Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kis, figyelmes gesztusok nagy különbséget jelentenek

2016. augusztus 01. 03:00 - magyarosijulia

„Biztasd azokat, akik félénkek. Viseld gyengéden gondjukat a gyengéknek. Légy türelmes mindenkihez.” (1Thessz 5,14b NLT, második kiadás)

Amikor egy haldokló barát felé szolgálsz, fontos, hogy jelen legyél fizikailag, de ugyanakkor gyakorlati segítségre is szükség van. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy mindent megteszel, ami segíti a barátodat, és azt is, hogy a kicsi, de gyakorlati dolgokban is segítesz.

A haldokló emberek nem érzik jól magukat, gyakran fájdalmaik vannak. Úgy tudod ezt enyhíteni, ha megteszed az apró dolgokat, amelyek nagyon sokat számítanak. Felkapcsolva szeretnék a villanyokat vagy leoltva? Szükségük van jégre? Szükségük van egy hátmasszázsra? Úgy tudod kimutatni a szereteted, ha gyakorlati segítséget adsz a fájdalom és kényelmetlenség enyhítésére.

Ne félj kérdéseket feltenni. Ne félj javaslatokat tenni. A Biblia azt mondja: „Biztasd azokat, akik félénkek. Viseld gyengéden gondjukat a gyengéknek. Légy türelmes mindenkihez.” (1Thessz 5,14b NLT, második kiadás)

Amikor az emberek szenvednek, nem boldogak. Amikor az emberek haldokolnak, gyakran idegesek, mert nem érzik jól magukat. Úgy tudsz együttérést mutatni feléjük, ha lazán viselkedsz, sok kedvességet és türelmet tanúsítasz feléjük.

Miért fontos ez? Mert a haldokló emberek egyik félelme az, hogy elveszítik az irányítást. Először a kocsit nem tudják már vezetni, aztán már az ágyból sem tudnak kiszállni, és nem tudnak önmagukra elmenni az illemhelyre sem.

Úgy tudsz szolgálatot végezni haldokló emberek között, ha egyszerűen tudatában vagy, hogy milyen szükségleteik vannak, de ugyanakkor megadni a lehetőséget nekik, hogy döntsenek azzal kapcsolatosan, hogy miként legyenek a szükségleteik kielégítve. Minden alkalommal, amikor megadod a választási lehetőséget, visszaadod az irányítást az ő kezükbe. „Fel szeretnéd venni a papucst vagy nem? Szeretnéd, hogy csatornát váltsak? Mit szeretnél nézni? Most szeretnél reggelizni vagy később?"

Néha a legkisebb gesztus vagy egy figyelmes segítség hagyhatja a legmélyebb nyomot valakiben, aki haldoklik. A jelenléted önmagában már egy szolgálat, és ugyanígy az együttérzésed is a gyakorlati segítségben.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan változik meg a hozzáállásod, ha arra gondolsz, hogy milyen nagy hatással lehet a jelenléted és az apró gesztusaid egy barát számára, aki haldoklik?
  • Ha te néznél most szembe a halállal, hogyan szeretnéd, hogy szolgáljanak feléd az emberek?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása