Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A sikerhez kemény munka kell, és mások segítsége

2010. október 24. 03:00 - PokéManó

„Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Prédikátor könyve 4:12)

„Azt gondoljuk, hogy az a fontos, hogy gyorsan tudjunk dönteni, pedig valójában sokkal fontosabb, hogy helyesen döntsünk."

 A mai napon elérkeztünk a céljaink eléréséhez szükséges utolsó két lépéshez. A kilenc pontból álló terv nyolcadik eleme, hogy állítsd össsze a támogató csapatodat. Soha nem fogod elérni a kitűzött céljaidat, és valóra váltani az álmaidat, ha ezt egyedül próbálod véghezvinni.
 
1. lépés:    Határozd meg a jelenlegi helyzeted.
2. lépés:    Konkrétan határozd meg mit akarsz.
3. lépés:    Keresd Isten ígéretét.
4. lépés:    Kérd Istent, hogy segítsen neked célod elérésében.
5. lépés:    Mérd fel, hogy milyen akadályokba ütközhetsz.
6. lépés:    Dolgozz ki egy részletes tervet.
7. lépés:    Légy türelmes és kitartó.
8. lépés:  Állíts össze egy támogató csapatot.

Sokszor voltam már Afrikában, ahol újra és újra hallottam ezt a közmondást: "Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messze akarsz jutni, menj a többiekkel." Gyakran azt gondoljuk, hogy az a fontos, hogy gyorsan tudjunk dönteni, pedig valójában sokkal fontosabb, hogy helyesen döntsünk.

A siker soha nem egyetlen ember érdeme, csapatmunka szükséges az eléréséhez. Isten azért rendezte így, mert a legfontosabb lecke, amit meg akar tanítani neked a földi léted során, hogy szeresd az embereket. Mi több, vannak olyan dolgok az életünkben, amelyeket mások támogatása, imádsága és bátorítása nélkül képtelenek vagyunk megváltoztatni.

A mai igevers is erről beszél. Minél erősebb a csapatod, annál könnyebben valóra tudod váltani az álmaidat.

Az álmaid eléréséhez vezető út utolsó lépése pedig az, hogy meg kell fizetned érte az árat. A sikeren mindig ott lóg az árcédula!

9. lépés:   Meg kell fizetned az árat

A világon csak egyvalami ingyenes: a megváltás Jézus Krisztuson keresztül. Ez azért van ingyen, mert Jézus már megfizette érte az árat a kereszten.

Eliézernek is meg kellett adnia az árát annak, hogy Rebeka vele menjen és Izsák felesége legyen. Mózes első könyvének 24. részében ezt olvassuk: "Azután a szolga ezüst és arany ékszereket meg ruhákat vett elő, és Rebekának adta. Drága ajándékokat adott a bátyjának és az anyjának is." (1Mózes 24:53)

Ha komolyan gondolod, hogy összpontosított életet akarsz élni, akkor fel kell tenned magadnak három kérdést:

1. Mi lesz ennek az ára?
2. Hajlandó vagyok megfizetni?
3. Megéri ezt az árat?

Az életünk legjobb felhasználási módja, ha valami olyan célra szánjuk, amely még a halálunk után is megmarad. Jézust azt mondta: „Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?" (Márk 8:36). Ne kezdj el addig munkálkodni a céljaidon, amíg fel nem mérted az árukat.

Imádkozom azért, hogy Isten egyértelmű látást adjon neked az akaratával kapcsolatban: arról, hogy ki legyél, és mit tegyél. És imádkozom azért, hogy ezt a kilenc lépés, amelyet az elmúlt hét során végigvettünk, segítsen abban, hogy az életed hátralevő része egyben a legjobb része is lehessen.

(Daily Hope by Rick Warren 2010. 10. 17.)

Szólj hozzá!

Csak türelemmel és kitartással érhetjük el a célunk

2010. október 23. 00:03 - Rigeri

"Mert ez a kijelentés meghatározott időre vonatkozik, hamarosan célhoz ér, és nem csal meg; ha késik is, várd türelemmel, mert biztosan bekövetkezik, nem marad el." (Hab. 2:3)

Ahhoz, hogy eljuss oda, ahol Isten akar látni téged, több lépést kell megtenned, és a hetedik lépés az, hogy türelmes és kitartó legyél. Miért? Mert ez nem megy egyik napról a másikra. Minél fontosabb számunkra egy cél, annál tovább tart azt elérni, és minél nagyobb jelentőséggel bír számunkra, annál több fegyelmezettségre van szükségünk ahhoz, ahogy elérjük.

1. lépés:    Határozd meg a jelenlegi helyzeted.
2. lépés:    Konkrétan határozd meg mit akarsz.
3. lépés:    Keresd Isten ígéretét.
4. lépés:    Kérd Istent, hogy segítsen neked célod elérésében.
5. lépés:    Mérd fel, hogy milyen akadályokba ütközhetsz.
6. lépés:    Dolgozz ki egy részletes tervet.
7. lépés:    Légy türelmes és kitartó.

Soha nem születnek nagy dolgok kitartás és türelem nélkül, ugyanis ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítani az álmainkat, meg kell dolgoznunk értük. Az életben azok az emberek tudnak sikereket elérni, akik hajlandóak azt tenni, amihez esetleg éppen nincs kedvük. Nem a hangulatuk irányítja őket, hanem a Mesterük, és amit elterveznek, összhangban áll Isten akaratával.

Ábrahám szolgája, Eliezer nagyon jó példa arra, hogy milyen, amikor valaki türelmes és kitartó. Azt látjuk, hogy úgy akarja a legmegfelelőbb feleséget kiválasztani Izsáknak, hogy részletes tervet készít. Nem hirtelen felindulásból dönt, és nem az ösztönei vezérlik. Mózes első könyvében ezt olvassuk róla: "Az ember közben némán figyelte, hogy megtudja, szerencséssé tette-e útját az ÚR, vagy sem." (I. Móz. 24:21)

Később pedig, amikor Rebeka családjának házában vacsorával kínálták, Eliezerről a következőket mondja a Biblia: "Majd ennivalót tettek eléje, de ő így szólt: Nem eszem, amíg el nem mondom a mondanivalómat!" (I. Móz. 24:33) Én a magam részéről, biztos, hogy először megvacsoráztam volna. De ez az ember nagyon céltudatos volt.

Mi tehát a lényeg? Az, hogy ha valóban szeretnéd elérni a céljaidat az életben, néha késleltetned kell a jutalmazást. A nehéz dolgot kell megtenned a kellemes helyett, a helyes dolgot az élvezetes helyett.

Ez azért nagyon nehéz, mert a legtöbben nem akarjuk késleltetni a jutalmazást. Ezért van adósságunk. Az a hozzállásunk, hogy: "ezt akarom, és most azonnal". És ha nem engedhetjük meg maguknak, akkor hitelből vesszük meg.

Nagyon fontos, hogy ezekkel a dolgokkal tisztában legyünk, ugyanis bármilyen értékes célt tűzünk ki magunk elé, elérése közben mindig adályokba fogunk ütközni. Fontos, hogy mindig hosszú távon gondolkodjunk, hogy amikor a nehézségek jönnek, képesek legyünk kitartani, tudva azt, hogy túl fogunk rajtuk jutni.

Nagyon szeretem a mai igét. Nagyszerű emlékeztető arra, hogy Isten időzítése mindig tökéletes, a mienk pedig nem. Amikor Isten várószobájában találod magad, csak légy türelmes és kitartó. Az Isten akaratával összhangban levő célok mindig beteljesednek.

Szólj hozzá!

Tervezés lépésről-lépésre

2010. október 22. 00:03 - FodorImi

 


Adja meg szíved vágyát, teljesítse minden tervedet!
(Zsoltárok 20:5)

 


A sikeres emberek készek áldozatot hozni, és időt fordítani a felkészülésre, amit a sikertelen emberek nem készek megtenni.

Előző nap házi feladatot adtam. Leírtad, mik akadályoznak a céljaid elérésében? Remélem, igen. Szükséges azonosítanod az akadályaidat ahhoz, hogy lépésről-lépésre megtervezhesd a legyőzésüket. Ez a hatodik lépés a sorban, hogy eljuss oda, ahol lenni akarsz.

1. lépés – Határozd meg a jelenlegi helyzetedet!
2. lépés – Konkrétan határozd meg mit akarsz!
3. lépés – Keresd Isten ígéretét!
4. lépés – Kérd Istent, hogy segítsen neked!
5. lépés – Azonosítsd be a korlátaidat!
6. lépés – Készíts tervet lépésről-lépésre!


1.Mózes 24:12-14-ben láthatjuk, hogy Eliézer, Ábrahám szolgája, egyszerű, de jól átgondolt tervet készített arra, hogyan találja meg Izsák feleségét. Urának tevéi közül tizet vitt magával, ízelítőül megpakolva őket Ábrahám vagyonának legjavából. Elutazott Náhór városába, és a városon kívül megpihentette a tevéket egy kútnál.

Aztán így imádkozott Eliézer: „Uram, Ábrahámnak, az én uramnak Istene! Adj eredményt még ma, és mutasd meg hűségedet az én uram, Ábrahám iránt! Ideállok a forrás mellé, amikor a városbeli leányok kijönnek vizet meríteni. Legyen úgy, hogy ha azt mondom valamelyik leánynak: Nyújtsd ide a korsódat, hadd igyam! - ő pedig azt mondja: Igyál, sőt még a tevéidet is megitatom - akkor őt rendelted szolgádnak, Izsáknak, és ebből tudom meg, hogy megmutattad hűségedet uram iránt!” (1.Mózes 24:12-14)

Ez nagy dolog volt, mert a tevék rengeteget isznak. Azt jelentette, hogy a lánynak 20, 30, talán 40 vödör vizet is fel kellett húznia. Ez komoly elkötelezettséget kíván. Eliézer pedig éppen ilyen lányt keresett – egy lányt, aki kedves, nagylelkű, szolgálatkész szívű, aki kész segíteni azon, aki szükségben van, aki kész többet megtenni, mint amit elvárnak tőle.

És tudod, a terv működött! Egy Rebeka nevű lány inni adott Eliézernek, és a tevéit is megitatta.

Amikor tervet készítesz, hogy legyőzd az akadályokat és elérd a céljaidat, tégy fel magadnak két kérdést:

1. Hogyan szándékozom elérni, ha már tudom, hogy mi a célom?
2. Mennyi idő kell ehhez?

A második kérdés fogja meghatározni a programodat, a határidőidet, az időbeosztásodat. Ez fog segíteni, hogy végiggondold a tevékenységeid menetét.

Most lehet, hogy azt gondolod, „Rick, ez rengeteg munka, ez sok időt vesz igénybe.” Igazad van, ehhez idő kell. Ezért nincs az amerikaiak (és a magyarok)* 95%-ának írott terve. Egy friss Harward tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak csupán 5%-ának van írott terve, és ezek közül legtöbben az ország legmagasabb jövedelmű emberei között vannak. Ez azért van így, mert a sikeres emberek készek áldozatot hozni, és időt fordítani a felkészülésre, amit a sikertelen emberek nem készek megtenni.

Vagy hagyod, hogy sodorjon az élet, vagy kaphatsz vezetést az életedre azáltal, hogy időt szánsz annak a végiggondolására, hogy Isten hol akar téged látni. Érdemes a jövődért erőfeszítéseket tenni? Igen, teljes mértékben!


Daily Hope by Rick Warren – 2010.10.15

*ford.megj.

Szólj hozzá!

Mi tart vissza a céljaidtól?

2010. október 21. 03:00 - Lilla:)

 

„De a szolga ezt mondta neki: Hátha az a leány nem akar követni engem erre a földre?...”
/I.Mózes 24:5./

 

Az elmúlt pár napban átnéztük az első lépéseket ahhoz, hogy odajuss, ahol lenni akarsz. Láttuk, hogy szükséges felmérni hol vagy, beazonosítani a céljaidat, ígéretet keresni Istentől, és kérni a segítségét ezek teljesítésében.
 
Ma itt az idő az ötödik lépésre: azonosítani az akadályokat.
 
1. lépés – Meghatározni a jelenlegi helyzeted
2. lépés – Konkrétan meghatározni mit akarsz
3. lépés – Isten ígéretét keresni
4. lépés – Isten segítségét kérni
5. lépés – Azonosítani az akadályokat
 
Kérdezd meg magadtól: „Miért nem értem még el a célomat?” Milyen akadályok, gátak és útlezárások tartanak vissza attól, hogy elérd a célod?
 
Lehet, hogy pénzügyi, kapcsolati, vagy neveltetési problémák tartanak vissza. Néhány embert érzelmi akadály hátráltat. Sok ember szabotálja a saját sikerét, mert nem hiszi el, hogy megérdemli. Akármi is az akadályod, be kell azonosítanod mielőtt tovább tudsz haladni.
 
Az 1. Mózes 24.-ben Ábrahám szolgájának, Eliézernek, rengeteg akadályon kellett átmennie a céljáig, hogy feleséget találjon Izsáknak. Ki kellett találnia, hogyan jusson el abba az országba, ahol még sosem járt, aztán meg kellett találnia a megfelelő nőt, akivel sosem találkozott. Ezek után pedig meg kellett győznie, hogy menjen vissza vele abba az országba, ahol a lány még sosem járt és menjen hozzá egy teljesen vadidegen emberhez. Ja, és meg kellett győznie a lány szüleit is, hogy engedjék őt el! A legtöbb ember ezt „Lehetetlen küldetésnek" hívná.
 
Ma van egy megbízásom a számodra. Szeretném, ha leírnád egy papírra, mik a céljaid, és mik akadályoznak benne. Miért szeretném, hogy ezt megtedd? Mert addig nem tudsz eltávolítani egy akadályt, amíg nem tudod, hogy mi az. 
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2010. október 14.)
Szólj hozzá!

Kérd meg Istent, hogy segítsen elérni azt, amit szeretnél

2010. október 20. 00:05 - dlkyra

 

Akkor ezt mondta: URam, Ábrahámnak, az én uramnak Istene! Adj eredményt még ma, és mutasd meg hűségedet az én uram, Ábrahám iránt! (1Mózes 24:12)
 
A negyedik lépés ahhoz, hogy az életben elérd, amit szeretnél, nagyon egyszerű: kérd meg Istent, hogy segítsen neked.
 
1. lépés: Határozd meg a jelenlegi helyzetedet
2. lépés: Nevezd meg konkrétan, hogy mit szeretnél
3. lépés: Vedd elő Isten ígéreteit
4. lépés: Kérd Isten segítségét
 
Miután megtaláltad Isten igéjében a neked szóló ígéretet, imádkozz és kérd Istentől, hogy tegyen eredményessé – ahogy Eliézer is tette.
De biztos, hogy rendben van az, ha sikerért imádkozol? Igen! Milyen más választási lehetőséged van? Arra fogod Istent kérni, hogy hadd vallj kudarcot? Eliézer példájából világosan láthatjuk, hogy ha a motivációd jó, akkor semmi gond nincs azzal, ha Istentől kéred, hogy Ő adjon sikert a célod elérésében.
Amikor a sikereddel másokon segítesz és Istent dicsőíted, akkor az, hogy azért imádkozol, hogy eljuss odáig, nem egy önző cselekedet. Az egy eszköz a jó bizonyságtételre. Tulajdonképpen azt mondj a Bibila: „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” (Zsid. 4:16)
Az 1Mózes 24-et tovább tanulmányozva meg fogod látni, hogy Eliézer az egész küldetése során imádkozott. Imádkozik a 12. versben a kezdeteknél, amikor Náhór városába érkezett. Majd az 52. versben Rebeka családja előtt is imádkozik.
A mai kérdésem tehát számodra: Szoktál imádkozni a céljaidért? Szoktál imádkozni a jövődért? Szoktál imádkozni az álmaidért vagy inkább megtartod őket magadnak?
Az imáidból kiderül néhány dolog. Először is az, hogy mennyire veszed komolyan a céljaidat. Hogyha nem imádkozol értük, nem is igazán törődsz velük. Ha csak egyszer imádkozol értük, akkor nem a vágyaidról van szó, hanem csak múló szeszélyekről.
A másik, ami az imádságaidból kiderül az, hogy mennyire függsz Istentől a céljaid elérésében. Ha sosem imádkozol a céljaidért, munkádért, anyagi helyzetedért, akkor valójában egyik terülen sem függsz Istentől. Minél inkább Istentől függ az életed, annál többet imádkozol.
Tehát határozd meg a jelenlegi helyzetedet, döntsd el, mit szeretnél, találj egy olyan isteni ígéretet, amire támaszkodhatsz, és kérd Isten segítségét.
 
Daily Hope by Rick Warren (2010. 10. 13.)
Szólj hozzá!
Címkék: jövő célok ima
süti beállítások módosítása