Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Sátán fél attól, ha tisztaságra törekszel

2024. március 12. 03:00 - gerbeaud

"Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját." (Pál levele az efezusiakhoz 6,14)

Nem kell semmi rosszat tennünk ahhoz, hogy a Sátán megtámadjon minket. Ez az, amit tesz. Ez az, aki ő maga. A Biblia "testvéreink vádlójának" nevezi őt (Jelenések könyve 12,10). Ő semmi mást nem akar jobban, mint megtámadni azokat, akik szeretik Jézust.

Mégis gyakran a saját tisztátalan életmódunk tesz minket kiszolgáltatottá a Sátán támadásainak. Tudja, hogy ha a tisztátalanságon keresztül be tudja tenni a lábát a szívünk ajtaján, akkor nekünk annyi. Mindenféle kísértéssel akar minket tőrbe csalni, és felhasznál erre mindent, a pornográfiától kezdve a filmeken, könyveken át egészen a reklámokig. Ő bármit megtesz, csak hogy hatástalanná tegyen bennünket arra, hogy Isten országát képviseljük.

Ezért olyan fontos, amiről Pál ír, a megigazulás páncélja, amikor harcolunk az ellen, amit épp elénk dob a Sátán. Pál az efezusiaknak írt levelében (6,14) arra buzdítja a hívőket, hogy "álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját".

Egy háborúba induló római katona mindig mellvértet öltött magára, hogy megvédje a szívét. Egyetlen katona sem mert volna harcba menni e páncél nélkül. Nekünk sem lenne szabad. Pál azt mondja, hogy a megigazulás, indítékaink tisztasága a mi mellvértünk. Amikor kérjük Istent, hogy adjon nekünk tiszta szívet és tiszta indítékokat, akkor a megigazulásnak ezt a mellvértjét vesszük magunkra.

Sátán fél a tiszta szívű embertől – nem a tökéletes embertől, hanem attól, aki helyesen akar cselekedni és tisztán akarja megőrizni az indítékait. A tisztaságra törekvő embereknek nem kell félniük tőle. Igazából Sátán fél tőlük!

A tisztaság azonban nem jelent tökéletességet. Egyikünk sem tud megfelelni ennek a mércének. Isten az indítékaink tisztaságát várja tőlünk, nem pedig tetteink tökéletességét. Ez azt jelenti, hogy ha valamit rosszul csinálsz, hibázol, azt jóvá akarod tenni. Nem jöhet Isten áldása a családodra, a vállalkozásodra vagy az életed bármely más területére, ha nem törekszel minden erődből erre a fajta tisztaságra.

Ha például megnyitod a szívedet a kapzsiság előtt, a Sátán rávehet arra, hogy adót csalj vagy kétes üzletet köss. Ha nyitva hagyod egy kicsit is a szíved ajtaját a beképzeltségnek, akkor Isten elismerése helyett mások tetszését és dicséretét fogod hajszolni.

De ez nem vezet sehová. Tiszta szív nélkül könnyű préda vagy a Sátánnak. Nem arra kell törekedj, hogy harcolj a Sátán támadásaival, hanem előre védened kell magad a megigazulás páncéljával. 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Vannak-e az életednek olyan területei, ahol kiszolgáltatottá váltál a tisztátalanságnak? Mit tehetsz ez ellen?
  • Ki lenne az életedben az a személy, akit megkérhetnél, hogy kérje számon rajtad, hogy tiszta szándékból fakadó és Istent tisztelő döntéseket hozol-e?
  • A "megigazulás" szó ijesztőnek tűnhet, azonban ez csak annyit jelent, hogy tiszta indítékokra törekszel. Mi az egyszerű módja annak, hogy ellenőrizd és helyreigazítsd az indítékaidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása