Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem változtathatod meg, de Isten jóra fordíthatja

2023. december 10. 03:00 - ReveSz

 "Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa." (1Móz 50,20 NLT fordítás)

sun rays inside cave 

Emlékszel József történetére?

Testvérei féltékenyek voltak, mert ő volt a kedvenc fiú, ezért eladták Józsefet rabszolgának. Egyiptomba vitték, és élete első 40 évében minden rosszul ment. Eladták rabszolgának, hamisan megvádolták nemi erőszakkal, és börtönbe vetették egy olyan bűntettért, amit el sem követett.

Úgy tűnt, hogy 40 éven át semmi sem ment jól József számára, de Isten pontosan oda helyezte Józsefet, ahová akarta. Tudta, hogy Józsefet fel fogja emelni, hogy a világ akkori leghatalmasabb nemzetének második leghatalmasabb vezetője legyen Egyiptomban. És ennek köszönhetően József képes volt megmenteni Egyiptomot és Izraelt az éhínségtől.

Nemcsak két nemzetet mentett meg az éhínségtől, hanem a családját is megmentette - azokat, akik eladták őt rabszolgának. Amikor testvérei megjelentek előtte, József szembesíthette volna őket, és megbüntethette volna őket azért, amit vele tettek.

De hogyan viszonyult József a testvéreihez? Kegyelemmel, nem pedig keserűséggel bánt velük. Erre azért volt képes, mert látta Isten nagyobb perspektíváját és célját. Tudta, hogy Isten még a legnagyobb sérelmeket is jóra tudja használni az életünkben.

József azt mondta a testvéreinek: "Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa." (1Móz 50,20 NLT fordítás). Isten fogta József testvéreinek szörnyű bűnét, és arra használta fel, hogy végül sok embert megmentsen.

Mindig lesznek olyan emberek az életedben, akiknek rossz szándékuk van, akik neheztelnek rád, kritizálnak és bántanak. Lesznek olyan alkalmak, amikor valaki más bűnének ártatlan áldozata leszel. Ezt nem lehet elkerülni.

Lehet, hogy nem érted - de nem is kell értened! Bízhatsz abban, hogy Isten lát, törődik, és igazságot szolgáltat. Józsefhez hasonlóan talán te sem tudsz változtatni a körülményeiden. És talán azon tűnődsz, hogyan fogod túlélni, vagy mit tesz Isten.

Isten mindent felhasználhat, jót vagy rosszat, hogy elérje a céljait. Az Ő jó tervét, hogy a jellemedet fejlessze és Jézushoz hasonlóbbá tegyen, nem változtatják meg mások. Amit mások rossznak szánnak, azt Ő jóra fogja használni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Néha csak sok évvel később vesszük észre, hogy Isten hogyan fordítja jóra a fájdalmunkat. Mi erre a példa az életedből? Mit tanultál végül Istenről azon fájdalmas helyzeten keresztül?
  • Miért a fájdalmas körülmények néha a legalkalmasabbak arra, hogy egyre inkább Jézushoz hasonlóvá váljunk?
  • Honnan merítesz erőt ahhoz, hogy kegyelemmel és ne keserűséggel fordulj azokhoz az emberekhez, akik megbántottak téged? Képes vagy erre magadtól is?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása