Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Próbatétel érkezik az áldás előtt

2021. szeptember 23. 03:00 - gerbeaud

„Finomítani fogom őket, mint az ezüstöt, és meg fogom tisztítani őket, mint az aranyat. Kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik” (Zak 13,9 NLT).

Néhány ima azonnal meghallgatásra kerül, míg mások csak hetek, hónapok vagy akár évek múlva. Ezt valószínűleg nagyon is jól tudod. De van egy jó hírem: amíg Isten válaszáért imádkozol, olyan dolgokat tanulsz meg, amelyeket másképp nem tudnál.

A várakozásban áldás van. Az egyik áldás az, hogy többet tudsz meg magadról, ha nem kapsz meg azonnal mindent, amit szeretnél.

Két legfontosabb imáim közül, amelyeket valaha is imádkoztam, az egyikre 13 évvel, a másikra pedig 25 évvel később válaszolt Isten. De megválaszolta! Ezek voltak akkoriban a legfontosabb imáim. Miért tartott ilyen sokáig? Mert amíg én az imákon dolgoztam, addig Isten munkálkodott rajtam.

Elgondolkodtál-e valaha azon, hogy amikor „tűzön mész keresztül", annak miért kell megtörténnie? Próbatételre és megtisztulásra szolgál. Miközben újból és újból imádkozol valamiért, olyan próbatételeken esel át, amik egyre többet felfednek rólad.

Isten azt mondja Zakariás próféta könyve 13. fejezetének 9. versében: „Finomítani fogom őket, mint az ezüstöt, és meg fogom tisztítani őket, mint az aranyat. Kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik” (NLT).

Az aranyat úgy tisztítják, hogy egy nagy kádba teszik, és addig melegítik, amíg annyira fel nem hevül, hogy az összes szennyeződés kiválik, és elég. Honnan tudja a kovács, hogy az arany és az ezüst tiszta? Meglátja bennük saját tükörképét.

Isten akkor láthatja benned saját tükörképét, amikor az összes szennyeződés kiégett az életedből – miután „átmentél a tűzön". Azt mondja, hogy miután elvégezte a próbatételt és a tisztítást, „kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik” (Zak 13,9 NLT).

A megválaszolt ima a próbatétel után következik. Minden áldás előtt van próbatétel. Isten erőpróba elé állít, mielőtt rád bízza a sikert. Ezek a kitartó imádkozás alapelvei.

Isten próbára tesz, mielőtt megáld. Ebben a próbatételben sokat fogsz tanulni magadról. Ha feladod az imádkozást, soha nem fogod megtanulni azokat a leckéket, amik segítenek abban, hogy egyre inkább hasonlíts Jézushoz.

Imádkozz kitartóan minden nap! És ne feledd, hogy a próbatétel után megérkezik az áldás!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Gondolj vissza arra, amikor Isten hagyta, hogy „tűzön menj keresztül", mielőtt megválaszolta imádat! Milyen módon fejlődtél ebben a tapasztalásban?
 • Miért fontos, hogy jobban hasonlíts Jézusra?
 • Isten hogyan tesz most próbára téged? Mit fogsz ma tenni azért, hogy kitartó légy az imádkozásban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.16.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan figyelj Istenre?

2021. szeptember 22. 03:00 - daniella_89

freestocks-org-128787-e1492640635507.jpeg

„Szemem mindig az ÚRra néz segítségért. Ő távol fog tartani minden csapdától" (Zsolt 25,15 NCV).

Amikor az általános iskola felső tagozatába jártál, bizonyára volt olyan személy, akire nagyon sokat gondoltál, de ő észre sem vett. Nehéz elképzelni, hogy az, aki ennyire elfoglalja a gondolataidat, egyáltalán nem gondol rád. Legtöbbünk mégis átéli ezt a fájdalmas tapasztalatot.

Képzeld el, hogyan érez Isten, ha nem kap a te figyelmedből! A Biblia azt mondja: Ő állandóan gondol rád. Fájdalmas lehet számára, amikor te egyáltalán nem gondolsz rá egész nap.

Isten szeretné a figyelmedet. De hogyan adsz neki belőle? Egy módja ennek: ha újra és újra imádkozol valamiért. Ekkor odafigyelsz rá.

Az egyik oka annak, hogy Isten különösen szerette Dávid Királyt, az volt, hogy Dávid mindig figyelt rá. Ezt mondta: „Szemem mindig az ÚRra néz segítségért. Ő távol fog tartani minden csapdától” (Zsolt 25,15 NCV). Ez azt jelenti, hogy Dávid fáradhatatlanul imádkozott.

Ahogyan Dávid király, te is váratlan helyszetekkel találkozol nap mint nap. Isten az egyetlen, aki előre ismeri ezeket, és a folyamatos imádság a legjobb mód arra, hogy sikeresen kikerüld őket.

Amikor felfelé vezetsz egy hegyi szerpentinen, mindig nagy segítséget jelent, ha előre látod, mi van előtted. De ha egy lassú teherautó mögött ragadtál, és nem látod előre a kanyarokat, az megkeseríti az utazást. Milyen nagy segítséget jelentene akkor, ha egy helikopterből lekiáltanák: „minden tiszta az előzéshez”!

Isten olyan, mint egy ilyen helikopter pilótája. Látja, amit te nem látsz. Látja milyen csapdák várnak rád a héten, a hónapban, az évben. Ha figyelsz rá, és rajta tartod a fókuszt, előtted jár, és megmutatja, hogyan kerüld el a csapdákat.

A Biblia azt mondja: „Keressétek az Urat és az ő erejét; keressétek az ő jelenlétét állandóan!” (Zsolt 105,4 ESV). Milyen gyakran kellene Istent keresned? Állandóan! Az imádság nem olyan, amit csak ki kell pipálni egy listáról. Ez egy folytonos párbeszéd.

Légy kitartó az imádságban! Keresd állhatatosan Istent vezetését és segítségét! Ne hagyd abba a kommunikációt! Ő szereti, ha figyelsz rá. Készen áll, és várja, hogy válaszolhasson az imáidra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hajlamosak vagyunk akkor a legállhatatosabbak lenni az imádságban, amikor mély fájdalmat élünk át. Mit gondolsz, miért van ez így?
 • Hogyan lehetséges állandóan keresni Istent? Mi ennek a gyakorlatban is megvalósítható módja, amit te is megtehetsz?
 • Mi az, ami nyugtalanná tesz? Hogyan segít az imádság békét adni ebben a helyzetben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.15.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az őszinte imádság átlag feletti élethez vezet

2021. szeptember 21. 03:00 - Lilla:)

man-1868418_1920.jpg

„[Isten] mérhetetlenül többet képes tenni mindennél, amit kérünk vagy elképzelünk, az ő ereje szerint, amely bennünk munkálkodik” (Ef 3,20 NIV).

Isten azt szeretné, hogy a lehető legteljesebb életet éld. Nem akarja, hogy középszerű életed legyen – álmok és célok nélkül. Ahogy tegnap olvastuk, Isten azt akarja, hogy nagy célokkal és növekvő hittel rendelkezz.

Ő azt is szeretné, hogy őszintén imádkozó életet élj.

Jabécnak őszinte imaélete volt. Ez volt a titka annak, hogy elérte az álmait. Így imádkozott: „Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területeimet! A te kezed legyen velem, és oltalmazzz meg a bajtól, hogy ne érjen fájdalom!" (1Krón 4,10 NIV). Aztán pedig a vers folytatódik: „És Isten teljesítette a kérését.”

Tisztában vagy vele, hogy Istennél nem tudsz túl nagyot kérni vagy túl nagyot álmodni? A Biblia azt mondja: „[Isten] mérhetetlenül többet képes tenni mindennél, amit kérünk vagy elképzelünk, az ő ereje szerinte, amely bennünk munkálkodik” (Ef 3,20 NIV). Haladj előre, és terjeszd ki képzeleted határait a legnagyszerűbb dolog irányába, ami valaha megtörténhet veled – aztán pedig vedd észre, hogy Isten még ennél is tovább mehet!

Jabéc tudta ezt Istenről, ezért három dologért imádkozott:

Jabéc imádkozott Isten erejéért. „Bárcsak megáldanál engem!” Talán azt mondod: „Nem kérhetem Istentől, hogy áldjon meg engem. Ez önző dolog.” Azonban Isten szerint az ő áldását kérni teljesen rendben van. Ő nem egy nagy rendőr az égben, aki arra vár, hogy valami rosszat tégy, hogy megbüntethessen. Ő meg akar áldani téged.

Jabéc imádkozott Isten jelenlétéért. „A Te kezed legyen velem!” Isten jelenlétét kérte. Jabéc tudta, hogy ha több földje és nagyobb területe lesz, akkor többet is várnak majd tőle és nagyobb felelőssége lesz. Tudta, hogy mindehhez szüksége lesz Isten segítségére.

Jabéc imádkozott Isten védelméért. „Oltalmazzz meg a bajtól, hogy ne érjen fájdalom! Miért nem a konkrét védelemért imádkozott? Mert tudta, hogy minél sikeresebb az ember, annál több kritika éri. Ugyanez igaz a keresztény életre is: minél közelebb vagy Istenhez, minél erősebb hitű kereszténnyé válsz, annál jobban fog kísérteni az ördög.

Mit akarsz, mit tegyen Isten a te életedben? Segítsen egy problémával kapcsolatban? Kérd tőle! Segítsen néhány célod megvalósításában? Kérd tőle!

Először is, legyen olyan motivációd céljaidhoz és álmaidhoz, ami összhangban van Istennel! Másodszor, imádkozz azért a három dologért, melyekért Jabéc is: Isten erejéért, jelenlétéért, védelméért! Végül pedig csak figyeld, hogyan válaszol Isten az imáidra!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Előfordul, hogy úgy érzed, nem kérheted Isten áldását? Miért érzel így?
 • Milyen gyakran állsz meg és imádkozol Isten jelenlétéért? Miért olyan fontos a jelenléte?
 • Miből veszed észre, hogy minél közelebb kerülsz Istenhez, a Sátán annál jobban kísért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.14.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Hogyan éljünk jelentős életet?

2021. szeptember 20. 03:00 - Anika Enikő

„Jabéc becsületesebb volt, mint a testvérei... Jabéc Izráel Istenéhez kiáltott: »Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területemet! A te kezed legyen velem, és tarts távol a kártól, így szabad leszek a fájdalomtól.« És Isten teljesítette a kérését” (1Krón 4,9–10 NIV).

Minden embert kiválóságra terveztek. Lehet, hogy hétköznapinak érzed magad, de Isten arra teremtett, hogy jelentős életet élj.

A Biblia tele van hétköznapi emberekkel, akik rendkívüli életet éltek, mert hitték, hogy Isten munkálkodni fog bennük és rajtuk keresztül. Hitték, hogy Isten valamilyen céllal teremtette őket, és hogy szándéka szerint sikeresen fogják teljesíteni küldetésüket.

Egy példa erre Jabéc. Isten megtisztelő módon említést tett róla A krónikák első könyvében, ahol kilenc fejezet a családfákról szól. A hosszú felsorolás kellős közepéről Isten kiemeli Jabécot – egy hétköznapi embert – 2 vers erejéig. „Jabéc becsületesebb volt, mint a testvérei... Jabéc Izráel Istenéhez kiáltott: »Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területemet! A kezed legyen velem, és tartsd távol tőlem a kárt, így szabad leszek a fájdalomtól.« És Isten teljesítette a kérését” (1Krón 4,9–10 NIV).

Ebben a két versben megtalálható minden információ, ami tudunk Jabécról; ám ezekből kitűnik, hogy olyan életet élt, ami nem volt átlagos.

Jábéc kiemelkedik sikerének három titka miatt. Ma megnézzük az első kettőt.

Nagy ambíciói voltak. Bár sokan elégedettek azzal, hogy átlagosak, Jábéc azt akarta, hogy Isten tegyen valami jelentőset általa. Nem akart lagymatagon élni, hanem teljes és tartalmas életet akart.

Jabéc ambiciózus volt, de ugyanolyan fontos számára, hogy a megfelelő dolgok motiválják. Honnan tudjuk, hogy Jabéc szándékai valódiak és nem önzőek voltak? Onnan, hogy ezt olvassuk: „És Isten teljesítette a kérését.” Isten soha nem teljesít értéktelen kérést.

Sokan csak sodródnak az életben. Nincsenek céljaik, nincsenek terveik és nincsenek mindent átfogó szándékaik. Ennek eredményeként soha nem jutnak sehova. Ha átlagon felül akarsz élni, akkor álmodj nagyot! Nem azért létezel, hogy azon tűnődj, hogy: „Mit csináljak? Merre menjek?” Isten azt akarja, hogy nagy ambícióid legyenek, és hogy az ő szolgálatának vágya tápláljon.

Növekvő hite volt. Jabéc mélyen bízott és hitt Istenben. Szó sincs róla, hogy bármilyen különleges képessége vagy tehetsége lett volna. A Biblia nem mondja, hogy gazdag vagy művelt volt. Csak egy egyszerű, mindennapi ember volt, de nem mindennapi hittel.

Van valami az életben, ami fontosabb, mint a képesség és a tehetség. Ez a hit. Sok szupertehetséges embert ismerek, akik a pálya szélén ülnek, miközben a hittel bíró emberek lövik a gólokat. A hit az, amikor hiszed, hogy Isten munkálkodni fog rajtad keresztül.

Hogyan törj ki a középszerűségből? Jabéchoz hasonlóan legyenek nagy ambícióid, valamint növekvő és erősödő hited! Függj és támaszkodj Istenre, hogy tegye meg a lehetetlent! William Carey misszionárius egyszer azt mondta: „Próbálj meg nagy dolgokat tenni Istenért, majd várj nagy dolgokat Istentől!”

Holnap megvizsgáljuk a harmadik titkot, ami miatt igazán kitűnik Jabéc: az őszinte imaéletét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen nagy álmot vagy célt akarsz kérni Istentől, hogy megvalósítsa?
 • Miért számítanak annyira a célok vagy az álmok indítékai?
 • Mire támaszkodsz jobban: képességeidre és tehetségedre, hogy elérd céljaidat – vagy Istenre? Milyen lépést tehetsz meg ma, hogy jobban hagyatkozz Istenre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.13.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagy betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az áttörő ima három eredménye

2021. szeptember 19. 03:00 - Anika Enikő

„Amikor az összes környező királyság meghallotta, hogy maga az ÚR harcolt Izrael ellenségei ellen, Isten félelme fogta el őket. Jósáfát királysága tehát békességben volt, mert az ő Istene minden oldalról nyugalmat adott neki” (2Krón 20,29–30 NLT).

Amikor áttörést kérsz Istentől az életedbe, elvárod tőle, hogy áldássá alakítsa a csatákat.

Jósáfát király és hadserege hagyta, hogy Isten vívja meg a csatát értük. Amikor kimentek a harcmezőre, azzal szembesültek, hogy: „Az ellenség egyike sem menekült meg... Annyit zsákmányoltak, hogy három napba telt, mire összeszedték az egészet. A negyedik napon összegyűltek az Áldás-völgyében, amely azon a napon kapta a nevét, mert a nép ott dicsérte és adott hálát az ÚRnak” (2Krón 20,24–26 NLT).

Isten azt akarja, hogy az életedet az „Áldás-völgyében” éld, ahol akkora bőség van, hogy három napba telik, amíg elviszed a hadizsákmányt. Csak akkor élhetsz az Áldás-völgyében, amikor áttörő imát mondasz – azt az imát amit csak akkor imádkozol, amikor minden rosszul megy, és nem tudsz semmit sem tenni ellene.

Jósáfát történetében láthatjuk azt a három eredményt, amelyek az áttörő ima eredményei. Az első eredmény az, hogy sokkal több áldásban részesülsz, mint amennyivel bánni tudsz. Ha arra gondolsz épp, hogy vajon honnan fogod tudni, hogy áttörő volt-e, akkor kérlek ne aggódj! Tudni fogod. Annyira csodálatos lesz, hogy csupán annyit fogsz tudni mondani: „Isten munkája volt.”

A második eredménye az áttörő imának az, hogy Isten iránti szereteted növekszik. Amikor Isten elvégzi ezt a csodálatos munkát az életedben, akkor még inkább dicsőíteni akarod majd őt.

A harmadik eredménye az áttörő imának az, hogy a nem hívők elkezdik észrevenni: „Ekkor az összes férfi visszatért Jeruzsálembe Jósáfát vezetésével, és örültek, hogy az ÚR győzelmet aratott ellenségeik felett. Hárfák, lantok és trombiták zenéjére vonultak be Jeruzsálembe” (2Krón 20,27–28 NLT). Amikor Isten megteremti az áttörést az életedben, akkor olyan partit szeretnél szervezni, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tanúságtétel lehet azoknak az embereknek, akik még nem ismerik Istent. Te áldást kapsz, Istent pedig tiszteletet.

„Amikor az összes környező királyság meghallotta, hogy maga az ÚR harcolt Izrael ellenségei ellen, Isten félelme fogta el őket. Jósáfát királysága tehát békességben volt, mert az ő Istene minden oldalról nyugalmat adott neki” (2Krón 20,29–30 NLT).

Nem szeretnél biztonságban és békességben élni a hátralévő életedben? Kezdd el még ma az áttörő imádat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • A pénz mellett Isten milyen más módon áldja meg az életedet?
 • Hogyan válaszolhatsz dicsőítéssel, amikor Isten áttörést hoz az életedben?
 • Hogyan reagálnak a nem hívők arra a munkára, melyet Isten elvégzett benned?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2021.09.12.)

(NLT: az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása