a „mi” részből a „hova” részbe lépsz át. Más szóval, azt kérdezed: „Hogyan fogja ez a Szentírás megváltoztatni az életemet?”.

Minden bibliatanulmányozás végső célja az alkalmazás. Valójában csak a Biblia azon részeiben hiszel igazán, amelyeket alkalmazod. Hiszel abban, hogy meg kell osztanod Krisztust másokkal? Hiszel a tizedfizetésben? Nos, végzed ezeket a tevékenységeket? Ha nem teszed őket, akkor nem igazán hiszed el, amit a Biblia tanít róluk.

A legtöbbünknek nem az a problémája a Bibliával, hogy mit nem értünk; hanem az, hogy alkalmazzuk-e azt, amit értünk.

4. Tanulmányozd szisztematikusan a Bibliát. Hallottál már a bibliatanulmányozás „mártogatós módszeréről”? Ez az, amikor csak kinyitod a Bibliát, és az ujjaddal oda böksz, ahonnan olvasni szeretnél. Aztán a következő alkalommal, amikor a Bibliát olvasod, egy másik, véletlenszerű helyen kezded. Ez a véletlenszerű megközelítés nem fog olyan eredményeket hozni, amilyet Isten szeretne az életedben. Ehelyett tanulmányozd a Bibliát szisztematikusan. Választhatod, hogy versről versre, könyvről könyvre, témáról témára tanulmányozod.

5. Olvasd a Bibliát újra és újra. Ez az egyszerű gyakorlat meg fogja változtatni az életedet. Elképesztő, hogy mennyi mindent ki tudsz hozni egy szakaszból, ha ugyanazt a részt újra és újra tanulmányozod, majd néhány hónap múlva visszatérsz ugyanahhoz a szakaszhoz. Minél többször olvasol egy részt, annál többet kapsz belőle.

Nincs jobb alkalom, mint a mai nap, hogy elkezdjük a Biblia tanulmányozását. Bármelyik módszert is választod a tanulmányozáshoz, alkalmazd ezt az öt alapelvet, és többet fogsz nyerni abból, amit olvasol.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A Szentírás mely részei azok, amelyeket már olvastál, de nem alkalmazod? Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy alkalmazd az életedben?
  • Ha eddig véletlenszerűen olvastad a Bibliát, hogyan kezdheted el szisztematikusan tanulmányozni?
  • Van-e olyan partnered, aki elszámoltathat téged? Ha nincs, kit tudnál ma felkeresni, hogy segítsen neked szorgalmasabban tanulmányozni a Bibliát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása