Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A csendességed nem kell, hogy unalmas legyen

2023. június 29. 03:00 - Anita.B

pexels-fallon-michael-3551711.jpg“Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” (Jakab 1,22)

Ha valamit erőteljesnek nevezünk, akkor az energiával teli és eredményes. Olyan éltető erő van benne, ami változáshoz vezet. Tudtad, hogy a Biblia tanulmányozásra szánt idő is lehet erőteljes?

De hogy is van ez? Hogyan lesz abból, amit gyakran “elcsendesedésnek” nevezünk, erőteljesen, dinamikusan eltöltött idő?

A dolgok akkor válnak erőteljessé amikor konkrétak lesznek. Tehát ahhoz, hogy a Bibliatanulmányozással töltött időd erőteljes és dinamikus legyen, az olvasott szöveg értelmezésének konkrét cselekvéssé válnia. Más szóval, amikor Isten igéjét olvasod, fel kell ismerned az Igében azokat a konkrét dolgokat, amiket Isten elvár tőled. Azokra az igazságokra kell összpontosítanod, amiket Isten szeretne, hogy most azonnal alkalmazz életedben.

Íme egy szokás, ami segít ebben: miután olvastad a Bibliát, írj egy egymondatos végrehajtási utasítást arról, amit olvastál. Ez abban segít abban, hogy ne csak hallgatója, hanem cselekvője is légy Isten Igéjének.

Egy ilyen utasításnak négy jellemzője van:

Személyre szóló. Nem írhatsz utasítást másnak. Nem arról van szó, hogy a világnak, vagy a házastársadnak, vagy a gyerekeidnek mit kellene megtennie. Arról szól, hogy neked mit kell tenned!

Konkrét. Az utasításod olyan kell, hogy legyen, amit a valóságban konkrétan el lehet végezni és olyan, amit te képes is vagy megtenni. A tágan értelmezhető általánosságok nem segítenek. Valójában az általánosságok aligha eredményeznek cselekvést, hanem inkább tehetetlennek érezzük magunkat tőlük.

Teljesíthető. Ha nem tudod ténylegesen teljesíteni, amit kitűztél, akkor valószínűleg elcsüggedsz. Ha az utasításodban az szerepel, hogy napi öt órát kell imádkoznod, akkor azt nem fogod tudni megtenni. Nem érdemes ilyet leírni! Másrészt, ha az szerepel benne, hogy egy nap se teljen el ima nélkül, az hasznos. Ez egy olyan dolog, ami reálisan megvalósító, teljesíthető.

Igazolható. Más szavakkal konkrét és mérhető célt kell kitűzni elérési határidővel, ami igazolja, hogy sikeresen megtörtént a cselekedet. Ha nem jelölsz ki egyértelműen meghatározott célt határidővel, akkor az csak egy vágyálom.

A Biblia bármely részéhez tudsz ilyen egy egymondatos végrehajtási utasítást készíteni, miközben olvasod. És amikor ezt meg is valósítod, akkor engedelmeskedsz annak, amit a Biblia Jakab levelének 1. fejezetében, a 22. versben mond: “Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat”.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Ennek az áhítatnak az elolvasása után, hogyan változik meg a csendességben Biblia olvasással eltöltött időd?
  • Milyen egymondatos végrehajtádi utasítást fogsz ma véghezvinni a gyakorlatban? 
  • Van benned vágy arra vonatkozóan, hogy azt tedd, amit Isten igéje mond? Hogyan tükröződik ez, az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.06.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása