Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bánsz a neked szolgáló emberekkel?

2015. december 14. 03:00 - FodorImi

„Úgy bánjatok másokkal, ahogyan szeretnétek, hogy veletek bánjanak!
(Lukács 6:31 – NIV fordítás)

Jellemed egyik legnagyobb próbája az, hogy hogyan bánsz azokkal, akik szolgálni próbálnak neked. Legyen szó egy pincérről, pincérnőről, hivatalnokról, alkalmazottról, titkárról, a gyerekedről vagy a társadról, nagyon sokat elárul rólad, hogyan bánsz velük.

Amióta beleszólásom van abba, hogy ki kerüljön a Saddleback Gyülekezet munkatársai közé, gyakran elviszem az embereket étterembe, hogy lássam, hogyan viselkednek a pincérrel. Egy olyan ember, aki ezekben a helyzetekben nyersen, követelőzően viselkedik, nyilvánvalóan olyan jellembeli hiányosságokkal bír, amelyekkel nem szeretném a csapatunk tagjai között tudni.

Jézus azt mondja: „Úgy bánjatok másokkal, ahogyan szeretnétek, hogy veletek bánjanak!” (Lukács 6:31 – NIV fordítás). Talán ez a legegyszerűbb, és egyben a legfontosabb jellempróba a Bibliában.

Eric Hoffer társadalompszichológus mondta egyszer: "a durvasággal a gyenge emberek próbálják az erő látszatát kelteni.” Mindenesetre a durvaság nem vall intelligenciára.

Az otthonunk legjobb hely, ahol ezt a fontos jellempróbát gyakorolhatjuk. A durvaság miatt több házasság ment tönkre, mint bármi más okból. Mikor házassági tanácsadással foglalkoztam, megdöbbentett, milyen apróságok ássák alá a házasságokat.

Gyakran azokkal az emberekkel vagyunk a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak nekünk. Ismerek embereket, akik úgy viselkednek a családjukkal, ahogy egy idegennel sohasem tennék.

Néhány évvel ezelőtt a hírekben olvastam egy történetet egy párról, akiknek a házasságát a férj durvasága miatt érvénytelenítették. A feleség elment a bíróságra, és elpanaszolta, hogy a férje állandóan böfög. Beadta a válókeresetet. A bíró az asszony javára döntött, és érvénytelenítette a házasságot. Döntését azzal indokolta, hogy ha a férj valóban szerette volna a feleségét, nem böfögött volna olyan sokat. Ugyanis ha ez ilyen mértékben zavarta az asszonyt, akkor a férfinak tapintatból vissza kellett volna fognia magát.

Az udvariasság a szeretet megnyilvánulása kis dolgokban. Megmutatja az emberek iránti tiszteletet azáltal, hogy életünk legkisebb területein is kedvesek vagyunk.

Beszéljetek róla:

  • Miért azokkal vagyunk gyakran a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak a számunkra?
  • Milyen helyzetekben a legnehezebb udvariasnak lenned?
  • Ha a jellemedet az alapján ítélnék meg, hogy hogyan bánsz azokkal az emberekkel, akik szolgálnak téged, mit gondolsz, milyen értékelést kapnál?

 

* (Daily Hope by Rick Warren - 2015.12.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása