Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Erősítsétek egymást azáltal, hogy elfogadjátok a másikat

2015. május 31. 03:00 - sema22

"Fogadjátok be egymást, mint ahogyan Krisztus is befogadott titeket. " (Róma 15:7, NIV fordítás)

pinwheelabove.jpg

Elárulok egy titkot. Mindenki megerősítésre vágyakozik. Észrevetted már? Szinte mindent megtennének érte. Ha nem hiszed, akkor csak nézz bele egy-két valóságshow-ba. Nézd meg, hogy az emberek mi mindent megtesznek, hogy bekerüljenek a TV-be, csak azért, hogy megtapsolják őket. 

Isten hihetetlenül megerősítő és szerető Atya. Amikor biztatsz másokat, akkor megmutatod a szeretetet és ezáltal Krisztust képviseled. Jézus megerősítette az embereket szolgálatán keresztül, te is így szolgálsz ilyenkor. Megmutatsz a világnak egy kicsit többet abból, hogy milyen is Isten.

Az egyik legjobb módja a megerősítésnek az, ha kimutatjuk, hogy elfogadjuk a másikat. A Bibliában azt olvassuk, hogy "Fogadjátok be egymást, mint ahogyan Krisztus is befogadott titeket." (Róma 15:7, NIV fordítás)

Könnyű néha letorkollni és lekicsinyelni másokat, főleg ha nem ütik meg a mi mércénket. A tendencia az, hogy kivetítjük a saját erősségeinket másokra, aztán csalódunk bennük, amikor nem felelnek meg az elvárásainknak. Például, te mindig pontos vagy, ezért ha más késve érkezik, akkor magasan hordott orral lenézel rá. Ugyanakkor jó érzéssel tölt el, mert jobbnak gondolod magad, hiszen te nem késtél el. Esetleg lehet, hogy egy nagyon pedáns ember vagy, és nem tehetsz róla, de észreveszed, ha másnál a feje tetején áll minden, és ilyenkor ez jó érzéssel tölt el. Kivetítjük az erősségeinket másokra elfelejtve azt, hogy nekünk is vannak gyengeségeink más területeken.

Említek egy jobb módszert arra, hogy jobban érezd magad. Ahelyett, hogy másokat lenyomnál, mi lenne ha inkább felemelnéd őket? Ez olyan lökést tud adni, mint semmi más.

A Bibliában, Róma 12:10-ben azt olvassuk, hogy "Szeressétek egymást testvéri szeretettel (mint családtagot) úgy, hogy elsőbbséget adtok és értékelitek egymást." (AMP fordítás)

Ahhoz, hogy Isten munkáját el tudjuk kezdeni, neked és nekem is meg kell tanulnunk értékelni azt, hogy vannak köztünk különbségek és egyedire lettünk formálva. Innen tudod, hogy elfogadtál valakit: nem ragaszkodsz ahhoz, hogy olyan legyen, mint te. Felismered, és örömödet leled abban, hogy különbözőek vagytok. Az az igazság, hogy a világ nagyon unalmas hely lenne, ha mindenki csak olyan lenne, mint te. Isten tehát mindegyikünket különbözőre teremtett, hogy különböző dolgokat tegyünk és minden el legyen végezve a világban.

Minden család, kiscsoport, gyülekezet, vagy bármilyen közösség célja nem az kell, hogy legyen, hogy hozzád hasonlóvá alakítson másokat, hanem, hogy elfogadjuk és megerősítsük egymást és segítsük egymásban felfedezni azt, amire teremtett az Isten. 

Beszéljetek róla:

  • Szerinted miért esik jól magunkat kiterjeszteni másokra?
  • Mit jelent a magad és mások értéke Krisztusban? Ez hogyan változtatja meg a másokra vonatkozó nézeteidet? 
  • Kit tudnál megerősíteni ezen a héten a családodban, gyülekezetedben, kiscsoportodban vagy munkahelyeden? Milyen érzésekkel tölt ez el?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.24.)

Szólj hozzá!

A változáshoz őszinte közösségre van szükség

2015. május 30. 03:00 - Lilla:)

"Mivel hallottatok Jézusról és megtanultátok az igazságot, ami tőle jön, vessétek le a régi, bűnös természeteteket és eddigi életmódotokat, amit megrontott a testi vágy és a csalás. Ehelyett engedjétek, hogy a Szent Szellem megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természetet, hogy Istenhez hasonlóan igazak és szentek legyetek. Hagyjátok hát abba a hazudozást. Mondjuk el szomszédainknak az igazságot, mert mindannyian ugyannak a testnek vagyunk részesei."

(Efézus 4:21-25, NLT fordítás)

Ahhoz, hogy változtatni tudj az életedben lévő hibákon, szükséged van olyan emberekre, akik megmondják neked az igazat. Önmagad jóvoltából nem leszel jobban; szükséged van másokra is az életedben. Szükséged van támogatásra. Szükséged van egy kis csoportra. A változáshoz őszinte közösségre van szükség.

Van néhány dolog az életedben, amit sosem leszel képes megváltoztatni saját erőből, ezek főleg életed legnagyobb nehézségei, amelyekről senkinek sem akarsz beszélni.

Sosem jutsz túl azokon a dolgokon, amíg meg nem osztod valakivel. Nem kell elmondanod mindenkinek. Csak egy embert kell találnod, aki bízik benned és te is megbízol benne - valaki, aki megbízható, feltétel nélkül szeret, nem ítélkezik és imádkozik érted. Az érzelmeid feltárása a gyógyulás kezdete.

Nem az a kis csoport, amikor másokkal felszínes időt töltesz, mindenki "jól van" vagy "minden nagyszerűen megy". El kell jutnod egy olyan érettségi szintre a kis csoportodban, ahol mered azt mondani: "Durva hetem volt. Nehéz az élet. Ez történt."

"Tehát hagyjátok abba a hazudozást. Mondjuk el szomszédainknak az igazságot, mert mindannyian ugyannak a testnek vagyunk részesei." (Efézus 4:25, NLT fordítás)

Ha hívő vagy, ezzel egy időben tartozol is valahova. Isten családjához tartozol és minden egyes hívő hozzád tartozik. Addig nem változhatsz meg, amíg nem tartozol valahova. Nem válhatsz azzá, akivé Isten akar tenni, amíg nem egy olyan csoporthoz tartozol, amely mély és őszinte közösség. Hagyj fel a hamissággal! Beszélj a szomszédoddal! Mondd el a barátodnak az igazat, mert egymáshoz tartozunk!

Ha komolyan változtatni szeretnél szíved legmélyebb csalódásain, életed legnagyobb hibáin, szembe kell nézned az őszinteség miatti félelmeddel. Abba kell hagynod a hamisságot. Igazinak kell lenned.

Eldöntheted, hogyan éled le az életed: úgy csinálsz, mintha minden rendben lenne. Semmi sincs azonban rendben addig, amíg úgy csinálsz, mintha minden rendben lenne. Nem leszel jobban, nem gyógyulsz meg, nem tudsz leszámolni azzal a területtel, ami zaklat egészed addig, amíg nem osztod meg valakivel.

Beszéljetek róla:
- Hogyan jellemeznéd a kiscsoportodat átláthatóság szempontjából? "Igaziak" vagytok egymás számára?
- Mi a következménye annak, hogy úgy csinálsz, mintha minden rendben lenne? Hogy érzed magad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.23.)

Szólj hozzá!

A szeretet elűzi a félelmet a kapcsolataidból

2015. május 29. 03:06 - rorsy

"A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

"Utállak!"

Amikor az emberek ezt mondják egy kapcsolatban, az gyakran annak a jele, hogy valaki megpróbál uralkodni az embertársán. Mi van az uralkodás mögött? A félelem. A bizonytalanság arra késztet, hogy uralkodjunk mások felett vagy arra, hogy elutasítsuk mások uralkodását magunkkal szemben. Amikor annyira bizonytalan vagy, hogy minden gondolatod akörül forog, vajon mások mit gondolnak rólad, az lerombolja a kapcsolataidat és ellehetetleníti az életedet.

Mi emberek hatalmas dilemma előtt állunk: arra vágyunk, hogy közel kerüljük valakihez, de nagyon félünk attól, hogy közel legyünk valakihez. Vágyunk az intimitásra, de ugyanakkor halálra is vagyunk rémülve tőle.

A bizonytalanság meggátolja az intimitást és le is rombolja a kapcsolataidat. Nem kerülhetsz úgy közel valakihez, hogyha félelem van a kapcsolataidban. Ha a bizonytalanság szétrombolja a kapcsolataidat, akkor mi építi őket? A szeretet! A szeretet építi a kapcsolatokat.

A Biblia ezt írja: "A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

Ez hogyan működik? Hogyan űzi el a szeretet a félelmet?

A szeretet fókuszában nem te fogsz állni többé, hanem a többiek. Az emberek sokszor megkérdeznek: "Soha nem leszel ideges, amikor az előtt a sok ember elött beszélsz Seddlebackben?" A válasz: "Dehogynem!" De tudod, hogy mi a különbség? Nem magamra összpontosítok, hanem inkább azokra az emberekre, akik velem szemben ülnek. Ha viszont ott állnék, s azon gondolkoznék, vajon mit gondolnak a hajamról, lenne mitől félnem, nem igaz? De abban a pillanatban, amint arra kezdek gondolni, mennyire szeretem a gyülekezetemet és hogyan szolgáljuk együtt Istent, a félelem hirtelen eltűnik.

Ez ugyanígy müködik minden kapcsolatban. Ha másokra összpontosítunk, az megadja az erőt a félelem kiűzéséhez.

Hogyan kell hát megtalálni azt az erőt, ami segít másokra fókuszálni? Rá kell ébredned arra, mennyire szeret téged Isten. Abban a pillanatban, amint megérted mennyire szeret Isten téged, nem kell önmagadnak bizonyítanod többé. Nem kell többé azzal töltened az életed, hogy mások jóindulatát megnyerd, mert már tudod, hogy Isten szeret téged.

Tudod milyen felszabadító és örömteli így élni? Az identitásod és az önértékelésed nem azon múlik többé, vajon mit gondolhatnak mások rólad. Amikor biztonságban vagy a Jézussal való kapcsolatodban, nem nyom le mások elvárásának terhe. Isten szeretete megszabadít arra, hogy másokat is félelem nélkül szeress.

Beszéljetek róla:

- Milyen bizonytalanságok és félelmek tartanak vissza attól, hogy az életedet és a szívedet megnyitsd valakinek, akár egy barátnak, társnak, vagy családtagnak?

- Hogyan segít a kultúránk abban, hogy elbizonytalanodjunk a kapcsolatainkban?

- Mit gondolsz, mit hisz Isten rólad? Mit lát, amikor rád néz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.22.)

Szólj hozzá!

A büszkeség lerombol, az alázatosság felépít

2015. május 28. 03:00 - mintyovanviki

„Legyetek alázatosak, adjatok nagyobb tiszteletet másoknak, mint magatoknak…” (Filippi 2:3b)

A büszkeség lerombolja a kapcsolatokat. Ez sokféleképpen megjelenhet: akár kritika, versengés, makacsság vagy felszínesség által is.

A büszkeséggel az a probléma, hogy ez önbecsapás. Mindenki más látja bennünk, kivéve mi. Amikor a büszkeséggel van problémád, nem látod azt a saját életedben.

A Példabeszédek 16:18 azt mondja: „A büszkeség pusztuláshoz vezet, a büszke hozzáállás romlást hoz.” Szeretem ezt a verset a magyarázó Bibliában: „Először a büszkeség, utána az összeomlás – minél nagyobb az egód, annál nagyobb lesz az összeomlás.”

A büszkeség lerombolja a kapcsolatokat, az alázatosság viszont a büszkeség ellenszere. Az alázatosság építi a kapcsolatokat. A Biblia az 1Péter 3:8-ban azt mondja: „Éljetek harmóniában, legyetek kedvesek egymást számára, szeressétek egymást, legyetek együttérzők és alázatosak."

Hogyan tudunk növekedni az alázatosságban? Hagynunk kell, hogy Jézus Krisztus uralkodjon a gondolataink, a szívünk, a hozzáállásunk és a reakcióink felett. Részévé kell válnia az életünknek. Az Efézus 4:23-24 ezt mondja: „…újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert…”

Hogyan válhatsz új emberré? Hogyan kezdhetsz el másképpen gondolkodni? A kapcsolatok alaptörvénye a következő: amilyen emberekkel időt töltesz, olyan emberré fogsz válni. Ha zsémbes emberekkel töltöd az idődet, egyre zsémbesebbé fogsz Te is válni. Ha boldog emberekkel töltöd az idődet, egyre boldogabb leszel. Ha alázatosabbá szeretnél válni, tölts több időt Jézus Krisztussal. Ő alázatos. Ő kapcsolatot szeretne veled teremteni. Azt szeretné tőled, hogy tölts időt vele imádságban és az Ő Igéjének olvasása által. Ő alázatos és ahogy egyre jobban megismered őt, úgy fogsz egyre jobban hozzá hasonulni.

„Legyetek alázatosak és tiszteljétek egymást jobban, mint önmagatokat... Ugyanaz az indulat legyen bennetek, amilyen Jézus Krisztus is volt. Bár Ő Isten volt, nem ragaszkodott ahhoz, hogy Istennel egyenlőnek tartsák." (Filippi 2:3b; 5-6; NCV/NLT fordítás)

Senki nem tehet semmit alázatosabban, mint Jézus, aki azért jött a Mennyből a Földre, hogy emberré váljon, értünk éljen, életét adja értünk, és feltámadjon értünk. Ha időt töltesz vele, alázatosabbá válsz és ez építeni fogja a kapcsolataidat.

Beszéljetek róla:

• Milyen általános jellemvonásai és szokásai vannak azoknak az embereknek, akiket Te alázatosnak nevezel?

• Hogyan szükséges megváltoztatnod a gondolkodásodat más emberekről, ha Jézushoz hasonlóvá szeretnél válni?

• Mit jelent az, hogy több tiszteletet adsz másoknak magadnál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.21.)

Szólj hozzá!

Ha önzetlenséget vetsz, örök életet aratsz

2015. május 27. 03:00 - magyarosijulia

„Az az ember, aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségletét, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyomot arat. Minden, amit felmutathat az életéből, csak gyom! De aki Istennek válaszolva vet, és megengedi, hogy Isten Lelke végezze el a növekedés munkáját, igazi életet és az örök élet termését aratja.” (Gal 6:7-8, MSG fordítás)

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, első számú oka a konfliktusoknak, érveléseknek, válásoknak, sőt háborúknak is.

A Jakab 4:1-ben ezt olvassuk: „Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket?” Minden baj okozója az énközpontúság.

Nagyon egyszerűen be tud furakodni az önzés a kapcsolatokba. Amikor új kapcsolatot kezdünk, nagyon keményen dolgozunk, hogy önzetlenek legyünk, de ahogy telik az idő, az önzés elkezd belopakodni a kapcsolatba. Sokkal több energiát fektetünk a kapcsolatok építésébe, mint azok megtartásába.

Ha az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, akkor az önzetlenség az, ami növekedést eredményez. De mit jelent az önzetlenség? Sokkal kevesebb „én” és sokkal több „te” van az önzetlenségben. Azt jelenti, hogy először másokra gondolsz saját magad előtt, és mások szükségeit helyezed a sajátjaid elé (lásd Fil 2:4).

Az önzetlenség a legjobbat hozza elő másokból, és bizalmat eredményez. Tulajdonképpen, hogyha elkezdesz önzetlenül viselkedni egy kapcsolatban, a másik személy is változni kényszerül, mert nem vagy már ugyanaz, és másképp kell viszonyuljanak hozzád. Nagyon sokszor láttam már, hogy a legkevésbé szerethető emberek, akiket mindenki kerül, teljesen megváltoznak, ha valaki kedves és önzetlen velük szemben, és úgy viselkedik velük, ahogy arra szükségük van, nem  pedig ahogy megérdemelnék.

A Biblia azt írja a Gal 6:7-8-ban: „Az az ember, aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségletét, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyomot arat. Minden, amit felmutathat az életéből, csak gyom! De aki Istennek válaszolva vet, és megengedi, hogy Isten Lelke végezze el a növekedés munkáját, igazi életet és az örök élet termését aratja.” (Gal 6:7-8, MSG fordítás)

Ez a vetés és aratás működési elve: amit vetsz, azt fogod aratni is. Isten örök élettel jutalmazza az önzetlenséget. Úgy rendezte a világmindenséget, hogy minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáld Ő téged. Miért? Mert azt szeretné, hogy egyre inkább olyanná válj, mint Ő, és az Úr önzetlen. Minden, amid ebben az életben van, az Úrtól kapott ajándék, mert Ő önzetlen volt veled szemben.

Akkor tudsz a legteljesebb életet élni, amikor teljesen odaadtad magad. Jézus azt mondta, hogy „Egyedül azok fogják megtudni, hogy mit jelent valóban élni, akik odaszánják az életüket értem és az örömhírért.” (Mk 8:35b TLB fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Számodra mit a legnehezebb odaadni valaki másnak?
  • Hogyan tudnád gyakorolni annak a dolognak az odaszánását ezen a héten?
  • Milyen módokon áld meg Isten, amikor önzetlen vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.20)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása