Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Biztos, hogy az a legjobb választás?

2023. december 19. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Kikapcsol és segít fókuszálni: itt a módszer, amivel jelen lehetsz a  pillanatban

Aki hagyja, hogy elvonják a figyelmét arról a munkáról, amit én tervezek neki, nem alkalmas Isten Királyságára." (Lk 9,62 TLB fordítás)

Minél idősebb leszek, annál jobban ráébredek választásaink fontosságára. Mindig sok választási lehetőség és esély lesz. De ahhoz, hogy igazán hatásosak legyünk, a kulcs, az, hogy mit választunk.

A Biblia azt mondja a Korinthusiakhoz írt első levél 10. fejezetének 23. versében: „Minden szabad, de nem minden használ. Minden szabad, de nem minden épít."

Másképpen fogalmazva, bizonyos dolgok nem feltétlenül rosszak – egyszerűen nem szükségesek. Ha ezt megérted, könnyebben fogsz túljutni az élet nehéz időszakain. Rugalmassá válsz!

Ha tudod merre tartasz, és arra az irányra koncentrálsz, akkor kevésbé valószínű, hogy a nem fontos dolgok elviszik a figyelmedet. Olyan prioritásokat fogsz felállítani, amik az örökkévalóságra összpontosítanak. Rá fogsz jönni, mik a legfontosabbak az életedben, és nem a dolgok jósága alapján fogsz döntést hozni, hanem a legfontosabbakat választod.

Jézus az összpontosítás mestere volt. Különlegesen megválogatta tetteit, és ez lehetővé tette számára, hogy életét adja Isten országáért, és megtegye azt, ami Atyját megelégedéssel töltötte el.

A Lukács evangéliuma a 9. fejezet 51. versében azt mondja: „Ahogy közeledett a mennybe való visszatérésének ideje, [Jézus] vasakarattal határozottan haladt előre Jeruzsálem felé” (TLB fordítás).

Vasakaratot alakított ki, és teljesítette célját – még úgy is, hogy tudta, ez a halálához vezet. A célra összpontosítás segített neki elviselni a fájdalmat, a megpróbáltatást és az üldöztetést.

Pál apostol is ugyanígy tett. Azt mondta: „Ezt az 1 dolgot csinálom!”, nem pedig „Ezzel a 40 dologgal foglalkozom”. Egyetlen dologgal foglalkozott életében – a legfontosabbal.

Hihetetlen lehetőségeid vannak, hogy Isten felhasználjon téged, de ennek gyakran az az akadálya, hogy még nem határoztad el, mi a legfontosabb számodra. Ha azt gondolod, hogy nincs időd Isten szolgálatára, akkor nem a lényegre összpontosítasz. Ha több időt töltesz a közösségi médiában, mint Isten megismerésével, akkor nem a lényegre összpontosítasz. Ha valami mást még meg kell tenned, mielőtt követnéd Jézust, akkor nem a lényegre összpontosítasz.

A Biblia egyértelmű: „Aki hagyja, hogy elvonják a figyelmét arról a munkáról, amit én tervezek neki, nem alkalmas Isten Királyságára." (Lk 9,62 TLB fordítás).

Egy napon Isten elé fogsz állni. Hogyan válaszolsz neki, amikor megkérdezi, mit csináltál azzal, amit kaptál?

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Istenre fókuszálva éled az életed? Milyen - az életedből vett - példák támasztják alá válaszodat?
  • Melyek azok a zavaró tényezők (még a jó dolgok is), amik visszatartanak attól, hogy a legfontosabb dolgokra összpontosíts?
  • Hogyan nyilatkoztatja ki Isten, hogy mi a legfontosabb, amire törekednünk és összpontosítanunk kell?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.12.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása