Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mutass együttérzést és törődést a gyermekeid felé

2013. november 17. 03:00 - angie.keyr

"Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön" (1János 4:7)

8 2013.11.17.jpg

Ha szeretnéd tudni, hogyan legyél jó szülő és hogyan építs erős családot, nem kell interneten vagy könyvtárban keresgélned az erre vonatkozó útmutatásokat. A legnagyszerűbb könyv a gyermeknevelésről Isten szava, a Biblia.

Az 1János 4:7-ben ez áll: "Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön".

Amire a gyerekeknek mindennél jobban szükségük van, az a hihetetlenül nagy és feltétel nélküli szeretet. Kell, hogy legyen egy hely, ahol elfogadják őket - minden hibájukkal együtt.

Mit jelent együttérzőnek lenni és törődést mutatni? Azt, hogy szeretünk és megértünk valakit. Azt, hogy mindent tudunk a másikról, mégis szeretjük.

A szeretet nem természetes. Meg kell tanulnod szeretni, és ezt gyakorlással tudod megtenni. És ki az, akin jobban tudnál gyakorolni, mint azok az emberek, akikkel együtt kell élned egész életedben? Ha meg tudod tanulni szeretni a családodat, akkor bárkit tudsz szeretni. Miért? Mert könnyű az embereket távolról szeretni, de amikor állandóan együtt vagyunk valakivel, nem mindig könnyű kijönni vele. Amikor a családodon belül gyakorolod a szeretetet, akkor tanulsz meg igazán szeretni.

Sokszor szeretjük a gyerekeinket, de nem fejezzük ki úgy, hogy meg is értsék. A gyerekek három módon értik meg a szeretetet: gyengédség, megerősítés és figyelem által.

1. Gyengédség - A gyerekeknek rengeteg ölelésre, simogatásra és puszira van szükségük. Érezniük kell a szeretetedet.

2. Megerősítés - Hallaniuk kell, hogy szereted őket! El kell mondanod a gyerekeidnek minden nap, és naponta többször is, hogy mennyire szereted őket. Nyomatékosítsd ezt bennük, és adj nekik minél több szeretetet.

3. Figyelem - Az egyik legnagyobb ajándék, amit másoknak adhatsz az, hogy meghallgatod őket. Amikor a saját szintjén foglalkozol egy gyermekkel, azt mondod: "Számítasz nekem és fontos vagy nekem. Hallani akarom, amit mondani szeretnél." Amikor ezt teszed, együttérzést és törődést mutatsz.

Beszéljünk róla:

  • A te gyermeked milyen formában fejezi ki és fogadja el a szeretetet?
  • Ha nincs gyermeked, mit gondolsz, hogyan vagy felelős azokért a gyermekekért, akik körülötted élnek, pl. unokahúgodért, unokaöcsédért, a szomszédod vagy barátaid gyermekeiért?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.10)

Szólj hozzá!

Veszteség idején vedd számba a fontos dolgokat!

2013. november 16. 03:00 - mintyovanviki

"...az ember életének nem az a mércéje, hogy mennyit birtokol"  (Lukács 12:15, NCV fordítás)

10things-10.jpg


A veszteségek és a tragédiák egyik velejárója, hogy mindent más távlatba helyeznek. Világossá teszik, mi az, ami érték, és segítenek felállítani a fontossági sorrendet. Azonnal megérted, mi számít a leginkább.

A Lukács 12:15-ben Jézus ezt mondta: "az ember életének nem az a mércéje, hogy mennyit birtokol" (NCV fordítás). Ne keverd össze a vagyonod értékét és azt, hogy te magad mennyit érsz. Ezek teljesen függetlenek egymástól. Ne keverd össze a javaidat a Krisztusban elfoglalt helyeddel és céloddal. Ne keverd össze azt, hogy miből élsz azzal, hogy miért élsz.

A veszteség idején tisztáznod kell, mi az értékes, és tudnod kell, mi a fontos - a kapcsolatok és az emberek. Az emberek számítanak, nem a tárgyak. Ne veszítsd el az örömödet olyan dolgok miatt, amik nem fontosak!

Láttál valaha életedben halottaskocsit, amely utánfutót húz maga után? A Biblia az 1Timóteus 6:7-ben ezt mondja: " ...amikor világra jöttünk, semmit sem hoztunk magunkkal. Világos, hogy el sem vihetünk semmit, amikor meghalunk."
Emlékszem a gazdag texasi olajmágnás történetére, akit a Cadillacjében temettek el. Ahogy éppen a föld alá helyezték, az egyik ember ezt mondta: "Barátom, ez aztán az élet!"  Nem! Az az ember halott!

A valódi biztonság az, ha valami olyasmire építed az életed, amit nem lehet elvenni tőled. El lehet venni a munkádat? Igen. Ma már nincs garancia arra, hogy valaki nem veszítheti el az állását. Elveszítheted az egészséged? Igen. Elveszítheted a társadat? Igen. Elveszítheted fiatalos külsődet vagy szépségedet? Igen!

Muszáj az életedet az egyetlen olyan dologra építened, amit nem vehetnek el tőled: az Istennel és az Ő Fiával, Jézus Krisztussal való kapcsolatra.

Ha erre építed az életed, képes leszel a veszteség idején is túltenni magad a nehéz helyzeten, csak helyezd középpontba Krisztust és azokat az embereket, akik körülötted vannak az életben.


Beszéljünk róla:

  • Mik tűnnek a legfontosabb dolgoknak most az életedben?
  • Mit kell tenned ahhoz, hogy megerősödjenek az emberi kapcsolataid és a legfontosabbak legyenek számodra az életedben?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 11. 9.)

Szólj hozzá!

Amikor elveszítesz valakit, szükséged van Isten embereire

2013. november 15. 03:00 - magyarosijulia

„Vigyázzatok egymásra, hogy mindenki közületek megkapja Isten kegyelmét.” (Zsidó 12,15 NLT fordítás)

6 grief (1).png

Amikor elveszítesz valakit, nemcsak az emberek támogatására van szükséged, hanem arra is, hogy ők más nézőpontból képesek látni a dolgokat. Amikor elveszítesz valakit, nem látod a teljes képet, hiszen a fájdalom leszűkíti a látókörödet, így szükséged van mások segítségére, akik nagyobb perspektívából képesek látni a dolgokat. Nagyon nagy szükségünk van egymásra, amikor elveszítünk valakit.

Miután kicsit alábbhagy benned a nagy fájdalom, engedd, hogy mások szolgáljanak feléd - engedd, hogy segítsenek, hogy vigasztaljanak, hogy tanácsot adjanak vagy melléd üljenek és együtt gyászoljanak veled. Ne érezd magad zavarban emiatt! Ez az egyik oka annak, amiért Isten létrehozta az egyházat. Az egyház család, és azért vagyunk, hogy törődjünk egymással.

Kell, hogy tartozz egy kis csoporthoz és részt kell, hogy vegyél a szolgálatban, hogy megépíthesd azokat a hidakat, amelyekre elkerülhetetlenül szükséged lesz, amikor elveszítesz valakit.

Régebben, amikor a gyülekezetünk még sokkal kisebb volt, volt egy család, aki öt éve csatlakozott hozzánk, de soha nem jártak se a gyülekezetbe, se bibliaórákra, nem csatlakoztak házicsoporthoz és nem szolgáltak sehol. Soha nem ismerkedtek meg senkivel, egyszerű nézőközönség és "fogyasztók" voltak. Öt év telt el így, amikor a férjet megműtötték és kiderült, hogy az egész testében elterjedt a rák. Felhívták az irodámat és megkérdezték, hogy meg tudom-e látogatni őket?

Mivel sokszor kell utaznom a szolgálatom miatt, mondtam nekik, hogy én sajnos nem tudok most odamenni, de mondják meg a segédlelkészük vagy a házicsoport-vezetőjük vagy szolgálatvezetőjük nevét, vagy adják meg bárkinek a nevét, akit ismernek a gyülekezetből, hogy értesíthessem, és biztos vagyok benne, hogy ők majd hamarosan imádkoznak velük, bátorítják, vigasztalják őket,  vagy visznek nekik ételt vagy bármit, amire szükségük van. Annak ellenére, hogy már öt éve tagja volt ez a család a gyülekezetnek, egyetlen személynek a nevét sem tudták megmondani.

Később, amikor a férfi kijött a kórházból, elhagyták a gyülekezetet, arra hivatkozva, hogy itt senkit sem érdekel a sorsuk. De ez az ő hibájuk volt! Minden lehetőségük megvolt arra, hogy kapcsolatokat építsenek, hogy meglegyen az alap már a válsághelyzet előtt.

A Zsidó 12,15-ben ez áll: „Vigyázzatok egymásra, hogy mindenki közületek megkapja Isten kegyelmét.” (NLT fordítás). Hogy átvészeljük a veszteség időszakát, szükségünk van Isten embereinek a segítségére.

Beszéljünk róla:

  • Szerinted miért olyan nehéz elfogadni mások jóindulatát, irgalmasságát és ajándékait?
  • Hogyan lehet a legjobban segíteni annak, aki elveszített valakit?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11. 08.)

Szólj hozzá!

Veszteség idején szabadulj fel a gyász alól

2013. november 14. 03:00 - angie.keyr

"Öntsétek ki előtte szíveteket, Isten a mi oltalmunk!" (Zsoltárok 62:9b)

Jesus-Heals.jpg

A Biblia azt mondja, hogy amikor veszteségek érnek, az első dolog, amit tenned kell, hogy elengeded a gyászodat.

Egy tragédia mindig erős érzelmeket vált ki: dühöt, félelmet, depressziót, aggódást és néha bűntudatot. Ezek az érzelmek félelmetesek, és nem tudjuk mit kezdjünk velük. Amikor nagy veszteség ér bennünket, ezek az érzelmek felkavarodnak bennünk. Ha nem rendezed el őket most, sokkal tovább fog tartani a felépülés.

Vannak közöttetek olyanok, akik sohasem rendezték le a bánatukat, gyászukat. Ti vagytok azok, akik elnyomják magukban ezeket az érzelmeket. Úgy tesztek, mintha nem lennének ott. Eljátszátok, hogy nem is léteznek. Ezért okoznak érzelmileg nehézséget olyan veszteségek, amik 20 vagy 30 éve értek benneteket.

Van egy legenda, ami azt mondja, Isten azt akarja, hogy állandóan mosolyogva járj, mondván: "Dicsőség Istennek!". A Biblia ilyet sehol sem állít.

Sőt, a Biblia az ellenkezőjét tanítja. A Máté 5:4-ben ez áll: "Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak." Nincs semmi baj azzal, ha gyászolsz. Amikor valaki keresztény, tudjuk, hogy a mennybe megy, emiatt nem úgy gyászoljuk, mint a világ. Nem miattuk gyászolunk, hanem magunk miatt, mert hiányozni fognak nekünk.

Mit teszel az érzelmeiddel? Le kell őket rendezned. El kell engedned a gyászodat. Nem tartod vissza vagy nyomod el őket. Nem játszod le újra és újra a fejedben. Elengeded, vagyis odaadod Istennek. Kiáltasz hozzá: "Istenem, ez fáj! Gyászban vagyok! Ezt nagyon nehéz elviselnem!" Ha jó példát akarsz látni, olvasd el a zsoltárok könyvét, ahol Dávid sokszor kifakad, és azt mondja: "Istenem, nehéz időszakon megyek keresztül. Tényleg nagyon fáj". Kiáltasz Istenhez, akárcsak Dávid tette.

A Zsoltárok 62:9b azt mondja: "Öntsétek ki előtte szíveteket, Isten a mi oltalmunk!" Akik most veszítettetek el valakit, meg kell értenetek, ha nem szabadultok fel a gyász alól, az előbb-utóbb ki fog törni belőletek. Az elnyomott érzelmek felgyülemlenek, és végül egy sokkal rosszabb helyzet alakul ki, mikor kirobbannak.

Először engedd el a gyászt, hogy Isten elkezdhesse meggyógyítani a szíved.

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a téves értelmezések a világban, amik visszatartanak bennünket attól, hogy elengedjük a gyászunkat, bánatunkat?
  • Mi az a gyász vagy veszteség az életedben, amit még nem rendeztél le? Mit gondolsz, ez hogyan hat rád?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.10)

Szólj hozzá!

Kapcsolatra lettél teremtve

2013. november 13. 03:00 - Robin85

 “…Nem jó az embernek egyedül lenni…” (1 Mózes 2:18)

6 2013.11.13.jpg

Amit gyakran magánynak hívsz, az valójában egy honvágy Istenhez. Csak ezt soha nem ismerted fel. Arra lettél teremtve, hogy egy személyes, bensőséges kapcsolatban élj Jézus Krisztussal, egy kapcsolatban, amit Isten annyira akar, hogy a halálával fizetett érte. Tulajdonképpen, a fia halt meg azért, hogy a tiéd lehessen ez a kapcsolat. Ezt soha semmi sem fogja helyettesíteni – sem személyek, sem tapasztalat, sem drog, sem siker, sem ingóság, sem tulajdon. Semmi sem fogja kitölteni azt a tátongó lyukat a szívedben, amit Isten saját maga számra hozott létre. Azt akarja hogy ismerd őt.

Hogyan ismerheted meg Istent?

  1. Nyisd meg az életedet Jézus Krisztusnak. Mondd: “Jézus Krisztus, meg akarlak ismerni. Meg akarom tanulni, hogy úgy szeresselek téged, ahogyan te szerettél, még mielőtt tudtam volna róla. Azt akarom, hogy kapcsolatba kerüljünk.” Istennel való kapcsolatra lettél megalkotva – nem félelem alapú vallásosságra, törvényekre, szabályokra és szertartásokra, hanem egy személyes kapcsolatra, amiben folyamatosan Istenhez beszélsz és Ő tehozzád. Ez az ellenszer a legmélyebb magányosságodra.
  2. Csatlakozz egy családias gyülekezethez. Nem magányos farkas keresztyénnek kell lennünk. Találj egy olyan területet, ahol becsatlakozhatsz. Kapcsolódj be egy kis csoportba, ahol a többiek megismerhetnek és ahonnan támogatást kaphatsz, amikor átmész azokon a bizonyos nehéz időkön. Kockáztass. Vállald a rizikót. Kapcsolódj be egy kiscsoportba.

A valódi ok, amiért olyan sok keresztyén ember magányos, az, hogy egy helyben ülnek, ahelyett hogy mások felé szolgálnának. A világ körülöttünk tele van magányos emberekkel, akik azt várják, hogy valaki törődjön velük. Ilyen az az idős ember, akit két éve nem látogattak meg. Az a tinédzser, aki teljesen össze van zavarodva és magában azon mereng, hogy mit kezdjen az életével. Az az egyedülálló felnőtt, aki minden este egy magányos albérletbe megy haza. Az az özvegyasszony, aki épp most temette el a férjét. Vagy az az alkalmazott, aki a kocsmába megy munka után, mert nem tud mást csinálni.

A világ tele van emberekkel, akik várják, hogy szeressék őket. Ne mondd többé: “Nincsenek is barátaim!”, hanem helyette kezd azt mondani: “Isten, kinek a szolgálatában tudsz engem használni? Kinek tudom megmutatni a te szeretetedet?" Ha csak annyit tennél a hátrelévő életedben, hogy elkötelezetten a barátja leszel magányos embereknek, akkor igen jelentőségteljes életed lesz. Ez egy valódi, értékes életcél lenne. Kapcsolódj be a szolgálatba.

Az életed folyamán keresztül fogsz menni magányos időszakokon, de soha nem leszel egyedül, ha egy bensőséges kapcsolatod van Jézus Krisztussal. Ha még nincs ilyen kapcsolatod Krisztussal, elmondanád ezt az imádságot neki? Mondd:

“Kedves Jézus Krisztus, nem értek mindent, de van egy űr a szívemben, amit megértettem, hogy csak te tudsz betölteni. Megértettem, hogy arra lettem teremtve, hogy szeress engem és kapcsolatban legyünk egymással. Ma szeretném átlépni a határaimat és elkezdeni veled ezt a kapcsolatot. Arra kérlek, hogy gyere be az életembe és cseréld ki a magányosságomat és a fájdalmamat a te szeretetedre. Szeretnék a te családod – a nem látható, de jelenlévő egyház – tagjává válni. Szeretném odaadni az életemet arra, hogy segítsem azokat, akiknek annyira nagy szükségük van a te szeretetedre és segítségedre.”

Ha elmondtad ezt az imát, Isten meghallott téged, és megtetted az első lépésedet a keresztyén életben.

Mindannyian így imádkozzunk: “Atyánk, köszönjük neked, hogy a legmélyebb szükségleteinket te töltöd be azzal, hogy elküldted a Fiadat, Jézus Krisztust, hogy személyes kapcsolatunk lehessen veled, ami soha nem szűnik meg, és ezért soha nem leszünk teljesen magányosak, mert jelen vagy az életünkben. Köszönjük. Jézus nevében. Ámen.”

(Daily Hope by Rick Warren 2013.11.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása