Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Legyen kéznél Isten igéje

2012. január 29. 03:00 - dlkyra


"Legyen az nála, és olvassa azt egész életében." (5Mózes 17:19a)


Az egyház kétezer éves történetének nagy részében csak a papok tudták saját maguk olvasni a Bibliát, ma azonban több milliárdunknak rendelkezésére áll. Ennek ellenére sok hívő hűségesebben olvassa kedvenc napliapját, mint a Bibliáját.
Így senki ne csodálkozzon, hogy nem növekszik. Három óra tévézést követő három percnyi bibliaolvasástól nem várhatjuk a növekedésünket.
Sokan, akik azt vallják, a Biblia minden szavát hiszik, még sosem olvastak el valóban minden egyes szót a Bibliában. Viszont ha naponta csak negyed órát olvasod az igét, egy év alatt kiolvashatod a teljes Szentírást.
Ha az egyik félórás tévéműsor helyett a Bibliát kezded olvasni, akkor egy év alatt kétszer is végig fogod olvasni az egészet.
A napi igeolvasás segítségével mindig Isten szavának hallótávolságában leszel. Pont ezért parancsolta meg Isten Izrael királyainak, hogy mindig legyen az ő Igéjéből a közelben egy példány: "Legyen az nála, és olvassa azt egész életében." (5Mózes 17:19a)

De ne csak nálad legyen, olvasd is rendszeresen! Ehhez a legegyszerűbb segítség egy napi bibliaolvasó vezérfonal. Így elkerülheted, hogy önkényesen ugrálj összevissza az szakaszok között, itt-ott ki is hagyva egyet.

Kérdések beszélgetéshez:

  • Milyen hobbiban vagy más tevékenység elvégzésében vagy kifejezetten fegyelmezett? Hogyan lehetnél ugyanennyire fegyelmezett a mindennapos bibliaolvasásban is?
  • Szerinted, napi 15 perc Isten igéje mellett hogyan változtatna azon, hogyan éled a mindennapi életedet?


Daily Hope, Rick Warren, 2012. január 22.
 

Szólj hozzá!

Ne csak olvasd, fogadd is be Isten Igéjét!

2012. január 28. 03:00 - husztin

 

Vessetek el azért magatoktól minden piszkot és mind-mind a sok gonoszságot és fogadjátok be szelídséggel a belétek plántált igét, amelynek van ereje arra, hogy lelketeket üdvözítse.  (Jak.1.21 Budai)
 
Befogadni Isten Igéjét annyit tesz, hogy amikor hallgatjuk, akkor azt nyitott szívvel tegyük és fogadjuk el igazságait. A magvető példázata mutatja meg nekünk leginkább, hogy a fogékonyságunk milyen  alapvetően határozza meg, hogy Isten Igéje gyökeret ereszt e, és gyümölcstermővé válik e életünkben, vagy sem. 
Jézus először három alapvető elutasító magatartásformát leplez le előttünk :
  1. bezárt szív – ez az útfélre hullott mag esete,
  2. felületes szív – ez a sziklás talaj,
  3. nyugtalan, zavarodott szív – pedig a tövisek közé hullott mag jellemzője, 
majd így int bennünket:

Vigyázzatok tehát, hogyan hallgatjátok!  (Luk 8:18 MBT)
Valahányszor azon kapod magad, hogy semmit nem tanultál az istentisztelet alatt vagy a bibliaórán, vizsgáld meg a hozzáállásodat különösen büszkeség tekintetében, mert Isten szólhat hozzád még a legunalmasabb tanítón keresztül is, ha a szíved alázatos és befogadó. Jakab tanácsa, az hogy
 szelídséggel  fogadjátok be a veletek összenövő igét, melynek hatalma van arra, hogy lelketeket megmentse. (Csia)
 
Gondolatébresztő témák:
 
  • Gondolkodj el azon, hogy a büszkeséged mostanában hogyan befolyásolta hozzáállásodat az Igéhez vagy az igehirdető személyéhez? Kérd Istentől, hogy adjon még alázatosabb szívet az igehirdetők felé.
  • Melyek azok a zavaró tényezők, amelyek távol tartanak attól, hogy befogadd az Isten Igéjét?
 
 

 

Szólj hozzá!

Amikor döntést hozol, kérdezd meg: mit mond a Biblia?

2012. január 27. 03:00 - mirjam07

"Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok;"
(János 8:31)


Ahhoz, hogy az életedet a Bibliára építhesd, a Bibliának nagyon határozottan irányadóvá kell válnia életedben. Iránytűnek kell lennie, amiben megbízhatsz irányváltáskor, tanácsadónak, akire hallgatsz, hogy bölcs döntéseket hozhass, és összehasonlítható alapnak kell lennie, amit használhatsz mindenhez, amit értékelni akarsz.

A Bibliáé kell legyen az életedben az első és az utolsó szó.

Sok problémánk azért merül fel, mert döntéseinket megbízhatatlan iránymutatásra alapozzuk: kultúrára ("mindenki így csinálja"), hagyományra ("mindig is így csináltuk"), ésszerűségre ("így tűnt logikusnak"), vagy érzelmekre ("így éreztem jónak"). Mindezek ellenére amire igazán szükségünk lenne, az egy tökéletes iránymutatás, ami sosem vezet rossz irányba. Egyedül Isten szava tölti be ezt a szükséget: "Istennek minden szava színigaz" (Péld. 30:5a).

A legfontosabb döntés, amit ma hozhatsz az, hogy rendezed ezt a kérdést: mi lesz a legfontosabb iránymutató az életedben. Határozd el, hogy függetlenül a kultúrától, hagyományoktól, logikától vagy érzelmektől a Biblia lesz végső iránymutatód. Amikor döntést hozol, határozd el, hogy először megkérdezed: "Mit mond a Biblia?" Döntsd el, hogy amikor Isten mond valamit, hogy tegyél meg, megbízol Isten Igéjében és megteszed, függetlenül attól, hogy van-e értelme, vagy szeretnéd-e megtenni.

Beszéljetek róla:

  • a jelenlegi döntéshozó szokásaid szerint ki vagy mi a legfőbb irányadó az életedben?
  • mennyire változna meg az életed, ha mindig Isten Igéjének adnád az utolsó szót? (vagy megváltozott az életed, mióta Isten Igéjéé az utolsó szó?)

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. január 20.)

Szólj hozzá!

Isten Igéje: Nem tudsz élni nélküle

2012. január 26. 03:00 - FHanna

"Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság." (János 17:17)

Isten Lelke Isten Igéjét használja, hogy olyanná tegyen minket, mint Isten Fia. Ha Jézushoz hasonlóvá akarunk válni, akkor meg kell töltenünk az életünket az Ő Igéjével. A Biblia azt írja: "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2 Tim. 3:16-17)

Isten Igéje nem hasonlítható semmilyen másikhoz. Mert ez élő Ige. Jézus mondta: "azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet."(Jn. 6:63)

Mikor Isten beszél, a dolgok megváltoznak. Körülötted minden - minden teremtmény - azért létezik, mert Isten azt mondta: "Legyen!". Valósággá lettek a szavai.

Isten Igéje életet teremt, hitet teremt, változást hoz, elijeszti a Sátánt, csodákat okoz, szíveket gyógyít, jellemet épít, körülményeket változtat meg, örömöt hoz, túljuttat a nehéz helyzeteken, legyőzi a kísértést, reményt táplál, kitisztítja az elménk, dolgokat kelt életre és örök garanciát biztosít a jövőnkre! Nem tudunk élni Isten Igéje nélkül! Sose veheted biztosra a dolgokat körülötted. Úgy kéne gondolnod az Igére mint életed olyan alapvető hozzávalóját, mint az étel.

Jób mondta: "Jobban becsülöm a szája mondásait mint a naponkénti kenyerem." (Jób 23:12 - angolból ford.) Isten Igéje a lelki táplálék, amire szükséged van, hogy betöltsd a célod.

Beszélj róla

Hogy változtatta meg az életed, hogy ismered Istent?
Kérdezz meg másokat, mit tesznek, hogy meg tudják tartani az Igét. Hasonlóképp te is oszd meg másokkal, te mit teszel ezért. Tanuljatok egymástól!

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.01.19.)

Szólj hozzá!

Az Igére fókuszálj, ne az aggódásra

2012. január 25. 03:00 - sema22

"Szája mondása drágább kincs nekem, mint a napi kenyerem" Jób 23: 12/b NIV


A Biblia folyton arra ösztönöz minket, hogy azon gondolkozzunk, kicsoda Isten, mit tett, mit mondott. Lehetetlen Isten barátjának lenni anélkül, hogy tudnánk mit mond.
Nem szeretheted Istent anélkül, hogy ismernéd, és nem ismerheted Őt anélkül, hogy ismernéd a szavát. A Biblia azt mondja, hogy Isten "kinyilatkoztatta magát Sámuelnek az Igéje által." (1 Sámuel 3: 23)
Isten még ma is ezt a módszert használja. Amíg nem töltheted az egész napodat a Biblia tanulmányozásával, addig tudsz azon gondolkozni a nap folyamán, visszaidézve azokat a verseket, amiket olvastál vagy megtanultál, és elmélkedhetsz rajta magadban.


A meditációt sokszor félre értelmezik, mint valami bonyolult misztikus rituációs gyakorlatot, amelyet elkülönített szerzetesek, és misztikusok csinálnak. De a meditáció egyszerűen csak fókuszált gondolkozás- egy képesség, amit bárki meg tud tanulni és bárhol használhatja.
Ha egy problémán gondolkozol újra és újra, azt aggódásnak hívjuk. Amikor az Isten Igéjén gondolkozol újra és újra, az a meditáció. Ha tudod hogyan kell aggódni, akkor már meditálni is tudsz. Csak el kell fordítanod a figyelmedet a problémákról a Biblia igéi felé. Minél többet gondolkozol az Isten szaván, annál kevesebb dolog miatt kell aggódnod.

Isten azért gondolt Jóbra és Dávidra közeli barátjaként, mert mindennél többre értékelték az Ő Igéjét, és egész nap azon elmélkedtek. Jób azt vallja: "Keblembe zártam szája mondásait." (Jób 23: 12)
Amikor a Bibliádat olvasod, hallgatsz egy istentiszteletet, vagy egy CD-t, ne sétálj csak úgy el, elfeledve azt. Fejleszd ki azt a gyakorlatot, hogy az igazságot újra és újra átgondolod magadban. Minél több időt töltesz azzal, hogy átgondolod mit mondott Isten, annál inkább meg fogod érteni, az élet azon "titkait", amit mások elmulasztanak.


(Daily Hope by Rick Warren, 2012.január.18)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása