Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne kapaszkodj két marokkal az áldásokba, amiket kaptál!

2024. szeptember 07. 03:00 - Lencsés Tamás

„Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle.”

(1Tim 6,6-7)

Istent jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed. Nem fog dolgokat adni neked, ha nem tanulod meg először a megelégedettség elvét.

A megelégedettség nem az ambíció hiánya. Nem a célok hiánya. A megelégedettség azt jelenti, hogy a boldogságod nem a pillanatnyi körülményeidtől függ.

Hogyan küszöbölheted ki az elégedetlenséget? Először is, hagyd abba a összehasonlítgatást! Mindent összehasonlítgatunk: a ruhákat, a házakat, az autókat, az intelligenciát, még a férjeket és feleségeket is.

Bármikor, amikor összehasonlítgatsz, akkor elégedetlenséget fogsz érezni. Tehát, meg kell tanulnod, hogy ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Pál apostol a Filippiekhez írt levelének 4. fejezetében található 12. versben azt mondja: „Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt.

A megelégedettség nem magától jön, azt meg kell tanulnunk. Azonban amennyiben ezt megtesszük, Isten megígéri, hogy minden anyagi szükségletünket kielégíti.

A Biblia azt is mondja: „Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle.” (1Tim 6,6-7)

Az egyik legnagyobb titok a megelégedettség megtanulásában az, hogy felismerjük, hogy valójában semmi sincs a tulajdonunkban. Mindent csak kölcsön kaptál néhány évtizedre! Semmit sem hoztál erre a világra, és semmit sem fogsz elvinni belőle. Csak addig használhatod őket, amíg itt vagy a földön.

A Biblia ezt gondnokságnak nevezi. Te vagy a gondnoka, a gondviselője, vagy más szavakkal kezelője annak, amit Istentől kapsz, de valójában nem a tiéd. Amennyiben megérted, hogy csak kezelője vagy azoknak az áldásoknak, amiket Isten megad neked, és nem kapaszkodsz beléjük görcsösen, két marokkal, akkor nem fogsz idegeskedni, amikor elveszíted őket.

És mi történik, ha elveszíted ezeket a dolgokat? Isten elzárhat egy csapot, de ugyanolyan könnyen ki is nyithat egy másikat. Tanulj meg elégedettnek lenni, mert a dolgok nem tartanak örökké! Istent jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A valós életben mit jelent az, hogy nem ragaszkodsz az Istentől kapott áldásokhoz?
  • Tűzd ki célul ma, hogy tudatosan figyeled hogyan hasonlítgatod magad másokhoz! Mit tudsz másképp csinálni, amikor kísértésbe esel, hogy összehasonlítsd magad valakivel?
  • Mit jelent valaminek a gondnoka, gondviselője lenni? Minek a gondnoka, a kezelője vagy te itt a földön?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása