Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tiszta lelkiismeretnek boldog szív az eredménye

2014. június 15. 03:00 - magyarosijulia

„Milyen boldog az, akinek bűne megbocsáttatott! Milyen öröm, amikor a vétkek eltöröltettek! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket és Isten nem emlékezik meg róluk.”
(Zsoltárok 32:1-2 LB fordítás)

A boldogság elvesztésének egyik fő oka, hogy bűnösnek érezzük magunkat vagy szégyenkezünk. Ahhoz, hogy tiszta legyen a lelkiismereted, meg kell szabadulnod a bűntudattól, mert lehetetlen egyszerre boldognak és bűntudatosnak lenni.

A Filippi 2:15-ben ezt olvassuk: „Tisztán és ártatlanul éljetek mint Isten gyermekei, fényként ragyogva ebben a világban az elfordult és elfajult emberek között” (NLT fordítás).

Lehet most azt mondod, hogy te boldog szeretnél lenni, de hogyan tarthatod tisztán a lelkiismereted, ha most nem az? A Zsoltárok 31:1-2 megadja a választ: „Milyen boldog az, akinek bűne megbocsáttatott! Milyen öröm, amikor a vétkek eltöröltettek! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket és Isten nem emlékezik meg róluk” (LB fordítás).

A boldogság, az öröm és a megkönnyebbülés három olyan dolog, amire mindannyian vágyunk. Mind boldogok akarunk lenni. Mind szeretnénk örvendeni az életnek. Mindannyiunknak szükségünk van a fájdalmunk enyhülésére. A Biblia azt mondja, mindezek a tisztaságból származnak, és a tisztaság a megbocsátásból következik Isten kegyelme által.

Tehát íme egy módja, hogy miként legyen boldog a szíved: Legyen tiszta a lelkiismereted!

Ez azt jelenti, hogy minden reggel és este tartanod kell egy lelki leltárt, amikor elmondod Istennek mindazokat a dolgokat, amelyek közéd és közéje kerültek és megbírkozól a napi szeméttel. Ezt nevezik lelki lélegzetvételnek, amikor megvallod a bűneidet és belélegzed Isten erejét megengedve neki, hogy megtisztítson. Isten megígérte, hogy „ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1Jn 1,9).

Beszéljünk róla:

 • Mit kell ma elmodanod Istennek, hogy tiszta legyen a lelkiismereted?
 • Hogyan kell átrendezned a napi teendőidet, hogy időt szánhass a lelki leltárra?
 • Szerinted mások Jézus Krisztus fényeként látnak téged ebben a világban? Mit mond el a Krisztusban megtalált örömöd a világ számára?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.08)

Szólj hozzá!

Ne vesződj az apró dolgokkal

2014. június 14. 03:00 - angie.keyr

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek." Filippi 2:14-15

Szoktál ideges lenni, veszekedni kis dolgok miatt? Természetesen. Mindannyian szoktunk. Nehéz ezt a szokást megtörni, mert természetünktől fogva negatívak vagyunk. Ádám és Éva óta kifogásokat keresünk és vádolunk: kifogásokat keresünk a saját hibáinkra és vádolunk másokat az általuk elkövetett hibákért. Mi elbújunk és lármázunk. Másokat hibáztatunk a saját problémáink miatt.

A Filippi 2:14-15-ben ezt olvassuk: "Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek". Lehet, hogy ez az egyik legnehezebben megtartható ige a Bibliában. Egyetértesz?

A panaszkodók 4 típusával szoktam rendszeresen összefutni.

Az első csoport a nyafogós. Kikelsz reggel az ágyból, és azt mondhatnád: "Jó reggelt, Uram!" de a nyafogósak inkább azt mondják: "Ó Uram, reggel van!"

A második csoport a mártírok csoportja. A kedvenc kifejezésük: "Engem senki sem értékel!". Remekül tudnak önsajnálat-bulikat tartani. Fintorognak és panaszkodnak, ha valami nem úgy alakul, ahogy ők szeretnék.

A harmadik csoportba tartoznak a cinikusok. Az ő hozzáállásuk: "Minek törődjek ezzel? Úgysem változtat semmin." Mindent megmérgeznek.

A negyedik csoport tagjai pedig a perfekcionisták. Soha, semmi nem elég jó nekik. A kedvenc mondásuk: "Ez a legjobb, amit ki tudtál hozni magadból?".

Számomra a legfélelmetesebb ige a Bibliában Máté 12:36-ben van leírva: "De mondom nektek, hogy minden haszontalan szóról, amelyet kimondanak az emberek, számot fognak adni az ítélet napján."

Ettől végig kell, hogy fusson a hideg a hátadon. Hányszor volt, hogy panaszkodtál, nyafogtál vagy veszekedtél valami miatt, amikor egyáltalán nem kellett volna.

Ehelyett: "mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." (1 Thesszalonika 5:18)


Beszéljetek róla

 • Mi az, ami miatt folyamatosan panaszkodsz az életedben? Szerinted ezek valódi problémák, vagy sem? Miért azok, vagy miért nem azok?
 • Hogyan tükrözik az "üres szavak" (Máté 12:36) azt, hogy jelentéktelen dolgokra koncentrálsz az életben?
 • Mit gondolsz, hogyan tüntet fel a panaszkodás egy nehéz helyzetet mégrosszabb színben?(Daily Hope by Rick Warren, 2014.16.07.)

Szólj hozzá!

Isten a te oldaladon áll

2014. június 13. 03:00 - gyanus

"Mert Isten dolgozik bennetek, vágyat és erőt ad ahhoz, hogy azokat a dolgokat tegyétek, melyek neki tetszőek." (Filippi 2:13 - NLT fordítás)

clamor-800x250.jpg

Nem számít, hogy jövő héten mivel állsz szemben, nem kell azzal egyedül megbirkóznod. Isten veled van, benned van, és érted van.

Filippi 2:13-ban ezt olvassuk: "Mert Isten dolgozik bennetek, vágyat és erőt ad ahhoz, hogy azokat a dolgokat tegyétek, melyek neki tetszőek." (NLT fordítás)

"Isten dolgozik benned". A "dolgozik" szó görög megfelelője az energos szó, melyből az "energia" szavunk ered. Isten az energia működtetője az életedben. Nem csak akaraterővel működsz. Nem csak a saját erődből élsz. Isten azt mondja, hogy ő biztosítja az erőt, amire szükséged van, bármivel is kell szembenézned.

Isten nem csupán benned van, hanem veled is van. A Biblia azt mondja: "Nem hagylak titeket árván, eljövök értetek,  azon a napon megtudjátok, hogy én az Atyában élek, ti bennem éltek, én pedig bennetek." (János 14:18, 20 - NIV fordítás). Ez aztán az ígéret! A Biblia azt mondja, hogy Krisztus benned van; a Biblia azt mondja, hogy el vagy rejtve Krisztussal Istenben; és a Biblia azt mondja, hogy el vagy pecsételve a Szentlélek által. A gonosz számára ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy hozzád férkőzhessen, át kell jutnia a Szentháromságon! Ez egy nagyszerű védelem valamint egy nagyon jó féleleműző.

Isten nem csupán veled és benned van; Isten érted is van. Róma 3:31-ben ezt olvassuk: "Ha Isten értünk van, senki sem győzhet minket le!" (NCV fordítás)

Amikor egy pásztor vezeti a bárányokat, mindig vannak őrző kutyák mögöttük, noszogatják a bárányokat, hogy a megfelelő irányba folytassák az útjukat.

A Biblia azt mondja, hogy a te életed őrző kutyái a jóság, és az irgalom. Isten megadja neked azokat a dolgokat, melyeket nem érdemelsz meg - ez az Ő jósága. Azokat a dolgokat viszont, melyeket megérdemelnél, nem rója rád - ez az Ő irgalma.

Szoktad érezni Isten mosolyát az életedben? Ha nem, akkor nem is igazán ismered Istent. Néhányan azt hiszik, hogy Isten olyan, mint egy haragos szülő, aki mindig mérges rájuk. Nem. Isten érted van!

Ha szeretnél boldog lenni, kezd a reggeleidet azzal, hogy "Istenem, köszönöm, hogy ma velem leszel, hogy bennem leszel, és értem leszel."

Ugye milyen nagyszerű hír? Ha Isten veled van, Isten benned van, és Isten érted van, miért is érzed magad depressziósnak?

Beszéljetek róla

 • Mit gondolsz, Isten miként szeretné, hogy erejéhez, mely neked is rendelkezesedre áll, hozzájuss?
 • Mikor kételkedsz Isten jelenlétében leginkább? Kérd Istent, hogy adjon hitet, hogy láthasd munkáját az életedben.
 • Hogyan fog egy nehéz helyzetről való meglátásod megváltozni most, hogy tudod, hogy Isten a te oldaladon áll?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.06.)

Szólj hozzá!

A boldogság a békességből és az alázatból fakad

2014. június 12. 03:00 - Robin85

“Mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.” (Filippi 2:6-8)

A boldogság a békességből fakad és a békesség pedig alázatból. Ha egy alázatos személy szeretnél lenni, meg kell tanulnod feltenni magadnak a kérdést: “Mit tenne Jézus?”. Mit tenne Jézus ezzel a problémával kapcsolatban? Mit tenne Jézus azért, akinek fájdalma van? Mit tenne Jézus az irodában? Mit tenne Jézus a focipályán? Mit tenne Jézus a házasságodban?

Tedd fel ezt a kérdést, és mindig kapni fogsz egy alázatos választ, ami békességet és boldogságot teremt, nehézségek, legyőzöttség, keserűség és megbántottság helyett.

Tehát mit is jelent úgy viselkedni mint Jézus? Filippi 2 három példát mutat be nekünk:

Ne követeld azt, amit úgy gondolsz, hogy megérdemelsz. A Filippi 2:6-ban ezt olvassuk: “Mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel”.

Észrevetted, hogy mennyire kultúra-ellenes, hogy feladd a jogaidat valamivel kapcsolatban? Igen, vannak jogaid, de van egy jobb út a szükségeid betöltésére, ahelyett hogy a jogaidat követeled. Lehetsz tapintatos anélkül hogy önmagadat feladnád, és lehetsz megértő követelőzés nélkül.

Keress lehetőségeket arra, hogy másokat szolgálhass. A Filippi 2:7 ezt írja: “hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult”.

Ha olyanná akarsz válni mint Jézus, meg kell tanulnod szolgálni másokat.

Tedd azt, ami helyes, még ha fájdalmas is. A Filippi 2:8-ben ezt olvassuk: megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.”

Jézus a tökéletes példa az alázatra, és Isten neki adta a világegyetem legnagyobb megtiszteltetését. Isten kitünteti a te alázatodat is, amikor Jézus példáját követve ezt a három dolgot teszed.

Beszéljetek róla

 • Mik a lehetséges módjai annak, hogy tapintatos legyél önfeladás nélkül egy kapcsolatban?
 • Hogyan tudnál szolgálni valaki felé anélkül, hogy megkérnének rá?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.05.)

Szólj hozzá!

Add ajándékként a figyelmed!

2014. június 11. 03:00 - FodorImi

„Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem figyelj másokra is!” (Filippi 2:4 – NCV fordítás)

pay-attention-to-what-is-being-said.gif

Egy olyan világban élünk, amelyben úgy tűnik, mindannyian kóros figyelemhiányban szenvedünk, mert az eszközeink, a technológia állandóan zaklat, elvonja a figyelmünket, és már nem figyelünk a köröttünk levő emberekre.

Gondolj bele: amikor egy értekezletre mész, hány ember ül ott úgy, hogy a telefonját figyeli és olvassa? A fejünk mindig lehajtva, amint belemerülünk valamilyen videóba vagy játékba, a fejhallgató meg mindig ott van a fülünkön, és megakadályozza, hogy meghalljuk a körülöttünk levő embereket. Hányszor esett már meg veled, hogy a barátaiddal egy étteremben voltál, de sokkal inkább figyeltél a Facebook- vagy Twitter-ismerőseidre?

Ha jobb kapcsolatokat akarsz, meg kell tanulnod a másikra való odafigyelés elfelejtett művészetét!

Filippi 2:4-ben azt mondja a Biblia: „Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem figyelj másokra is!” (NCV fordítás)

Ez nem megy csak úgy magától, ugye? Természet szerint nem törődünk azzal, hogy a másikat mi érdekli. Természet szerint azt akarjuk, hogy ránk figyeljenek, ne másokra.

A legnagyobb ajándék azonban, amit valakinek adhatsz, az a figyelmed, mert a te figyelmed a te időd, és a te időd az a te életed. Ez soha nem jön már vissza, éppen ezért olyan értékes, amikor odaadod.

Ez egy egyszerű, de nagyon erőteljes eszköz az erős kapcsolatok építéséhez. Érdekel, hogy mi érdekli a gyermekeidet? Figyelsz arra, hogy a társad mit mond? Figyelsz a munkatársadra, amikor beszél hozzád? Üdvözlöd a szomszédodat, amikor reggel elmégy mellette?

A szeretet indít rá minket, hogy megtanuljuk az odafigyelés elfelejtett művészetét. Ez át fogja formálni a kapcsolatainkat, és segít, hogy örömteli életet éljünk.

 Beszéljetek róla:

 • Hogyan akadályoz abban a szociális média, hogy kapcsolatokat építs azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz és együtt dolgozol?
 • Ma milyen módon tudnál figyelmet fordítani a körülötted levő emberekre?
 • Hogyan mutatod meg a többieknek, hogy igazán odafigyelsz arra, hogy mit mondanak vagy mit tesznek?

 

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.06.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása