Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadd meg a pillanatot!

2016. április 07. 03:00 - DóriUtazik

,,Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak." (Efézus 5:15-16, TLB fordítás)

Mindenkinek van egy álma. Talán már gyermekkorod óta dédelgeted, talán csak most lett egy álmod. Kívánságok, vágyak, álmok, ezek mind életünk részei kell, hogy legyenek. Talán mélyre ástad a bensődben, de van egy álmod.

A kérdés nem az, hogy van-e álmod, hanem az, mit kezdesz ezzel az álommal?

A legtöbb álom sosem válik valóra. Nem azért, mert nem vagyunk elég okosak, nem mozdulunk ki eleget, vagy nem vagyunk elég spirituálisak. Az álmaink általában azért nem válnak valóra, mert nem vagyunk hajlandóak vállalni a szükséges kockázatokat, hogy elérjük őket.

A Biblia megoszt velünk egy szomorú, egymondatos kommentárt egy királyról, akinek nem sikerült elérnie az álmát: ,,Jósáfát csináltatott Tarsis-hajókat, hogy aranyért menjenek Ófírba, de nem tudtak elmenni, mert a hajók összetörtek Ecjón-Geberben." (Királyok I. könyve 22:48, NIV fordítás)

Tragikus, ha a hajód nem érkezik meg az életedbe, de még nagyobb tragédia számodra, ha megépíted a hajód, és sosem bontasz vitorlát. Gondolj bele, mennzi energiát és pénzt fordított az álmára Jósáfát. Épített egy egész hajóhadat, hogy azokkal aranyra vadászhasson, és egyetlen egy sem hajózott ki. Sosem hagyták el a kikötőt. Úgy tűnik jött tehát egy vihar, ami a kikötőben horgonyzó hajókat a sziklákhoz verte és megsemmisítette.

Néhány ember egész életét azzal tölti, hogy várja, hogy megérkezzen a hajója. Isten azonban nem azt várja, hogy jöjjön a hajód, ő arra vár, hogy a saját hajódon hagyd el a kikötőt.

Ismertem egy embert, aki 30 éven keresztül arról álmodott, hogy elkezd majd egy szolgálatot. Beszélt róla, álmodott róla, tervezgetett. Sok időt fektetett bele, mégsem merte vállalni a kockázatot, hogy bármi többet tegyen az álmáért. Sosem ,,hajózott ki a kikötőből". Végül az ember meghalt - és vele együtt az álma is.

A Biblia ellenszere az effajta tragikus halasztgatásra olyan egyszerű, mint egy elcsépelt szófordulat, amit viszont időnként rettentő nehéz alkalmazni: Csak csináld!

A Biblia így szól: ,,Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak." (Efézus 5:15-16, TLB fordítás)

A Biblia sürget bennünket, hogy ragadjuk meg a pillanatot, és cselekedjünk most. Olyan életet élni, ami tele van beteljesületlen álmokkal, az tragédia. A hajókat nem azért építik, hogy a kikötőben legyenek, hanem hogy kihajózzanak!

Te készen állsz rá, hogy vitorlát bonts?

 

Beszéljetek róla:

  • Melyik álmod az, amit elterveztél, de nem tettél érte?
  • Milyen forrásokra vártál, hogy valóra válthasd az álmod? Milyen források elérhetőek számodra Isten által?
  • Milyen lehetőségeid vannak, hogy a legtöbbet hozd ki a mai napból?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.03.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása