Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Legyél a gyermeked legnagyobb szurkolója!

2013. november 20. 03:00 - mirjam07

A szeretet mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. (1Kor 13,7)

runningchildren.jpg

Annyira negatív a villág, hogy a legutolsó dolog, amire a gyerekeknek szükségük van amikor hazaérnek, hogy még több negatív hatás érje őket. A Kolossé  3,21 ezt írja: "Ne ingereljétek a gyermekeiteket. Ha túl sokat követeltek, egy idő után már meg sem fogják próbálni, hogy megfeleljenek nektek." (NCV fordítás).

Olyan szülő vagy, akinek lehetetlen a kedvében járni? Ha 3-mast kapnak, akkor te 4-est vársz el tőlük, azért, hogy amikor majd 4-est hoznak, akkor meg 5-öst követelj? Tényleg azt akarod, hogy a gyermekeid feladják, ahogy a Biblia írja? Azoknak a szülőknek a gyermekei, akiknek nem lehet a kedvükbe járni, bizonytalanok lesznek.

Hát akkor hogyan neveljünk magabiztos gyermekeket? A Biblia ezt mondja az 1Korintus 13,7-ben: "(A szeretet) mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr." Ha magabiztos gyermekeket szeretnél felnevelni, akkor sokkal inkább építened kell őket, mint rombolnod. Többet kell simogatnod őket mint ellöknöd magadtól, többet viccelődni velük mint gúnyolódni.

Sok szülő ezt hiszi: "Ha kiegyenlítem, és ugyanannyi pozitív dolgot adok, mint amennyi negatívat, akkor az rendben lesz." Nem! Legalább 10 dicséret kell ahhoz, hogy ellensúlyozzon egy negatívumot. Miért? Mert a negatív dolgok megmaradnak. Ha kaptál 10 bókot és 1 kritikát, mire fogsz emlékezni, ha hazamész? Ha kapok 10 visszajelző kártyát a prédikációm után, amelyekben ez áll: "Ez a szolgálat nekem most tényleg nagyon sokat jelentett", és egyetlen egy másikat, ami ezt mondja: "Ez most nem ért célba!" - mit gondoltok, melyiken gondolkozom a legtöbbet?

Minden alkalommal, amikor negatív dolgot közvetítesz, vagy kijavítasz valakit, legalább 10 pozitív dologra van szükség, hogy a mérleg egyensúlyba kerüljön. Nem egyenlő mértékkel vesszük őket figyelembe. Túl kell hangsúlyozni a pozitív dolgokat, mert különben elkerülhetetlenül a negatív dolgokkal foglalkozunk.

Minden gyermeknek szüksége van valakire a közelében, valaki olyanra, aki a legnagyobb szurkolója, leginkább hisz benne és aki azt mondja: "Tudom, hogy meg tudod csinálni. Én hiszek benned. Csuda klassz vagy! Te vagy a legjobb. Menj! Itt vagyok mögötted. Tudom, hogy sikerülni fog." A gyerekeknek szüksége van arra a magabiztosságra, amit csak egy szülő adhat meg.

Beszéljünk róla:

  • Általában hogyan építed a gyermekedet? Szavakkal? Tettekkel?
  • Melyek azok a kifejezések, amelyeket leggyakrabban használsz, amikor a gyermekeddel beszélsz? Mennyi pozitív ezekből és mennyi negatív?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.13)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása