Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Építsd az Alkalmazás hídját

2013. június 29. 03:00 - FHanna


"Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél!" (1 Sámuel 15:22b) - "Vajon valóban áldozatokat és felajánlásokat kíván tőlünk az Úr? Nem! Nem kér tőled áldozatokat. Azt akarja, hogy engedelmeskedj neki." (angolból ford. - CEV)

Frusztrálhat, ha nem vagy tapasztalt Isten Igéjének naponkénti alkalmazásában. Hogyan kell csinálni? Ma 3 kérdést szeretnék eléd tárni, amit bármelyik igerészhez feltehetsz magadnak és segíteni fog a Biblia valós alkalmazásában.

1. Mit jelentett az adott Ige amikor íródott?
2. Mi a mögötte álló örökkévaló igazság, amit Isten mond?
3. Hogy alkalmazható ez most a számomra?

Ezt az "Alkalmazás hídjának" nevezzük. Építünk egy hidat a Biblia és a mi világunk közt. Próbáljuk építeni ezt a hidat, mikor alkalmazzuk, amit Pál mond nekünk az 1 Korinthus 8-ban a bálványoknak áldozott ételről. Olvasd el az 1 Korinthus 8:1-13-at és kérdezd meg magadtól a fönti kérdéseket.

1. Mit jelentett az adott Ige amikor íródott? Voltak emberek a korinthusi gyülekezetben, akik tudták, hogy a bálványok nem jelentenek semmit és a nekik kínált ételnek nincs mágikus ereje. Csak hamburger vagy egy jó sülthús. Semmi ártalmas nem volt az elfogasztásukban, mivel a bálványok, amiknek bemutatták, nem voltak valódiak. Tehát ez a csoport szabadon elfogyasztotta volna ezeket az ételeket, nem törődve azzal, mit gondolnak a többiek. Ugyanakkor voltak a gyülekezetben új hívők is, akiket ez a gyakorlat megbotránkoztatott. Azt gondolták, a hívőknek nem kellene a más vallások isteneinek bemutatott ételekből enniük. Pál azt mondja az érett hívőknek, hogy az ő szabadságukkal ne botránkoztassák meg a testvéreiket.

2. Mi a mögötte álló örökkévaló igazság, amit Isten mond? Ne használd a Krisztusban való szabadságodat arra, hogy megbotránkoztass másokat. A szabadságot szeretetben kell felhasználni.

3. Hogy alkalmazható ez most a számomra? Dél-Kaliforniában, ahol élek viszonylag ritkán okoz problémát a bálványoknak bemutatott ételáldozat. Nyilván a te környezetedben sem gyakori az ilyesmi. Akkor ez azt jelenti, hogy lényegtelen ez az Ige számunkra? Természetesen nem! Ha az örökkévaló igazság a háttérben az, hogy "Ne használd a Krisztusban való szabadságodat arra, hogy megbotránkoztass másokat. A szabadságot szeretetben kell felhasználni.", akkor érzékenynek kell lennem a körülöttem élőkre, mert így tudom kimutatni a szeretetem. Kérdezd meg magadtól: "Uram, van valami, amit önzőségből, arroganciából vagy szándékos érzéketlenségből teszek mások felé és megbotránkoztat valakit? Felfuvalkodott vagyok a szabadságom és a tudásomat illetően vagy szeretetben építek másokat?"

Rengeteg igehely a Bibliában először lényegtelennek tűnhet a mindennapjaidat tekintve, míg meg nem építed az Alkalmazás hídját.

Beszéljetek róla:

Gondolj egy Bibliai történetre, amit jóideje ismersz. Mikor újraolvasod a passzust és használod a 3 kérdést, milyen új igazságokat vagy alkalmazható dolgokat fedezel fel belőle?


Hiszed, hogy Isten a Bibliát útmutatónak szánta az élethez? Elhiszed, hogy a benne levő igazságok időtállók , az üzenetek és alkalmazások ma is lényegesek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása