Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Célok felállításával gyakorold a hitedet

2016. április 10. 03:00 - Anika Enikő

‘Az értelmes a bölcsességen tartja a szemét, de az ostoba szeme a föld végén kalandozik.'

 (Példabeszédek 17:24, GNT fordítás) 

A legtöbb dolog, amit napi szinten teszünk, öt perc elteltével nem fog számítani; öt éven belül pedig törlődik. Sok olyan dolgot teszünk, ami igazán semmit sem ér vagy nem számít.

Ahhoz, hogy elérd az álmaidat, el kell döntened mi az, ami igazán számít és maradandó az életedben, és arra fókuszálni. A Biblia azt mondja: "Az értelmes a bölcsességen tartja a szemét, de az ostoba szeme a föld végén kalandozik." (Példabeszédek 17:24, GNT fordítás)

Miután rájöttél mi ér a legtöbbet, állíts fel eléggé nagyszabású célokat, melyekhez hit szükséges. Jézus a Máté 9- ben azt mondja, hogy annyira fog megáldani bennünket, amennyire akarjuk. Áldásai a hitünk nagyságától, erősségétől függ. Ezt mondja Jézus: "Legyen a ti hitetek szerint." (Máté 9: 29 b)

Isten azt mondja, hogy válassz poharat és Ő megtölti azt. Legyen az akár egy kis teáscsésze, egy húszliteres vödör vagy egy hordó, Isten megtölti azt a te hited szerint. Az, hogy mennyire bízol meg Istenben meghatározza azt, hogy Isten mennyire áld meg téged.

Célok felállításával gyakorlod a hitedet. Egy célt állítsz fel, amikor azt mondod, hogy: "Istenem, hiszem hogy azt mondtad, hogy szeretnéd, ha elérném ezt vagy azt egy bizonyos határidőn belül. Valóban feszegetni fogja a határaimat, hogy ezt megtegyem, de hiszem hogy ezt szükséges tennem."

Milyen tulajdonságai vannak a hitből felállított célnak?

  • Fókuszált: Specifikus cél, ami mérhető.
  • Elérhető: Lehetséges és gyakorlati. Ha nem reális célt tűzöl ki, akkor nem éred el.
  • Személyes: Nem tűzhetsz ki célokat másoknak. Tulajdonjogod a saját céljaid fölött van, nem pedig valaki máséi fölött.
  • Nyomon követhető: Adj a célnak egy határidőt, hisz anélkül nem számít célnak.
  • Szívből jövő: Soha ne tűzz ki olyan célt, amitől nem dobban meg a szíved, mert a vágy hiányában sosem fogod elérni.

A célok életre fogják kelteni a halottnak vélt álmaidat. Vedd szemügyre a feladott álmaidat. Adj hozzá egy célt és figyeld meg, hogy Isten mire képes!

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, hogy a célok miért segítenek elérni az álmainkat?
  • Miért okoz nehézséget egy olyan célt kitűzni, ami kapcsolódik az álmainkhoz?
  • Melyek azok a célok, amiket mint elérhetetlen álomként állítanál föl? Memorizáld, jegyezd le és beszéld el másoknak.

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.03)

Szólj hozzá!
Címkék: célok hit

Add át az álmod Jézusnak!

2016. április 09. 03:00 - K. Juc

“Megtanultam a titkát, hogy miként éljek minden szituációban; akár teli gyomorral, akár üressel; akár sokkal akár kevéssel. Mert mindenre képes vagyok a Krisztus által aki engem megerősít" (Filippi 4:12b-13 NLT fordítás)

Addig nem fogod elérni az álmod, amíg nem tudod azt feladni. Nem hangzik logikusan, de így igaz.

A legbiztonságosabb döntés az álmoddal kapcsolatban mindig az, ha átadod azt Jézusnak. Isten rendszerint hat különböző szakaszon viszi végig az álmod. Már több százszor láttam, ahogy ezt teszi a saját életemben, és még többször mások életében.

  • 1. szakasz: Isten ad egy álmot.
  • 2. szakasz: Eldöntöd, hogy megvalósítod azt.
  • 3. szakasz: Az álom beteljesedése késik.
  • 4. szakasz: A megvalósulás nehézségekbe ütközik.
  • 5. szakasz: Az álmod zsákutcába jut.
  • 6. szakasz: Isten megvalósítja az álmod.

Amíg ezeken az állomásokon keresztül az álmod megvalósításán dolgozol, addig Isten rajtad dolgozik. Ő mindenekelőtt azt szeretné, ha bíznál benne. Pál apostol így fogalmazott: „Megtanultam a titkát, hogy miként éljek minden szituációban; akár teli gyomorral, akár üressel; akár sokkal akár kevéssel. Mert mindenre képes vagyok a Krisztus által aki engem megerősít!” (Filippi 4:12b-13, NLT fordítás)

A Biblia kihangsúlyozza, hogy mindenre képes vagy - Isten segítségével. Az Istentől kapott álmaid megvalósításához azonban sokkal többre lesz szükséged a pozitív gondolkodásnál. Isten erejére kell támaszkodnod.

Sokan sorra olvasták már a motivációs könyveket, mégsem jutottak közelebb az álmuk megvalósításához. Azért nem, mert Isten természetfeletti erejére van szükségünk.

Eddig a saját erődből próbáltál álmaid hajójára felszállni? Ha igen, akkor biztosítalak róla, hogy nem jutsz sehová – legalábbis nem azokkal az álmokkal, amelyek az életedben igazán számítanak. Nincs szél, amit befoghatnál.

Add át az álmaidat Istennek! Hagyd, hogy felruházza őket erővel!

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan nehéz belegondolni abba, hogy átadjuk az álmainkat Jézusnak? Mit gondolsz, mitől félünk?
  • Mit jelent átadni Jézusnak az álmainkat?
  • Az álmod melyik részét nem adtad még át Jézusnak?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016. 04. 02.)

Szólj hozzá!

Valósítsd meg álmaid!

2016. április 08. 03:00 - csmsdvd

"Mert mindenki felelős a maga viselkedéséért" (Gal 6:5 - NLT fordítás)

get-one-week-down-get-one-big-step-up-ladder.jpg

Az emberek három módon viszonyulnak a vágyálmaikhoz: Vádolnak, mentséget keresnek vagy döntést hoznak.

A vádlók élete abból áll, hogy másokat hibáztatnak, amiért nem valósult meg vágyálmuk. A mentséget keresők megindokolják, miért nem élik meg álmaikat.

A döntéshozó mindent megtesz, hogy megvalósítsa álmait.

A Biblia szerint Isten a saját képmására teremtett téged. A döntés képessége egyik alapvető jellemzőnk, ami megkülönböztet bennünket az állatoktól. Isten egyik legnagyobb ajándéka az emberiségnek. Mivel azonban  a szabad akarat azt is jelenti, hogy a rosszat is választhatjuk, ezért egyben a legnagyobb csapdánk is.

Aki döntést hoz az felelősséget is vállal a döntéseiért és élete alakulásáért. Ők nem vádolnak másokat, és nem mentik ki magunkat. A Biblia a Gal 6:5 szerint az mondja "Mert mindenki felelős a maga viselkedéséért."

Ahelyett, hogy azért panaszkodnál, hogy nem valósítod meg álmaid, vállald a felelősséget azért amit nem értél el. A jó és rossz választásának sokkal nagyobb hatása van vágyaid megélésében, mint bármilyen másik tényezőnek.

Találkoztam olyan emberekkel, akiknek semmi különleges nem adatott és többet értek el mint amire vágytak. Találkoztam olyan emberekkel is, akik mindent tálcán kaptak és elpazarolták életük.

Nem tudod befolyásolni a körülményeid. Ellenben tudod befolyásolni azt, ahogyan reagálsz a körülményekre.

A Péld 22:13 szerint "A lusta ember tele van kifogásokkal". Ne legyél ez az ember. Ne keress mentséget amiért nem valósítod meg vágyálmaid!

Válassz még ma és cselekedj meg valamit abból a vágyálomból, amit Isten rendelt neked.

Beszéljetek róla:

  • Kísértést érzel, hogy kifogásokat találj és másokat vádolj a meg nem valósított álmaidért? Miért?
  • Honnan tudod, hogy egy vágyálom Istentől való?
  • Milyen olyan lépést tehetsz még ma, hogy közelebb kerülj a hosszú távú vágyálmodhoz?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.01.)

Szólj hozzá!

Ragadd meg a pillanatot!

2016. április 07. 03:00 - DóriUtazik

,,Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak." (Efézus 5:15-16, TLB fordítás)

Mindenkinek van egy álma. Talán már gyermekkorod óta dédelgeted, talán csak most lett egy álmod. Kívánságok, vágyak, álmok, ezek mind életünk részei kell, hogy legyenek. Talán mélyre ástad a bensődben, de van egy álmod.

A kérdés nem az, hogy van-e álmod, hanem az, mit kezdesz ezzel az álommal?

A legtöbb álom sosem válik valóra. Nem azért, mert nem vagyunk elég okosak, nem mozdulunk ki eleget, vagy nem vagyunk elég spirituálisak. Az álmaink általában azért nem válnak valóra, mert nem vagyunk hajlandóak vállalni a szükséges kockázatokat, hogy elérjük őket.

A Biblia megoszt velünk egy szomorú, egymondatos kommentárt egy királyról, akinek nem sikerült elérnie az álmát: ,,Jósáfát csináltatott Tarsis-hajókat, hogy aranyért menjenek Ófírba, de nem tudtak elmenni, mert a hajók összetörtek Ecjón-Geberben." (Királyok I. könyve 22:48, NIV fordítás)

Tragikus, ha a hajód nem érkezik meg az életedbe, de még nagyobb tragédia számodra, ha megépíted a hajód, és sosem bontasz vitorlát. Gondolj bele, mennzi energiát és pénzt fordított az álmára Jósáfát. Épített egy egész hajóhadat, hogy azokkal aranyra vadászhasson, és egyetlen egy sem hajózott ki. Sosem hagyták el a kikötőt. Úgy tűnik jött tehát egy vihar, ami a kikötőben horgonyzó hajókat a sziklákhoz verte és megsemmisítette.

Néhány ember egész életét azzal tölti, hogy várja, hogy megérkezzen a hajója. Isten azonban nem azt várja, hogy jöjjön a hajód, ő arra vár, hogy a saját hajódon hagyd el a kikötőt.

Ismertem egy embert, aki 30 éven keresztül arról álmodott, hogy elkezd majd egy szolgálatot. Beszélt róla, álmodott róla, tervezgetett. Sok időt fektetett bele, mégsem merte vállalni a kockázatot, hogy bármi többet tegyen az álmáért. Sosem ,,hajózott ki a kikötőből". Végül az ember meghalt - és vele együtt az álma is.

A Biblia ellenszere az effajta tragikus halasztgatásra olyan egyszerű, mint egy elcsépelt szófordulat, amit viszont időnként rettentő nehéz alkalmazni: Csak csináld!

A Biblia így szól: ,,Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak." (Efézus 5:15-16, TLB fordítás)

A Biblia sürget bennünket, hogy ragadjuk meg a pillanatot, és cselekedjünk most. Olyan életet élni, ami tele van beteljesületlen álmokkal, az tragédia. A hajókat nem azért építik, hogy a kikötőben legyenek, hanem hogy kihajózzanak!

Te készen állsz rá, hogy vitorlát bonts?

 

Beszéljetek róla:

  • Melyik álmod az, amit elterveztél, de nem tettél érte?
  • Milyen forrásokra vártál, hogy valóra válthasd az álmod? Milyen források elérhetőek számodra Isten által?
  • Milyen lehetőségeid vannak, hogy a legtöbbet hozd ki a mai napból?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.03.31.)

Szólj hozzá!

Neked van biztonsági hálód?

2016. április 06. 03:00 - Szíj Melinda

“És végül, mindannyian gondolkozzatok hasonló módon, legyetek együtt érzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak.” (1 Péter 3:8, NIV-fordítás)

encourage_1.jpg

Lelkipásztorként naponta látom, ahogy az embereknek magukra utalva kell szembenézniük rendkívül nehéz élethelyzetekkel. Pedig senkinek sem kellene egyedül várakoznia a kórházban, míg egy közeli hozzátartozóján  életmentő műtétet hajtanak végre. Egy nőnek sem kellene egyedül várnia a laboreredményre egy problémás terhességnél. Nem kellene senkinek egyedül lenni, amikor egy harctérről érkező hírre vár. Nem kellene egyedül állnunk egy nyitott sír szélén. És nem kellene senkinek megtapasztalnia, hogy milyen az első egyedül töltött éjszaka azután, hogy a házastársa elhagyta.

Az élet szükségszerű velejárói a megpróbáltatások és a tragédiák. Nem kerülhetjük el őket, de nem muszáj egyedül mennünk keresztül rajtuk. Szükségünk van Isten biztonsági hálójára, hogy segítsen megtartani minket a nehéz időkben.

Mit értünk Isten biztonsági hálóján? Egy hívőkből álló, összetartó társaságot vagy csoportot – egy maroknyi embert, aki igazán elkötelezett irántad. Az ilyen kis társaság valódi közösséget alkot. És Isten tervének megfelelően, a  közösségben „ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi“ (1 Korinthus 12:26, NIV-fordítás).  A közösség Isten válasza a kétségbeesésre.

A Róma 12:15 hasonló gondolatot fogalmaz meg:  “Örüljetek együtt azokkal, akik örülnek, és gyászoljatok azokkal, akik gyászolnak.“

Az igevers első része könnyűszerrel betartható. Ha valami jó történik valakivel, többnyire nem esik nehezünkre osztozni az örömében. Ám amikor valaki az élet nehéz próbáin megy át, már nehezebbnek tűnik, hogy abban is  osztozzunk. Pedig valójában nem is olyan nehéz megtenni. Aki válságban van, annak nem tanácsra van szüksége, hanem arra, hogy valaki odatelepedjen mellé, megfogja a kezét, átkarolja a vállát, vagy együtt sírjon vele.

Pál is mondja, „ezért bátorítsátok egymást, és építsétek egymást“ (1 Thesszalonika 5:11). Egy másik embert bátorítani nem azt jelenti, hogy azt mondjuk neki, szedje össze magát, és azt sem, hogy elmondjuk neki nagy bölcsen, hogy mi hogy látjuk a dolgokat. Sokszor azzal tudunk a legtöbbet segíteni valakinek, ha csak csendben leülünk mellé, megfogjuk a kezét, átkaroljuk a vállát, vagy vele együtt sírunk. 

Neked van biztonsági hálód? Van egy keresztényekből álló kis közösség, akikre tudod, hogy számíthatsz az élet legnehezebb időszakaiban is? Ha nincs, még ma kezdj el építeni ilyen baráti kapcsolatokat. A megpróbáltatások és a nehéz időszakok elkerülhetetlenek az életben, és csak a bolond várná őket felkészületlenül.

Beszéljünk róla

  • Kik a te "biztonsági hálód"? Hogyan építed a közösséget az emberekkel, és hogyan lehet elérni az elkötelezettségnek egy ilyen szintjét?
  • Te milyen gyakorlati módon tudsz biztonsági hálóként szolgálni valaki más számára?
  • Mi a különbség aközött, hogy egy Biblia-tanulmányozó csoportnak vagy tagja, és aközött, hogy egy közösségnek vagy tagja?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.03.30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása