Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyünk irgalmasok az idegesítő emberekkel

2014. augusztus 20. 03:00 - rorsy

"Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.)

Ha olyan emberekkel van dolgod, akik megsértenek vagy idegesítenek, ne arra nézz, hogyan viselkedik az a másik ember, hanem inkább arra, hogy mi fájhat neki. Mert mindig van valami oka annak, hogy egy ember úgy viselkedik, ahogy. Amikor valaki megsért vagy megbánt valakit, az azért van, mert őket magukat is megbántották. Akinek fájdalmat okoztak, másoknak is fájdalmat fog okozni.

Minél inkább megérted valakinek a hátterét, annál nagyobb irgalommal tudsz lenni az illető iránt. Ha azokra az emberekre gondolsz, akikkel a legnehezebben jössz ki és akik a legjobban idegesítenek, akkor talán rájössz, hogy semmit sem tudsz az életükről. Nem is adsz nekik esélyt. Talán nem is tudod, de lehet, hogy közülük valakit régebben megtámadtak vagy szexuálisan zaklattak. Lehet, hogy valaki árvaként nőtt fel. Esetleg valakinek már három házassága is volt, de mind a három férje elhagyta. Nem ismered a hátterüket, és nem is tudsz könyörületességet mutatni feléjük.

A Biblia szerint "az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.) Ha bölcs vagy, akkor nem tudnak megsérteni. Miért? Azért, mert a bölcsesség türelemmel ajándékoz meg. Amikor megérted valakinek az életét és a hátterét, megérted azt a stresszt is, ami alatt szenved - és akkor már könnyebb irgalommal lenni valaki iránt. Amikor ismered valakinek az életét, az türelemmel ajándékoz meg, és már nem arra nézel, hogy megsért vagy megbánt.

Ez az igazi szeretet. A Biblia azt mondja, ha ellenállunk annak, hogy megbántottságot vagy sértettséget érezzünk az emberek felé, az tulajdonképpen az érett szeretet jele. Azt mutatja, mennyi szeretet van a szívünkben. És minél több szeretet van a szívedben, annál nehezebben fognak tudni megbántani.

Viszont minél kevesebb szeretet van a szívedben, annál bizonytalanabbul fogod magad érezni, és annál könnyebben tudnak majd megbántani. A Biblia szerint "a szeretet túllát azon a rosszon, amit mások tesznek." (Péld 10,12, CEV ford.) Minél több szeretet van bennem, annál kevésbé bosszant fel, amikor más követelőzik, megaláz, ellenkezik velem, vagy bármi mást tesz.

Tehát az első lépés, ahogyan az idegesítő vagy nehezen elviselhető embereket kezelned kell, a következő: Határozd el, hogy nem fogsz megsértődni vagy megbántódni amiatt, amit tesznek, és nem fogod személyes támadásnak venni azt!

Beszéljetek róla

  • Ki az, akivel a legnehezebben jössz ki, és ki az, aki a legjobban idegesít?
  • Hogyan mutathatnál nagyobb irgalmasságot és megértést feléjük?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása