Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem kell félnie a kudarctól

2023. november 20. 03:00 - papk

 

bible-2167776_640_1.jpg

"Senki sincs a földön, aki mindig helyesen cselekszik, és soha nem hibázik." (Préd 7,20 GNT fordítás)

Egyes kultúrákban a kudarc szinte megbocsáthatatlan bűnnek számít. Ez azért van, mert bálványozzuk a sikert. Ez a fajta nyomás azonban komoly stresszt okoz az embereknek.

A kudarctól való félelemnek sokféle arca van. Okozhat bennünk határozatlanságot, munkamániát, maximalizmust és a biztonságba való kapaszkodást. Mivel félünk a kudarctól, kerülünk mindenféle kockázatot.

Sokunk számára a kudarctól való félelem vasmarkolatban tartja a szívünket. Még a világ legjobb és legokosabb embereire is a kudarctól való félelem van a legnagyobb hatással. Lehet, hogy magabiztosnak tűnnek, de belülről megnyomorítja őket a félelem.

Ezért kell ezt az egyetlen egyszerű üzenetet magadévá tenned: Mindannyian követtünk el hibákat.

Ez nem csak a "te problémád". Ez egy emberi probléma. A Biblia azt mondja: "Senki sincs a földön, aki mindig helyesen cselekszik, és soha nem hibázik" (Préd 7,20 GNT fordítás).

Nemcsak a múltban követtél el hibákat, hanem a jövőben is több hibát fogsz elkövetni. Ezt garantálom. Még az is hiba, ha biztosra mész, és nem vállalsz kockázatot!

Lelkipásztorként az emberek folyton azt kérdezték tőlem: "Mi van, ha elbukom?". Meg akartam kérdezni tőlük: "Hogy érted azt, hogy ha?".

Már sokszor, sokszor elbuktál az életben. Ahogy én is. És a jövőben újra és újra kudarcot fogsz vallani. Ahogy én is.

Még a szupersztárok is megbotlanak. Az NBA legnagyobb kosárlabdázói is csak a dobásaik felét dobják be. A világ leghíresebb színészének sem mindig sikerül kasszasiker. A kudarc normális.

Soha nem fogod legyőzni a kudarctól való félelmedet, amíg nem fogadod el teljesen a valóságot, hogy nem vagy tökéletes.

A Biblia szerint csak egy kudarctól kell félned: "Vigyázzatok, hogy senki se maradjon ki Isten kegyelméből" (Zsid 12,15 NCV fordítás).

Szükséged van a kegyelemre. Mindannyiunknak szüksége van rá!

Ha elengedjük a kudarctól való félelmet, akkor az engedni fog őrjítő szorításából az életünkön. Csak akkor tudjuk elfogadni Isten kegyelmét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed melyik területén félsz leginkább a kudarctól?
  • Hogyan akadályoz meg a kudarctól való félelmed abban, hogy fontos kockázatokat vállalj az életedben?
  • Hogyan bátoríthatnátok egymást egy barátoddal arra, hogy kudarctól való félelem nélkül kövessétek Isten tervét számotokra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.13.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása