Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem vagy Isten – ne is viselkedj úgy

2015. december 08. 03:00 - torokaron

„Csak az ostoba ember fárasztja ki magát annyira a munkával, hogy haza sem talál.” (Prédikátor 10:15, GNT fordítás)

Nem vagy Isten. Nem tudod mindenre a választ, nem tudsz mindent megtenni. Ennek a beismerése mindent megváltoztathat, ha éppen azzal küszködsz, hogy egyensúlyt találj az életedben.

A Biblia azt mondja: „Csak az ostoba ember fárasztja ki magát annyira a munkával, hogy haza sem talál.” (Prédikátor 10:15, GNT fordítás)

Óriási ostobaság túlhajszolni magadat a munkával. Ha túlfeszíted a húrt, Istent játszol. Azt állítod, hogy minden tőled függ, hogy a világ összeomlana, ha te nem tartanád mozgásban. Ez egészen egyszerűen nem igaz! Te nem vagy az univerzum ügyvezetője. Te lemondhatsz, és a világ nem fog összedőlni. Isten mindent az irányítása alatt tart.

Gyakran azért történik mindez velünk, mert mindenkinek a kedvében szeretnénk járni. Tanuld meg, hogy nem tudsz mindenkinek a kedvében járni. Még Isten sem! Valaki azt szeretné, hogy süssön a Nap, valaki pedig azt, hogy essen az eső. Csak egy bolond próbálná meg azt, amit még Isten sem tud megtenni.

Amikor mások elvárásai szerint élünk, akkor rengeteg „kellene” terhet rakunk a saját vállainkra. Azt mondogatjuk magunknak, hogy „még többet kellene dolgoznom”, „részt kellene vennem ezen a kurzuson”, vagy éppen „jelentkeznem kellene még erre az önkéntes feladatra”. Vedd azonban észre, senki sem tart egy pisztolyt a tarkódnak szegezve. Túlhajszolni magad az egy választás. Te választod azt, hogy bevállalsz még egy külön munkát, vagy sem. Ezzel pedig te választod a következményeket is, amik ezzel a választással együtt járnak.

Amikor mindent te akarsz csinálni, akkor tagadod, hogy csak egy ember vagy, és Isten dicsőségét rabolod el. A Biblia emlékeztet minket a 2 Korinthus 4:7-ben, hogy „ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ezt a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne magunknak”. Pál emlékeztet minket emberi mivoltunkra, arra, hogy gyengék és törékenyek vagyunk. A cserépedények törékenyek - ha leejted őket, eltörnek. A cserépedényekkel óvatosan és megfelelő módon kell bánni, mert ha nem, akkor tönkremennek.

A jó hír azonban az, hogy a gyengeségünkön keresztül Isten ereje és dicsősége át tud ragyogni. Azt, hogy emberek vagyunk, nem kell rejtegetni, hanem inkább örüljünk annak, hogy Isten ereje az emberi korlátaink ellenére is tud működni.

Valld hát be nyugodtan, te csak egy ember vagy. Ezután pedig köszönd meg ezt Istennek!

 Beszéljetek róla

  • Mi visz téged arra, hogy túlhajszold magad?
  • Mit gondolsz erről: „Isten dicsőségét rabolod el, ha mindent saját magad akarsz csinálni”?
  • Hogyan lehet az, hogy a túl sok munka tulajdonképpen egy rossz munkamorált eredményez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.01.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása