Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Teremtődet kérdezd, hogy megtudd célodat!

2024. április 30. 03:00 - csmsdvd

2024-04-2709_07_11-fot-googlefotkmozillafirefox-ezgif_com-resize.png

"Minden benne kezdődött, és benne találja meg a célját" (Kol 1,16 MSG fordítás).

Amikor Jézus Krisztusba veted bizalmadat, megtudod, hogy mi Isten célja az életeddel.

A legtöbb ember nem tudja, mi az élete célja. Azt hiszik, hogy tudják, mit akarnak, vagy mi a legjobb számukra. De ha nem adtad át magad Krisztusnak, akkor nem tudhatod, hogy miért lettél teremtve, és miért vagy itt a földön. És ha nem ismered a célodat, akkor csak arra eszmélsz, hogy sodródsz az életben. Csak ugrálsz. Igazából semmit sem irányítasz, mert a körülményeid irányítanak téged.

Senki sem akar így élni.

Csak egyféleképpen tudhatod meg az életed célját. Beszélned kell a Teremtőddel.

Az emberek olykor azt mondják, ha meg akarod ismerni a célodat, nézz magadba. Az emberek minden nap ezt teszik - és ez soha nem működik! Nem tudod megmondani, mi a célod, mert nem te teremtetted magad.

Csak a Teremtő tudja megmondani, hogy mire teremtett téged. Soha, de soha nem fogod megtudni életed célját, amíg nem hiszel Jézus Krisztusban, mert ő a Teremtőd. Soha nem fogod tudni, hogy ennél az életnél többre teremtettél, amíg nem adod át az életedet Jézusnak.

A Biblia azt mondja: "Minden benne kezdődött, és benne találja meg a célját" (Kol 1,16 MSG fordítás).

Manapság oly sok ember zavarodott az identitásával és a céljával kapcsolatban. Azt mondják: "Nem tudom, ki vagyok, és nem tudom, mit kellene tennem az életemmel". Ez azért van, mert rossz helyen keresik. Nem a karrierjükben, az eredményeikben, a kapcsolataikban vagy a vagyonukban fogják megtalálni a céljukat.

Csak egyetlen helyen találhatod meg az identitásodat és életcélodat, mégpedig a Teremtőddel, Jézus Krisztussal való kapcsolatodban.

"Krisztusban találjuk meg, hogy kik vagyunk, és miért élünk... ...része annak az átfogó célnak, amelyet ő mindenben és mindenkiben munkál" (Ef 1,11 MSG).

Ismerd meg a Teremtőd! Ő szeretné megmutatni neked, hogyan teheted fontossá az életed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Hol kerested a célodat? Mi volt az eredmény?
 • Ha már szabadított vagy, hogyan ismerheted meg Istent?
 • Miért fontos számodra az életcélod megismerése?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.04.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az igazi hit aktív, soha nem passzív!

2024. április 29. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mikor tanuljátok már meg, hogy a „hit” haszontalan anélkül, hogy azt tennétek, amit Isten akar? Az a hit, amely nem eredményez jó cselekedeteket, nem igazi hit.”

(Jak 2,20 TLB fordítás)

A hit csupán egy lelkiállapot? Egyesek így látják – a keresztény ember passzív tulajdonságának, aki várja, hogy Isten mit tartogat a számára: előléptetést, rákot, depressziót, árulást, áldást, gazdagságot vagy igazságtalanságot. Ezt a mentalitást: „Csak várok, hogy lássam, mit tesz velem Isten, és sodródom az árral”. Ez butaság!

A hit aktív, nem passzív. Tulajdonképpen egy kötelezettségvállalás. Nézz rá az életmódodra, és figyeld meg, milyen cselekedetek jellemzik. Ha a hited valódi, akkor ez látható.

Amennyiben megkeresztelkedtél vagy bemerítkeztél, akkor ezzel kijelentést tettél Istennek és a körülötted élő embereknek. Azt mondtad: „Benne vagyok!” Azonban ez nem áll meg a keresztségnél. Messze nincs itt a vége!

Mit teszel még? Elkezded követni Jézus mintáját. A hitünket az életünk bizonyítja.

Félre ne értsd! Az üdvösséged nem a cselekedeteiden alapul. Amit teszel, ahogy a mindennapi életed éled, nem juttatnak be a mennybe. Nem a tetteid tesznek kereszténnyé, de megmutatják, hogy az vagy.

Íme néhány következő lépés, amivel előreléphetsz hited fejlődésének útján:

Ünnepeld a kegyelem bőséges ajándékát! Megváltattál, mert Jézus feltétel nélkül szeret téged, és azt akarja, hogy vele legyél a mennyben. Az örömöd tükrözi ezt a csodálatos ajándékot!

Mutasd ki a hitedet! Nem a jegygyűrű teszi az embereket házasokká, de látható módon kinyilvánítja, hogy azok. Ugyanígy a megkeresztelkedés vagy a bemerítkezés sem az a dolog, ami a mennybe juttat, de az engedelmesség egy cselekedete. Miért? Mert Jézus azt parancsolta, hogy keresztelkedjünk meg, és kereszteljünk meg másokat is (Mt 28,18-20).

Oszd meg a hitedet másokkal! Ha izgatott vagy attól, amit Isten tett az életedben, akkor miért ne osztanád meg másokkal? Rengeteg módja van ennek. Kapcsolódj be Isten és mások szolgálatába. Mutasd meg Jézust az embereknek, és szeresd őket úgy, ahogy Jézus tette. Ez egy olyan döntés, amely örökké tartó örömet fog okozni neked és azoknak az embereknek is, akiket segítettél Krisztushoz vezetni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Milyen konkrét módon tudod megmutatni a hitedet másoknak?
 • „Nem a jegygyűrű teszi az embereket házasokká, de látható módon kinyilvánítja, hogy azok.” Ha nem vagy megkeresztelve vagy bemerítkezve, mi tartott vissza attól, hogy ilyen módon nyilvánítsd ki a hitedet?
 • Kik jutnak eszedbe, amikor arra gondolsz, hogy meg kellene osztanod a hitedet másokkal? Mit fogsz ma tenni, hogy megoszd velük?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.04.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Istennek elég az, amid van

2024. április 28. 03:00 - gerbeaud

"Honnan vegyünk kenyeret, hogy ezek ehessenek? Ezt pedig azért kérdezte tőle, hogy próbára tegye, mert ő már tudta, mit fog tenni." (János 6,5-6)

Emlékszel arra a történetre, amikor Jézus 5000 embernek adott enni mindössze öt kenyérből és két halból? Szerintem elképesztő, hogy az 5000 emberből, úgy tűnik, csak egy ember hozott ebédet. Szerintem sokan elrejtették a piknikkosarat a köntösük alá, mert nem akartak osztozni senki mással.

Egy kisfiú azonban felajánlotta a kenyerét és a halát, amit ebédre csomagolt. Odaadta Jézusnak azt a keveset, amije volt, és Isten ezt nemcsak arra használta fel, hogy megetessen egy csomó embert, hanem arra is, hogy megmutassa nekik, mennyire törődik velük és milyen hatalmas.

Isten mindig azzal kezdi, amid van. Lehet, hogy nincs sok időd. Lehet, hogy nincsenek nagy értékű vagyontárgyaid. Lehet, hogy nem gondolod, hogy tehetséges vagy.

De mindent odaadhatsz Istennek az életedben. Add neki a szívedet. Add neki a figyelmedet. Add neki a múltadat, a jelenedet és a jövődet. Add neki az áldozatodat. Lehet, hogy nem sok, de odaadhatod neki az öt kenyeredet és két haladat.

A János Evangéliuma 6. fejezetének 5. és 6. versében Jézus megkérdezi: "Honnan vegyünk kenyeret, hogy ezek ehessenek? Ezt pedig azért kérdezte tőle, hogy próbára tegye, mert ő már tudta, mit fog tenni".

Jézus nem aggódott amiatt, hogy hogyan adjon enni 5000 embernek. Már előre tudta, hogy mit fog tenni. Már jóval a tanítványok előtt látta a szükséget - és volt terve.

Ma meg kell értened ezt az igazságot: Isten mindig tudja a választ, még mielőtt a problémával szembesülnél. Isten nem aggódik a megoldhatatlan problémád miatt. Jézus számára még nincs túl késő. Ő már jóval előtted látta a problémádat. Tudta, hogy ez bekövetkezik, és már volt rá terve. Isten már azelőtt tudja a megoldást a problémádra, mielőtt még felismernéd, hogy az probléma!

Akkor miért aggódsz? Csak ismerd el, hogy van egy olyan problémád, amit egyedül nem tudsz megoldani, és aztán adj Istennek mindent, amid van. Figyeld, ahogyan fogja a kenyeredet és a haladat, és lakomát teremt belőlük.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Amikor egy megoldhatatlan problémával szembesülsz, az első reakciód a saját erőforrásaid vagy Isten ígéreteinek vizsgálata? Miért?
 • Mit jelent Istennek adni valamit?
 • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy átadjuk, amink van, mielőtt csodát tesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.04.21.)

Szólj hozzá!

Növekedjetek, vessetek, és járjatok hitben

2024. április 27. 03:00 - Erika1832

Gyökerezzetek meg őbenne, oreg_fa01.jpgés az életetek rá épüljön. Így erősödik meg a hitetek abban az igazságban, amit tanítottak nektek, és a hálaadásotok túlárad majd."  (Kol. 2,7 NLT fordítás)

Isten azt akarja, hogy a növekedésre, a vetésre és a hitben való haladásra koncentrálj.

Először is, Isten azt akarja, hogy növekedj hitben. Nem akarja, hogy lelki csecsemő maradj. A Biblia azt mondja a Kolossé 2,7-ben: "Gyökerezzetek meg őbenne, és az életetek rá épüljön. Így erősödik meg a hitetek abban az igazságban, amit tanítottak nektek, és a hálaadásotok túlárad majd"(NLT fordítás).

Isten azt is szeretné, ha hitben vetnél. Azt akarja, hogy megtanulj nagylelkűvé válni, - mert nem válhatsz Krisztushoz hasonlóvá anélkül, hogy nagylelkűvé ne válnál. A Biblia azt mondja: „Emlékezz erre: aki szűken vet, az szűken is fog aratni, és aki bőkezűen vet, az bőkezűen is fog aratni” (2Korinthus 9,6).

Ez a vetés és aratás törvénye, és ez az élet minden területére igaz. Ha kritikát vetsz, kritikát fogsz aratni. Ha szeretetet vetsz, szeretetet fogsz aratni. Ha kedvességet vetsz, kedvességet fogsz aratni. Ráadásul mindig többet aratsz, mint amennyit vetsz. Ha egy kukoricaszemet vetsz a földbe, nem egy szemet kapsz vissza. Egy teljes kukoricaszárat kapsz. Mindig többet kapsz vissza - pozitív vagy negatív értelemben - abból, amit befektetsz az életbe.

Aztán, Isten azt akarja, hogy hitben járj.

A Zsidók 11,8 azt mondja: "Hit által engedelmeskedett Ábrahám Isten hívásának, hogy menjen egy másik helyre, amelyet Isten megígért neki. Elhagyta a saját országát, nem tudva, hová kell mennie" (NCV fordítás).

Te megtennéd ezt? Ábrahám már nyugdíjas korú volt, épp azon volt, hogy szögre akasztja a fegyvert és letelepszik. Aztán Isten azt mondta neki, hogy gyürkőzzön neki, és készüljön fel  élete legnagyobb utazására. Amikor hit által élsz, az gyakran azzal jár, hogy olyan helyekre mész, ahová soha nem tervezted, hogy beteszed a lábad.

Miért olyan fontos, hogy növeld a hitedet? A Biblia újra és újra elmagyarázza:

"Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni" (Zsidók 11,6).

"Legyen meg a ti hitetek szerint" (Máté 9,29 CSB fordítás).

"Minden, ami nem hittel történik, bűn" (Róma 14,23 GW fordítás).

Minden, amit Isten tesz az életedben, az Ő kegyelméből és a te hited által történik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan növekedett a hited az elmúlt hat hónapban?
 • Mit mondanának a hozzád közel álló emberek, te mit vetsz az életedben?
 • Kérte Isten, hogy lépj meg valamit hitben? Engedelmeskedtél neki vagy sem? Milyen következményei voltak az engedelmességednek vagy az engedetlenségednek?

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.04.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

Szólj hozzá!

A hit kitartást eredményez

2024. április 26. 03:00 - Anita.B

pexels-mart-production-7219395-2.jpgMindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak; letipornak, de el nem veszünk” 2Kor 4,8-9

A hit hatalmas erő. Elérhetővé teszi Isten ígéreteit. Megmutatja nekünk az Ő erejét. Valóra váltja az álmokat és erőt ad nekünk, hogy kitartsunk a nehéz időkben.

Isten nem mindig szabadít ki a megpróbáltatásból. Megedzi a hitedet azáltal, hogy átvezet a problémán. Nem mindig veszi el a fájdalmat. Hittel teli képességet ad, hogy megbirkózz vele. Isten nem mindig emel ki a viharból, mert azt akarja, hogy a vihar közepette belé vesd bizalmadat.

Elolvastam egy fiatal, holland keresztény, Corrie ten Boom történetét, aki sok zsidónak segített megszökni a holokauszt elől, mielőtt náci koncentrációs táborba küldték volna. A második világháború vége után azt mondta, hogy a legmélyebb hitűek élték túl ezeket a táborokat. Miért? Mert a hit erőt ad ahhoz, hogy kitarts a nehéz időkben. Kitartást eredményez.

Több, egymást követő tanulmány is kimutatta, hogy a legfontosabb tulajdonság, amit megtaníthatsz egy gyermeknek (és amelyre a saját életedben is szükséged van), az valószínűleg a rugalmasság. A továbblépés és az újrakezdés képessége.

Senki élete nem sikerek sorozata. Mindenkinek vannak kudarcai és hibái. Mindenkinek van szégyenkeznivalója. Mindegyikünknek vannak fájdalmai. Mindnyájunkra nehezedik nyomás. Azok az emberek boldogulnak az életben, akik rugalmasak.

Hogyan tudod mégis mindig folytatni? A hited miatt. Hiszed, hogy Isten bármelyik pillanatban tehet valamit, ami megváltoztathatja életed irányát — és te nem akarsz lemaradni erről, ezért haladsz tovább előre. Hiszel abban, hogy Isten pontosan azt adja, amire szükséged van, akkor, amikor szükséged van rá, miközben megtanulsz rá támaszkodni, hogy betöltsd létezésed célját.

Erről tanúskodik Pál, a hit nagy embere: “Mindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak; letipornak, de el nem veszünk” (2Kor 4,8-9).

Pál olyan nehézségeken keresztül tanult ellenálló képességet, amelyek összeroppanthatták volna. A hite segített neki felállni, amikor leütötték — és a te hited is képes ezt megtenni érted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Miért engedi meg Isten, hogy nehézségeken, küzdelmeken menj át?
 • Hogyan segített a hit kitartani életed nehéz időszakában?
 • A hit nem mindig szabadít ki a megpróbáltatásból, gyakran inkább átvezet rajta. Ez az igazság hogyan hat arra, ahogyan reagálsz a problémákra, amelyekkel most szembesülsz?

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.04.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása