Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szükségünk van egymásra

2013. augusztus 25. 03:00 - Mike Zsuzsi

Mindannyiótoknak, mint jó sáfároknak kell használnotok azt az ajándékot, amit Isten nektek adott, hogy szolgáljátok egymást. 1 Péter 4:10 GW fordítása

A képességeitek más emberek hasznáért van. A Biblia azt írja az 1 Péter 4:10-ben: " Mindannyiótoknak, mint jó sáfároknak kell használnotok azt az ajándékot, amit Isten nektek adott, hogy szolgáljátok egymást" (1 Péter 4:10 GW fordítás).

Nincs olyan ember, aki mindenben jó. Nekem szükségem van rád és neked rám. Nincs olyan ember, aki mindenféle talentummal rendelkezik. Nincs olyan tökéletes ember, aki azt mondhatná a világnak, hogy "Nekem nincs szükségem senkire!". Szükségünk van egymásra. Arra lettünk teremtve, hogy csapatokban munkálkodjunk! Ezért hát szükséged van egy kis csoportra vagy egy gyülekezeti családra. Együtt jobbak vagyunk.

A siker kulcsa ez: Építsd az erősségeidet, hogy a gyengeségeid jelentéktelenné váljanak. Minden sikeres ember ezt teszi. Csak dolgozz azon, amiben jó vagy és válj jobbá.

A siker második kulcsa: Vedd körül magad olyan emberekkel, akik abban jók, amiben te nem. Légy olyan emberekkel, akik dicsérnek téged. Mindenkinek van valami hozzáadni valója. Senkinek sincs mindez meg egyben. Szükségünk van egymásra.

Egyébként ez a házasság egyik célja is. A házastársak azért vannak együtt, hogy dicsérjék egymás erősségeit és ellensúlyozzák egymás gyengeségeit. Mi történik amikor nem ellensúlyozzuk egymás gyengeségeit? Kritizáljuk egymást. A házasság nem ezért van. A házasságban két bűnös ember él együtt, ahol a kapcsolat nem lehet tökéletes. Ám a házasságban, ahol ismered a másik gyengeségeit, segíthetsz kiegyenlíteni azokat. 

Például vegyük a számla fizetését és a költségvetés készítését. Kinek kellene ezt megcsinálnia? Annak, aki jobb ebben. A Biblia nem árulja el, hogy kinek kellene egyik vagy másik feladatot elvégeznie. Csak fedezzétek fel, hogy ki végzi jobban azt a dolgot, és miközben ezt teszitek, ellensúlyozzátok egymás gyengeségeit. Ezért hagyom mindig a feleségemet, Kayt, autót vezetni. Ő sokkal óvatosabb sofőr, mint én. 

Ezt a munkád során is felhasználhatod. Ha azt akarod, hogy az üzleted hatékony legyen, akkor itt van hozzá a megoldás: munkatársak az A.L.K.A.T. szerint. Fejtsd meg, hogy az embereknek mi az A.L.K.A.T-uk - a lelki ajándékaik, a szívük, az adottságuk, a személyiségük és tapasztalataik  - és tedd őket olyan pozícióba, amiben jók. Ha így teszel, akkor nem kell irányítanod, sem motiválnod őket. Hogy miért? Mert azt teszik, amit szeretnek, és amiben jók.

Isten azt akarja, hogy minden ember arra használja a képességeit, hogy másokat segítsen. Szükségünk van egymásra!

Beszéljünk róla:

  • Milyen képességeket adott neked Isten? Mi a te A.L.K.A.T-od?
  • Hogyan használod a képességeidet mások segítésére?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 08. 17.)

Szólj hozzá!

A nagylelkűség előmozdítja Isten áldását

2013. augusztus 24. 03:00 - gyanus

 "..saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek" (Efézus 4:28 - revideált Károli fordítás).

Isten azt szeretné, hogy arra használd az adottságaidat, hogy az abból szerzett pénzt megoszd másokkal - olyan emberekkel, akik nem tudnak dolgozni, vagy akik bármilyen okból szegények. Efézus 4:28 azt mondja: "..saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek."

Egy ponton el kell döntened, hogy ami elég, az elég. Mikor tudod, hogy az elég elég? Valaki megkérdezte Howard Hughes-t: "Mennyire van szükséged?" és ő azt mondta: "Csak mindig egy kicsit többre." Ezt hívják materializmusnak. A materializmus az, amikor nem tanuljuk meg, hogyan jöjjünk ki a bevételünkből. Amikor mindig egy kicsivel többre van szükséged. Nem érdekes, hogy néhány ember alig jön ki abból a bevételből, amiről régen csak álmodozott? Isten azt mondja, hogy egy ponton azt kell mondanunk: "Mindenem megvan."

Akkor van ez, amikor abba kellene hagynod a munkát? Nem. Tovább dolgozol, de most már azért csinálod, hogy adj belőle, megoszd másokkal.

Akkor kellett eljutnom erre a döntésre, amikor a "Céltudatos élet" a legkeresettebb könyv lett a világon, három év alatt. Több tíz millió dollár bevételt hozott. Kay és én nyugdíjba vonulhattunk volna, vehettünk volna egy szigetet a Csendes óceánon, ahol kis esernyős italokat szolgáltak volna fel nekünk. Azon dolgozhattam volna hátra lévő életemben, hogy még jobban lebarnuljak. De ez az élet célja? Nem, egyáltalán nem.

Tehát mit tettem? Tovább dolgoztam. Miért? Mert nem azért dolgozom, hogy magamnak pénzt gyűjtsek. Azt mondtam: "Istenem, mit tegyek ezzel a pénzzel? A te pénzed, nem az enyém. Isten azt mondta: "Menj, és olvassd a könyvedet." Azt is tettem, és csak az első soráig kellett eljutnom, hogy rájöjjek, mire gondolt: "Ez nem rólad szól."

Ha írsz egy könyvet és az első sor az, hogy "ez nem rólad szól" és több tíz millió dollár bevételed lesz belőle, jó ha rájössz, hogy ez nem érted van! Tehát a következő négy évet azzal töltöttük, hogy szerte a világon örömmel elosztottuk az egész pénzt. Miért tettük ezt? Mert Isten adta nekünk az adottságot, hogy megszerezzük ezt a pénzt, hogy aztán megoszthassuk másokkal.

Adj szabadon és spontán módon, ne légy fukar. Az, ahogyan kezeled a pénzt, amihez a képességeid miatt jutsz hozzá, előmozdít egy választ Istentől.

Hányan szeretnétek Isten áldását mindenben, amit tesztek? Természetesen mindannyian szeretnénk. Ami előmozdítja Isten áldását, az a nagylelkűség. Miért? Mert Isten nagylelkű, és szeretné, ha megtanulnád, hogy olyan legyél mint Ő. Sosem leszel olyan, mint Jézus Krisztus, amíg meg nem tanulod hogyan legyél nagylelkű, fukarság helyett.

Isten megadta neked a képességet, hogy tiszteld Őt, szolgálj másokat, gondoskodj a megélhetésedről, példa legyél, és hogy legyen pénzed arra, hogy másoknak adj belőle. Személyes tapasztalatból tanultam meg, hogy minél nagylelkűbbek vagyunk, annál jobban megáldja Isten az életünket.

Beszéljük át!

  • Nem számít milyen kevés, vagy sok pénzed van, mi az az életedben, amit Isten szeretne, hogy használj, mások áldására?
  • Hogyan kell változtatnod azon, ahogy másoknak adsz, hogy még inkább olyan legyél, mint Jézus?

Rick Warren, Daily Hope, 2013.08.18.

Szólj hozzá!

Találd meg az A.L.K.A.T.-odhoz illő szolgálatot!

2013. augusztus 23. 03:00 - magyarosijulia

„Ruházzon Ő fel titeket mindennel, amire szükségetek van, hogy az Ő akaratát teljesítésétek. Munkálja ki bennetek Jézus Krisztus ereje által mindazt a jót, ami kedves előtte.” (Zsid 13,21 NLT fordítás)

Egyszer valamikor régen, néhány állat úgy döntött, hogy alapítanak egy állatiskolát. A tananyagban lesz futás, mászás, úszás és repülés. Majd azt is elhatározták, hogy minden állat köteles részt venni minden órán.

És itt volt a probléma gyökere. A kacsa felülmúlta tanítóját az úszásban, de épp hogy átmenőt kapott repülésből és borzasztóan gyenge futó volt. Emiatt nem kellett járjon többet úszóórákra, a futást azonban minden nap gyakorolnia kellett órák után. Így aztán az úszóhártyája elkopott, míg végül úszásból is közepes jegyei lettek. Ennek ellenére mindenki elégedett volt és már senki sem érezte magát veszélyeztetve - kivéve a kacsát.

A nyúl első volt az osztályból futásban, de a túl sok pótló úszó feladat miatt tüdőgyulladásos lett és ki kellett maradjon az iskolából. A mókus kimagasló mászó volt, de borzasztóan zavarba jött a repülés órán, mert a tanár folyton azt hajtogatta, hogy a földről kell felrepülni és nem a fa tetejéből leszállni. A túl sok nyújtózkodás miatt begörcsöltek a lábai, így alig közepest kapott mászásból, sőt épp hogy átcsúszott futásból. A sas első perctől problémás diák volt, sőt fegyelmi elé került nonkonformista viselkedése miatt. Például mászó órán mindenkit legyőzött és mindenkinél hamarabb ért fel a fára, de végig kitartott a saját módszerei mellett. Végül pedig, mivel nem volt hajlandó részt venni az úszó órákon, kicsapták az iskolából.

A lényeg az, hogy Isten különböző állatokat teremtett, hogy különféle területeken legyenek kitűnőek és nem várja el, hogy mindenre képesek legyenek. Ha azt várod el, hogy mindenki egyforma legyen, csak annyit érsz el, hogy mindenki frusztrált, elkedvetlenedett, középszerű és vesztes lesz. A kacsa kacsának volt teremtve és semmi egyébnek.

És te önmagadnak voltál teremtve. Isten egyedi képességekkel ruházott fel téged és az az Ő akarata, hogy az Ő terve szerint használd azokat.

A képességeid mutatják Isten akaratát az életedben, megmutatják az irányt. Amikor tudatosulnak benned a képességeid, akkor rájössz, hogy mit szeretne Isten az életeddel.

A Biblia ezt írja a Zsidó 13,21-ben: „Ruházzon Ő fel titeket mindennel, amire szükségetek van, hogy az Ő akaratát teljesítésétek. Munkálja ki bennetek Jézus Krisztus ereje által mindazt a jót, ami kedves előtte.” (NLT fordítás)

Ha Isten elvár tőled valamit, Ő megadja a szükséges képességet is hozzá. Tehát hogyan tudod eldönteni, hogy mit tegyél az életeddel? Milyen tantárgyakat kell tanulnod az iskolába? Ki lesz a házastársad? Milyen területen kell dolgozz? Nézz az A.L.K.A.T.-odra! Mire tervezett el Isten, hogy mit tegyél és milyen legyél? Az A.L.K.A.T.-od megmutatja a helyes irányt.

Az én képességeim találnak a hivatásommal. Sok ember úgy gondolja, hogy hivatásod csak akkor van, ha lelkész, apáca vagy misszionárius vagy. De Isten minden embert elhív egy szolgálatra. Először elhív az üdvösségre, utána elhív a szolgálatra. A te életedben is van elhívás! Van hivatásod! A te életednek is van küldetése, van mondanivalója, van célja és van értelme!

De honnan tudod meg, hogy mi a küldetésed? Nézz az A.L.K.A.T.-odra: A szíved adományára, Lelki ajándékaidra, Karakteredre, Adottságaidra és Tapasztalataidra.

Beszéljünk róla:

  • Az A.L.K.A.T.-od alapján mit gondolsz, mi Isten terve az életeddel?
  • Próbáltál már olyan területen dolgozni, amely nem való a te A.L.K.A.T.-odnak? Hogyan akadályozott ez meg a Istennek való szolgálatodban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.08.16)

Szólj hozzá!

Szolgálj önszántadból, ne kötelességből

2013. augusztus 22. 03:00 - Habakuk

,,Az Istentől kapott kegyelem által figyelmeztetlek benneteket, hogy egyikőtök se tartsa magát többre, mint ahogyan kellene!''  Róma 12:3

Manapság az emberek többségét a rohanó világ magával sodorta és már nincs idejük a szívükre hallgatni többé.

A Biblia azt mondja, Isten azt akarja, hogy hallgass a szívedre. Azt akarja, hogy lásd meg, mire teremtett téged és aztán már tudni fogod, hogy mit vár tőled. De lassítanod kell.

Alabama énekelte ezt a dalt: „Sietek, hogy elvégezzem a dolgaim. Rohanok és rohanok, amíg az élet már nem szórakozás. Az én igazi feladatom, hogy éljek és haljak, de csak sietek, bár nem tudom miért. Nem késhetek. Rengeteg időt hagyok el, kezet rázok az órával. Nem állhatok meg. Forgásban vagyok és készen állok. Hallom a hangokat, amik azt mondják, hátrafelé futok. Jobban teszem, ha szedem a sátorfámat. Ez egy verseny, és itt nincs hely olyanok számára, akik csak a második helyre képesek.”

Ez a pár sor a legtöbb amerikai emberre jellemző. Irányítás nélkül száguldanak. De Isten azt akarja, hogy lassítsunk le és hallgassunk a szívünkre. Római levél 12:3 ezt mondja :” Az Istentől kapott kegyelem által figyelmeztetlek benneteket, hogy egyikőtök se tartsa magát többre, mint ahogyan kellene! ’’ Javaslom, hogy amikor egyedül időt töltesz Istennel, tedd föl ezeket a kérdéseket: Mit szeretek csinálni? Miről álmodozom? Mi nyűgöz le engem? Miről tudok beszélni, gondolkodni és tanulni egész nap, amit nem unok meg? Hol voltam a leghatékonyabb az életemben?

Egyszer bemerítettem egy 80 éves nőt az egyik saddleback-i gyülekezetben tartott szolgálatom után. Egy kis házi csoport vezetője szeretett volna lenni. Ez  nagyszerű – egy 80 éves nő mint házi csoport vezető! Azt mondta: „Bárcsak megtanultam volna évekkel ezelőtt azt, hogy Istent a saját akaratunkból kell, hogy szolgáljuk, nem csupán kötelességből."

Bárcsak mindenki megtanulta volna ezt az igazságot. Ez az A.L.K.A.T. – a lelki ajándékaid, a szíved, a képességeid, a személyiséged, a tapasztalataid. Istennek önszántunkból szolgálunk, úgy, ahogyan megformált bennünket. Nem kötelességből szolgáljuk Istent, hanem azért, mert szeretjük Őt. Mert amikor azt teszed, amire Isten felkészített, dicsőséget szerzel neki.

Ez az élet útja. Ne szolgáld Istent erőltetve, muszájból és bűntudatból. Szolgáld őt élvezettel és hálából. Tégy egy alapos felfedezést arról, hogy ki is vagy valójában és mi a feladatod – más szóval arról, amiért Isten téged erre a földre helyezett.

Beszéljétek át:

  • Mi volt az, ami téged eddig motivált, hogy a szolgálatodat végezd?
  • Hogyan vitt előre téged ez a motiváció a szolgálatodban?

 

(Daily Hope by Rick Waren, 2013. 08. 15.)

Szólj hozzá!

Összetört a szíved? Az Úr közel van!

2013. augusztus 21. 03:00 - Á. Bözse

„Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” Zsoltárok 34,19

Mindenkinek volt már összetörve valami miatt a szíve - talán csalódás, félelem, szégyen miatt, vagy mert elutasították, esetleg nevetségessé tették. Azt mondanám neked, mint a barátod, hogy sajnálom. Tényleg. Érdekel az a fájdalom, amin keresztülmentél, mert Istent is érdekli. Neki ugyanúgy fáj, mint neked. Mit csinált Isten, mikor te sírtál? Ő is sírt.

Igazából, Isten a fájdalmadban van a legközelebb hozzád, akár észreveszed, akár nem.

A Biblia azt mondja a Zsoltárok 34,19-ben: „Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” Hogy teszi ezt meg? Megment bennünket úgy, hogy szívátültetést hajt rajtunk végre. Igazából ez a szakterülete. 

Isten azt mondja „A bűnös szív helyett adok neked egy olyat, aminek megbocsátottam. A haragos szív helyett egy békés szívet adok. Az aggódó szív helyett egy bizakodó szívet adok. A magányos szív helyett egy szeretettel teli szívet adok. Egy olyan szívért amelyik megkeseredett és haragos? Egy olyan szívet adok, amelyik helyette megbocsátó, szerető és nagylelkű. Engedd meg, hogy elvégezzek rajtad egy szívátültetést. Szabaddá teszlek!”

Miért van szükségünk a szabadságra? Mert mindannyian rabszolgák vagyunk. Rabjai vagyunk a másoknak való megfelelésnek. Rabjai vagyunk a régmúlt emlékeinek. Rabjai vagyunk a jövő félelmeinek. Rabjai vagyunk a jelen nyomásának. Rabjai vagyunk a közösség véleményének, és így tovább.

De neked csak annyit kell tenned, hogy kinyitod a szíved Jézus Krisztusnak és neki adod annak 100 százalékát. Mondd, mint Dávid a Zsoltárok 119,32-ben: „Parancsolataid útján járok, mert szabaddá tetted a szívemet”

Elképzelni sem tudod, hogy Isten mit akar tenni az életeddel. Hagyj fel azzal, hogy bekorlátozod Istent! Nyisd meg a szíved felé, és engedd, hogy átültesse úgy, hogy az Övé legyen.

Beszéljünk róla

  • Mikor érezted legközelebb magad Istenhez?
  • Milyen körülmények között voltál abban az időben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 08. 14.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása