Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem annyit érsz, amennyi munkát végzel!

2015. december 06. 03:00 - sema22

"Megértettem, hogy az emberek miért dolgoznak olyan keményen a sikerért: mert irigyek arra, ami a szomszédjuknak van" (Prédikátor könyve, 4:4,  GNT fordítás)

Sokféle kifogást találhatunk, hogy miért hajszoljuk agyon magunkat. Ráfoghatjuk arra, hogy gondoskodnunk kell  a családunkról, vagy esetleg mondhatjuk azt, hogy annyira fontos a munkánk, hogy nem lehet nyugodtabb tempóban végezni.

De a legtöbb esetben a saját értékrendünkkel van a probléma. Rossz dolgoknak tulajdonítunk nagy értéket. Még pontosabban fogalmazva, a dolgok megszerzése a legnagyobb érték számunkra. 

A Biblia ezt mondja: "Megértettem, hogy az emberek miért dolgoznak olyan keményen a sikerért: mert irigyek arra, ami a szomszédjuknak van" (Prédikátor könyve, 4:4 GNT ford.)

Isten szerint két lehetőségünk van: vagy minden időnket arra fordítjuk, hogy lépést tartunk más emberekkel, vagy nem foglalkozunk ezzel, és így csökkentjük a stresszt az életünkben. De mindkettőt egyszerre nem lehet.

Így válik ez értékrendi kérdéssé. Több dolgot szeretnél, vagy kevesebb stresszt és több időt a családdal? A választás a tiéd. Mikor elég az elég? Megnyerheted a mókuskerékharcot, de attól még mókus maradsz. 

Jézus ezt így fogalmazza meg: "Mi értelme van az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de lelkét elveszíti?" (Márk 8:36, NIV ford). Mai modern szavakkal fogalmazva, "Mit ér az, ha valaki vezérigazgatói székbe kerül, ha közben elveszíti a gyerekeit és a feleségét?" A válasz: semmit. Így semmi értelme. 

Az, hogy mit csinálsz, és az, hogy mennyit érsz, az két különböző dolog. Sokan úgy nőttek fel, hogy azt mondták róluk, hogy értéktelenek. Aztán bekerülve egy munkahelyre mindenkinek azt szeretnénk bebizonyítani, hogy ez nem így van. A tudatunk mélyén valahol azt mondogatjuk magunk, hogy "majd megmutatom nekik, és bebizonyítom, hogy tévednek." És elkezdesz egyre keményebben dolgozni. De bármilyen keményen dolgozol, sosem elég. Amikor pedig megállsz pihenni, egy kísértő hangot hallasz:  "Pedálozz tovább, nehogy utolérjen valaki. " Meg kell szabadulnod ettől a hangtól. Ez a hang csak a hazugságot táplálja beléd. 

Lelkipásztorként sok esetben voltam már emberek halálos ágyánál. Sokszor voltam kórházi ágy mellett, valakinek az otthonában vagy egy baleset helyszínén olyankor, amikor egy ember meghalt. Azonban azok közül, akiket láttam meghalni, egyikük se mondta, hogy "bárcsak több időt töltöttem volna az irodában."  Soha, egyikük sem mondta ezt. 

Nem gondolod, hogy helyre kellene tenned az értékrendedet?   Nem vagy mókus, tehát szállj ki a mókuskerékből!

Beszéljetek róla

  • Milyen hatással van a túlhajszoltság és a túl sok munka  a családodra?
  • Mik lehetnek az elsődleges okai annak, hogy túlhajszoltsággal küzdesz és túl sokat dolgozol? 
  • Milyen módon nyilvánul meg az életedben az, hogy úgy gondolod, annyit érsz, amennyi munkát végzel?

*(Daily Hope by Rick Warren,  2015. 11. 29.)

Szólj hozzá!

Van időd arra, hogy tedd, amit Isten akar

2015. december 05. 03:00 - Florabell

"Mindannyiunknak... örömünket kellene lelnünk abban, amiért dolgozunk. Ez Isten ajándéka." (Préd. 3:13, GNT fordítás)

Ebben a 21. századi világban, amelyre általánosan jellemző a túl sok munka, a túl sok feszültség és a túl sok teendő, végtelenül aktuális és felszabadító lehet a mondat, hogy igenis van időnk arra, hogy tegyük Isten akaratát.

Ha úgy érzed, nem elég egy nap arra, hogy minden teendőd beleférjen, akkor két lehetőség áll fenn:

  1. Olyan dolgokat teszel, ami nem Isten terve a számodra arra a napra.
  2. Isten tervének megfelelő dolgokat teszel, de nem a megfelelő módon.

Isten nem tesz olyat, hogy átnyújt egy listát az elvégzendő dolgokról, de nem ad hozzájuk elég időt. Lehetséges, hogy túl sok mindent akarsz elvégezni, vagy esetleg elvesztegeted az idődet. Más lehetőség nincs.

Akárhogyan is, meg kell tanulnod élvezni a pillanatot. A Biblia azt mondja: "Mindannyiunknak... örömünket kellene lelnünk abban, amiért dolgozunk. Ez Isten ajándéka." (Préd. 3:13, GNT fordítás)

Nagyon sokan esünk bele egy óriási csapdába, amit én "majd ha...., akkor...." gondolkodásmódnak nevezek. Azt hisszük, hogy majd ha elérünk egy bizonyos célt, akkor boldogok leszünk. Lehet ez a cél például a diploma megszerzése, egy házasságkötés vagy valamilyen anyagi cél. A probléma az, hogy nem leszel boldog, amikor eléred. Körülbelül három másodpercig élvezed majd, hogy elérted a célod, aztán megkérdezed magadtól: "És akkor most mi lesz?" És újra minden kezdődik elölről.

Elhasználtnak, kiégettnek, feszültnek érzed magad? Isten ennél jobbat akar neked. Ha túl nagy a terhed, az nem Jézustól van. Ő azt mondja a Máté 11-ben: "Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik belefáradtatok súlyos terheitek cipelésébe, és én megnyugvást adok nektek... a teher, amit én adok nektek, könnyű." (Máté 11:28,30 - NCV fordítás).

Életed minden pillanata Isten ajándéka. Ő nem akarja, hogy egyetlen pillanatról is lemaradj.

Beszéljetek róla:

  • Van olyan időszak vagy pillanat a múltadban, amit most bánsz, hogy képtelen voltál élvezni a sok teendőd miatt?
  • Vannak olyan elért céljaid, amelyekről azt remélted, megelégedéssel töltenek majd el, de nem így lett?
  • Hogyan kellene átalakítanod a fontossági sorrendedet és az időbeosztásodat, hogy legyen elég időd mindarra, ami Isten terve számodra?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11. 28.)

Szólj hozzá!

A nem helyénvaló indulat ára

2015. december 04. 03:00 - mintyovanviki

„Az indulatos ember… sokféle bajba kerül.” (Példabeszédek 29,22 TLB fordítás)

A haragnak mindig ára van. Amikor felismered ezt az igazságot, jobban fogod tudni kezelni az indulataidat. A Biblia azt mondja nekünk: „Az indulatos ember… sokféle bajba kerül.” (Példabeszédek 29,22 TLB fordítás). A legtöbben közülünk láttunk már valakit, aki valami nagyon nagy butaságot követett el csak azért, mert dühös volt.

A Biblia nagyon határozott a harag kérdésével kapcsolatban. A Szentírás azt mondja, hogy:

  • Szóváltáshoz vezet (Példabeszédek 15,18).
  • Hibákhoz vezet (Példabeszédek 14,29).
  • Bolondságokhoz vezet (Példabeszédek 14,17).

Valószínűleg te is észlelted már ezeket a dolgokat a saját haragoddal és mások indulataival kapcsolatosan. A Biblia szintén világosan beszél a helytelenül kifejezett haragunkról is. A Példabeszédek 11,29 azt mondja: „A bolondnak, aki haraggal és nehezteléssel háborgatja háza népét, végül semmije nem marad.”

Gondoljunk csak a harag családunkra gyakorolt hatására. Szülőként gyakran kísért bennünket az, hogy a haragunkat használjuk motivációs eszközként a gyermekeinkkel szemben. Rövid ideig működik ez a dolog. Amikor dühbe gurulsz, a gyermekeid el kezdenek félni Istentől (és tőled is). Egy rövid ideig engedelmeskednek neked, hosszú távon viszont nem fog működni a dolog.

A nem helyén való indulatok végső eredménye az elidegenedés. Eltávolodsz azoktól az emberektől, akiket a legjobban szeretsz. Végül még több indulatot kapsz vissza és aztán jön az érzéketlenség. Senki nem akar majd a közeledben lenni.

Az igazság az, hogy mindig vesztesz, ha elveszted a türelmedet. Ha nem tudod kontrollálni az indulataidat, elvesztheted a tekintélyedet, a munkádat, a gyermekeidet vagy a férjed/feleséged szeretetét.

És ez az ár soha nem kifizetődő.

Beszéljetek róla:

  • Milyen példákat láttál a környezetedben, ahol az indulatok miatt elidegenedtek embereket egymástól?
  • Mi volt az ára annak, amikor nem helyénvaló volt az indulatod?
  • Gyakorlatban hogyan tudnád kezelni az indulataidat, hogy ne okozz fájdalmat magadnak és a környezetedben élőknek sem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.27.)

Szólj hozzá!

Három dolgot kerülj el, amikor dühös vagy

2015. december 03. 03:00 - magyarosijulia

“Amikor haragszol, ne engedd, hogy a dühöd bűnbe vezessen.” (Efézus 4:26a, GNT fordítás)

ch-20-mood-shift.jpg

Időközönként mindannyian felmérgelődünk. Talán másképpen kezeljük, de egyikünk sem szabadul meg teljesen ettől az érzéstől. Viszont attól, hogy mérgesek vagyunk, nem azt jelenti, hogy vétkezünk is.

A Bibliában azt olvassuk, hogy „Amikor haragszol, ne engedd, hogy a dühöd bűnbe vezessen.” (Efézus 4:26a, GNT fordítás). Pál itt arra figyelmeztet, hogy ne engedjük, hogy a haragunk bűnbe torkoljon. Ez azt jelenti, hogy a harag nem feltétlenül jelent bűnt. Az az igazság, hogy a haragot egyaránt kezelhetjük helyesen és helytelenül.

Sajnos a legtöbben úgy fejezzük ki a haragunkat, hogy azzal eltávolodunk a céljainktól, ahelyett, hogy közelebb kerülnénk azokhoz.

Például, itt van három dolog, amit jó elkerülni, amikor haragszunk:

Ne fojtsd magadba a haragod. Ne raktározd fel magadban! Amikor magadba fojtod a haragod, és nem fejezed azt ki a megfelelő módon, az olyan, mint amikor felrázol egy szénsavas üdítőt. Egyszer csak ki fog robbanni! Előbb-utóbb hatással lesz a testedre. Az orvosok szerint nagyon sok fizikai betegség oka az elfojtott harag.

Ne tagadd le a haragod. Amikor letagadod, egyszerűen nem veszed figyelembe, hogy ott van a harag. Ha elég sokszor letagadod, hogy mérges vagy, depressziós leszel. Amikor több tanácsadást tartottam, nagyon sok embertől hallottam, hogy depressziósok, pedig valóban csak dühösek voltak. Azt gondolták, hogy egy kereszténynek nem szabad mérgesnek lennie, így egyszerűen felgyűjtötték magukban. A harag tagadása bűn – hazugságnak nevezik!

Ne helytelen módon fejezd ki a haragod! Nagyon sok helytelen módja van a harag kifejezésének. Duzzogunk, szarkasztikusan kibökjük, manipulálunk, vagy valami bolondságot követünk el (megrészegedünk, afférokba keveredünk, stb.), de egyik hozzáállás sem visz egy picit se közelebb a várt eredményekhez.

Tehát mit kell tegyünk a haragunkkal?

Valld meg! Nem csak bevallod, hogy dühös vagy, hanem megvallod az okát is. Elmondod Istennek – és annak, akire haragszol, – hogy frusztráltan vagy veszélyeztetve érzed magad. Minél őszintébb vagy a kapcsolataidban, annál könnyebb lesz eljutni a haragod gyökeréhez.

Itt van a jó hír is a haraggal kapcsolatosan: lehet, hogy olyan otthonban nőttél fel, ahol a haragot folyamatosan helytelen módon fejezték ki. A helytelen haragot megtanuljuk, de le tudunk róla szokni. Meg lehet változni! Nem kell ugyanilyennek maradnod!

Beszéljetek róla

  • Hogyan kezelte a családod a haragot gyerekkorodban?
  • Melyik említett helytelen módon szoktad kifejezni a haragod? Hogyan fejezed ki a haragod a családod szerint?
  • Milyen haraggal küzdesz most? Hogyan szeretné Isten, hogy ezt kezeld?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.26.)

Szólj hozzá!

Gondolkozz, mielőtt haragból beszélsz

2015. december 02. 03:00 - angie.keyr

 „Az ostoba emberek nyíltan kifejezik a haragjukat, de a bölcsek türelmesek és visszatartják." (Péld 29,11 GNT fordítás)

A harag sok embert megkavar ma a világban. Egyszerűen nem tudjuk úgy kezelni a haragunkat, mint régen. A Biblia egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legmélyebb válasza a haragra a Példabeszédek 29,11-ben van megírva: „Az ostoba emberek nyíltan kifejezik a haragjukat, de a bölcsek türelmesek és visszatartják." (Péld 29,11 GNT fordítás). 

Gondolkodj mielőtt beszélsz. A késleltetés hatalmas gyógyszere a haragnak. Nem kell örökké halogatnod, ha van egy probléma, amit meg kell oldani, akkor az nem maradhat rendezetlenül. Ha nagyon elhúzod a dolgot, a harag keserűséggé válik, ami még rosszabb. A keserűség mindig bűn, a harag nem. 

Ha hajlamos vagy impulzívan reagálni, akkor arra is, hogy dühből válaszolj. Ha viszont vársz mielőtt egy aktuális konfliktusról beszélnél, sokkal racionálisabb, ésszerűbb leszel. Minél tovább uralkodsz a dühödön, annál jobban tudsz reagálni. Adj időt magadnak gondolkodni!

Amikor konfliktus üti fel a fejét, gondolkodnod kell, de miről? Ezt az öt kérdést javaslom, hogy forgasd magadban:

  • Igaz amit mondani akarok, megfelel a valóságnak?
  • Segít valamit vagy csak megbántja majd a másik embert?
  • Inspirálni és építeni fog, vagy csak rombol?
  • Szükséges? Ha nem, miért kellene kimondanom?
  • Kedves?

Gondolkodj mielőtt beszélsz. Elmélkedj mielőtt válaszolsz. Ez minden alkalommal le fogja lassítani a dühödet.

Beszéljetek róla:

  • Gondolj vissza a legutóbbi vitádra. Segített volna az, ha több időt adsz magadnak, mielőtt válaszolsz?
  • Melyik kérdés segít neked leginkább, ha dühös vagy?
  • Mi jelenti a legnagyobb kihívást, amikor időt próbálsz adni magadnak a reagálásra, amikor dühös vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.25)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása