Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hatalmadban áll nemet mondani!

2014. november 02. 03:00 - magyarosijulia

“Nem a bűnös természetetek vezérel már, hiszen most a Lélek irányít, hogyha bennetek lakik az Isten Szentlelke.” (Róma 8,9 - NLT fordítás)

Néhány ember napjainkban azt vallja, hogy meg kell tennünk mindent, amire vágyat érzünk, legyen az bármi. Ez azonban önpusztító gondolkodás. Csak azért, mert egyszerre fel akarsz falni egy egész csokitortát, az még nem jelenti azt, hogy az jó is lenne neked.

A Róma 8,9 ezt írja: “Nem a bűnös természetetek vezérel már, hiszen most a Lélek irányít, hogyha bennetek lakik az Isten Szentlelke.” (NLT fordítás).

Mielőtt hívővé lettél, csak a saját akaraterődből tudtál harcolni a kísértéssel, ami viszont sosem volt elég. Meglehetősen erőtlen voltál a belőled feltörő erős vágyaiddal és kívánságaiddal szemben.

Hívőként azonban segítségedre van a Szentlélek, Aki által képes lehetsz arra, hogy nemet mondj. Most is megvannak benned ugyanazok a késztetések, kívánságok, testi vágyak és indulatok, amik a Jézussal való találkozásod előtt megvoltak, de most Isten ereje lakik benned, és most már tudsz nemet mondani!

A Galata 5,16-ban ez áll: „Tehát azt mondom, hogy engedjétek, hogy a Szent Szellem irányítsa az életeteket, és akkor nem azt teszitek, amit a bűnös természetetek akar.” A Biblia nem azt mondja, hogy miután keresztény lettél, megszűnnek a bűnös vágyaid, hanem azt, hogy a Szentlélek segíteni fog, hogy ne tedd meg azokat.

Ha azt hallod valakitől, hogy "keresztény vagyok, de mégsem tudtam megállni, hogy...", akkor az a személy egyszerűen nem mond igazat. Egyszerűen arról van szó, hogy nem hívta segítségül a Szentlélek erejét, amikor kísértéssel került szembe.

Hatalmadban áll és tudsz NEM-et mondani! Élj ezzel a lehetőséggel!

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amire nemet kellene mondanod, mert visszahúzó erőt jelent a szellemi életedben?
  • Kik vagy milyen tényezők (pl. barátok, család, munka, külső elvárások stb.) nehezítik meg számodra, hogy nemet mondj egy kísértésre? Hogyan tudnád csökkenteni ezeket a tényezőket?
  • Ki tud bátorítani és segíteni neked, hogy nemet tudj mondani egy kísértésre?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10. 26.) X

Szólj hozzá!

Válaszd a reményt

2014. november 01. 03:00 - angie.keyr

De reménykedni kezdek, amikor erre gondolok: az Úr soha nem lankadó szeretete és irgalma még mindig tart - friss, mint a reggel, és olyan biztos, mint az, hogy reggel felkel a nap.  Csak az Úr van nekem, ezért Őbelé helyezem a reménységemet. (Jer.sir. 3:21-24, GNT fordítás)

A fájdalom az élet természetes velejárója. Nem menekülhetsz meg tőle. Megtört kapcsolatok, elszalasztott lehetőségek és nehéz időszakok mindig lesznek az életben. Amikor ilyen helyzetbe kerülsz, választhatsz a keserűség vagy a remény között.

A döntés a tiéd.

Jeremiás ugyanezzel a választással szembesült. Amikor minden összeomlott körülötte Jeruzsálem kifosztása után Kr.e. 586-ban, a próféta megírta a könyvet, amit ma Jeremiás siralmaiként ismerünk, hogy őszintén megossza csalódását, amit Istennel szemben érzett. De nem maradt örökké csalódott és keserű.

A Jeremiás siralmai 3:21-24-ben, miután kiadta magából fájdalmát, ez írja: "De reménykedni kezdek, amikor erre gondolok: az Úr soha nem lankadó szeretete és irgalma még mindig tart - friss, mint a reggel, és olyan biztos, mint az, hogy reggel felkel a nap.  Csak az Úr van nekem, ezért Őbelé helyezem a reménységemet."

Bár szörnyű helyzetben volt, Jeremiás megváltoztatta a látószögét. Egészséges és jó dolog, ha őszinték vagyunk Istennel az érzelmeinkkel kapcsolatban, de előbb-utóbb meg kell változtatnunk azt, ahogy a dolgokat szemléljük. Azzal, hogy csak a fájdalmunkon járnak a gondolataink, nem oldunk meg semmit és nem jutunk előbbre.

Ehelyett, ahogy Jeremiás is tette, fel kell ismernünk, hogy Isten mennyire szeret minket.

Jeremiás elkezdte más szemszögből nézni a helyzetét, és meglátta Isten végtelen kegyelmét. Nem számít, milyen nehéz helyzetben vagy, hogy mennyire öntötted ki a haragodat Istenre, Ő szeret téged. Ez egy olyan sziklaszilárd igazság, amire mindig tudsz támaszkodni, történjen bármi is.

Minél tovább koncentrálsz arra, ami elkeserít vagy fájdalmat okoz, annál hosszabb ideig tart ez az állapot. A keserűséged, a lehangoltságod és a szomorúságod nem enged szabadulni a fájdalmadtól. A Jeremiás siralmai 3-ban az író egy egyszerű megoldást ad erre: változtasd meg a gondolkodásmódodat.

Fájdalmas panaszkodása közepette Jeremiás egyszer ezt mondja: "de reménykedni kezdek."

Hogyan lehet reménységed még a legsötétebb napokon is? Emlékezz meg arról, hogy "az Úr soha nem lankadó szeretete és irgalma még mindig tart".

Erre biztosan számíthatsz! Az Úr szeretete és irgalma "friss, mint a reggel, és olyan biztos, mint az, hogy reggel felkel a nap." Nincs másra szükséged, csak Őrá. És bármi történjék is, Őbelé helyezd a reménységed.

Csak akkor tudod meg, hogy kizárólag Istenre van szükséged, amikor már csak Ő maradt számodra.

Te eljutottál már erre a pontra? Mert nincs ennél jobb hely.

Beszéljetek róla:

  • Miért igaz az, hogy amikor nehéz időszakon mész át, a remény választás kérdése?
  • Mit tudsz tenni a nehéz időkben azért, hogy reménységgel tudd látni a jövőt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10. 25.) X

Szólj hozzá!

Nincs kárhoztatás, ha Jézushoz tartozol

2014. október 31. 03:00 - gyanus

 "Nincs kárhoztatás azok ellen, akik Krisztus Jézushoz tartoznak." (Róma 8:1, NLT fordítás)

A Biblia azt mondja, hogy nem leszel tökéletes az után, hogy keresztény lettél. Ha valaki azt mondja neked, hogy igen, az nem mond igazat. Hibázni fogsz, és el is fogsz bukni néha. És valószínűleg vádolni fogod magad a bukásaid miatt (vagy mások teszik meg ezt).

De ha Jézus követője vagy, egyben biztos lehetsz: Isten sohasem kárhoztat téged.

Túl sok keresztény él félelemben, keserűségben és bizonytalanságban. Bár Isten megváltotta őket, ez nem  látszik azon, ahogyan élnek. Félnek attól, hogy Isten majd elítéli őket a rossz dolgokért, amit tettek. Ahelyett, hogy ők maguk szembenéznének a saját bűntudatukkal, másoknak beszélnek arról. 

Pedig a Biblia azt mondja, hogy erre nincs szükség: "Nincs kárhoztatás azok ellen, akik Krisztus Jézushoz tartoznak." (Róma 8:1 - NLT ford.).

Más szavakkal, Isten nem ítél el azokért a dolgokért, amiket rosszul csináltál, ha hiszel Krisztusban. Jézus minden ítéletet magára vett a kereszten. Istennek nem kell téged elítélnie, mert Jézust már elítélte. A bűneidért Ő kapta a büntetést!

Ez nagyszerű hír! Ez a jó hír számunkra! Egy kereszténynek nem kell szégyenkeznie, és nem lehet semmi oka arra, hogy meg legyen keseredve, vagy hogy szégyenben éljen. Még mielőtt megszülettél, Jézus már tudott minden bűnödről, amit valaha is elkövettél vagy el fogsz követni, és Ő már kifizette az árat azokért a bűnökért.

Nem számít, hogy milyen a múltad, nem számít, hogy kit bántottál meg, és nem számít az sem, hogy mások mit mondanak neked. Ha átadtad az életed Krisztusnak, Ő megbocsátott neked.

Beszéljünk róla!

  • Van valami olyan dolog a múltadban, amiért nehezen bocsátasz meg magadnak? Mit tudsz tenni ezzel kapcsolatban most?
  • Mit gondolsz, miért fogadjuk el nehezen, hogy Jézus megbocsátott azokért a bűnökért, amelyeket elkövettünk?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 10. 24.) X

Szólj hozzá!

Az akaraterő nem fogja megoldani a problémádat

2014. október 30. 03:00 - Robin85

"Szeretem Isten törvényét teljes szívemből. De látok egy másik erőt is magamban, ami az értelmem ellen harcol. Ez az erő a még bennem lakó bűn rabszolgájává tesz." (Róma 7,22-23 NLT fordítás)

Háború zajlik benned, amely egész életeden át tartani fog a régi éned és az új, Jézus Krisztusban született éned között. Pál, a keresztyénség történetének legkiválóbb misszionáriusa, és a legtöbb újszövetségi könyv írója is ezzel küzdött.

A Biblia azt mondja a Róma 7,22-23-ban: "Szeretem Isten törvényét teljes szívemből. De látok egy másik erőt is magamban, ami az értelmem ellen harcol. Ez az erő a még bennem lakó bűn rabszolgájává tesz." (NLT fordítás).

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez a harc életed végéig fog tartani. Soha nem fogod kinőni, nem tudsz elég Igét olvasni, hogy a kísértések elmúljanak, és nem tudsz elbújni előlük.

Amíg nem érsz a Mennybe, be leszel szorítva a két természeted közti csatározásba. Hosszú ideje hívő keresztyén életet élek, de a bűnre hajlamos régi természetem még mindig ott van. A régi természetem azt szeretné, ha büszke, kéjvágyó, énközpontú, csaló és kifejezetten bűnös ember lennék.

A kérdés csak az, hogy hogyan kezeled ezt a problémát.

Az akaraterő nem fogja megoldani. Csak azért, mert akarsz változni és mindent megteszel a változás érdekében, még nem jelenti azt, hogy sikerül is változnod. Egy kis ideig működhet, de egy idő után el fogsz fáradni és feladod az erőfeszítést.

Keresztyénként szeretnéd az új természetedet követni, ami azt jelenti, hogy nem úgy döntesz, hogy a régi természeted követed. Például, ha szexuálisan érzel kísértést, de úgy döntesz, hogy azonnal elszakítod magad a kísértés forrásától, máris elkezded kiéheztetni a régi természetedet. Ha a büszkeség okozna számodra kísértést, emlékeztesd magadat arra, hogy Istentől függsz teljesen, így nem tarthat sokáig a régi természeted ereje.

Beszéljetek róla:

  • Milyen területeken látod a régi természetedet az újjal küzdeni a mindennapokban?
  • Miként tudsz felkészülni arra, hogy sikert érj el ilyen helyzetekben?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.23)

Szólj hozzá!

A bűn elleni harcod hiányzó alkotórésze

2014. október 29. 03:00 - FodorImi

"Engedjétek, hogy a Szent Lélek vezesse az életeteket. Akkor nem fogjátok azt tenni amire a bűnös természetetek vágyakozik. (Galata 5:16 – NLT fordítás)

Tehetsz mindent helyesen, és valami bűn mégsem szenved vereséget. Olvashatod a Bibliát minden nap. Imádkozhatsz. Lehetnek körülötted barátok, akik rendszeresen mondják neked az igazságot szeretettel.

És mégis benne maradsz a megszokott bűnök csapdájában.

Végső soron a bűn legyőzéséhez nem elég, amit te magad tudsz tenni érte. Szükséged van a Szent Lélek erejére. A Szent Lélek teszi képessé a hívőket, hogy megtegyék, amit nem tudnának megtenni, és betöltsék Isten szándékét az életükben.

Galata 5:16 azt mondja: „Engedjétek, hogy a Szent Lélek vezesse az életeteket. Akkor nem fogjátok azt tenni amire a bűnös természetetek vágyakozik.” (NLT fordítás)

Rendelkezhetsz minden szükséges eszközzel az életed megszokott bűneinek a legyőzésére, a Szent Lélek nélkül nem fog sikerülni. Képzeld el, hogy a tengerparton sétálsz, és meglátsz egy elpusztul sirályt, amely kevesebb, mint egy perce hullott el. Ha felveszed, nem sokban különbözik az élő társaitól. Még meleg.  Ugyanazok az izmok, csontok, tollak, szárnyak, de ha feldobod az ég felé, visszaesik, le a földre.

Miért? Mert nincs benne élet. Az élet nem a tollakban, szárnyakban, csontokban van. Az élet abban van, amit Isten helyez belé. Lélek nélkül a madár nem tud repülni, még ha minden eszköze meg is van hozzá.

Neked is meglehet minden szükséges eszközöd, hogy sikeres, győzelmes életet élj, de Isten megelevenítő, erőt adó Lelke nélkül nem tudsz ilyen életet élni.

Olyan ez, mint halott madarat a levegőbe dobni.

Nem vagy képes Krisztus győzelmes életét élni önmagad erejéből. Lehetetlen. A legjobb szándékod sem elég, a túl könnyen megszegett ígéreteid nem engedik, hogy krisztusi életet élj. A Szent Léleknek kell élnie benned, rajtad keresztül.

Beszéljetek róla:

Hogyan él benned, rajtad keresztül a Szent Lélek?
Mit gondolsz, miért félnek az emberek néha attól, hogy a Szent Lélek ereje legyen az életükben?

(Daily Hope by Rick Warren - 2014.10.22.)

Szólj hozzá!
Címkék: bűn
süti beállítások módosítása