Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A házasság feltárja a problémákat, nem pedig okozza

2014. augusztus 10. 03:00 - Habakuk

Végül, aki őszinte kritikával illet, sokkal inkább megkedvelik, mint a hízelgőt. (Péld. 28:23)

Ha egyedülálló vagy és egy olyan kapcsolatot nyújtogatsz, ami tudod hogy nem tart sehová, ne folytasd tovább. ,,De nem lesz senki akivel kimozdulhatnék péntek este."-mondod. A rossz házasság milliószor rosszabb, minthogy nem tudsz kimozdulni péntek este. Minél tovább vagy benne egy kapcsolatban , annál nehezebb lesz kiszállni belőle.

Példabeszédek 28:23-ban olvashatjuk: "Végül, aki őszinte kritikával illet, sokkal inkább megkedvelik, mint a hízelgőt.

Képzelj el egy ilyen embert, akihez különösen kapcsolódik a lelki egészsége. Ne félj olyan kérdéseket feltenni, mint például: "Vannak dührohamaid?" "Beszélhetnénk rólam?" "Kifizetted a számlát?"

A partnered érzelmi állapotától függetlenül, szükséged van egy személyes kapcsolatra Jézus Krisztussal.Ha ez hiányzik neked, ott kell kezdened. Szellemi kapcsolatra van szükséged Istennel.

Szeretnélek arra hívni téged, hogy határozd el magad Isten normái szerint, és ne engedd, hogy aztán rossz döntést hozz.  Adódik egy jó helyzet és lehet hogy szerelembe esel a szerelmes lét gondolatába. Ez lehet, hogy egy bolond döntéshez fog téged vezetni.

Ne randizz addig, amíg nincsenek gyógyítva az érzelmi sérülései vagy legalább folyamatban nem vannakLépj túl a keserűségen. Lépj túl a dühön és minden terheden.

Emlékszem, pár évvel ezelőtt összeadtam egy házaspárt Saddlackben. Öt évvel később meghívtuk őket vacsorára. A nő azt mondta nekem: "Amikor a templomban a padok közti folyosón sétáltam végig a fehér ruhában, fogalmam sem volt arról, hogy egy egész érzelmekkel teli szemetes zsákot cipelek a hátamon. És mind ezt a szemetet elhoztam magammal a házasságba."

A házasság nem okoz problémát. Feltárja őket. Minél többet tudsz foglalkozni ezzel, mielőtt megházasodsz, annál boldogabb, Istent-tisztelőbb, és teljesebb lesz a házasságotok. Lehetsz mélyebb lelki intimitásban, amely személyes, szexuális és szellemi.  Ez az az egység, amit az Istennel való kapcsolat egyesít, ami célod és elhívásod.

Beszéljünk róla:

Milyen változáskora van szükséged mielőtt megházasodnál? Vagy milyen terülten van szükséged gyógyulásra, hogy kézen állj a házasságra?

Mit gondolsz, a kapcsolatotok fog változni, ha elkötelezed magad Isten elvárásainak? 

Melyek azok a nehéz kérdések, amiket fel kell tenned a kapcsolatodban? 

Ha házas vagy, milyen zsákokat vittél bele a házasságodba? Hogy fogsz meggyógyulni?

Ha házas vagy, hogyan tudsz segíteni azoknak az egyedülállóknak akik az ilyen zsákokkal küzdenek, vagy gyógyulásra van szükségük, megjelennek olyan érzelmek melyek egy bolod döntés felé lökik őket?

Szólj hozzá!

Az érzelmileg egészséges keresztények hasonló társat keresnek

2014. augusztus 09. 03:00 - zsófi68

"Az igazak gondosan válogatják meg barátaikat." (Péld 12,26a NIV fordítás)

Ha a tökéletes feleséget vagy a tökéletes férjet keresed, nem fogod megtalálni. Elmondom miért: mert mindannyian sérültek vagyunk. Ez rendben is van, mert Isten még így is szeret. De meg kell értsd, hogy bárki is lesz a házastársad, sérült lesz.

Mindenki sérült, de vannak, akik sokkal inkább, mint mások. És őket kerülni kell párválasztáskor, bármennyire is jóképűek, gazdagok vagy szépek. Ki kell ismerni, hogy leendő párod mennyire egészséges érzelmileg, mielőtt hosszú távú kapcsolatra lépsz vele.

Miért mondom mindezt? Több tanulmány is kimutatta, hogy a válások 80 százalékának az az oka, hogy az egyik vagy mindkét fél érzelmileg nem egészséges.

Íme egy gyakorlati lista azokról a tényezőkről, amik a lelki egészséget biztosítják. Ez nem az én véleményem, ez az, amit Isten mond, hogy kerülni kell.

Bárki is lesz a házastársad, nem szabad, hogy fékezhetetlen haragot tápláljon magában. "Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel." (Péld 22,24) Tudod miért? Mert a fékezhetetlen harag mély bizonytalanságot és alacsony önértékelést rejt.

Bárki is lesz a házastársad, nem lehet függőségek rabja. "Ne barátkozz olyanokkal, akik túl sok bort isznak vagy megtömik magukat étellel." (Péld 23,20 TEV fordítás) Itt csak két dolog kerül említésre, az étel és az alkohol, de ezerfajta módja van a függőségnek.

Bárki is lesz a házastársad, ne tartogasson magában keserűséget. A keserűség olyan, mint a méreg - élve emészt fel. Bármi is az, amiért neheztelsz, hasonlítani fogsz hozzá. Hogy megszabadulj a keserűségtől, le kell dobnod magadról. A Biblia ezt így fogalmazza meg a Zsid 12,15-ben: "Vigyázzatok, nehogy hátat fordítsatok Istennek. Senkit se hagyjatok keserű növénnyé válni, amelyik felnő és sok kárt okoz a mérgével." (GNT fordítás)

Bárki is lesz a házastársad, nem szabad önzőnek lennie. Miért? A Péld 28,25 írja: "Az önzőség csak bajt okoz." Ezért a házassági viták legnyomósabb oka egyszerűen az önzőség.

Bárki is lesz a házastársad, nem szabad kapzsinak lennie. A Péld 15,27 szerint „A kapzsiság az egész családnak nyomorúságot okoz." (NLT fordítás). Ha házastársad kapzsi, egész életedre adóssorba kerülsz.

Bárki is lesz a házastársad, nagylelkű és kedves legyen. "Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül." (Péld 11,25) és "Önmagával tesz jót a szeretet embere, a kegyetlen pedig saját magának árt." (Péld 11,17)

Bárki is lesz a házastársad, igazat kell mondania. A Péld 20,7-ben ez áll: "A becsületes ember a feddhetetlenségre alapozza életét, és halála után is áldottak lesznek gyermekei." (GWT fordítás) A szeretet bizalmon alapul, a bizalom pedig az igazságon. Ha nem mondasz igazat, nem lehet bízni benned, és ha nem lehet bízni benned, hogyan lehessen szeretni téged?

Azt gondolhatod: "Ez aztán hosszú lista, Rick. Nem vagyok biztos benne, hogy találok bárkit is, aki megfelel mindennek." Valóban? Én találtam. És te is találhatsz.

Mikor Kay és én összeházasodtunk, Leonard Ravenhill, az előző generáció nagyszerű prédikátora, küldött egy üdvözlő kártyát. Sosem felejtem el, mi állt rajta: "Isten mindig a legjobbat nyújtja azoknak, akik Őrá hagyják a választást." Isten legjobbját akartam, és meg is kaptam.

Beszéljünk róla

  • Mik azok a további lelki egészséget biztosító tényezők, amiket Isten szeretne, hogy figyelembe vegyél leendő társadban?
  • Hogyan okozhat az önzőség viszályt egy kapcsolatban?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.02.)

Szólj hozzá!

Mit mond a Biblia a házastárs választásáról?

2014. augusztus 08. 03:00 - torokaron

„Az igaz gondosan válogatja meg a barátait.” (Példabeszédek 12:26, NIV fordítás)

Ha a barátaidat is gondosan kell kiválasztanod, akkor még inkább igaz ez arra, hogy ki lesz a társad az életed során. Gondoljunk bele: itt egy választásról van szó. Isten nem hozza meg helyettünk a döntést. Isten azt mondja, hogy neked kell döntened.

Isten vezet minket, Isten kalauzol minket és Isten ad nekünk irányelveket. Végső soron azonban ez a te döntésed.

Mégis, rengeteg ember hisz abban a mítoszban, hogy egyetlen igazi személy van csak mindenki számára.

Ez nagyon romantikus elképzelés, de egyszerűen nem igaz. Mindemellett pedig nem is biblikus. Még csak nem is logikus! Ha csak egyetlen tökéletes párja lenne mindenkinek a világon, akkor elég lenne mindössze egy valakinek rossz döntést hoznia és ezzel megtörné a sort mindenki más számára is.

házasság2.jpgTegyük fel, hogy nekem egy Susan nevű nőt kellett volna feleségül vennem. Helyette azonban Kay-jel házasodtam össze. Ez hirtelen hatalmas problémát okozna mindenki más számára az egész földkerekségen! Ez tehát teljes egészében csupán mítosz, bár az elképzelés romantikus.

Életed során sok olyan emberrel találkozol, akikre Isten azt mondaná, hogy összeházasodhatsz vele. Milliók vannak, akiket teljesen kizárna, ugyanakkor több lehetőségre is azt mondaná Isten, hogy oké, ő rendben van. Ez a te döntésed. A te preferenciád.

Van egy másik mítosz is, amiben sok ember hisz: a szerelem önmagában is elég indok a házassághoz.

Sokszor beszélek olyan emberekkel, akik házasodni akarnak. Rájuk nézek és arra gondolok, hogy „ez nem fog működni”. A családi háttér nincs rendben. A lelki háttér nincs rendben. A személyiségek nincsenek rendben. Nincsen bennük azonos energia vagy ambíció. Még csak az értékrendjük és a céljaik sem ugyanazok. De ugyanakkor „szeretik egymást…”.

Csak azért, mert szeretsz valakit, még nem jelent azt, hogy össze kellene házasodnod vele.

Isten nem mondja meg neked, hogy kivel házasodj össze. Ugyanakkor megadja annak a fajta személynek a leírását, akit szeretne számodra, hogy a társad legyen. Ha szeretnéd Isten áldását és védelmét a házasságodra, valamint szeretnél egy sikeres házasságot, akkor figyelj oda arra, hogy mit mond Isten arról a fajta emberről, akivel össze kellene házasodnod.

 Beszéljetek róla:

  • Melyek a jó indokok a házasságra?
  • Mit gondolsz, mikor van a legjobb ideje annak, hogy elgondolkozz azokon, amiket Isten mond arról, hogy keressél egy társban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.01.)

Szólj hozzá!

Mit tegyünk a bibliai igazságokkal?

2014. augusztus 07. 03:00 - Habakuk

,,Továbbra is higgyetek ezekben az igazságokban és határozottan álljatok meg bennük. Ne térjetek el attól a bizonyosságtól, amit akkor kaptatok, amikor meghallottátok az Örömhírt." (Kolossé 1:23)

Amikor felfedezed az igazságot Isten igéjében, négy dolog kell tenned:

1. Hidd el! A Kolossé 1:23 azt mondja: ,,Továbbra is higgyetek ezekben az igazságokban és határozottan álljatok meg benne. Ne térjetek el attól a bizonyosságtól, amit akkor kaptatok, amikor meghallottátok az Örömhírt." A Biblia azt mondja, hogy higgyünk az igazságban és határozottan álljunk meg benne.

2. Cselekedd meg! Az igazság nem csak egy szellemi gyakorlat. Ez olyan dolog, amit teszel. Amit gyakorolsz. Amit alkalmazol. Amit megélsz. Aminek engedelmeskedsz. Mielőtt elkezdenél tanulni egy újabb igazságról, miért nem kezded el előbb megélni azt, amit már tudsz? A Biblia azt mondja Filippi 3:16-ban: ,,Amit viszont már megértettünk, azt az igazságot követnünk is kell."

3. Állj ki érte! A Biblia azt mondja, hogy : ,,Mindig állj ki az igazságért." (Kor.13:8) Ne szégyelld azt ebben a posztmodern világban, amely azt mondja, hogy ez nem igazán számít! Állj ki az igazságért! A Biblia mondja nekünk, hogy a mi felelősségünk az, hogy ne csak ne ellenezzük az igazságot, hanem minden esetben álljunk is ki érte. Az igazság embereinek kell lennünk ebben a relativisztikus időkben.

4. Terjeszd! János 3. levél 1:8 ezt mondja: ,,Nekünk, hívőknek kell őket segítenünk ezekben az utazásokban, hogy munkatársaik legyünk az igazság terjedésében." Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy derítsük ki, hol munkálkodik Isten, és csatlakozzunk hozzá ott. Ez azt jelenti, hogy arra mész, amerre Isten mondja, és ott szolgálsz, ahol Isten mondja, hogy szolgálj. Mik azok az utazások a gyülekezetedben, amiket támogathatsz? Milyen szolgálatra hívott el téged Isten? Engedelmeskedj Istennek ezekben, és így tudsz majd segíteni az igazság terjesztésében.

"Minden, amit teszel, az igazság iránti szereteted tükrözze és azt, hogy ezt halálosan komolyan gondolod" (Titusz 2:7) Őszinte leszek veled: sok olyan dolog van a Bibliában, amit nem értek. Sok dolog van, ami nagyon kellemetlen számomra. De a tény az, hogy ez az igazság. Ez mindig arra vezet engem, amerre mennem kell és mindig azt mondja nekem, ami helyes.

Most már ezt is tudod. Mit fogsz tenni ezután?

Elmondanád ma ezt az imádságot? "Istenem, ma átlépem a határt. Jézus Krisztus, akarom hinni, hogy te vagy az út, az igazság és az élet. Tudni akarom az igazságot, hogy az igazság szabaddá tegyen engem. Hinni akarok benne. Tenni akarom. Ki akarok állni érte. Akarom terjeszteni az igazságot. Benne vagyok. Odaadom a bizalmam neked. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha elmondod ma ezt az imádságot, írj nekem ezen a címen: Rick@rickWarren.org 

 

Szólj hozzá!

A kapcsolat helyreállítására figyelj, ne a vitás kérdésre

2014. augusztus 06. 03:00 - sema22

"Mert egy Isten van, és egy közbenjáró van Isten és az emberiség között, az ember Krisztus Jézus" (1Timóteus 2:5, NIV fordítás)

Amikor konfliktushelyzetben vagy, fontosabb, hogy helyreálljon a jó viszonyod a másik emberrel, mint az, hogy megoldást találj a problémára. A kettő között nagy különbség van. Az első esetben egy jó és békés viszony kialakítására törekszel a másik emberrel, míg a másik esetben inkább a probléma vagy a vita részleteit boncolgatod.

A vitás kérdések minden részletét valószínűleg úgysem lehet teljesen rendezni, mert mindig lesznek olyan dolgok, amivel kapcsolatban nem fog két ember teljesen egyetérteni.  A földön nincs még egy olyan személy, aki veled mindenben tökéletesen egyetértene, így aztán soha nem lehet a problémákat tökéletesen megoldani. 

Lehetséges jó viszony és szeretetteljes kapcsolat teljes egyetértés nélkül? Természetesen igen.  Megtanulhatod, hogy lehet valakivel nem egyetérteni anélkül, hogy megsértenéd a másikat - ezt hívják bölcsességnek. Ha tudsz jó kapcsolatban lenni valakivel anélkül, hogy azonos véleményen lennél vele, akkor bölcsességre tettél szert.

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz az életeddel az, hogy hidakat és nem falakat építesz. Amikor ez emberek közötti békességre törekszel, akkor vagy leginkább Jézushoz hasonló. Amikor hidakat és nem falakat építesz, akkor viselkedsz leginkább úgy, mint Ő. Jézus valójában ezért jött. Az Ő szolgálata a békéltetés szolgálata volt. Isten azért küldte Őt a Földre, hogy megbékítsen minket Önmagával, hiszen az ember konfliktusban áll Istennel.

Más emberekkel sem tudsz békességben élni addig, amíg nem vagy békességben Istennel. És lehet, hogy a saját lelkedben is ezért nincs békesség. Először Istennel kell békét kötnöd, azután pedig megtapasztalhatod Isten békességét is.

Az első lépés tehát az, hogy békesség kell, hogy költözzön a szívedbe, és ez úgy lehetséges, hogy beengedned a Békesség Fejedelmét oda. 

Most mondd el a következő imát Istennek:

"Istenem, te tudod, milyen konfliktus van az életemben. Bele vagyok fáradva, békességet szeretnék, és másokkal is békességben szeretnék élni. Ezért ma a te békességedet kérem. Megnyitom az életemet előtted amennyire csak tudom. Űzd ki a haragot, és töltsd be az életem szeretettel, türelemmel, örömmel és békességgel. Jöjj, és áraszd ki az életem minden területére a te békességedet, hogy hidakat és ne falakat építsek. Add, Uram, hogy kezdeményező legyek és ne másokra várjak. Kérlek, mutasd meg a megfelelő időt és helyet, és adj bátorságot, hogy be tudjam ismerni, mennyiben vagyok én is felelős a konfliktusért. Kérlek, hogy segíts alázatosnak maradni. És kérlek add, hogy ne embereket hibáztassak, hanem a probléma megoldását tartsam szem előtt. Kérlek, segíts, hogy a másik ember szemszögéből is tudjam látni a dolgokat, hogy az igazságot mondjam, és a probléma megoldására törekedjek, ne másokat hibáztassak. Segíts, hogy az legyen a célom mindig, hogy a jó kapcsolat helyreálljon köztem és más emberek között, és ne a problémák vagy viták apró részleteire figyeljek. Jézus nevében kérlek. Ámen. "

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014. 07. 30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása