Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A biztonságod nem a bankszámládban van

2010. augusztus 15. 03:00 - LiliNR

"De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek." Máté 6:33

Mindig emlékeznünk kell arra, hogy a biztonságunkat nem a bankszámlánk adja; a biztonságunk az Úrban van. Ha Isten bezár egy ajtót, akkor kinyit valahol egy másikat.

"A ti Mennyei Atyátok már tökéletesen tudja, hogy mire van szükségetek és meg fogja adni nektek ha neki adjátok az első helyet az életetekben és úgy éltek, ahogy ő akarja, hogy éljetek." (LB fordítás)

Sokan lelki árvákként viselkedünk. Elfelejtjük, hogy van Mennyei Atyánk, aki már tudja, hogy mire van szükségünk. Csak arra vár, hogy kérjük őt. Ő gondoskodik. Isten gondot visel a kismadarakra? Nem aggódnak. Az ember az egyetlen az összes teremtmény közül, aki aggódik. Minden más teremtmény bízik Mennyei Atyjában és Teremtőjében, hogy gondoskodik a szükségeiről.

"Eledelt adott az istenfélőknek, örökké emlékezik szövetségére." Zsolt 111:5   LB fordítás: "Ételt ad azoknak akik bíznak Benne. Ő soha nem felejti el ígéreteit." Mennyire bízol Istenben? Az aggódás valójában az ateizmus egyik formája. Minden alkalommal, amikor aggódsz, azt mondod, "Minden tőlem függ". Ez viszont nincs a Bibliában.

Rá kell bíznod Istenre az életed. A fenti ige azt mondja, "ha neki adjátok az első helyet az életetekben". Miért? Mert amíg bármit jobban szeretsz, mint Istent, az a dolog vagy személy vagy bármi más az aggódás forrásává válik.

"Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk." 1 Timóteus 6:17

LB fordítás: "Ne a gazdagságba fektesd a bizalmadat, amely annyira bizonytalan. Fektesd a bizalmadat Istenbe, aki gazdagon ellát bennünket mindennel örömünkre." Mindig emlékeznünk kell arra, hogy a biztonságunkat nem a bankszámlánk adja; a biztonságunk az Úrban van. Ha Isten bezár egy ajtót, akkor kinyit valahol egy másikat. Ha  lezár egy munkát, akkor tud adni egy másikat. Az Urat kell keresned.

A Római levél azt mondja, hogy Isten elküldte az Ő Egyszülött Fiát, Jézus Krisztust, hogy meghaljon a kereszten értünk és így üdvösséget szerezzen nekünk. Ha Isten eléggé szeret ahhoz, hogy elküldje az Egyetlen Fiát, hogy meghaljon, akkor nem gondolod, hogy eléggé szeret ahhoz, hogy gondot viseljen a pénzügyeidre? Nem látod, hogy ez mellett minden más probléma eltörpül? Megoldotta a legnagyobb problémádat, amikor megváltott.

A lényeg a következő: Elhiszed Istennek, hogy Ő megteszi, amit mond? És hiszel neki eléggé ahhoz, hogy megtedd azt, amit Ő mond neked, hogy tegyél?

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. 08. 08.)

Szólj hozzá!
Címkék: pénz pénzügyek

Bízz Istenben és maradj becsületes!

2010. augusztus 14. 03:00 - FodorImi

„Jobb a feddhetetlenül élő szegény annál, aki gazdag, de görbe utakon jár.” (Péld. 28,6)

„Néha annak a nyomása, hogy lépést tartsunk a többiekkel, olyan erőteljes, hogy még minket, hívőket is megkísért, hogy engedjünk az elveinkből, erkölcsi normáinkból.”

Isten nem adja áldását a becstelenségre. Példabeszédek 16:11 azt mondja: „Az ÚRé az igaz mérleg és mérőserpenyő, az ő művei a zacskóban tartott súlyok.” „Az ÚR becsületességet követel minden üzleti ügyben.” (LB – fordítás) Ebben benne vannak a bérek, az eladások, az adók is. Ha Isten áldását akarod az üzleti ügyeidre, akkor becsületesnek kell lenned. Nem verheted át az embereket.

Miért? Mert Jézus azt mondta: „Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Máté 16:26)

„Az ÚR áldása gazdagít meg, a gyarapodást nem lehet erőltetni.” (Példabeszédek 10:22) Ismertél olyan embert, aki gazdagságot halmozott fel, de épp ez sodorta bajba? A tisztességtelenül szerzett jövedelem mindig bajt hoz. Mindig.

Ha tisztességtelen vagy másokkal, az mindig ellened fog fordulni. Ha azt gondolod, hogy nem kapnak rajta, tudd, az óra még ketyeg, a játék még tart, az ítélet még el fog jönni. Nem csúfolhatod meg Istent büntetlenül. Amit vetsz, szükségszerűen azt fogod aratni.

Néha az előbbre jutás kényszere – vagy éppen annak a nyomása, hogy másokkal lépést tartsunk – olyan erőteljes, hogy még minket, hívőket is megkísért, hogy engedjünk az elveinkből, erkölcsi normáinkból. Lehet, hogy csak egy kicsit ferdítjük az igazságot azért, hogy több pénzhez jussunk. Lehet, hogy túlértékelünk valamit, vagy lehet, hogy nem mondjuk el a vevőnek, hogy hibás az áru, amit eladunk neki.

Lehet, hogy beírunk olyan adókedvezményt, ami valójában nem illet meg. Vagy éppen nem mondjuk el az igazat egy helyzetben. Miért? Mert a pénz utáni vágy olyan erős az életünkben, hogy sokszor meg is feledkezünk róla.

A döntés arról, hogy azt teszed, ami helyes és Istenben bízol, nem egyszer és mindenkorra szóló döntés, hanem olyan, amit napról napra, pillanatról pillanatra meg kell hoznod. Isten azonban azt ígérte, hogy betölti a szükségeid, ha becsületes maradsz.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.08.07.)

Szólj hozzá!
Címkék: pénz pénzügyek

Bízz Istenben! - Adj hittel!

2010. augusztus 13. 03:00 - Lilla:)

„Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (2 Korinthus 9:8.) Ha ez a vers tényleg igaz, akkor miért kéne aggódunk?

„Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvtelenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti az Isten.” 2 Korinthus 9:6-7.

Ez a vetés és aratás törvénye. Ezt minden földművelő ismeri. A gazdának négy zsák vetőmag van a csűrében és a kopár földjét nézegeti. Nem kezd el morgolódni – „Nincs termés! Bárcsak lenne termés!” Csak kimegy és elkezdi vetni a magot, az megsokszorozódik és többet kap, mint amennyi volt neki. Négy zsák magból négy zsák mag lesz? Nem. Sokkal több ennél. Százszorosan megsokszorozódik.

Egy épeszű gazda se mondaná „Nem engedhetem meg magamnak, hogy vessek. Ez az összes mag, amim van, csak négy zsák. Ezért megtartom a magot.” Az egyetlen módja, hogy kapjon majd valamit, ha odaadja ezt. El kell vetnie. Ha megtartja, csak annyi marad, de ha odaadja, megsokszorozódnak.

Ugyanez igaz a pénzedre is. Igaz mindenre az életedben. Logikátlannak tűnik, hogy amikor szükségben vagy, adnod kell. Azért, mert ez hitet követel. Isten azt mondja „Az én utam nem a ti utatok.” Miért így tervezte ezt Isten? Mert Isten adakozó. Ő a legnagylelkűbb adakozó az egész univerzumban és azt akarja, hogy hozzá hasonlóvá váljunk.

„Mert Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta…” (János 3:16.) Isten azt akarja, hogy megtanulj nagylelkű lenni. Ha nem tanulsz meg adni, ha zsugori és fukar vagy, mindig aggódsz, hogy mi lesz neked, ahelyett, hogy adnál, akkor sosem válsz Krisztushoz hasonlóvá.

Jézus mondta „Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek.” (Lukács 6:38.)

Szeretnénk azt mondani, „Uram, ha minden szükségemet betöltöd, akkor fogok adni." Isten azt mondja, "Nem, ha adsz, akkor betöltöm minden szükséged." Miért? Mert ez hitet kíván.

„Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (2 Korinthus 9:8.) Ha ez a vers tényleg igaz, akkor miért kéne aggódunk?

Nincs miért aggódnunk.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.08.06.)

Szólj hozzá!

Bízz Istenben: tanuld az elégedettséget

2010. augusztus 12. 00:25 - dlkyra

 „De valóban nagy nyereség az Istenfélelem, megelégedéssel; Mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit.” 1Timóteus 6:6-7 (Károli)

Vajon mi az elégedettség? Az elégedettség azt jelenti, hogy a boldogságom nem a körülményektől függ. Sokan beleesnek a „majd akkor, ha” gondolkodásmód csapdájába – „Majd ha ezt vagy azt megszerzem, akkor boldog leszek.” „Majd ha elérek egy bizonyos anyagi szintre… Majd ha megkapok egy bizonyos állást… Majd ha nyugdíjba mehetek… akkor boldog leszek. Majd ha kifizetem a lakáshitelt... Majd ha kifizetem a számlákat… majd akkor!”
Isten ehelyett azt mondja, „Nem, amint eléred, mindig valami mást akarsz majd. Mindig többet fogsz akarni.” Valaki egyszer megkérdezte a milliárdos Howard Hughes-t, „Mennyi kell ahhoz, hogy egy ember boldog legyen?” Azt válaszolta, „Mindig egy kicsivel több.”
 
Isten azt mondja, „Azt akarom, hogy megtanulj elégedett lenni.” Nem arról van szó, hogy ne legyenek céljaink.  Hanem arról, hogy „A boldogságom az Úrtól függ, nem pedig az életem körülményeitől.”
 
Pál megtanulta a megelégedést. A Filippi 4:12-ben írja, „Tudok szűkölködni és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, a bővölködésbe és a nélkülözésbe egyaránt.” Az elégedettség olyasmi, amit meg kell tanulnunk. Ez nem magától jön. Én személy szerint a természetemből fakadóan elégedetlen vagyok. Ugyanígy te is.
 
Hogyan tanulhatunk elégedettséget? Be kell fejeznünk az összehasonlítgatást. Isten szerint butaság magunkat másokhoz méregetni. Összehasonlítjuk a házakat, ruhákat, autókat. Néhány hete megvettem egy számítógépet és nagyon örültem neki. Aztán átlapoztam egy katalógust és benne volt egy újabb modell!
 
Folyton összehasonlításokat végzünk – és ez a hasonlítgatás elégedetlenséget okoz. Így az elégedetlenség miatt Istennek azt kell mondania, hogy „Nem tudod kezelni azt, amit adni akarok neked, mert túlzottan előtérbe helyezed az életed dolgait.” Bízhat ránk Isten gazdagságot? Megtanultuk hogyan lehetünk elégedettek?
 
Nem tudom miért, de Isten a pénzt választotta arra, hogy a hitünk szakítópróbája legyen. Az egész életünket azzal töltjük, hogy igyekezzük megszerezni, megkeresni, félre tenni, elkölteni és felhasználni. Tehát Isten az anyagi kérdéseket használja fel a belé vetett bizalmunk erősségének próbájaként. Isten azt várja, hogy hozzá menjünk, tőle kérjünk, amikor szükségben vagyunk és megtanuljuk hogyan lehet elégedetten élni, hogy a boldogságunk nem függ attól hogy milyen sok vagy milyen kevés az amink van. Ha nem tanulunk meg elégedettek lenni, sosem leszünk boldogok. Mindig többet fogunk akarni.
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2010. augusztus 5.)
Szólj hozzá!

Az Úrtól kérd, hogy segítsen az anyagiak terén

2010. augusztus 11. 02:25 - husztin

"és nincsen semmitek, mert nem kéritek." (Jak.4.2 Károli)

Isten azt várja tőled, hogy kérj.

Segíteni szeretne, a gond azonban az, hogy te sohasem kérsz. Legutóbb, mikor pl. autóra volt szükséged, kérted Istentől, vagy csak elmentél és megvetted? Az a sejtésem, hogy nem igazán kérted tőle. Talán még csak nem is imádkoztál. Csak kinézted és megvásároltad.

Jézus mondja: "Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek." (Mt.7.7 Károli)

Az egyik ok, amiért nem látsz csodákat az életedben, az az, hogy nem kéred őket. Szeretnéd látni Isten munkáját még inkább megnyilvánulni az életedben? Kezdd el kérni! Mielőtt fizetnél a kasszánál, imádkozz érte. Adj esélyt Istennek, hogy Ő adhasson neked, mielőtt elmész és a számlát kérnéd.

Ha annyit imádkoznál a pénzügyeidért, mint amennyit aggódni szoktál miattuk, akkor sokkal kevesebb aggódnivalód lenne. Isten azt mondja: Kérd! Arra várok, hogy éntőlem kérd!

Hogy miért akarja Isten, hogy kérjünk? Mert Ő egy szerető Atya, és a szerető atyák vágyják elhalmozni gyermekeiket az ajándékaikkal.

János 16.24-ben Jézus így szól: "Mostanáig semmit sem kértetek az Atyától az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy a ti örömetek teljes legyen." (Károli)

Miért akarja Isten, hogy kérjek? Hogy adhasson. Miért akar adni? Hogy elfogadjam.
Miért akarja, hogy elfogadjam? Hogy az én örömöm teljes legyen. Miért akarja, hogy az örömöm teljes legyen? Mert nagyszerű reklám ez az Úr Jézusnak. Az örömteli keresztények élete pozitív bizonyíték.

"...hogy a ti örömetek teljes legyen!"

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása