Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Segíts a gyermekednek megismerni Istent

2012. május 20. 03:00 - jletti

"Azoknak az embereknek, akiket a világból nekem adtál, megmutattam, hogy milyen vagy. Ők a tieid voltak, de nekem adtad őket, és engedelmeskedtek a tanításodnak."(Jn. 17, 6. Egyszerű fordítás)

A világ tele van olyan gyermekekkel akiknek nagyon nagy szükségük van a lelki vezetésre. Lehetséges, hogy a te gyermekeid is ezek között vannak? Te is lehetsz a gyermekeid lelki vezetője, ha úgy tanítod őket, mint ahogy Jézus is tette három éven keresztül a tanítványaival.

Először is, Jézus segített a tanítványainak megismerni az Urat.
Kell, hogy te is segíts a gyermekeidnek, hogy ők is megismerjék Őt, mivel az örökkévalóság mérlege csak két irányba billenhet: élet vagy halál, Menny vagy Pokol. A te feladatod pedig az, hogy segíts a gyermekeidnek abban, hogy mindenképp találkozzanak az Istennel.

Nézd meg, mit mond Jézus: "A tieid voltak". Elismeri, hogy a tanítványok az Úrhoz tartoztak,  épp úgy, ahogy a te gyermekeid is az Úrhoz tartoznak. Ő kölcsön adta nekünk őket egy időre, mert azt akarja, hogy ez alatt az idő alatt mi neveljük őket. A szülői nevelés, mint minden más vezetői forma a sáfárkodásról szól. Megtanulod azt mondani: "Uram, én a gyermekeim sáfárja vagyok, akiket Te rám bíztál, és én azt fogom tenni, amit szeretnél, hogy tegyek annak érdekében, hogy elérjék az általad nekik szánt célt."

Majd figyeld meg, hogy Jézus azt mondja: "Azoknak az embereknek, akiket a világból nekem adtál, megmutattam, hogy milyen vagy." Jézus nem azt mondja, hogy "én prédikáltam. Én hirdettem az igét. Én tanítottam, hogy a tanítványok megismerjenek téged, Uram." Hanem azt mondja: "Én megmutattam." Ő elől járt a jó példával.

Ez az egyik legkijózanítóbb igazság a szülői létről. Akár helyes vagy helytelen, jó vagy rossz irányba, de a gyermekeid Istenről alkotott képét nagyban befolyásolni fogja az, hogy te milyen szülő vagy, akár tetszik neked, akár nem. Lehet, hogy ez neked nem tetszik. Nekem sem igazán, de ez az igazság.


Hogyha te türelmetlen és követelődző vagy, ők azt fogják hinni, hogy Isten is türelmetlen és követelődző. Hogyha te rideg és távolságtartó vagy, és soha nincs időd a gyermekeidre, akkor ők azt fogják gondolni, hogy Isten is rideg és távolságtartó velük. Ha te következetlen és megbízhatatlan vagy, gyakran megszeged a nekik tett ígéreteidet, akkor ők azt fogják hinni, hogy az ő mennyei atyjuk is következetlen, megbízhatatlan és nem tartja be az ígéreteit.

 Milyen Isten valójában?

  •  Isten gondoskodó.
  •  Isten közel van és ismeri a részleteket is.
  •  Isten következetes.
  •  Isten a mérvadó.

Beszéljetek róla

Ha az én gyermekeim úgy fognak felnőni, hogy tudják, hogy az Úr gondoskodó, hogy közel van, hogy következetes és mérvadó, akkor nekem is gondoskodónak, következetesnek, mérvadónak és közel kell lennem hozzájuk. Mit gondolsz, ezek közül neked melyiken kell még dolgoznod?
Egy olyan barátoddal, aki szintén szülő, beszéljetek arról, hogy jelenleg hogyan tudjátok úgy nevelni a gyermekeiteket, hogy ezzel megmutassátok nekik, hogy milyen Isten. Bátorítsátok egymást és osszátok meg az ötleteiteket egymással!

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. május 13.)

Szólj hozzá!
Címkék: gyermeknevelés

Gyermeknevelés: soha nem késő a vezetést elkezdeni

2012. május 19. 03:00 - *Agota*

"…én őértük odaszentelem magamat, hogy ők is megszentelődjenek az igazsággal." (János 17:19)

Jézus tudta, hogy nem lesz a tanítványokkal örökké. Tudta az Utolsó Vacsorán, hogy a kereszten fogják feszíteni pár órán belül. Ezt imádkozta: "Többé nem vagyok a világban, de ők a világban vannak, én pedig tehozzád megyek. Szent Atyám, tartsd meg őket a te neved által…" (János 17:11)

Nem leszel örökké a gyermekeid mellett. A gyermeknevelés egy időszak. Nem fog örökké tartani, de soha nem késő elkezdenia nevelést.

Lehet, hogy már nagyszülő vagy, lehetsz lelki vezető az unokáidnak.

Viszhangozhatod Jézus imádságát, így mondva: "Istenem, mielőtt elhagyom ezt a földet, segíts, hogy tudomására hozzam gyermekeimnek, unokáimnak az Isteni igazságot. Mielőtt őket hátrahagyom, hogy veled találkozzam, vezess, hogy jó gondnoka legyek azoknak akiket rám bíztál. Így a te kezedbe tudom helyezni őket, tudva, hogy te mindig vigyáztál és vigyázni fogsz rájuk."

Beszéljetek róla --

Mit látnak a gyermekeid, mihez kötődsz?
Mihez kötődni szeretnéd, hogy lássanak?
 

Daily Hope by Rick Warren (2012.05.12)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy Isten Isten legyen gyermekeid életében

2012. május 18. 03:00 - zsófi68

"Ahogyan engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba" (Jn. 17:18)

 


Jézus útnak eresztette tanítványait, hogy Isten céljait szolgálják.

Szülőként az én felelősségem védelmezni gyermekeimet míg fel nem nőnek, de ez nem jelenti azt, hogy meg kell óvnom őket attól, hogy kockázatot vállaljanak Isten dicsőségéért. Annyira túlságosan védelmezőkké válhatunk, hogy nem engedjük, hogy gyerekeink érzelmileg, vagy még inkább fizikailag is megtehessék, amit Isten kér tőlük.

Azt mondod: "Persze, azt akarom, hogy gyerekeim Istent kövessék, amennyiben a közelemben maradnak," vagy "Igen, azt akarom, hogy gyerekeim azt tegyék, amit Isten elvár tőlük. Követhetik az Ő tervét és céljait életükben, de csak ha itt, a közelemben élnek. Bármit megtehetnek, amit Isten mond nekik, amennyiben nem csinálnak valami veszélyeset, amiben megsérülhetnek vagy meghalhatnak."

Természetes, hogy szülőként nem akarod, hogy gyermeked megsérüljön. De hadd tegyem fel ezt a teljesen őszinte kérdést: Hajlandó vagy engedni, hogy Isten legyen gyermekeid életében az Isten?

Vagy, még mindig te próbálsz Isten lenni az életükben? Engedned kell őket elmenni. Láttam már szülőket, akik megpróbálták irányítani gyermekeik életét, még azután is, hogy azok megházasodtak, férjhez mentek. Pedig a Biblia azt tanítja a házasságról: "...a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek egy testté." (1Móz. 2:24)

A lényeg a következő: Isten tervének része, hogy a gyermek elhagyja szüleit, és nekünk szülőknek tanítanunk kell őket, amíg velünk vannak, de azután engednünk kell, hogy elmenjenek Isten célja szerint szolgálni.

Jézus mondta: "Ahogyan engem elküldtél a világba, én is elküldöm őket a világba." (Jn 17,18) A szülői gondoskodás célja, hogy végül is elengedd gyermekeidet. Attól a perctől kezdve, hogy megszülettek, arra készíted fel őket, hogy elinduljanak a világba, s nem pedig arra, hogy beléjük kapaszkodj, vagy hogy irányítsd az életüket a te életed hátralevő részében.

Beszéljetek róla

  • Beszéljétek meg, mit gondoltok erről az állításról: Isten tervének része, hogy a gyermek elhagyja szüleit, és nekünk szülőknek tanítanunk kell őket, amíg velünk vannak, de azután engednünk kell, hogy elmenjenek Isten célja szerint szolgálni.
  • Te hogyan készíted fel gyermekedet arra, hogy útnak induljon a világba?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.05.11.)

Szólj hozzá!

Őrizd a gyermeked lelki fejlődését!

2012. május 17. 03:00 - szateri

"Gondozzátok, védjétek és vezessétek Isten nyáját, ez a ti felelősségetek […] Ne zsarnokoskodjatok a rátok bízott embereken, hanem mutassatok nekik példát!" (1Péter 5:2-3, AMP fordítás)

Jézus védelmezte a tanítványok lelkét.
 
Mit jelent ez a te gyermekeidre nézve? Megvéded emberi méltóságukat, önértékelésüket és a lelküket. Feismered a szavak erejét, hogy képesek gyógyítani és fájdalmat is okozni.
 
Angol nyelvterületen úgy mondják: "Bot és kő csontot törhet, de a szó meg nem sebezhet." Ez egyáltalán nem igaz!
 
Egy-egy szó nagyobb fájdalmat tud okozni, mint a bot vagy a kő. Ha egy gyerek eltöri a kezét vagy a lábát, az előbb-utóbb meggyógyul, de sokan közülünk (talán te is) még ma is hordozzuk a sebeket, amelyeket olyan gyermekkorban hallott szülői kijelentések okoztak, mint például: "Belőled soha nem lesz senki". Azóta is küzdesz, hogy bebizonyítsd, tévedtek. Még mindig csak abból áll az életed, hogy reagálsz az életre ahelyett, hogy élnéd azt.
 
Szülőként fel kell ismernünk szavaink fájdalmat okozó vagy gyógyító hatalmát. A szülő egyetlen mondattal össze tudja roppantani a lányát – de ugyanennyivel föl is tudja építeni. Ugyanez igaz természetesen a fiúkra is.  John Eldredge a Wild at heart című könyvében ("Szívében vad" - magyarul még nem jelent meg – ford. megj.) azt írja, sok férfi éli végig az életét olyan sérülésekkel, amelyeket az apjától szerzett. Ahogy a fiúk felnőnek, szükségük van a férfiasságuk megerősítésére, és ezt mindenekelőtt az apjuktól várják el.
 
Ha az apától nem kapják meg a várt megerősítést, ezer más módon próbálják meg bizonyítani a férfiasságukat. Az egész életüket úgy élik, hogy kompenzáljanak valamit, amit az apjuk soha nem mondott ki: "Minden rendben van veled, fiam. Férfi vagy. Klassz vagy. Értékes vagy."
 
Péter apostol, bár pásztoroknak ír, olyan tanácsot ad, ami minden vezetőre igaz – beleértve az anyákat és az apákat is: "Gondozzátok, védjétek és vezessétek Isten nyáját, ez a ti felelősségetek […] Ne zsarnokoskodjatok a rátok bízott embereken, hanem mutassatok nekik példát!" (1Péter 5:2-3, AMP fordítás) 
 
Beszéljünk róla!
  • Hogyan használod a szavaidat arra, hogy építsd gyermekeidet?
  • Milyen módon okozhatsz esetleg fájdalmat nekik a szavaiddal?
  • Beszélgess kiscsoportodban vagy egy közeli barátoddal arról, hogyan tudod megerősíteni a gyermekeidet és számoljatok be erről egymásnak rendszeresen!
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2012.05.10.)
 
Szólj hozzá!

Védd meg gyermekeid elméjét és gondolatait!

2012. május 16. 03:00 - mirjam07

"Amíg velük voltam, megtartottam őket azzal az erővel, amit nekem adtál, és megőriztem őket." (Jn. 17:12)

A szellemi vezető védjegye a védelem, tehát a szülőknek védelmezniük kellene gyermekük szellemi növekedését. Jézus ezt mondta: "Amíg velük voltam, megtartottam őket azzal az erővel, amit nekem adtál (angolban: megtartottam őket a Te neved erejével), és megőriztem őket." (Jn. 17:12)

Jézus úgy védte tanítványai szellemi növekedését, hogy védelmezte elméjüket és gondolataikat. Szülőként a te feladatod megvédeni gyermekeid ártatlanságát. Ez egy hatalmas feladat egy olyan kultúrában, amelyben ma élünk. A gyermekek nem "kis felnőttek", és nekünk óvnunk kell ártatlanságukat gyerekkorukban. Nem tudnak még olyan dolgokat kezelni, mint például az erőszak vagy a szex. Ezek a dolgok kemény témák egy kisgyerek elméjének.

Amikor három gyermekünk még kicsi volt, Kay és én nagyon szigorúak voltunk abban, hogy milyen mozifilmet vagy tévéműsort nézhettek meg, milyen könyveket, újságokat olvashattak. Gyerekeink persze nem örültek ennek.

Amikor még kicsik voltak és csak "gyerekbiztos", bárki által megnézhető filmeket nézhettek, ezt mondták: "Meg akarjuk nézni a nagyobbaknak való filmet is!" Akkor ezt mondtuk: "Megnézhetitek majd, amikor idősebbek lesztek, de most nem". Ők persze kemény kritikát mondtak rólunk: "Apa, Anya, ti olyan szűklátókörűek vagytok! Ti vagytok az egyetlen szülők az egész világon, akik nem engedik meg a gyerekeiknek, hogy megnézzék ezt a filmet!"

Megdöbbenek azon, hogy keresztény szülők megengedik kiskorú vagy tinédzser gyerekeiknek, hogy olyat nézzenek, amit egyáltalán nem kellene megnézniük. Nekünk kell figyelnünk arra, hogy mi jut el az elméjükhöz és gondolataikba. Három gyermekem már felnőtt - boldog és jól boldoguló felnőttek lettek. Miért? Azért, mert gyerekkorukban az agyuk nem volt tele szeméttel, durvaságokkal és vulgaritással.

Gyermekeid amúgy is túl korán szembesülnek ezekkel az életben. Nem kell, hogy ez már ilyen fiatalon megtörténjen. Neked kell védelmezned, hogy mi jut el elméjükhöz és a gondolataikba.

Beszéljetek róla:

  • Gondolj az utolsó mozifilmre, amit megengedtél gyermekeidnek, hogy megnézhessenek. Még mindig megengednéd, az olvasottak fényében?
  • Hogyan bátorítod gyermekeidet, hogy gondolataikat pozitív, építő információkkal és képekkel töltsék meg?
  • Jobban érdekel az, hogy gyermekeidnek mi a véleménye rólad, mint a szülői felelősséged, hogy szülőként elméjüket és gondolataikat meg kell óvnod?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.05.09.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása