Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az elfogadás nem jóváhagyás

2013. november 03. 03:00 - sema22

"Fogadjátok el egymást, mint ahogy Krisztus is elfogadott minket az Isten dicsőségére." ( Róma 15:7 NLT)

vegre.jpg

Tudtad, hogy minden alkalommal, amikor kimutatod a szereteted Isten dicsőségére szolgálsz? Isten szeretet, és a dicsőség megmutatja, hogy milyen is Isten valójában.

Isten ezt mondja: "Én egy folyton szerető és könyörületes Isten vagyok. Szeretném, ha olyan lennél, mint én. Szeretném, ha egyre jobban kifejlődne benned az isteni jellem." Mégsem leszel soha Isten, nem lesz belőled istenecske. Isten viszont azt szeretné, hogy istenessé válj, hogy kifejlődjön benned az ő jelleme. Amilyen az Atya, olyan legyen a gyermeke is! Szeretné, hogy megtanuld úgy szeretni az embereket, ahogyan Ő szereti, hiszen Ő maga a szeretet. 

Minden alkalommal, amikor így teszel, Isten dicsőségére mutatsz.

Ennek a szeretetnek az egyik módja, ha elfogadod az embereket, úgy, ahogy vannak. Attól függetlenül is elfogadhatod őket, hogy nem értesz egyet a cselekedeteikkel.

Érted a különbséget az elfogadás és a jóváhagyás között? Elfogadhatsz valakit anélkül, hogy egyetértenél bármivel, amit tesz. Nagy a különbség. Minden embert el kell fogadnunk, de nem kell egyet értsünk mindennel, amit tesz. Szóval nem számít, hogy az emberek mit tesznek, kivel teszik, hogyan teszik, vagy mennyi ideig - ezek nem számítanak, hiszen neked így is szeretned és elfogadnod kell őket. De ez nem azt jelenti, hogy mindent helyeselsz, amit elkövetnek. Isten is szeret téged, de nem fogad el mindent, amit teszel. 

A szeretet nem azt mondja, hogy elfogadok mindent, amit teszel. A szeretet azt mondja, hogy elfogadlak mindazok ellenére, amit teszel. 

A Római levél 15,7 azt mondja: "Fogadjátok el egymást, mint ahogy Krisztus is elfogadott minket az Isten dicsőségére." (NLT fordítás)

Beszéljünk róla:

  • Kit kell elfogadnod annak ellenére, hogy nem értesz egyet azzal amiben hisz, vagy ahogyan cselekszik?
  • Mivel tudnád kimutatni az elfogadásod vagy szereteted különösen azok iránt, akikkel kapcsolatban a világ azt várná el, hogy elfordulj tőlük, épp a hitük vagy tetteik miatt?

(Daily Hope by Rick Warren 2013.10.27)

Szólj hozzá!

Szerezd meg Isten erejét!

2013. november 02. 03:00 - Lilla:)

"Mert nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben." (1Korinthus 4:20)

34791_126059454124056_100001600064518_197211_4359442_n.jpg

Ahhoz, hogy teljes életet élhess, szükséged van Isten erejére.

A Biblia azt mondja az 1Korinthus 4:20-ban "Mert nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben."

Tudtad, hogy Isten nem azokat az embereket áldja meg, akik önmagukban bíznak? Ő azokat áldja meg, akik tőle függnek és átadják magukat neki.

Isten téged is akar használni, de az Ő ereje által kell élned. Az Efézus 3:20 szerint Ő "mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint."

Isten sokkal nagyobb dolgokat képes tenni, mint azt elképzelhetnéd. Tehát, hogyan szerezheted meg Isten erejét az életedre? Három útja van.

1. Megszerezheted Isten erejét imával. Ha már nincs semmi erőd, az egy dologról árulkodik: nem imádkozol. Az ima és az erő együtt jár.

2. Megszerezheted Isten erejét azzal, hogy kockázatot vállalsz és engedelmeskedsz neki. Amikor kockáztatsz azért, hogy azt tedd, amit Isten mondd neked - még akkor is ha ez nagyon nehéz és népszerűtlenséggel jár, még akkor is ha sokba kerül neked, még akkor is ha úgy tűnik, nincs értelme, még akkor is, ha senki más nem teszi ezt - Isten elárasztja életed az ő erejével.

3. Megszerezheted Isten erejét azzal, ha nem adod fel. Ne add fel! Isten azt akarja, hogy növekedjen a hited, és ehhez az kell, hogy Ő próbára tegye azt. Amikor nehézségeken mész keresztül, zsákutcákba érkezel, kétségbeesel vagy bátortalan vagy, Isten arra tanít, hogy bízz benne. Ha kitartasz, Isten meg fog áldani.

Beszéljetek róla:
- Hogy tudnád leírni azt, amikor Isten ereje van az életeden?
- Hogy teszi próbára most Isten a hited? Ezen keresztül, hogy szeretnéd hogy megáldjon?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 10. 26.)

Szólj hozzá!

Isten legyen az első helyen az életedben, és akkor áldást nyersz!

2013. november 01. 03:00 - rorsy

"Éljetek úgy, hogy az bizonyság legyen arra, hogy ti Istenhez tartoztok, aki hív titeket az ő országába és dicsőségébe." 1Thessz 2,12, GW fordítás

Isten országa a jelenben is meglévő valóság. Ennek az építésén kell most munkálkodnunk a földön. Isten ereje a jelenben is létező erőforrás. Ez az az energia, amit arra kapsz, hogy megtedd, ami Isten akarata, ha átadtad neki az életedet.

Mi a cél? Isten dicsősége. Nem a valóság vagy az erőforrás. Minden Isten dicsőségéért van, azt kell, hogy szolgálja.

A Róm 11,36 azt mondja: "Minden tőle van, az Ő ereje által létezik és az Ő dicsőségéért van." (NLT ford.)

Gyakran beszélgetek olyan emberekkel, akik azt mondják: "Annyi mindenem megvan, de mégis úgy érzem, hogy nem teljes az életem. Jó családom van, van munkám, a gyermekeim is nagyszerű gyerekek, és fantasztikus barátaim vannak. Van egy jó gyülekezet is, ahová járok. Miért érzem mégis, hogy valami hiányzik?" Mert többre lettél tervezve! Többre lettél alkotva, mint csak túlélni a mindennapokat. Soha nem fogod megtalálni a megelégedettséget az életben, amíg nem kezdesz el Isten királyságáért, Isten ereje által és az Ő dicsőségéért élni.

Hogyan élhetsz megelégedett életet, vagyis egy olyan életet, amilyenre Isten megalkotott?

A Biblia így ír a Thesszalonika 2:12-ben: "Éljetek úgy, hogy az bizonyság legyen arra, hogy ti Istenhez tartoztok, aki hív titeket az ő országába és dicsőségébe." (GW ford.)

Mit jelent Isten országában élni? Azt, hogy Isten terve és a sajátod ugyanaz, azt akarod, amit Isten akar, és azzal törődsz, amivel Isten is törődik. Ha életednek egy bizonyos területén Isten áldását akarod élvezni, akkor tedd Istent az első helyre azon a területen.

Mit jelent Istent az első helyre tenni az életedben? Legalább 5 területen fontos, hogy ez így legyen. Ezek a következők:

Pénzügyek - Ha azt akarod, hogy Isten - még a gazdasági válságban is - megáldja az anyagi életedet,  fizess tizedet. Sajnálom, de nincs más választásunk.

Érdeklődési kör - Tedd Őt az első helyre a hobbid, a karriered és a pihenés területén is. Amikor meghozol egy döntést ezeken a területeken, helyezd Istent az első helyre, és úgy hozd meg azt!

Kapcsolatok - Add neki az első helyet a családodban, a házasságodban és a baráti kapcsolataidban is.

Időbeosztás - Ez azt jelenti, hogy a napod első részét Istennek adod. Amint reggel felkelsz, az ágyad szélén ülve ezt mondod: "Istenem, a mai napon nem vágyom jobban másra, mint arra, hogy Téged egy kicsit jobban szeresselek és egy kicsivel jobban megismerjelek."

Problémák - Istenhez kell fordulnod, ha bármilyen bajod vagy gondod van. Az ima ne az utolsó megoldás, hanem az első lépés legyen ilyenkor!

Beszéljünk róla!

  • Min kell változtass, hogy Isten legyen első a pénzügyeidben, az érdeklődési körödben, a kapcsolataiban és az időbeosztásodban?
  • Mi az első reakciód a nehézségek és problémák idején?
  • Hogyan fejlesztheted szokássá azt az életedben, hogy rendszeresen imádkozol?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 10. 25.)

Szólj hozzá!

A változáshoz támogatásra is szükség van

2013. október 31. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Kettőnek sokkal jobb, mint egynek, mert együtt sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni. Ha az egyik elesik közülük, akkor a másik fel tudja segíteni. De ha valaki egyedül van és elesik (kísértésbe esik), az nagyon rossz, mert senki sincs, aki segítsen neki." Prédikátor könyve 4:9-10 GN fordítás alapján

4062072955_673f0bd6f8.jpg

Mennyire gondolod komolyan, hogy teljesen szabad akarsz lenni az életedben lévő kísértésektől?

Mert ha nagyon, akkor hadd legyek kíméletlenül őszinte veled: sosem fogod támogatás nélkül megcsinálni és sosem fogsz egyedül boldogulni. Nem áltatlak azzal, hogy egyedül is sikerülni fog - erre a nullával egyenlő az esély. Ugyanis Isten úgy alkotott meg bennünket, hogy szükségünk legyen egymásra a növekedéshez. Szükségünk van egymásra, hogy megszabaduljunk bizonyos szokásoktól, akadályoktól és fájdalmaktól. Kell, hogy mások is számon tudjanak kérni rajtad dolgokat. Az a bizonyos dolog, amit a legkevésbé akarsz, pont az a dolog, amire a leginkább szükséged van. Kell egy barát, aki tudja, mi történik veled, és egy kis csoport, aki támogat.

A Biblia azt mondja a Prédikátor 4:9-10-ben: "Kettőnek sokkal jobb, mint egynek, mert együtt sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni. Ha az egyik elesik közülük, akkor a másik fel tudja segíteni. De ha valaki egyedül van és elesik (kísértésbe esik), az nagyon rossz, mert senki sincs, aki segítsen neki." (GN fordításból)

Szükséged van valakire, aki segít azzal a három szokásoddal kapcsolatban, amin változtatni szeretnél. Egyedül ugyanis nem fogsz tudni változtatni rajtuk.

Mindenkinek az életében vannak kísértések. Csupán mítosz az, hogy el fogsz jutni a szellemi életedben egy olyan pontra, ahol nem lesz több kísértés. Az igazság az, hogy minél érettebb leszel, annál többször szerepelsz Sátánnak a "leginkább keresettek" listáján. Ha sokkal következetesebbek lennénk a kísértéseink megvallásában, akkor nem kellene a bűneinket megvallani. 

A Biblia azt mondja: "Testvéreim, ha valaki a csoportodban valami rosszat tesz, te, aki szellemi ember vagy, oda kell, hogy menj ahhoz a személyhez, és szelíden a helyes útra kell segítened őt. De légy óvatos, mert te is kísértésbe eshetsz, hogy vétkezz. Azzal engedelmeskedünk igazán Krisztus törvényének, hogy segítünk egymásnak a bajban." (Gal 6:1-2, NCV fordítás)

Mi Krisztus törvénye? Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Hogyan szeressük felebarátunkat, mint önmagunkat? Úgy, hogy segítünk neki, amikor kísértés jön ellene. Azzal, hogy segítünk neki következetesnek lenni azokban a dolgokban, amikben következetes szeretne lenni. Úgy, hogy segítünk neki felhagyni a rossz szokásaival, és segítünk neki jó szokásokat kialakítani. Így lehet a leginkább szeretni a felebarátunkat és engedelmeskedni Krisztus törvényének.

Beszéljünk róla:

  • Milyen tulajdonságokat tartasz fontosnak egy személyben ahhoz, hogy megbízhass benne?
  • Szerinted Isten milyen tulajdonságokat szeretné, hogy fontosnak tarts egy olyan személyben, akivel megoszthatod a kísértésedet? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 10. 24.)

Szólj hozzá!

Változtasd meg a gondolkodásodat!

2013. október 30. 03:00 - magyarosijulia

„Minden gondolatot rabul ejtünk, és arra kényszerítjük, hogy feladja és engedelmeskedjen Krisztusnak.” (2Kor 10,5 NCV fordítás)

3.6.TemptationToAvoid_160664411.jpg

Íme egy titok a kísértésekkel szemben: ne próbáld legyőzni őket, inkább tereld el róla a figyelmedet. Bármi, aminek ellen akarsz állni, megmarad.

Tudtad, hogy a Biblia sehol sem szólít fel arra, hogy álljunk ellen a kísértésnek? Arra viszont felszólít, hogy álljunk ellen Sátánnak, de ez már mást jelent. A kísértések legyőzésében sohasem az a megoldás, hogy ellenállunk, hanem az, hogy másra összpontosítunk.

Ami a figyelmedet rabul ejti, az téged is teljesen rabul fog ejteni. Az a késztetés, hogy bűnt kövessünk el, mindig a gondolatoknál kezdődik. Ezért írja a 119. Zsoltár 6. verse, hogy „a Te parancsolataidra gondolok, hogy ne kövessek el esztelen dolgokat.” (CEV fordítás) Miért? Mert amikor Isten igazságáról elmélkedsz, akkor nem gondolkodhatsz azokon a rossz vagy bűnös dolgokon, amelyeket épp elkövethetnél.

Megtörtént-e valaha, hogy egy magas sziklán álltál és úgy érezted, mintha valami arra késztetne, hogy leugorj? Nem mintha kísértést éreztél volna rá, de mintha egy erő húzott volna előre. Ez azért van, mert amire figyelsz, az vonz.

És ez így igaz az élet bármely területén - akár jó, akár rossz dologról van szó. Ha Istennek tetsző dolgokra koncentrálsz, akkor abba az irányba fogsz vonzódni; ha pedig azokra a dolgokra figyelsz, amik a filmekben vagy a folyóiratokban vannak, akkor egy másik irányba. Bármire is irányítod a figyelmedet, az fogja teljesen lekötni azt, és ami rabul ejti a gondolataidat, téged is rabul fog ejteni.

A megoldás abban rejlik, ha megváltoztatod a gondolkodásodat.

A kísértés mindig előre kiszámíthatóan működik: valami megragadja a figyelmünket, azután vágyakozunk rá,  majd cselekszünk. Először valami foglyul ejti a gondolataidat, azután beadod a derekadat és aszerint cselekszel.

Tehát nem harcolnod kell egy kísértés ellen, hanem egyszerűen másra kell irányítanod a figyelmedet. „Minden gondolatot rabul ejtünk, és arra kényszerítjük, hogy feladja és engedelmeskedjen Krisztusnak.” (2Kor 10,5 NCV fordítás)

Az igazság az, hogy nem könnyű minden gondolatot rabul ejteni és Krisztusra irányítani - ehhez nagyon sokat kell azt gyakorolni. Sokszor még a körülményeinket sem tudjuk irányítani, vagy azt sem, amit érzünk. Az egyedüli dolog, amit képesek vagyunk befolyásolni az, hogy mire gondolunk vagy miről gondolkozunk. Ez mindig a mi választásunk. És ha megváltoztatod a gondolkodásod, megváltoznak az érzéseid és végül a cselekedeteid is.

Beszéljünk róla:

  • Mire gondolsz vagy miről gondolkodsz a legtöbbet? Merre kalandoznak el a gondolataid, amikor nem összpontosítasz valami konkrét dologra?
  • Hogyan tudnád megtanítani magadnak, hogy természetessé váljon számodra, hogy Isten szavára és igazságára összpontosíts a világi dolgok helyett?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 10. 23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása