Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus fizette ki az árat, amit te nem tudtál kifizetni

2013. július 29. 03:00 - husztin

Ő életét adta, hogy minden ember szabadságát megvásárolja"  (1Tim. 2:6 NLT fordítás) 

Mindannyian valaminek a szolgái vagyunk. Talán embertársainknak, talán a szenvedélyeinknek, talán a pénznek. A Biblia ezt mondja a 2 Péter 2:19-ben: „Mert mindenki szolgája annak, ami irányítja.” (HNT) Kiindulópontként véve ezt a meghatározást, mindannyian valaminek a szolgái vagyunk.

De nem kell hagynunk, hogy bárkinek vagy bárminek a rabszolgáivá váljunk. A Biblia azt tanítja, hogy Jézus megvásárolta a mi szabadságunkat: „Ő életét adta, hogy minden ember szabadságát megvásárolja" (1Tim.2:6, NLT ford.). A görög megváltás szó arra utal, amikor egy rabszolgát megvettek a piactéren. Szellemi értelemben mindannyian a bűn rabszolgái voltunk addig, amíg Jézus meg nem vásárolt bennünket a rabszolgapiacról és ki nem szabadított a bűn kötelékéből.

Hadd mutassak egy képet azzal kapcsolatban, hogy milyen is volt, amikor Jézus meghalt a kereszten a mi szabadságunk megváltásáért. Képzeld el, hogy éppen ott vagy egy forgalmas piacon, ahol mindenki elad és vásárol. A piac közepén éppen egy árverés kellős közepén állsz, ahol te vagy az, akire licitálnak. Minden egymást követő licit után annak a szemét fürkészed, aki meg akar vásárolni, és megpróbálod felmérni, vajon kedves vagy kegyetlen ember-e. Már a vége felé közeledik a licitálás, amikor egy idegen a tömegből feláll, és ezerszer nagyobb összeget kínál érted, mint amit addig bárki is ajánlott. Lehetetlen, hogy valaki más is ugyanennyit ajánlana vagy akár csak megközelítené az ő ajánlatát. Ahogy az árverés vezetője sietve elfogadja az ajánlatot, te ennek az idegennek a szemébe nézel, és megérted, hogy Ő nem azért vásárolt meg, hogy szolgaként bánjon veled. Azért vett meg, hogy szabaddá tegyen.

Ez az, amit Jézus tett érted. Ő fizette ki az árat, hogy te szabad légy. Olyan magas volt a szabadságodnak az ára, hogy te sosem tudtad volna kifizetni azt. De Ő megtette érted.

Azonban még ha Jézus követője vagy is, akkor sem biztos, hogy megéled ezt a szabadságot. Lehet, hogy valamennyire megengeded, hogy a vágyaid, a kapcsolataid, az időbeosztásod vagy a félelmeid irányítsanak. A Galata 5:1 ezt mondja: „Szabadok vagyunk - Krisztus megszabadított minket! Álljatok meg tehát mint szabad emberek, és ne engedjétek, hogy újra rabszolgák legyetek.”  (GNT ford.)

Oly sok ember tölti az életét azzal, hogy az élet értelmét és a szabadságot ember alkotta zsákutcákban keresi. A lenyűgöző valóság azonban ez: „Soha nem válthatjuk meg magunkat, nem fizethetjük ki Istennek az árat az életünkért, mert egy emberi életért túlságosan nagy a fizetség…” (Zsolt. 49:8-9, MBT)

A szabadságod ára már ki van fizetve. Meg lettél vásárolva. Élsz ezzel a szabadságoddal?

Beszéljünk róla

  • Hogyan engeded, hogy néha Isten helyett más dolgok uralkodjanak az életeden?
  • Tapasztalatod szerint az emberek milyen dolgokban keresik a szellemi szabadságot és a beteljesedést?
  • Ha tudod és elgondolkozol azon, hogy mi az, amin Jézus keresztülment, hogy kifizesse a szabadságod árát, akkor másképp viszonyulsz a szabadságodhoz?

(Daily Hope by Rick Warren, 3013. 07. 22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása