Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan vállaljunk közösséget a szenvedésben?

2023. július 26. 03:00 - Olajfa

"Azáltal engedelmeskedtek igazán a Krisztus törvényének, ha egymást segítitek a bajokban." Gal 6,2 (NCV fordítás)

A keresztények sokat beszélnek a közösségről. De ez a szó különböző dolgokat is jelenthet, kezdve az istentisztelet előtti egyszerű köszönéstől a közös szolgálatig egy missziós úton. Ám a legmélyebb módja a közösségnek a szenvedésben való közösség, amikor vállalod annak kockázatát, hogy megosztod valaki mással a fájdalmadat.

A szenvedésben való közösségben Isten arra használja a fájdalmadat, hogy közelebb kerülj másokhoz. Ha ezt megengeded, a fájdalom elmélyíti a mások iránti szeretetedet. A szenvedés éretté, érzékennyé tesz és átformál. Én már láttam, ahogy a legmakacsabb, legegocentrikusabb emberek átváltoztak szerető, nagylelkű személyekké életük nagy tragédiája után, mert úgy döntöttek, hogy megosztják másokkal a fájdalmukat és elhordozzák másokét.

Amikor fiunk, Matthew meghalt, tudtuk, hogy a statisztikák nem jók a házasságunkra nézve. A gyermeküket elvesztő párok közel egyharmada válik el. Ezért mi nagyon tudatosan dolgoztunk a házasságunk ápolásán. Kegyelmet gyakoroltunk egymás felé. Úgy döntöttünk, hogy nem ítéljük el egymás érzéseit. És mivel ezt tudatosan így tettük, a szenvedésben való közösségünk közelebb hozott egymáshoz minket.

A galatákhoz írt levél 6. részének 2. verse azt mondja, "Azáltal engedelmeskedtek igazán Krisztus törvényének, ha egymást segítitek a bajokban." (NCV fordítás) Mi a Krisztus törvénye? Jézus azt mondja nekünk "Úgy szeresd embertársadat, mint saját magadat!" (Máté 29,32 NLT fordítás) Amikor másoknak segítesz fájdalmadban, szenvedésedben és gondjaidban - amikor belépsz a szenvedésben való közösségbe- akkor engedelmeskedsz Krisztus azon törvényének, hogy szeresd embertársadat, mint saját magadat.

Sok ember úgy gondol a szeretetre, mint a csokira, a rózsákra és szerelmes dalokra. De az igazi szeretet a másik ember javát szolgálja. A szeretet ápolja a fizikai sebeket. A szeretet lenyírja egy özvegy gyepét. A szeretet csendben ül valakivel, aki éppen gyászol. Az igazi szeretet cselekszik. Az igazi szeretet munkálkodik. És ha hagyod, a fájdalom megtanít, hogyan szeress igazán.

Ha részt akarsz venni mások szenvedésében, akkor te magadnak is sebezhetőnek kell lenned. Kockázatot kell vállalnod azzal, hogy megosztod valakivel az érzéseidet és hagyni Istennek, hogy a fájdalmadat felhasználva közelebb vonjon másokhoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért kockázatos sebezhetőnek lenni és megosztani másokkal a fájdalmaidat?
  • Az igazi szeretet a másik ember javát szolgálja. Honnan tudhatod, hogy a másik javára és nem magad miatt teszel valamit?
  • Mit fogsz tenni ma azért, hogy elérj másokat, akár az ő fájdalmaikon segítve, akár a te sebezhetőségeden keresztül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása