Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Fogadj el másokat, mert téged is elfogadtak

2023. október 09. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Elfogadás mindenek felett... vagy inkább alatt? - Mom With Five„Az Atya azokat az embereket adja nekem, akik az enyémek. Mindegyikük el fog jönni hozzám, és én mindig elfogom fogadni őket.” Jn 6,37 (NCV fordítás).

Jézus követőinek a legelfogadóbb embereknek kell lenniük a világon – mert ők a legelfogadottabbak. János evangéliuma 6. fejezetének 37. verse ezt mondja: „Az Atya azokat az embereket adja nekem, akik az enyémek. Mindegyikük el fog jönni hozzám, és én mindig elfogom fogadni őket” (NCV).

Lehet, hogy befogadtad Krisztust az életedbe, de megérted, hogy ő elfogadott téged? Nem azért szeret téged, aki vagy, vagy amit tettél, hanem azért, aki ő.

A Tituszhoz írt levél 3. fejezetének 7. verse ezt mondja: „Jézus sokkal jobban bánt velünk, mint amit megérdemelnénk. Elfogadhatóvá tett minket Isten előtt, és megadta nekünk az örök élet reményét” (CEV). Hogyan tesz Jézus elfogadhatóvá? Nem arról van szó, hogy megváltoztál vagy jobb lettél. Nem arról van szó, hogy soha nem vétkeztél. Egyedül az ő kegyelme által vált ez lehetségessé.

Isten azt akarja, hogy kegyelmet és elfogadást mutass másoknak, de a probléma az, hogy a legtöbb ember nem tudja, mi a különbség az elfogadás és a jóváhagyás között. Pedig ez a két dolog nagyon különbözik egymástól. Jézus Krisztus teljesen elfogad téged, de ez nem jelenti azt, hogy mindent jóváhagy, amit teszel.

Egy nap Jézus az utcán sétált, amikor néhány vallási vezető, akik megpróbálták őt csapdába csalni, egy nőt hoztak hozzá, akit házasságtörésen értek. Jézus a vádlóira nézett, és ezt mondta: „Aki itt soha nem vétkezett, rádobhatja az első követ” (Jn 8,7). És persze mindannyian elsétáltak.

Mit tett Jézus? Elfogadást nyújtott, nem jóváhagyást. Nem helyeselte, amit a nő tett, de elfogadta a nőt, és visszaadta méltóságát.

Ezt kell tenned a körülötted lévő emberekkel. Nem kell úgy járnod, hogy helyeselj mindent, amit mindenki csinál. De el kell fogadnod őket – mert ez a szeretet jele.

A rómaiakhoz írt levél 15. részének 7. verse azt mondja: Fogadjátok el egymást, mint ahogy Krisztus is elfogadott titeket." (NIV)

Hogyan teheted meg ezt? Az egyik módja annak, hogy elfogadást mutass ki más emberek felé, ha meghallgatod őket. A szeretet odafigyel. A szeretet meghallgatja mások félelmeit és kétségeit, és tisztelettel bánik velük.

A szeretet úgy fogad el másokat, ahogyan Jézus elfogad téged.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Isten elfogadott téged. Hogyan változtatja meg ez azt, ahogyan másokra tekintesz és az általuk hozott döntésekre?
  • Mi az, ami a múltadban vagy a személyiségedben visszatart attól, hogy teljes mértékben megragadd Isten elfogadását?
  • Hogyan mutathatsz szeretetet mások felé, még akkor is, ha nem helyeseled a döntéseiket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.02)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása