Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanulj meg szeretni azáltal, hogy nagylelkű vagy

2022. július 07. 03:00 - FodorImi

love-3365339_1920.jpg

„Nagylelkűen el vagyok látva az ajándékokkal, amelyeket nekem küldtetek... Ez jó illatú áldozat, amely tetszik az Istennek és örömöt okoz neki.” (Filippi 4,18 – NLT)

Az élet nem a dolgokról szól. Arról szól, hogy megtanuljuk, hogyan szeressünk.

Az egyik legjobb módja annak, hogy megtanulj szeretni, a nagylelkűségen keresztül lehet – amikor időt, pénzt, erőfeszítést és energiát adsz. Amikor nagylelkű vagy, akkor megerősíted, hogy Isten és az emberek a legfontosabbak számodra. Más szavakkal, a szeretet a legfontosabb.

Minden alkalommal, amikor adsz – legyen szó az idődről, a pénzedről, az erőfeszítésedről vagy az energiádról –, felfeded, mi számít neked. Mondd meg nekem, mire költöd el a pénzed, mivel töltöd el az idődet, és megmondom, hogy mi a legfontosabb számodra.

Az időbeosztásod azt mutatja, hogy a karriered a legfontosabb számodra? A bankszámlakivonatod azt mutatja, hogy a hobbid a legfontosabb? Vagy ahogyan elköltöd a pénzedet és az idődet, azt mutatja, hogy Isten és az emberek szeretete a legfontosabb számodra?

Ha életed végére megszereztél egy óriási halom dolgot, de elidegenedtél a családodtól és a barátaidtól, akkor eltévesztetted a lényeget! Elszalasztottad a lehetőséget, hogy nagylelkűségeddel szeress.

Amikor azonban azzal töltöd az életedet, hogy nagylelkűen építed az embereket és a kapcsolatokat, akkor a menny fényében élsz. Szeretetben élsz.

Gondolj azokra az emberekre, akik felé a leghálásabb vagy a saját életed miatt. Ezek többsége valószínűleg olyan ember, aki időt, pénzt, erőfeszítést vagy energiát fektetett beléd.

Pál példát ad erre: „Jól tettétek, hogy közösséget vállaltatok velem a jelenlegi nehézségeimben. Amint tudjátok, ti filippiek voltatok egyedül, akik anyagilag segítettetek engem, amikor először vittem hozzátok az evangéliumot. ... Egyetlen más gyülekezet sem tette ezt. ... Jelenleg megvan mindenem, amire szükségem van, sőt még több is! Nagylelkűen el vagyok látva az ajándékokkal, amit küldtetek nekem. ... Ez jó illatú áldozat, amely tetszik az Istennek és örömöt okoz neki.” (Filippi 4,14-15; 18 – NLT)

Azok az emberek, akiknek Pál írt, megtanulták ezt az igazságot: A megélhetésedet a munkáddal szerzed meg, de mások tiszteletét és háláját azzal, amit szerető szívből adsz.

Szánj még egy kis időt arra, hogy elgondolkodj azokon az embereken, akik nagylelkűek voltak veled. Ezután használd őket modellként arra, hogyan lehetsz nagylelkű másokkal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Ha valaki megnézné az időbeosztásodat és a kiadásaidat, mit mondanának, mi a legfontosabb számodra? A prioritásaid olyanok, amilyenek lenni szeretnéd?
 • Hogyan fektetsz be mások életébe? Mi a módja annak, hogy nagylelkűbb legyél az időddel, pénzeddel, erőfeszítéseddel vagy energiáddal ezen a héten?
 • Ki volt veled nagylelkű? Szánj néhány percet most arra, hogy telefonálj vagy küldj egy sms-t vagy levelet, hogy megköszönd nekik, hogy befektettek az életébe.

(Daily Hope by Rick Warren – 2022.06.30.)

Szólj hozzá!

A stressz kezelés az elmédben kezdődik

2022. július 06. 03:00 - csmsdvd

fortepan_7075_1.jpg

„Gondolj azokra a dolgokra, amik jók és dicséretre méltóak! Gondolj azokra a dolgokra, amik igazak és becsületesek, amik helyesek és tiszták, amik csodálatosak és tiszteletre méltóak!” (Fil 4,8 NCV)

Életedben a stressz elleni küzdelem a két füled között kezdődik. A gondolatvilágodban van. A stressz szintedet azt határozza meg, mivel töltöd meg az elmédet. Ha békességet akarsz, ügyelned kell, mit engedsz be a gondolataid közé!

Sok ember úgy tekint az elméjére, mint egy autópályára. Mindent felengednek rá. Olyan tévé sorozatokat néznek, amik tele vannak vacakságokkal és értelmetlenségekkel, a közösségi csatornákat görgetik, amik megosztják az embereket, pletykákat hallgatnak, amik iriggyé tesznek. Ezek után meglepődnek, ha az elméjük országútja tele van ezekkel a szennyeződésekkel. Meglepődnek, hogy miért olyan nagyon stresszesek.

A Biblia egy másik utat mutat. A Filippiekhez írt levél 4. fejezetének 8. verse azt mondja: „Gondolj azokra a dolgokra, amik jók és dicséretre méltóak! Gondolj azokra a dolgokra, amik igazak és becsületesek, amik helyesek és tiszták, amik csodálatosak és tiszteletre méltóak!” (NCV)

Ahhoz, hogy csökkents a stresszt, változtass azon, ahogy a dolgok felől gondolkodsz! Ebben az igeszakaszban a Biblia nyolc próbatételt ad, hogy eldöntsd, mit engedsz be az elmédbe. Kérdezd meg magadtól:

 • Jó?
 • Dicséretre méltó?
 • Igaz?
 • Becsületes?
 • Helyes?
 • Tiszta?
 • Csodálatos?
 • Tiszteletre méltó?

A héten gondolj beszélgetéseidre, a könyvekre, amiket olvasol, az énekekre, amiket hallgatsz, az internetes helyekre, amiket görgetsz, a TV-ben látott filmekre és dolgokra, amiket szabad idődben teszel! Hogyan állják ki a nyolc próbatételt, teszt kérdést? Mindazok a dolgok, amiket a hét folyamán befogadsz az agyadba, jók, dicséretre méltók, igazak, becsületesek, helyesek, tiszták, csodálatosak és tiszteletre méltók?

Ha nem, akkor itt az ideje, hogy mással tölts meg az agyad!

Mindez a nyolc jellemző Istent írja le. Ezek után, ha olyan dolgokra gondolsz, ami jó, dicséretre méltó, igaz, becsületes, helyes, tiszta, csodálatos és tiszteletre méltó, akkor valójában Istent vetíted ki.

Ézsaiás próféta könyve 26. fejezetének 3. verse szerint: „kinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.” (NLT)

Corrie ten Boom, egy holland keresztyén a II. világháborúban ismerte ennek az igének az igazságát. Ő és családja zsidókat rejtegetett a nácik elől, és végül a haláltáborba küldték, ahol a testvére és az apja meghalt. A szörnyűséges idők alatt is tudta, mi a titka annak, hogy békés elmével éljen. Ha a világra nézel, vigasztalan leszel. Ha mélyebben belenézel, akkor elszomorodsz. Ha Krisztusra nézel, békességben leszel.

Bármi történik is körülötted, azok a dolgok, amik felől gondolkodsz, azok fogják meghatározni, milyen szintű stresszt élsz meg. Ha gondolataidat Istenre összpontosítod, akkor ő teljes békességben fog megtartani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Életedben hogyan állsz a stressz elleni küzdelemben? Mikor könnyebb Isten felé terelni a gondolataid? Mikor nehezebb?
 • Gondolj a legkedvesebb szórakozásaidra! Átmennének a nyolc fenti feltételen?
 • A napod során, hogyan tudnád gondolataidat gyakrabban Isten felé terelni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.29.)

Szólj hozzá!

Ne aggódj semmiért; imádkozz mindenért!

2022. július 05. 03:00 - daniella_89

prayer--person-praying--hands.jpeg

"Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogy ne ajándékozna nekünk mindent?" (Róma 8,32 NLT fordítás)

Valahányszor szükségem volt valamire gyermekként, beszéltem apámmal. Néha valami drágára volt szükségem, de egyszer sem aggódtam afelől, honnan szerzi meg rá a pénzt. Az nem az én dolgom volt. Apám dolga volt, hogy kitalálja, honnan lesz rá a pénz. Nekem, gyermekként az volt a dolgom, hogy egyszerűen kérjem őt.

Ugyanígy nem a te dolgod, hogy Isten hogyan fog gondoskodni. A te dolgod az, hogy kérdd.

Ha aggódsz ahelyett, hogy kérnél, úgy viselkedsz, mint egy ateista; mint valaki, aki úgy hiszi, nincs Mennyei Apukája. Az aggódás gyakorlati ateizmus - úgy élni az életed, mintha Isten nem létezne, vagy nem lehetne benne bízni.

A Biblia tisztán fogalmaz: Isten azt akarja, hogy fordulj hozzá imádságban mindenért. Jakab 4,2 ezt mondja: "Nincs nektek, mert nem kéritek Istent." (NIV fordítás)

Aggódj kevesebbet - és kérj többet! Aggódás helyett imádkozz mindenért!

Ahogy a Filippi 4,6 mondja: "Sose aggódjatok semmiért! De imádságban és könyörgésben minden helyzetben tudassátok Istennel, mire van szükségetek!" (GW fordítás)

Megvan? Isten azt akarja, hogy fordulj hozzá "minden helyzetben". Mindenről beszélhetsz vele - nem számít, mennyire kicsi vagy nagy dolognak is tűnik számodra.

A Róma 8,32 azt mondja: "Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogy ne ajándékozna nekünk mindent?" (NLT fordítás)

Isten megoldotta a legnagyobb problémát - a bűnt -, és minden más ehhez képest csak kis dolog.

Ha Isten eléggé szeretett ahhoz, hogy elküldje Jézust meghalni a bűneidért, nem gondolod, hogy eléggé szeret ahhoz, hogy segítsen a pénzügyeidben? Nem gondolod, hogy eléggé szeret, hogy segítsen téged az egészségedben? A kapcsolataidban? A karrieredre vonatkozó döntéseidben? A határidőkben?

Istent az életed minden területe érdekli. Valójában már tudja, mire van szükséged - de mégis azt akarja, hogy kérdd őt érte.

Készen állsz csökkenteni a stresszt az életedben? Isten várja, hogy hozzá fordulj a szükségleteiddel. Válaszd azt, hogy nem aggódsz semmiért - és imádkozol mindenért!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Ha Isten már tud minden szükségletedről, mit gondolsz, miért akarja, hogy kérdd őt a szükségleteid betöltésére?
 • Mi tart vissza attól, hogy kérdd Istent azokért a dolgokért, amire szükséged van?
 • Gondolj vissza arra, hogy valamikor Isten tisztán megválaszolta egy imádságodat! Ez a megválaszolt ima hogyan bátorít abban, hogy továbbra is imádkozz más szükségleteiért is az életedben?

Rábíztad már az életed Jézusra?

A Biblia azt mondja, csak úgy juthatsz be a mennyországba, hogy bizalmat adsz Istennek az ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. Nem tudod kiérdemelni a mennybe vezető utat: "Kegyelemből vagytok megmentve hit által - ez nem tőletek van: ez Isten ajándéka - nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék" (Efezus 2,8-9 NIV fordítás)

Ha készen állsz arra, hogy megvalld a bűneid, és rábízd az életed Jézusra, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, azt ígérted, hogy ha hiszek Jézusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, bocsánatot nyer; hogy megtudom az életem célját, és egy nap majd befogadsz a Te örökkévaló otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és alávetem magam Jézusnak mint Megváltómnak és Uramnak. Jézus, követni és szolgálni akarlak téged. Alázattal rád bízom az életem, és arra kérlek, ments meg, és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot, és elfogadtad Jézust, kérlek küldj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és írj róla! Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.28.)

Szólj hozzá!

Add át aggodalmaidat Istennek!

2022. július 04. 03:00 - Lilla:)

 dandelion-463928_1920_1.jpg

"Ne aggódjatok semmiért!" (Fil 4,6 - NLT fordítás)

Nem a munka tart ébren esténként, hanem az aggódás.

A Bibliában Isten pontos útmutatást ad az aggodalommal kapcsolatban. A Filippiekhez írt levél 4. részének 6. versében azt mondja: "Ne aggódjatok semmiért!" (NLT fordítás)

Miért kell elengedned az aggódást?

Az aggódás értelmetlen. Íme néhány ok, hogy miért is igaz ez. Először is, az aggódás eltúlozza a problémát. Észrevetted már, hogy ha valaki mondd rólad valami rosszat, akkor minél többet agyalsz rajta, annál nagyobbra nő? Másodszor, az aggódás nem működik. Olyanért aggódni, amin nem tudsz változtatni, haszontalan. Olyanért aggódni pedig amin változtathatnál is, időpazarlás; egyszerűen csak tedd meg!

Az aggódás természetellenes. Senki sem aggódva születik. Lehet, hogy azt hiszed, de nem. Az aggódást tanuljuk. Mivel az aggódás természetellenes, így egészségtelen is. A tested nem ennek a kezelésére lett tervezve. Amikor valaki azt mondja, hogy "betegre aggódom magam", az igazat mondja. Az orvosok azt mondják, hogy rengetegen elhagyhatnák a kórházakat, ha tudnák, hogyan szabaduljanak meg a bűntudattól, a megbánástól és az aggódástól. A Példabeszédek könyvének 14. részében azt olvassuk a 30. versben, hogy "A békés szív egészséges testhez vezet" (NLT fordítás).

Az aggódás nem segít. Az aggódás nem változtatja meg a múltat, és nem irányítja a jövőt. Egyszerűen csak összekuszálja a jelent. Az egyetlen dolog amin az aggódás változtat, az te vagy. Nyomorulttá tesz! Sosem oldja meg a gondokat.

Az aggódás szükségtelen. Isten teremtett, ő alkotott, ő mentett meg, és beléd helyezte az ő Lelkét. Nem gondolod, hogy képes gondoskodni a szükségeidről? Semmi szükség rá, hogy emiatt aggódj.

Meg akarod tanulni, hogyan kezelhetnéd jobban a stresszt? Nagyszerű első lépés, hogy utasítsd el, hogy bármi miatt is aggódj! Miért? Mert az aggódág értelmetlen, természetellenes, nem segít, és szükségtelen.

A Biblia azt mondja: "Szorongásaitok teljes terhét rá helyezhetitek, hiszen ti hozzá tartoztok" (1 Pt 5,7 - PHILLIPS fordítás).

Isten személyesen gondoskodik rólad és minden szükségedről. Ezek alapján akkor mit kellene tenned minden stresszel, szorongással és aggodalommal? Elengedni őket. Add át őket Istennek!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Mit mond el a jelenlegi helyzeted aggódás terén, mennyire bízol Istenben?
 • Most éppen miért aggódsz? Mit tehetsz azért, hogy változtass ezen a helyzeten vagy hogy el tudd engedni?
 • Milyen gyakorlati praktikákkal tudnád "szorongásaid teljes terhét" átadni Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.27.)

Szólj hozzá!

Az alázatosság és a boldogság kéz a kézben járnak

2022. július 03. 03:00 - csmsdvd

tanithato.jpg

„Ezzel nem azt mondom, hogy tökéletes vagyok. Nem tudok mindent, amit tudnom kellene, de folyamatosan dolgozom, hogy arra a napra, amire Krisztus megszabadított engem, olyan legyek amilyenre ő szeretne. Nem, kedves testvéreim, még nem vagyok az, akinek lennem kell” (Fil 3, 12-13 TLB fordítás).

Az alázatos emberek boldogok. Sohasem hagyják abba a növekedést, a fejlődést és a tanulást.

A Biblia szerint: „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy hitben jártok-e! Rendszeresen vizsgáljátok meg magatokat! Első kézből kell bizonyíték, nem pusztán csak hallomásból, hogy Jézus Krisztus bennetek van. Próbáljátok ki magatokat! Ha nem álltátok ki a próbát, tegyetek érte valamit” (2Kor 13,5-9 The Message fordítás).

Tartasz-e rendszeresen önvizsgálatot? Próbáld ki a következőt: Minden nap mikor felébredsz, kérdezd meg Istent: „Istenem, min kell ma dolgoznom önmagamon?” Ehhez alázatosság kell, de ez olyan szokás, ami a boldogsághoz vezet.

Pál apostol ismerte annak az alázatosságnak a fontosságát, hogy folyamatosan tanuljon, fejlődjön, és növekedjen. A Filipiekhez írt levelének a 3. fejezetben, a 12. és 13. verseiben írta: „Ezzel nem azt mondom, hogy tökéletes vagyok. Nem tudok mindent, amit tudnom kellene, de folyamatosan dolgozom, hogy arra a napra, amire Krisztus megszabadított engem, olyan legyek amilyenre ő szeretne. Nem, kedves testvéreim, még nem vagyok az, akinek lennem kell” (TLB fordítás).

Amikor Pál ezt az Igét írta, akkor idős emberként Rómában börtönben volt. Élete vége fele járt. Ő egy meglett korú, hihetetlen tudással rendelkező ember volt. Mindemellett, azt mondta, hogy "még nem érkezett meg". Ha valaki, ő mondhatta volna, hogy „Lelkileg már megérkeztem!”, hiszen ő volt az az ember, aki nagyon sokat írt az Újszövetségbe. Viszont Pál azt mondta: „Nem, még nem érkeztem meg. Még szeretnék növekedni, tanulni, hogy még inkább hasonlatos legyek Krisztushoz.”

A önteltség az a csapda, ami gyakran távol tartja a keresztyéneket, hogy kövessék Pált és folyamatosan növekedjenek Krisztusban. Miért is? Mert, amikor azt hiszik, hogy mindent tudnak, hogy minden összeállt nekik, akkor már semmilyen lépést sem tesznek azért, hogy lelkileg tovább növekedjenek. Ennek az "éremnek a másik oldala", hogy, az alázatosság boldogsághoz vezet, mert arra késztet, hogy továbbtanulj.

A boldogság és alázatosság kéz a kézben jár, mivel az alázatosságnak az a következménye, hogy megkérdezd magadtól: Hogyan lehetnék jobb házastárs? Hogyan lehetnék jobb barát? Hogyan lehetnék jobb főnök? Hogyan tudnám jobban követni Jézust? Ha nem teszed fel ezeket a kérdéseket, akkor elszalasztasz egy csomó mindent, mert megállsz a fejlődésben. Pedig Isten növekedésre teremtett téged.

Tégy egy lépést a boldogság felé elmondva alázattal a következő imát a Zsoltárok könyve 139. fejezetének 23. és 24. verseivel: „Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján” (ESV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Hogyan fejlődtél lelkileg az elmúlt évben? Mások milyen jelét látják ennek a növekedésnek?
 • Miért fontos, hogy a lelki fejlődésben egy kis csoport támogasson?
 • Miért boldogabbak azok az emberek, akik hajlandók tanulni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása