Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A rugalmas emberek tudják, hogyan kell elcsendesedni

2023. december 21. 03:00 - managercoach.hu

„Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott. (Mk 1,35)

 A stressz elleni küzdelem kulcsa az, amit sok keresztény a legritkábban tesz: minden mást kizárva időt tölteni Istennel. Márpedig ez a szokás elengedhetetlen a rugalmas lélek kialakításához és a krónikus stressz kezeléséhez.

Az ima nagyszerű stresszoldó. Egy feszültség-kieresztő kamra, ahol kiengedheted azt a stresszt, ami a látszat fenntartásából és mások elvárásainak való megfelelésből keletkezett. Itt leteheted terheidet, és elismerheted, hogy egyedül nem tudod hordozni őket. Az ima emlékeztet arra, hogy Isten bármikor készen áll és hajlandó is segíteni minden stresszes dologban, ami az életedben jelentkezik.

Hogyan alakítod ki azt a szokást, hogy önmagadban időt töltesz Istennel? A szokások gyakorlással és ismétlésekkel alakulnak ki. Addig nem lesz szokás, amíg nem csinálod újra és újra és újra, míg végül rendszeressé és maradandóvá nem válik.

Jézus is kifejlesztett lelki szokásokat. A Bibliában, Lukács evangéliumának 22. fejezetében, a 39. versben az áll, hogy Jézusnak szokása volt elhagyni Jeruzsálemet, átkelni a völgyön az Olajfák hegyére és ott imádkozni. A Márk evangéliumában, az 1. fejezet 35. verse pedig ezt mondja: „Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott."

Jézus meg volt győződve arról, hogy bármennyire is elfoglalt, szüksége van az egyedül Istennel eltöltött időre azért, hogy imádkozzon. A te életedben létezik ilyen idő? El szoktál csendesedni Isten előtt, hogy elmélkedhess Igéjén és megújulhass? Ha rugalmas emberré akarsz válni, akkor ki kell alakítanod az Istennel való időtöltés szokását!

Miközben Jézusról terjedt a hír, és emberek hatalmas tömegei összegyűltek, hogy hallják beszédét, Jézus szokásává tette, hogy egyedül tölt időt Istennel. A Biblia azt mondja: „nagy sokaság gyűlt össze, hogy hallgassák, és meggyógyítsa őket betegségeikből. Ő azonban visszavonult a pusztába, és imádkozott.” (Lk 5,15-16). Ha még Jézus is úgy érezte, hogy gyakran ott kell hagynia a tömeget, és egyedül kell maradnia Istennel, akkor mit gondolsz, nekünk mennyivel nagyobb szükségünk van erre?

Mivel a zaj gyakran okoz stresszt, a reggelt kezd Istennel, nem pedig a telefonoddal, a tévével, a rádióval vagy a közösségi médiával. Csendesítsd le belül magad, légy csendben, és légy nyitott arra a munkára, amit Isten szeretne elvégezni benned! Tedd szokásoddá, hogy elmélkedsz az Ő Igéjén, és időt töltesz vele!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan kell megváltoztatnod azt, ahogyan a lelki szokásokról vagy lelki fegyelmezettségről gondolkozol azért, hogy motiváltabban gyakorold őket?
  • Mi akadályozza meg, hogy tested és elméd lecsendesedjen és csendben maradj Isten jelenlétében?
  • Gyakran nem vagyunk hajlandóak megtenni azokat a nagyobb lépéseket, hogy jobban igyekezzünk elcsendesedéseket csinálni. Neked mik ezek a nagy lépések?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása