Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne hagyd, hogy legyőzzenek a félelmeid

2014. november 30. 03:00 - angie.keyr

Aki ekkora halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít. 2 Kor 1:11

Isten vigyáz rád, úgyhogy ne higgy a félelmeidnek. Ez döntés kérdése, bízz Istenben, ne hagyd, hogy legyőzzenek a félelmeid.

A 2 Korinthus 1:10 azt mondja: "Aki ekkora halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít"

Isten azt ígéri a követőinek, hogy bármi is történjék, ő azon munkálkodik, hogy jót hozzon ki belőle - ha szeretjük és követjük őt. Ha hívő vagy, azt mondja a Biblia, hogy minden ami veled történik, az jó célt szolgál az életedben. Nem minden dolog jó, de jó célt szolgál.

Ez azt jelenti, hogy nem kell a félelmeinkre hallgatnunk. Nincs nehézség, dilemma, veszteség vagy katasztrófa egy hívő életében, amiből ne tudna Isten végül valami jót kihozni. Nincs miért félni a jövőtől.

A félelmeid felfedik, hogy hol nem bízol Istenben. Ma írj egy listát a félelmeidről, és kérd Istent, hogy segítsen megmutatni, hogy miért vannak ezek az életedben. Aztán kérd, hogy bizalommal helyettesítse a félelmeidet.

A következő lépés fontos: várd el Istentől, hogy elkezdjen segíteni neked bízni. Aztán figyeld, hogyan segít.

Beszéljetek róla:

 • Milyen félelmeidet ismerted fel?
 • Miért van az, hogy egyes területeken bízol Istenben, más területeken pedig nem?
 • Mikor láttad Istent érvényesülni, amikor azt hitted, hogy nem fog cselekedni?

(Daily hope by Rick Warren, 2014.11.23)

Szólj hozzá!

A világosság a sötét időszakokban

2014. november 29. 03:00 - gyanus

"..Olyan nagy teher nehezedett ránk, hogy már teljesen feladtuk a reményt, hogy életben maradunk. Magunkban már fel is készültünk a halálra. De ez is csak azért történt, hogy többé ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki még a halottakat is feltámasztja." (2.Korintus 1:8b-9 - Egyszerű fordítás)

Volt, hogy Jézus szenvedett? Volt néha magányos? Kísértésbe esett, hogy elbátortalanodjon? Félreértették, rágalmazták, és jogtalanul kritizálták?

Hát persze! Egyikőnk sem mentes a szenvedéstől, magánytól, elbátortalanodástól, vagy a jogtalan kritikáktól, mert Isten kimunkálja bennünk Jézus jellemét, és, hogy ezt megtegye, minket is át kell, hogy vigyen minden olyan körülményen az életben, amin Krisztust is átvitte.

Ez azt jelenti, hogy Isten tragédiákat okoz? Nem. Isten jó, és nem okoz semmi gonoszat, nem tesz rosszat. De Isten tudja jóra használni, a sötét, és stresszes időszakokat. Arra fogja őket használni, hogy megtanítson minket bízni benne, hogy megmutassa, hogyan segíthetünk másoknak és, hogy közelebb vonjon minket más hívőkhöz.

A Biblia azt mondja 2. Korintus 1:8b-9-ben: "..Olyan nagy teher nehezedett ránk, hogy már teljesen feladtuk a reményt, hogy életben maradunk. Magunkban már fel is készültünk a halálra. De ez is csak azért történt, hogy többé ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki még a halottakat is feltámasztja" (Egyszerű fordítás).

Tehát mit kellene tenned, amikor nehéz időkön mész keresztül?

Először is, utasíts el mindent, ami elbátortalanít. Azután emlékezz rá, hogy Isten veled van. Végül, bízz Isten védelmében, és vezetésében.

Mindannyian megyünk keresztül nehéz időkön. A különbség a Jézusban hívők számára, nem az árnyék hiánya, hanem a Világosság jelenléte.

Beszéljünk róla!

 • Milyen stresszes vagy nehéz tapasztalataid voltak az életedben, amiket Isten a javadra fordított?
 • Hogyan tanultál meg Istenben bízni, az életed nehéz időszakain keresztül?

 

Rick Warren, Daily Hope, 2014.11.22.

Szólj hozzá!

A hit pajzsa: olyan védelem, amit nem vehetsz pénzen

2014. november 28. 03:00 - Robin85

"Minden időben pajzsként hordozzátok a hitet; mert azzal képesek lesztek kioltani a Gonosz minden tüzes nyilát." (Efézus 6:16 GNT fordítás)

Jézus követőjeként folyamatosan tüzes nyilak tartanak feléd. Nézzük csak: milyenek is ezek a tüzes nyilak, amikkel utad során találkozol? Sátán a következő gondolatokat próbálja meg elültetni a fejedben:

 • Kétely. Elkezded kérdezgetni magad: "Tényleg ezt mondta Isten? Tényleg bízhatok Istenben? Ez nem csak a te értelmezésed?"
 • Elbátortalanodás. Sátán azt mondja neked: "Soha nem leszel jobb. Az életed nem fog megváltozni. Meg se próbáld."
 • Késedelem. Azt kérdezed magadtól: "Miért tart ez ilyen sokáig?" Valami, amit szerettél volna, még mindig nem történt meg.
 • Nehézség. Azt kérdezed magadtól: "Miért ilyen nehéz ez? Miért ilyen nehéz megoldani a házasságomat? Miért ilyen nehéz munkát találnom?"
 • Elkeseredettség. Azt mondod magadnak: "Nem ér ennyit az egész." Ahhoz sem érzel magadban erőt, hogy megpróbáld.

Ezek a nyilak rendszeresen eltalálnak. Bizonytalanságot hoznak az életedbe. Nagy bizonytalanságok idején - például, ha kirúgnak a munkahelyedről vagy nagy változásokon mész keresztül a családodban - ezek a tüzes nyilak még gyorsabban repülnek feléd. Jobb, ha felkészülsz rájuk.

Pál megmutatja nekünk az egyetlen hatásos ellenszerét ezeknek a tüzes nyilaknak: a hit pajzsát. A Biblia azt mondja: "Minden időben pajzsként hordozzátok a hitet; mert azzal képesek lesztek kioltani a Gonosz minden tüzes nyilát." (Efézus 6:16 GNT fordítás)

Hogyan kezeld ezeket a nyilakat? Vedd fel a hit pajzsát. Ez az egyetlen védelmed a kételyekkel, elbátortalanodással, késedelemmel, nehézségekkel és elkeseredettséggel szemben. Bízz Istenben, függetlenül attól, hogy mit látsz, hallasz vagy érzel a téged körülvevő világból. Isten bizonyosságára van szükséged, amikor a Sátán elbizonytalanító tüzes nyilaival nézel farkasszemet.

Röviden, kételkedned kell a kételyeidben és hinni a hitedben. A legtöbben pont az ellenkezőjét teszik. Kételkednek a hitükben és hisznek a kételyeiknek. Ez ostobaság! Hidd el, amit Isten mond neked az Igéjében.

Sok évvel ezelőtt láttam egy matricát egy autó hátulján, amin ez állt: "Isten mondta, elhiszem, megoldva." Ez nagyon szép kijelentés, de rossz teológia. Az igazság így szól: "Isten mondta, megoldva - ha hiszem, ha nem." Isten igazsága nem azon áll, hogy te elhiszed-e vagy sem. Akkor is igaz, ha te nem hiszed el, mert Isten nem képes hazudni.

Erre a fajta bizonyosságra van szükséged a nehéz időszakokban. A hit pajzsával biztosan tudhatod, hogy Isten ígéretei igazak még akkor is, amikor azok éppen nem tűnnek igaznak az életedben.

Minden alkalommal, amikor elkezded elhinni a kételyeidet és kételkedni kezdesz a hitedben, a Sátán berúg egy ajtót az életedben, és azon keresztül sok területen elkezd megtámadni téged.

A hit pajzsát nem veheted le soha. Pál azt mondja nekünk, hogy "minden időben" viseljük. A Sátán nem fog megszűnni feléd dobálni a tüzes nyilait. Maradj az őrhelyeden. Bízz Istenben és a szavában, bármi is történik éppen az életedben.

A hit pajzsa a legjobb védelem, amit nem vehetsz pénzen.

 

Beszéljetek Róla

 • Melyik tüzes nyíl okozza benned a legnagyobb bizonytalanságot - kétely, elbátortalanodás, késedelem, nehézség vagy elkeseredettség?
 • Mit ismertél meg Isten Igéjéből, ami bizonyosságot ad, miközben Sátán azzal a bizonyos tüzes nyíllal támad?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.21.)

Szólj hozzá!

Békességgel az aggodalom ellen

2014. november 27. 03:00 - FodorImi

 

„Lábaitokon viseljétek a békesség evangéliumát, amely segít erősen megállnotok.” 
(Efézus 5: 16 – NCV fordítás)


Egy-egy probléma könnyen a Sátán támadásainak céltáblájává tesz. Nem számít, hogy Istennel, egy másik emberrel vagy éppen önmagaddal kerülsz konfliktusba: ez az állapot kinyitja az ajtót a Sátán számára, hogy széttépjen téged.

Így csupán gyerekjáték lesz a számára, hogy legyőzzön téged. Egy konfliktus életed minden területét felnyitja a Sátán támadása előtt.

Ugye, nem akarjuk ezt! Ezért van az, hogy az országok vezetői feltétlenül el akarják kerülni, hogy az országuk több fronton háborúba keveredjen. Ha harcolsz magaddal, másokkal vagy Istennel, akkor nem tudsz harcolni az ellen is, amit a Sátán tesz a világban. Nem tudsz hatékonyan harcolni többfrontos háborúban, soha nem is lehet!

Bármekkora is legyen a probléma, amellyel küzdesz, segítség után kapkodsz benne, mint mikor csúszós homokba süppedve keresel szilárd talajt, hogy megvethesd a lábad.

Ezért sürgeti Pál a hívőket: „Lábaitokon viseljétek a békesség evangéliumát, amely segít erősen megállnotok.”  (Efézus 5: 16 – NCV fordítás)

A római katonák a cipőjük talpán bakancsszegeket viseltek. Ezek a kicsi szegek segítették őket, mint ma a stoplik a futball játékosokat, hogy jobb fogást találjanak a cipőjükkel. Ezek nélkül a katonák elcsúszhattak, eleshettek volna a harc közben. Nem lettek volna képesek megállni, megtartani a helyüket.

Ha nem éled meg az evangéliumból fakadó békességet, el fogsz csúszni, el fogsz esni az életutadon. A békesség három különböző aspektusáról ír Pál: békesség önmagaddal, békesség másokkal és békesség Istennel. Ezt hívják megbékélésnek, és erre szükséged van az életed minden területén. Ha úgy ébredsz reggelenként, hogy békességben vagy önmagaddal, másokkal és Istennel, akkor szilárdan, erős lábakon fogsz állni. Képes leszel ellenállni a Sátán támadásainak.

A Sátán az aggódáson keresztül próbálja támadni a békességedet. Aggódhatunk bármi felől: aggódhatunk a jövőnkön, aggódhatunk a pénzügyeinken vagy aggódhatunk a kapcsolataink miatt. Gyakran aggódunk azon, hogy mások mit gondolnak rólunk. Ha aggódunk, az azt jelenti, hogy valamelyik területen megsérült, elromlott a békességünk. Sokszor mindegyik területen rosszul működik.

Ez azt jelenti, hogy mezítláb vagy, és nem engeded, hogy Isten Igéjének a békessége uraljon.

A Biblia azt mondja: „Nagy békességük van azoknak, akik szeretik törvényedet, nem botlanak meg azok” (Zsoltárok 119:165) Más szavakkal: minél jobban szeretem a Bibliát és engedelmeskedek neki, annál kevésbé botlok el amiatt, amit mások mondanak. Minél jobban szeretem Isten Igéjét, annál kevésbé botlok el amiatt, ami történik velem. Minél jobban szeretem Isten Igéjét, annál kevésbé zavarja bármi az Istennel való járásomat.

Hidd el, amit Isten Igéje mond rólad, másokról és ami a legfontosabb, Istenről!

Hidd el, mert az Isten Igéjének való engedelmesség hozza el számodra a békességet. Hidd el, mert Jézus is ezt tette. Hidd el, mert amit Isten Igéje mond rólad és a körülötted levő világról, az igaz!

Beszéljetek róla:

 • Jelenleg mi a legnagyobb aggodalmad?
 • Mit mond Isten Igéje arról, ami felől aggódsz most?
 • Hogyan tudsz bízni Istenben, hogy Ő megsegít téged abban, ami felől aggódsz?
 • Életedben milyen kapcsolatoknak van szüksége gyógyulásra?

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.11.20.*)

Szólj hozzá!

A Sátán retteg a tisztaságra törekvő emberektől

2014. november 26. 03:00 - hofgartekesnoemi

„Álljatok meg tehát, az igazság mint egy öv legyen a derekatokat körül a megigazulás pedig mint egy páncél a mellkasotokon.” (Pál levele az efezusiakhoz 6:14 - HCSB fordítás) 

Nem kell különösebben rosszul viselkedjünk ahhoz, hogy Sátán ránk találjon. Ő már csak ilyen. A Biblia (Jelenések könyve 12.10) testvéreink vádlójának nevezi őt. Semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy Jézus követőire támadhasson.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a tisztátalan életvitelünk ajtót nyit ezeknek a támadásoknak. Tudja, hogy ha beteszi a lábát a szívünk ajtaján, könnyen elbotlunk. A kísértések számtalan formáját fogja elénk hozni, a pornográfiától a könyveken át a zenékig – mindent, ami hatástalanná tesz minket Isten királyságának építésében.

Ez az, ami miatt Pál páncélja olyan fontos nekünk, akiket a Sátán kísértésekkel dobál meg. Az Efezusiakhoz írt levél 6. fejezetének 14. versében Pál arra sürgeti a hívőket, hogy „Álljatok meg tehát, az igazság mint egy öv legyen a derekatokat körül a megigazulás pedig mint egy páncél a mellkasotokon.

Egy harcba induló római katona mindig viseli a páncélját, hogy védje a szívét. Semelyikük nem indulna háborúzni nélküle.

Mi sem tehetjük. Pál azt írja, hogy az igazságosság, a szándékaink tisztasága mellvértként szolgálnak minket. Amikor azt kérjük Istentől, hogy adjon nekünk tiszta szívet és szándékot, ezt a páncélzatot vesszük magunkra.

Sátán retteg a tiszta szívű embertől – nem a tökéletesektől, hanem azoktól, akik helyesen akarnak cselekedni, és tisztán akarják tartani magukat. Azoknak, akik erre törekszenek, nem kell tartaniuk a gonosztól, hiszen éppen Sátán fél tőlük.

A tisztaság nem jelent tökéletességet. Semelyikünk nem felelne meg ennek a követelménynek. Isten a szándékaink tisztaságát várja, nem tökéletes cselekedeteket. Azt, hogy amikor elrontasz valamit, akard helyrehozni. Nem nyerheted el Isten áldását a családod életében, a munkahelyeden, vagy az életed bármely területén, hacsak nem törekszel komolyan erre.

Ha például megnyitod a szíved a kapzsiság előtt, akkor egyenes út fog vezetni a pusztulásba. Ha Sátán arra akar rávenni, hogy egyre többet és többet akarj magadnak, rá fog venni az adócsalásra és a kétes ügyletekre. Ha pedig szíved ajtaját a büszkeség felé nyitod meg akkor Isten elismerése helyett a többiek tapsát kapod csak meg.

Csakhogy ez sehová nem vezet. Tiszta szív nélkül a Sátán meg fog szerezni magának. Nem kell erősnek lenned vele szemben, de mindenképpen szükséges magadra öltened Isten fegyverzetét.

Beszéljetek róla!

 • Vannak-e az életednek olyan területei, amelyeket meg kell tisztítanod? Miért éppen ezeket? Mit tehetsz ezért?
 • Kit tudsz arra megkérni, hogy segítsen téged ezen az úton maradni?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása