Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Törekedj Isten szerinti célok elérésére- Isten erejével

2011. január 23. 03:57 - Lenard J

 Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja lépéseit. (Példabeszédek 16:9.)

 
Az Isten szerinti célokat csak Isten ereje és hatalma által érhetjük el. Ez a különbség a földi, emberi ésszel megtervezett célok és az az Ő tervei között. Néhány nappal ezelőtt böngésztem az interneten, és közel 90 ezer önképző, vagy "segíts magadon" típusú könyvet találtam a világhálón. Elképesztő, mennyi tanáccsal vagyunk manapság ellátva!
 
Az is igaz, hogy ezek közül van sok hasznos tanács is. Például olyanok, mint "ne őrizgesd a sérelmeidet". Ez egy jó és okos tanács. Aztán sokszor olvashatjuk, hogy bocsáss meg azoknak az embereknek, akik megbántottak, mert csak saját magaddal teszel rosszat, ha őrizgeted a haragodat. Ez is igaz.
 
A gond csak az, hogy egyik "segíts magadon" könyv sem tudja azt, amit a Biblia. Egyik könyv sem képes elérni azt, hogy azt tedd, amit olvasol. Azt persze leírják, hogy ne őrizgesd a sérelmeidet, hanem engedd el azokat, de próbáltad valaha is ezt megvalósítani önerőből?! Nem egyszerű! Egyedül Istennek van ereje és hatalma arra, hogy képessé tegyen arra, hogy ezeket el is tudd engedni!
 
Szóval a "segíts magadon" könyvek tényleg helyes dolgokról szólnak, de hiányzik belőlük az erő, ami viszont megvan Istenben. Egyedül Isten tehet képessé arra, hogy igazán megváltozz.
 
Hadd legyek csupán egy percre személyeskedő: Hány alkalommal állitottunk fel, te meg én, olyan újévi célt, amelyet sosem tudtunk megvalósítani az évek során. Hajlamosak vagyunk erre, 2 okból kifolyólag is: 1) nem hagyatkozunk Isten erejére és hatalmára, 2) nem merünk elszámolthathatóak lenni egyetlen kisebb csoport vagy egyetlen személy felé sem.
 
A Biblia azt mondja,  hogy "Nem erővel és nem hatalommal, hanem az én lelkem által teszem — mondja a Seregek Ura." (Zakariás 4.6) Ahhoz, hogy jelentős változások érj el az életedben, ahhoz, hogy elérd azokat a céljaidat, amelyek a jelentős változásokhoz elvisznek, Isten erejére kell hagyatkoznod és elszámoltathatóvá kell válnod.
 
A Példabeszédekben ezt olvassuk: "Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet." (Példabeszédek 3.5-6) Ezzel mit mond a Biblia? Azt, hogy bízz az Úrban teljes szíveddel, és akkor Isten lesz a társad, aki elvezet téged az igazi célok felé.
 
Elkezdtél már igazi célokat keresni?
 
 
Rick Warren Daily Hope, 2010. január 16.
Szólj hozzá!

Az Isten szerinti célok hitet követelnek

2011. január 22. 01:00 - BManka

 
"Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt..." (Zsid.11:6)
 
Az Isten szerinti célokat hit által tűzzük ki. A Biblia azt mondja: "Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt." Ahhoz, hogy Isten kedvében járjunk, olyan célokat kell kitűznünk magunk elé, amelyek hitet követelnek.
 
Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy olyan célokat kell kitűznünk, amelyek nagyobbak annál, mint amiket magunktól elérhetünk.
 
Például, szeretném, ha egy egészséggel kapcsolatos célt tartanál szem előtt. Ahogy mondtam, ha nincs ilyen egészségügyi célod, akkor a célod az, hogy ugyanebben az állapotban maradj, vagy, hogy állapotod romoljon. Ahhoz, hogy előrehaladj (azaz egészségesebb légy), ki kell tűznöd magad elé egy egészségügyi célt.
 
Tegyük fel, hogy le kéne adnod a súlyodból. "A célom az, hogy leadok 1 kilót." — Hát..., de hiszen tudod, hogy ennél többre is képes vagy! Tűzz ki magad elé egy célt, ami Istentől van! Minden kétséget kizáróan állítom, hogy ez olyan cél lesz, amihez feltétlenül szükséges, hogy továbbra is Jézusra légy utalva!
 
Addig nem hiszel Istenben, amíg nem próbáltál megtenni valami olyasmit, ami csak akkor lehetséges, ha az Ő hatalma munkálkodik az életedben.
 
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2011. január 15.)
Szólj hozzá!

Az Isten szerint való célok az örökkévalóságot tartják szem előtt

2011. január 21. 03:00 - FHanna

"Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél," 1 Kor. 9:26

 

"A céljaim segítenek megismerni Istent, növekedni Istenben, szolgálni Istent, szeretni Istent, beszélni másoknak Istenről?"

 

Isten céljai az életeddel nem csak a földi életedre szólnak; az örökkévalóságra szólnak. Ha azt hiszed, hogy az élet csak ennyi, akkor célokat is csak erre az időre fogsz állítani magadnak, míg a földön vagy.

Más részről, ha megérted, hogy egy nap Isten elé fogsz állni és Ő azt fogja mondani, "Mit tettél, amíg a földön voltál? Megtanultad azokat a dolgokat, amiért oda helyeztelek, hogy megtanuld? Bíztál a fiamban?", akkor az formálni fogja a gondolataidat a céljaiddal kapcsolatban.

Segítenek a céljaim megismerni Istent, növekedni Istenben, szolgálni Istent, szeretni Istent, beszélni másoknak Istenről?

Azt kérdezem tőled például, hogy, hogyan imádkozol? Mikor imádkozol, úgy imádkozol, hogy arra kéred Istent, segítsen megvalósítani a saját céljaidat, vagy úgy, hogy felajánlod magad Isten céljaira? Ha azt mondod, "Istenem, csak azt szeretném tenni, amiért idehelyeztél a földre, hogy tegyem", akkor garantálom, hogy Isten megáld mindent, amihez csak hozzáérsz, mert Isten keresi az olyan embereket, akiket tud használni, hogy beteljesítsék a céljait.

A Róma 6:13-ban olvassuk: "Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek...tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek."

Az Isten szerint való célok, az örökkévalóságot tartják szem előtt. Pál egy példát ad erre, mikor azt mondja, "Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél"(1 Kor. 9:26) Pál egy céltudatos futó volt! Nem engedte, hogy eltérítsék.

A Biblia gyakran hasonlítja az életet egy versenyhez, szóval szeretném, ha ezen elgondolkoznál - egy versenyben nem neked kell kijelölnöd a célt. A célvonal már előre meg van határozva, és te mindig egy lépéssel kerülsz közelebb hozzá.

Ugyanez igaz a célokra. Egyszerre csak egy lépésen dolgozol, és céllal dolgozol minden egyes lépésen.

(Daily Hope by Rick Warren, 2011.01.14.)

Szólj hozzá!

Az Isten szerinti célokat a szeretet motiválja

2011. január 20. 00:01 - jletti

"Törekedjetek a szeretetre;"1Kor.14,1

Istent jobban érdekli az, hogy miért teszed azt, amit teszel, mint az, amit teszel. Az Isteni célokat - azokat a célokat, amelyeket Isten megáld - a szeretet kell, hogy motiválja.

Az embereket sok minden motiválhatja, amikor kitűzik a céljaikat - a kortársak nyomása, bűn, kapzsiság, materializmus, bosszú, büszkeség, irígység vagy féltékenység. Isten csak azokat a célokat áldja meg, amelyeket a szeretet motivál.

A Biblia azt mondja, hogy minden, amit tesztek, azt szeretettel tegyétek. Tehát, minden cél, amelyet magad elé állítasz, az Isten dicsőségét kell, hogy szolgálja és minden cél mögötti motiváció a szeretet kell legyen. Erről így ír a Biblia: "Minden dolgotok szeretetben menjen végbe." 1Kor.16,14

A szeretet, amely motivál minket, lehet a mi szeretetünk Jézus iránt vagy más emberek iránt is. Ez az úgy nevezett Nagy Parancsolat: Szeresd az Urat teljes szívedből és felebarátodat, mint magadat. Amikor egy cél arra indít téged, hogy jobban szeresd  az Urat, vagy más embereket, akkor az Úr ott lesz a célod mögött.

A Biblia azt mondja: " Istent soha senki nem látta. Ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk és az Ő szeretete lett teljessé bennünk. " 1Ján. 4,12

Máskülönben, ha a céljaidat szeretet nélkül tűzöd ki magad elé, akkor az emberek eszközökké válnak az életedben, és már nem emberi lényekként fogod látni őket, hanem a terved részeivé válnak és ez visszatart téged attól, hogy szeretni tanulj. Isten azt akarja, hogy úgy töltsük az időnket a földön, hogy megtanuljuk hogyan kell Őt  és másokat szeretni.

(Daily Hope by Rick Warren, 2011. január 13.)

Szólj hozzá!
Címkék: célkitűzés

Céljaiddal dicsőítened kellene Istent

2011. január 19. 06:00 - DUSI

„Ezért arra törekszünk*, hogy akár itt lakunk még, akár elköltözünk, kedvesek legyünk neki.” (2 Kor 5:9)

 

Nem minden cél jó, nem mindegyik az a fajta, amit Isten támogat, és aminek elérésében Ő segít. Akkor Isten milyen célokat áld meg? A Biblia azt mondja „Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1 Kor 10:31)

Ebből az következik, hogy ha célokat tűzöl ki magad elé, azok is Isten dicsőségét kell szolgálják.

Szóval azt mondja, hogy „akár esztek” – őszintén szólva, ha beülök egy étterembe, nekem nem jön természetesen a gondolat, hogy vajon melyik étel szerezne nagyobb dicsőséget Istennek. Ezen egyáltalán nem gondolkodok. Lehet, hogy egészségesebb lennék, ha ezt is számításba venném? Egész biztosan.

De van itt egy lényegesebb pont, mégpedig az, hogy mindent lehet Isten dicsőségére csinálni – enni, inni vagy bármi mást tenni. Ez azt jelenti, hogy egy üzletet is meg lehet kötni Isten dicsőségére? Igen. Akkor a lakást is kisöpörhetem Isten dicsőségére? Igen. Számítógépeket is programozhatok úgy, hogy Isten dicsőségére legyen? Igen! Bármit tehetsz Isten dicsőségére. Makramézhatok is Isten dicsőségére. 

Erre mondhatod, hogy „Oké, de hogyan?” Megfelelő hozzáállás és motiváció szükséges hozzá. A megfelelő hozzáállás az, hogy „Hálából teszem.” A megfelelő motiváció pedig az, hogy "Isten megtisztelésére teszem."

Honnan tudhatod, hogy Istennek szerez majd dicsőséget? Bármilyen cél, ami miatt még jobban szereted Istent, az dicsőséget szerez neki. Bármilyen cél, ami segít még inkább bíznod Istenben, az dicsőséget szerez neki. Bármilyen cél, ami az Istennek való engedelmességre, Isten szeretetére és szolgálatára indít, bármilyen cél, ami miatt Istennel dicsekedhetsz és elmondhatod a nem hívőknek, hogy „Idenézzetek, mit tett értem Isten!” – na ezek azok a célok, amik dicsőítik Istent.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2011. január 12.)

 

* angol fordításban: „azt a célt tűzzük ki magunk elé”

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása