Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A mindennapi kenyeretek

2016. december 23. 03:00 - Á. Bözse

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem az Úr szájából származó minden szóval is.” (5 Mózes 8:3/b, NLT fordítás)

our_daily_bread_05.jpg

Amikor Jézus azt mondja, hogy így imádkozzunk, „Add meg ma is a mindennapi kenyerünket...”, Ő sokkal többről beszél, mint a kenyérről. Sőt, a Biblia azt tanítja nekünk, hogy a kenyér négy dolgot jelképezhet.

  1. A kenyér az élet szükségletét jelképezi. Ez Isten gazdasága. Isten azt mondja, „Én biztosítom, ti begyűjtitek.” Amikor így imádkozol, „Add meg ma is a mindennapi kenyerünket...”, ez nem azt jelenti, miszerint ott ülsz a kanapén, és vársz Istenre, hogy küldjön neked pénzt. Dolgoznod kell! Még az izraelitáknak is ki kellett menni, és felszedni a mannát. A munka az életedre szóló isteni cél része. Jellemet épít. A példabeszédek könyve 14. fejezetének 23. versében így olvassuk. „A kemény munka mindig kifizetődik, a puszta beszéd nem tesz kenyeret az asztalra.” (MSG-fordítás)

  2. A kenyér Isten Igéjét jelképezi. A Biblia szellemi étel. A kenyér szimbólum az Igére. A Bibliában így olvassuk. „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem az Úr szájából származó minden szóval is.” (5Móz 8:3/b, NLT-fordítás) Amikor Izráel gyermekei az ígéret földje felé mentek, Isten mannát küldött a Mennyből az embereknek, hogy felszedjék, mert nem volt mit enniük. Isten azért adta nekik ezt a kenyeret, hogy megtanítsa nekik, az embereknek többre van szükségük az életükben, mint a kenyérre. Az igazi élet akkor jelenik meg, ha az Úr Igéjével táplálkozunk. Nemcsak fizikai táplálékra van szükségetek, hanem lelkire is.

  3. A kenyér Isten családját és a közösséget jelképezi. A Bibliában A korinthusiakhoz írt első levél 10. fejezetének 16. versében azt olvassuk, hogy „Hát a kenyér, amit megtörünk, nem Krisztus testének megosztását jelenti-e? [De igen!]" (AMP-fordítás). A kenyér egy metafora Isten családjára. Szükséged van Isten embereire az életedben. Akár van fizikai családod, akár nincs, Isten azt szeretné, hogy tagja legyél az Ő családjának, ami örökké fog tartani, vagyis az egyháznak. Ennek a közösség helyének kell lenni.

  4. A kenyér jelképezi a megváltást. Jézus a kenyeret választotta arra, hogy az áldozatát jelképezze. Minden alkalommal, amikor kenyeret eszünk, és erjedetlen bort vagy mustot iszunk, az emlékeztet minket Isten szeretetére és arra az áldozatra, amit véghez vitt, azért, hogy a Mennybe kerülhessünk. Akármire is van szükséged – fizikailag, érzelmileg, kapcsolati szinten vagy szellemileg –, arról Isten gondoskodni fog, ha rá támaszkodsz. Imádkozz ma így! „Add meg nekünk a mindennapi kenyerünket!” És bízz Istenben, hogy mindennel ellát.


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miután megértetted ezt a négy jelképet, hogyan tudsz még célirányosabban imádkozni, amikor azt kéred, hogy „Add meg nekünk a mindennapi kenyerünket”?
  • Hogyan tudod a családod részére bemutatni, miszerint bízol Istenben, hogy kielégíti a szükségletedet?
  • Mire van szükséged ahhoz, hogy kapcsolatba lépj Isten családjával?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása