Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tényekkel való hitbeli szembenézés

2023. szeptember 28. 03:00 - ReveSz

Mirror Face Pictures | Download Free Images on Unsplash"Ábrahám majdnem száz éves volt, már jóval túl volt azon a koron, amikor már lehetett volna még gyermeke, és Sára sem szülhetett gyermeket. Ábrahám elgondolkodott mindezen, de az Istenbe vetett hite nem gyengült el."

Róma 4:19 (NCV fordítás).

Néha az emberek tévesen azt hiszik, hogy a hit azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a tényeket. De semmi sem állhatna távolabb az igazságtól!

Ábrahám megértette ezt: "Ábrahám majdnem száz éves volt, már jóval túl volt azon a koron, hogy gyermeke lehessen, és Sárának sem lehetett már gyermeke. Ábrahám elgondolkodott mindezen, de az Istenbe vetett hite nem gyengült el" (Róm 4:19 CEV).

Ábrahám 99 éves volt; a felesége 89 éves volt. Orvosi szempontból lehetetlen volt számukra, hogy gyermekük legyen. Ábrahám nem tagadta a tényeket. Hittel nézett szembe velük.

A hit nem hagyja figyelmen kívül a valóságot. Nem tesz úgy, mintha nem lenne probléma. A hit az, hogy szembenézel az életedben a tényekkel anélkül, hogy elbátortalanodnál tőlük. Egyesek olyan kereszténységet tanítanak, amely azt mondja, hogy a hívőknek tagadniuk kell a problémáikat, és csak mosolyogva kell átvészelniük az életet. De ez nem Jézus útja. A hit soha nem fogja megkérni, hogy tagadd meg a valóságot. Nem él tagadásban. Nem ragaszkodik a múlthoz. A hit nem egy makacs ostoba gondolkodás.

Lehet, hogy szükséged van némi jogos gyászra egy olyan diagnózis miatt, amelyet nem akartál beismerni, vagy egy olyan álom miatt, amely soha nem fog megvalósulni az életedben. De nincs szükséged arra, hogy önsajnálatba kezdj. Azt kell mondanod Istennek: "Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, de tudom, hogy jobb terved van az életemmel".

Így néz ki a hit. Isten még nem végzett az életeddel. Isten jó dolgokat tartogat számodra! Szembe tudsz nézni a tényekkel, és dönthetsz úgy, hogy nem csüggedsz el miattuk.

Corrie Ten Boom író és holokauszt-túlélő fiatalon lett eljegyezve. A vőlegény hirtelen szakított vele, és feleségül vette egy barátnőjét. A lány teljesen összetört. Soha nem ment férjhez, és egyedülálló nőként élte le az életét. Corrie nem zárkózott be egy burokba. Átirányította a szeretetét. A 20. század egyik legszeretetteljesebb keresztény vezetője lett, aki emberek millióira volt hatással.

Erre azért volt képes, mert nem volt hajlandó tagadni a tényeket. Bízott Istenben, és a hite által szeretett másokat. Te is megteheted ugyanezt.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a gyász és a önsajnálat között?
  • Tudsz olyan alkalomra gondolni, amikor el kellett fogadnod egy nehéz igazságot vagy valóságot? Hogyan segített a hited abban a helyzetben eligazodni?
  • Milyen módon tudsz segíteni másoknak abban, hogy hittel nézzenek szembe fontos tényekkel?

 

Mit fogsz tenni, amikor Jézus visszatér?

A Biblia szerint csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki a mennybe jutást: "Kegyelemből üdvözültetek, hit által - és ez nem magatoktól van, hanem Isten ajándéka -, nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék" (Efézus 2:8-9 NIV fordítás).


Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd azzal, hogy ezt az imát imádkozod:
"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

"Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy te feltámasztottad Őt az életre. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve Őt mint Urat követem. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása