Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szerethetsz másokat, mert Isten szeret téged

2023. augusztus 09. 03:00 - Lencsés Tamás

"Az ilyen szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet elűz minden félelmet. Ha félünk..., az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét." (1Jn 4,18 NLT fordítás)

A bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat. Viszont amikor megnyitod az életed mások előtt, még akkor is, ha esetleg ezáltal sérelem érhet, olyan módon fogsz életre kelni, ahogyan még azt soha nem tapasztaltad. 

Miért teszi tönkre a bizonytalanság a kapcsolatokat? Mert megakadályozza a közelséget, az intimitást. Vágysz a közelségre, de közben félsz is attól. Vágysz a másokkal való intimitásra, de ez halálra is rémít. 

Nem tudsz közel kerülni valakihez, ha a félelem jelen van a kapcsolatban. Ezért nem működik hosszú távon az, hogy együtt élsz a barátoddal vagy a barátnőddel. Hiányzik az életre szóló elkötelezettség. Soha nem tudhatod, mikor lép ki valaki.

Azonban a félelem eltűnik, és létre jön az intimitás - a valódi intimitás -, amikor két ember azt mondja, „Elkötelezettek vagyunk egymás iránt, történjék bármi is. Megteszünk mindent, hogy működjön.”

Mitől félsz a kapcsolataidban? Talán nem akarod, hogy az emberek megtudják, milyen vagy valójában, ezért elrejtőzöl. Ez a legősibb félelem, és egészen Ádámig, az első emberig nyúlik vissza. Ő mondta: „Féltem, mert meztelen vagyok, és ezért elrejtőztem.” (1Móz 3,10).

Amikor félsz, elbizonytalanodsz és elrejted azt, aki vagy. Elrejtőzöl, nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is. Falakat építesz magad köré, és úgy teszel, mintha valaki olyan lennél, aki nem vagy. 

Míg a bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat, a szeretet építi azokat. A szeretet azt jelenti, hogy nem te vagy a figyelem középpontjában, hanem egy másik személy. A Biblia ezt mondja János első levelének 4. fejezetében, a 18. versben: „Az ilyen szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet elűz minden félelmet. Ha félünk..., az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét.” (NLT fordítás).

Csak akkor tudunk másokat szeretni, ha felismerjük, hogy Isten jobban szeret minket, mint azt mi valaha is el tudnánk képzelni. Hirtelen nem kell többé senkinek sem bizonyítanod. Nem kell aggódnod amiatt, hogy mások mit gondolnak, mert Jézussal vagy kapcsolatban, Isten kegyelmének biztonságában.

Lehet, hogy az életedben már megtapasztaltad, milyen egy romboló, nagyon rossz kapcsolat. Ahhoz, hogy megnyílj másoknak és leküzdd a bizonytalanságot, Isten azt akarja, hogy először Jézus felé nyílj meg. Hagyd, hogy betöltsön az Ő szeretetével, hogy azt megoszthasd másokkal.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan láttad már azt, hogy a bizonytalanság árt egy kapcsolatnak?
  • Elégedett tudsz lenni azzal, amit Isten gondol rólad, és nem fontos, hogy mások mit gondolnak rólad? Miért igen, vagy miért nem?
  • Hogy néz ki a gyakorlatban az, hogy megnyitod magad Isten szeretete előtt?

 

Az első lépés, hogy megnyílj Isten szeretete előtt az, hogy elfogadod az Ő megváltását. Nem számít, mit tettél, vagy honnan jössz, Isten örökkévaló családjában már vár rád egy hely. A meghívás érvényes, az ajtó tárva nyitva áll előtted. Csak higgy és fogadd el.

Készen állsz? Ha igen, akkor kezdd ezzel az imával: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én saját tervem szerint éltem, nem pedig a te terved szerint. Szeretném, ha ez megváltozna mostantól kezdve. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért a rosszért és bűnért, amit tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Te elfogadhatóvá tettél engem a mennyország számára. Most arra kérlek, bocsáss meg nekem, és tegyél olyanná, aki félelem nélkül szeret téged és a többi embert. Köszönöm, hogy megtartod ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.02.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása