Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan szeressétek Istent

2024. március 21. 03:00 - Besther

heart-1164739_1280.jpg

"Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!" (Márk 12,30)

 A mai ige megfigyelésének egyik módja, ha arra összpontosítasz, hogy szeresd Istent mind beszédeddel, mind érzéseiddel, mind gondolkodásoddal és viselkedéseddel. Isten elsősorban beszélővé, érzővé, gondolkodóvá, vagy cselekvővé formált téged. 

A Márk 12,30-ban ezt mondja a Biblia, "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!"

A beszélők a szívükből szeretik Istent. Az érzők a lelkükkel szeretik. A cselekvők erejükkel és testükkel szeretik Istent. 

Tudtad, hogy az intellektusoddal is szeretheted Istent? A gondolkodók az elméjükkel szeretik. Amikor fejleszted és erősíted elmédet, az egy imádság. 

A gondolkodók szeretik a bibliatanulmányozást. A Zsoltárok 119,97 ezt mondja, "Mennyire szeretem törvényedet! Egész nap azon elmélkedem."

A gondolkodó emberek beleszeretnek a Bibliába, amikor hívőkké válnak. Nincs még egy ilyen könyv a világon! Megadja a válaszokat az élet kérdéseire, többek között: Miért vagyok itt? Merre tartok? Mi az élet célja? Számít-e az életem? Mi a múlt? Mi a jövő? Honnan jöttem?

Gondolkodókra szükségünk van, mert a világnak van szüksége megfontoltságra. Valakinek át kell gondolnia az összetett kérdéseket és a következményeit annak, amit mi, többiek csinálunk. Olyan emberekre van szükségünk, akik végiggondolják a nehéz kérdéseket és leteszik az asztalra a megoldásokat. Ezért van szükségünk tudósokra, írókra, filozófusokra és újítókra.

A gondolkodóknak viszont óvatosnak kell lenniük az alázat gyakorlásában. A Biblia azt mondja, "Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féld az Urat, és kerüld a rosszat!" (Péld 3,7.) Miért? Mert Isten az Isten, te pedig nem.

Az alázat egy választás. Egyszer sem mondja a Biblia, hogy imádkozz, hogy Isten megalázzon. Ehelyett azt mondja neked, hogy "Alázzátok meg magatokat az Úr előtt" (Jak 4,10.) Ez egy választás. Az alázat olyasmi, amit magadért teszel. Senki más nem teheti meg veled. Más emberek megalázhatnak, de nem tudnak alázatossá tenni. Lényegében az alázat az Istentől való teljes függés. Ez nem tagadja meg az erősségeidet, ez inkább őszinteség a gyengeségeiddel. 

A gondolkodóknak is óvatosnak kell lenniük, hogy miként gyakorolják, azt amit tudnak. Ha tudod, akkor csináld! A Jakab 1,22 ezt mondja, "Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat." 

Akár beszélővé, érzővé, gondolkodóvá vagy cselekvővé teremtett Isten, Igéjére támaszkodhatsz, mint életed kézikönyvére. Ő teremtett téged és tudja, hogy miként élhetsz a legjobban. Ezért akarja, hogy a dolgokat az Ő módján csináld! Bízhatsz benne!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, mit jelent őszintének lenni a gyengeségeiddel kapcsolatban? Milyen gyengeséggel kapcsolatban kell ma őszintének lenned?
  • Készíts listát azokról a dolgokról, amikben hiszel. Ezeknek a hiedelmeknek megfelelően cselekszel?
  •  Miként fejleszted és erősíted az elmédet istentiszteletként?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.14.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása