Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha figyelsz a másikra, az felszítja a romantika tüzét

2014. augusztus 24. 03:00 - torokaron

„Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.” (Jakab 1:19b)

Amikor a teljes figyelmedet a házastársadnak adod és rá fókuszálsz, akkor ez olyan, mint ha az életed egy darabját adnád neki. A bensőséges megosztás ezen célzott pillanatai jelentik azt az időt, amit soha nem kapsz majd vissza. Ezek az életed kis darabjai. Ezért van az, hogy a legnagyobb szeretettel bíró tett, amit házastársad irányában tehetsz, az ha figyelsz rá. Ez az egyik legfontosabb módja annak, ahogy el tudod mondani neki, hogy „Szeretlek!”.

Az igazság az, hogy szerelmes is úgy leszel, ha teljes figyelmet biztosítasz valaki irányába. Elkezdtél figyelni valakire és az a valaki is neked adta a figyelmét. Ez az az összpontosított figyelem, ami életben tartja a romantikát azután, hogy már elmondtad a házassági fogadalmadat, gyerekeid születtek és felnevelted őket, előrehaladtál a karrieredben és együtt megöregedtél a másikkal.

A törődésedet mutatod ki azzal, hogy figyelmes maradsz a másik iránt. Ahhoz, hogy növekedni tudjatok, ki kell találnotok, hogy hogyan tudtok figyelni a másikra. Ha nem teszitek meg ezt, akkor a házasságotok fel fog morzsolódni.

Az egyik útja annak, ahogyan engedni szoktuk, hogy a másik iránti figyelmünk a házasságban eltűnjön, amikor már nem hallgatjuk meg a másikat. Feltételezzük azt, hogy tudjuk, amit a másik mondott. Azt gondoljuk, hogy ezt már számtalanszor hallottuk tőle. Elkezdünk átugrani a szavai fölött, mondván már tudjuk nagyon jól, hogy mit akar majd mondani.

Miért kell figyelned a házastársadra? Fontold meg ezt a két fontos indokot:

  • Mert szereted azt a másik személyt. Amikor figyelsz rá, akkor kimutatod a szeretetedet.
  • Néha Isten a házastársadon keresztül szól hozzád. Tulajdonképpen a Biblia után ez a másik legkedveltebb kommunikációs csatornája Istennek, ahol hozzád szól.

Isten egy nagyszerű receptet ad az Igéjében arra, hogyan lehet azt a fajta összpontosított figyelmet biztosítani, ami a házasságban növekedést eredményez. A Jakab 1:19 azt mondja, hogy „Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.” Ha ennek a versnek az első két részét megteszed, a harmadik már automatikusan megvalósul. S ahogyan ezt teszed, a házasságod növekedni és működni fog.

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan nehéz a házastársadra figyelni, amikor együtt vagytok?
  • Milyen változás szükséges az életedben, ami fokozhatja azt a képességedet, hogy a házastársadra tudj figyelni? (Változtass a felelősségi körödön, kapcsold ki a tévét vagy a mobilodat stb.)

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.17.)

Szólj hozzá!
Címkék: figyelem szeretet

Isten megbocsátott

2014. augusztus 23. 03:00 - Habakuk

,,Én egyedül én törlöm el a bűneidet, önmagamért, és vétkeidre többé nem emlékezem (Ézsaiás 43:25).

Néhányan, annak ellenére hogy hívők, azt gondolja, hogy amikor problémáink vannak Isten bosszút áll rajtunk, pedig csak próbál visszakapni minket.

Ez olyan mint amikor egy srác vezetett felfelé az egyik hegyi tóhoz.  Az úton felfelé elkezdett havazni, úgyhogy felszerelte a hóláncokat a kerekekre. Mialatt felszerelte a láncokat a kerekekre egy másik autó közeledett és belecsúszott az autójába aztán szörnyülködve nézte ahogyan az autója lezuhan a sziklákon.

Immár gyalog folytatta tovább útját a hegyen felfelé a hóban és ónos esőben, és megbetegedett a hideg miatt. Aztán amikor visszafordult a sarkon látta, hogy a kunyhója teljesen leégett. Kérdőn felkiáltott: ,,Istenem, miért én?”  A mennyei rész és egy hang azt mondta: ,,Mert pár ember felidegesített”

Sokan közületek talán azt gondolja, hogy ilyen módon érez felétek Isten is. Úgy gondolod, hogy amikor valami problémád akad, akkor Isten megszid. De a Biblia azt mondja: ,,Én egyedül én törlöm el a bűneidet, önmagamért, és vétkeidre többé nem emlékezem” (Ézsaiás 43:25.)

Isten nem neheztel. Ha elfogadtad Jézust, mint megváltódat, akkor nincs kárhoztató ítélet azoknak, akik Krisztusban vannak. Isten nem kárhoztat, Ő megszabadít. Isten nem beszél róla többé és soha nem hozza fel újra.

Beszéljetek róla :

-Mit gondolsz mi volt az oka hogy hibáztattad Istent?

-Miért történnek rossz dolgok a ’’jó’’ emberekkel?

-Isten milyen jellemvonásait mutatta meg neked életed során ?

 

Szólj hozzá!

Válaszd a megbocsátást a pletyka helyett

2014. augusztus 22. 03:00 - sema22

" A szeretet akkor virágzik, ha a vétket megbocsájtják, de a folyamatos felemlegetése a legjobb barátokat is elszakítja egymástól." (Példabeszédek 17: 9, NLT fordítás)

Ismerjük el, ha valaki olyan van az életünkben, aki megőrjít minket, és újra egy olyan dolgot tesz, ami kiborít, akkor nehéz megállni, hogy ne vegyük elő a telefont és ne hívjunk fel valakit, akinek elmondhatjuk: "Nem fogod elhinni, mi történt..." Vagy lehet, hogy ott azonnal küldesz egy üzenetet valakinek.

Így viselkedünk azokkal az emberekkel, akik az idegeinkre mennek. Szeretjük elmesélni másoknak, mert szeretnénk valaki mástól is megerősítést kapni. A világ egyik legnehezebb dolga nem így tenni. Jólesik felhívni valakit és világgá kürtölni egy másik ember dolgait. De ilyenkor nincs bennünk szeretet.

A Biblia azt tanítja, hogy az ellenségeinknek is meg kell bocsátani. A Példabeszédek 17:9 ezt mondja: " A szeretet akkor virágzik, ha a vétket megbocsájtják, de a folyamatos felemlegetése a legjobb barátokat is elszakítja egymástól." (NLT ford.)

A pletyka rendkívül romboló tud lenni. Tönkretesz gyülekezeteket, családokat, üzleti kapcsolatokat. Tönkreteszi és felőrli az ember életét, és a legjobb barátokat is elválasztja egymástól.

A legrosszabb pedig az, hogy az kerül ki győztesen, akiről az őrült vagy furcsa dolgai miatt pletykálnak. Ő lesz az a személy, aki uralja a beszélgetések témáját és az érzelmeinket. Ne hagyd, hogy ő nyerjen! Ne dönts úgy, hogy kibeszélsz másokat! 

Az 1 Péter 3:9 ezt mondja: " Ne fizessetek a rosszért rosszal, és bántalmazásért bántalmazással. Hanem áldással fizessetek, mert erre vagytok elhívva, hogy áldásban részesülhessetek." (NCV ford.)

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudod elkerülni, illetve ellenállni annak, hogy másokról pletykálj?
  • Szerinted miért nehéz eljönni egy olyan beszélgetés közben, amikor valakit kibeszélnek?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 15.)

 

Szólj hozzá!

Engedd el a sérelmeid

2014. augusztus 21. 03:00 - Lilla:)

"Viseljétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg bárkinek, aki vétkezik ellenetek. Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, úgyhogy nektek is meg kell bocsátani másoknak." (Kolossé 3:13, NLT fordítás)


Mindannyian ismerünk valakit, aki valami ostoba vagy fájdalmas dolgot tett velünk, vagy ami még rosszabb, olyannak ártott, akit szeretünk. Ezzel kapcsolatban sokszor így gondolkodunk: "az lenne egy keresztényhez illő cselekedet, ha megbocsátanék, tehát meg fogok bocsátani. De majd akkor fogok neki bocsátani, amikor bocsánatot kér."

Ezzel csak az a probléma, hogy továbbra is hordozod a sérelmet. Az igazság az, hogy az az ember talán soha nem fog bocsánatot kérni. Talán soha nem mondja majd, hogy sajnálja, mert nem biztos, hogy érti vagy rájön arra, amit tett. Így aztán te csak fortyogsz egy olyan dolog miatt, amit a másik már rég elfelejtett, viszont ez a dolog téged belülről felemészt!

Soha ne tartogasd a sérelmeidet, mert a harag felőröl, és boldogtalan leszel. A harag olyan, mintha mérget innál, miközben abban reménykedsz, hogy valaki mást öl meg. De ez nem így működik. Mindenekelőtt, el kell döntened, hogy megbocsátasz annak az embernek.

Jézus még a legelviselhetetlenebb körülmények között, a keresztfán függve is ezt mondta: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!" (Lukács 23:34)

Szóval, te mit teszel? Amikor nehezedre esik, hogy megbocsáss valakinek, emlékezz arra a nagyszerű ajándékra, amit Istentől kaptunk: Ő megbocsátott nekünk.

Jusson eszedbe a Kolossé 3:13: "Viseljétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg bárkinek, aki vétkezik ellenetek. Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, úgyhogy nektek is meg kell bocsátani másoknak." (NLT ford.). Érdemes ezt az igeverset megjegyezni és magaddal vinni minden nap, mert rengeteg alkalmad lesz használni.

A görögben használt kifejezés arra, hogy "viseljétek el", még azt is jelenti, "megbirkózni valamivel, kitartani, tolerálni valamit". Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy elnézőek vagyunk más emberekkel, és adunk nekik egy újabb esélyt. Jézus azt mondta, "boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek." (Máté 5:7) Én azt szeretném, ha Isten megáldaná az én életemet is, és a tiédet is. Az ehhez vezető egyik út az, ha irgalmas vagy.

Beszéljünk róla:

- Milyen sérelmet hordozol jelenleg, mi az, amit még most sem tudsz elengedni?
- Mit kell tenned ma azért, hogy a sérelmed ne váljon haraggá és nehezteléssé benned?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 14.)

Szólj hozzá!
Címkék: megbocsátás

Hogyan legyünk irgalmasok az idegesítő emberekkel

2014. augusztus 20. 03:00 - rorsy

"Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.)

Ha olyan emberekkel van dolgod, akik megsértenek vagy idegesítenek, ne arra nézz, hogyan viselkedik az a másik ember, hanem inkább arra, hogy mi fájhat neki. Mert mindig van valami oka annak, hogy egy ember úgy viselkedik, ahogy. Amikor valaki megsért vagy megbánt valakit, az azért van, mert őket magukat is megbántották. Akinek fájdalmat okoztak, másoknak is fájdalmat fog okozni.

Minél inkább megérted valakinek a hátterét, annál nagyobb irgalommal tudsz lenni az illető iránt. Ha azokra az emberekre gondolsz, akikkel a legnehezebben jössz ki és akik a legjobban idegesítenek, akkor talán rájössz, hogy semmit sem tudsz az életükről. Nem is adsz nekik esélyt. Talán nem is tudod, de lehet, hogy közülük valakit régebben megtámadtak vagy szexuálisan zaklattak. Lehet, hogy valaki árvaként nőtt fel. Esetleg valakinek már három házassága is volt, de mind a három férje elhagyta. Nem ismered a hátterüket, és nem is tudsz könyörületességet mutatni feléjük.

A Biblia szerint "az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.) Ha bölcs vagy, akkor nem tudnak megsérteni. Miért? Azért, mert a bölcsesség türelemmel ajándékoz meg. Amikor megérted valakinek az életét és a hátterét, megérted azt a stresszt is, ami alatt szenved - és akkor már könnyebb irgalommal lenni valaki iránt. Amikor ismered valakinek az életét, az türelemmel ajándékoz meg, és már nem arra nézel, hogy megsért vagy megbánt.

Ez az igazi szeretet. A Biblia azt mondja, ha ellenállunk annak, hogy megbántottságot vagy sértettséget érezzünk az emberek felé, az tulajdonképpen az érett szeretet jele. Azt mutatja, mennyi szeretet van a szívünkben. És minél több szeretet van a szívedben, annál nehezebben fognak tudni megbántani.

Viszont minél kevesebb szeretet van a szívedben, annál bizonytalanabbul fogod magad érezni, és annál könnyebben tudnak majd megbántani. A Biblia szerint "a szeretet túllát azon a rosszon, amit mások tesznek." (Péld 10,12, CEV ford.) Minél több szeretet van bennem, annál kevésbé bosszant fel, amikor más követelőzik, megaláz, ellenkezik velem, vagy bármi mást tesz.

Tehát az első lépés, ahogyan az idegesítő vagy nehezen elviselhető embereket kezelned kell, a következő: Határozd el, hogy nem fogsz megsértődni vagy megbántódni amiatt, amit tesznek, és nem fogod személyes támadásnak venni azt!

Beszéljetek róla

  • Ki az, akivel a legnehezebben jössz ki, és ki az, aki a legjobban idegesít?
  • Hogyan mutathatnál nagyobb irgalmasságot és megértést feléjük?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása