Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A jellemedbe fektess, ne a kényelmedbe!

2016. szeptember 25. 03:00 - Szíj Melinda

„Növekedjetek szellemi erőben, és jussatok a mi Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus mélyebb megismerésére!” (2 Péter 3:18, TLB fordítás)

maxresdefault.jpg


Isten azt akarja, hogy szellemileg növekedj, és egyre hasonlóbbá válj Jézus Krisztushoz. Hogyan teheted ezt meg? Úgy, hogy pénzed egy részéből önmagadba és személyes fejlődésedbe fektetsz.  

A Biblia így fogalmaz a 2 Péter 3:18-ban: „Növekedjetek szellemi erőben, és jussatok a mi Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus mélyebb megismerésére!” (TLB fordítás)

Szellemi erőben akkor növekszel, ha pénzedet képességeid kibontakoztatására és önmagad nevelésére használod, hogy ezáltal jobb vezetővé, jobb szónokká, jobb imádkozóvá, vagy egyszerűen csak jobb emberré válhass.

Nem szeretem mondani, de muszáj: a kocsidat nem fogod magaddal vinni a mennybe, ahogyan a lakásodat, a kanapédat, a ruháidat, és a porcelánjaidat sem.

A jellemedet azonban magaddal viszed. Csábító lehet, hogy pénzed a kényelmedet szolgáló befektetésre költsd, ám Isten azt várja el tőled, hogy olyasmire fordítsd a pénzed, ami tovább kerül a mennybe – ez pedig a jellemed. 

Mindez azt jelenti, hogy valahányszor megvásárolsz egy keresztény könyvet, ami segíti az épülésed, akkor beruháztál abba, amit én csak úgy hívok, hogy Isten „Növekedési Alapja”. Valahányszor pénzed egy részéből lelkigyakorlatra vagy egy olyan szimpóziumra áldozol, ami életed előrehaladását szolgálja, máris befektettél a Növekedési Alapba. Amikor pénzt fizetsz egy tanfolyamra, mely közelebb visz ahhoz, aminek Isten szeretne látni téged, Isten mosolyog és azt mondja, hogy ez jó pénzbefektetés.

Sosem fogom elfelejteni, amikor megvásároltam az első Bibliámat. Tizenéves voltam, és azt gondoltam, „ez a legfontosabb könyv a számomra, ezért meg fogom szerezni a legjobbat, amit csak találok”. Rövid kutakodás után találtam egyet, ami megtetszett, és azt a nevet viselte, hogy Thompson Lánchivatkozásos Biblia. Aztán az is eszembe jutott, hogy „olyan kötésben szeretném, ami sokáig kitart, így a legfinomabb bőrkötéses darabra igyekszem szert tenni, amit csak találok”. 60 dolláromba fog kerülni ez a Biblia – ami két havi zsebpénzem ára. Lemondtam két hónapi nassolásról, a moziról és más hiábavalóságokról, ellenben lett egy igazán szép Bibliám, amiről tudtam, hogy egész hátralévő életemben hasznát vehetem.

Ez a Bibliám a mai napig megvan, és legnagyobb kincsemként tartom számon, mert oly sok éven át kiszolgált. Tele van aláhúzkodásokkal, mivel a lényeget mindig így emeltem ki, de benne találhatók személyes jegyzeteim is.  

A Biblia rámutat: „Miért költenétek a pénzeteket olyasmire, ami nem valódi táplálék? … Hallgassatok rám, és azt fogjátok enni, ami jó; lelketek vígságára lesz a gazdag táplálék, ami megelégít” (Ézsaiás 55:2, NCV fordítás).

Költheted a pénzed gyorséttermi ételre vagy lelki táplálékra. Válassz úgy, hogy lelki javakban gazdagító táplálékra áldozol, ami elősegíti a lelki növekedésed.

Beszéljetek róla:

 • Hogyan próbál meggyőzni a társadalom arról, hogy a kényelmed fontosabb, mint a jellemed?
 • Miért elégít meg a „lelki táplálék” jobban, mint a gyorséttermi étel?
 • Mi az a kényelmedet szolgáló momentum, amiről lemondhatnál, hogy több pénzed maradjon a jellemedbe fektetni?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.18.)

Szólj hozzá!

Használd a pénzed arra, hogy Isten családját támogasd

2016. szeptember 24. 03:00 - Lilla:)

"Kölcsönösen szeressétek egymást!" (Róma 12:10a, NRSV fordítás)


Isten elsősorban azt várja tőled, hogy tanuld meg Őt szeretni és, hogy fektess be abba, amit én úgy hívok, hogy "Kincstár Alap". Ezután azt várja, hogy tanulj meg szeretni és befektetni az Isten családjának tagjaiba, az emberekbe. Ez az, amit én úgy hívok, hogy "Kölcsönös Alap".

A Bibliában, a Róma 12:10-ben úgy olvassuk, hogy "Kölcsönösen szeressétek egymást!" (NRSV fordítás)

Hogy fektethetsz be a Kölcsönös Alapba? Úgy, hogy a pénzed egy részét arra használod, hogy támogatod a közösséget, kapcsolatokat építesz és kimutatod a szereteted.

Amikor Istennek adod a pénzed, az közelebb von téged Hozzá. Amikor valakinek pénzt adsz, az közelebb von ahhoz az emberhez. Amikor pénzt adsz a kiscsoportodban valakinek, vagy befektetsz a kiscsoportodba, közelebb kerülsz hozzájuk. Amikor írsz egy támogató csekket, a Kölcsönös Alapba fektetsz. Amikor egy beteg embernek ételt készítesz vagy veszel, ugyanúgy a Kölcsönös Alapba fektetsz be. Amikor megnyitod az otthonod a kiscsoportod előtt és felüdülést biztosítasz nekik a saját költségeden, a Kölcsönös Alapot gyarapítod. Amikor bébiszittert biztosítasz valakinek, akinek el kell mennie egy konferenciára vagy egy kis magányra vágyik, épp úgy a Kölcsönös Alapba fektetsz. Amikor valamelyik hívő bátortalan és szüksége van valakire, akivel beszélhet és elviszed azt az embert ebédelni, a Kölcsönös Alapba fektetsz.

Adhatsz Istennek, amire Isten azt mondja, hogy kincseket gyűjtesz a Mennyben. Adhatsz azonban más embereknek is. Isten azt mondja, hogy amikor ezt a szeretet nevében teszed, a Mennyben gyűjtesz kincset. Bármikor, amikor a pénzed arra használod, hogy kimutasd a szereteted valaki iránt Isten családjában, a Kölcsönös Alapba fektetsz.

Miért jó ezt tenned? Miért kellene a közösséget támogatnod? A Biblia azt mondja: "Ezzel a szolgálattal nem csak Isten embereinek szükségein segítetek, hanem sokakat hálaadásra késztettek Isten iránt. Ez a hitetek bizonyítéka. Sok ember dicsőíteni fogja Istent azért, mert engedelmeskedtek Krisztus evangéliumának - az evangéliumnak, amiről azt mondjátok, hogy hiszitek - és azért mert szabadon megosztjátok azt velük és mindenki mással" (2 Korinthus 9:12-13, NCV fordítás)

Adhatsz szeretet nélkül is, de nem szerethetsz anélkül, hogy adnál.

Beszéljetek róla

 • Isten családjának tagjai, hogyan fektettek be a te életedbe az adakozásukkal? Milyen hatással volt ez a te életedre?
 • Mit vár el tőled Isten akkor, ha nem tudod pénzben támogatni a többi hívőt?
 • Mit gondolsz, hogyan válaszol Isten arra, ha szeretet nélkül adsz?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.17.)

Szólj hozzá!

Milyen fajta adakozás a szolgálat?

2016. szeptember 23. 03:00 - mintyovanviki

“Dicsőítsétek az Urat minden jövedelmetek első részének odaáldozásával.” (Példabeszédek 3:9a, TLB fordítás)

o-church-giving-facebook_1.jpg

Amikor kisgyermek voltam rendszeresen vásároltam, vagy magam készítettem apró kis giccses ajándékokat a szüleimnek. Ha visszatekintek rájuk, valóban esetlen kis ajándékok voltak. Minden alkalommal viszont, amikor ajándékot adtam a szüleimnek, ők el voltak ragadtatva. Nem mintha szükségük lett volna bármire is tőlem, csak egyszerűen boldogak voltak attól, hogy gondoltam rájuk.

Egyszer 8 éves koromban bementem egy használtruha üzletbe és vettem édesanyámnak egy ruhát 25 centért. Úgy gondoltam, hogy egy nagyszerű ruhát találtam. A mérete körülbelül 4-es volt, anyukám mérete pedig 12-es volt. Az eladó azt mondta: “Ricky, anyukád a lába nagyujjára sem tudja felhúzni ezt a ruhát.”  Annyira megbántódtam, hogy hazáig sírtam rajta. Amikor odaadtam a ruhát édesanyámnak, teljesen izgatott lett. Amikor elhunyt, megtaláltam ezt a ruhát az egyik szekrényében. Megtartotta annyi éven keresztül.

Nem tudsz semmi olyasmit adni Istennek, amire neki szüksége van. Amikor ajándékot adsz Istennek, igazából azt mondod, hogy "Istenem, szeretlek. Épp rád gondolok. Szeretném, ha Te lennél az első az életemben.”

A Bibliában úgy olvassuk, hogy “Dicsőítsétek az Urat minden jövedelmetek első részének odaáldozásával.” (Példabeszédek 3:8a, TLB fordítás). Ezt hívják tizednek. A tized itt 10 százalékot jelent, ami a jövedelmed első része. A tized nem csak az Isten dicsőítését jelenti. A tized az Istentisztelet egy formája. Szóval milyen fajta adakozás minősül Istentiszteletnek?

"Minden olyan napon, amely az Úr napja, mindegyikőtök félre kellene, hogy tegyen valamennyit abból, amit azon a héten keresett, mint egy áldozatot. Az összeg attól függ, hogy az Úr mennyire segített nektek azt megkeresni." (1 Korinthus 16:2a, szabad fordítás)

Az adakozás független. Ez azt jelenti, hogy nem neked kell ellenőrizned, nem neked kell irányításod alatt tartanod, nem neked kell megmondanod Istennek, hogy mit tegyen azzal.

Adakozni bárhol és bármikor lehet, ahol dicsőíted az Istent. Odaadod a jövedelmed első részét a hét első napján és azt mondod: “Istenem, Te vagy az első az életemben.”

Az adakozás tervszerű. Nem csak spontán adakozz. Gondold át.

Az adakozás arányos. Ha semmit nem kerestél ezen a héten, nem adsz semmit. Ha keveset kerestél, keveset adsz. Ha sokat kerestél, sokat adsz.

Isten mindennél jobban szeretné a szívedet elérni. Nem a pénzedet akarja. Azt akarja, amit ez megtestesít számodra. Testünk legérzékenyebb idegszála a szívünktől a pénztárcánkig vezet.

Beszéljetek róla

 • Mit gondolsz milyen hozzáállást vár tőled Isten, amikor adakozol?
 • Mennyire hasonlít ez a jelenlegi hozzáállásodhoz?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.16.)

Szólj hozzá!

Minden keresztény szolgáló

2016. szeptember 22. 03:00 - magyarosijulia

„Isten... tett minket azokká, akik vagyunk és új életet adott Krisztus Jézusban; és hosszú évszázadok óta eltervezte, hogy ebben az új életben másoknak segítsünk." (Efézus 2:10, TLB fordítás)


Isten nem azért teremtett a Földre, hogy csak magadnak élj. Azt akarja, hogy egy jobb hellyé legyen a világ általad!

Mindig, amikor valaki azt mondja, hogy „Én a hétvégéknek élek!" meg akarom kérdezni, hogy akkor miért kellene Isten életben tartson? Ha nem töltöd be a célodat, nem érted az egész élet értelmét!

Az Efézus 2:10-ben ez áll: „Isten... tett minket azokká, akik vagyunk és új életet adott Krisztus Jézusban; és hosszú évszázadok óta eltervezte, hogy ebben az új életben másoknak segítsünk." (TLB fordítás).

Van egy szó is erre: szolgálat. Minden keresztyén szolgáló. Nem minden keresztyén lelkész, de minden hívőnek szolgálnia kell. Ez azt jelenti, hogy felhasználod a talentumaidat és ajándékaidat, hogy valamivel hozzájárulj az élethez, hogy adj és ne csak vegyél.

A Biblia 58 alkalommal írja: „Szeressétek egymást. Törődjetek egymással. Imádkozzatok egymásért. Biztassátok egymást. Segítsetek egymásnak. Tanácsoljátok egymást. Támogassátok egymást." és így tovább. Ez a kölcsönös szolgálat minden hívő között az Isten családjában minden hívő felé. Ez Isten szándéka.

Az igazság az, hogy szolgálni Istennek, úgy hogy másoknak szolgálunk nem mindig egyszerű. Néha el fogsz bátortalanodni. Mit tegyél, amikor meglankadsz? Emlékezz két dologra!

Először, emlékezz, hogy olyan jutalmat fogsz kapni, ami egy örökkévalóságon át tart. A Bibliában azt olvassuk, hogy Isten „nem felejti el, hogy milyen keményen dolgoztál neki, és hogyan mutattad meg az iránta való szereteted, azáltal, hogy törődtél a hívőkkel." (Zsidó 6:10a, NLT fordítás - második kiadás). Jutalmad lesz az örökkévalóságban!

A második dolog, amire emlékezned kell, hogy Isten minden apróságot fel tud használni. Semmi sem jelentéktelen az Istennek való szolgálatban. Semmi sem hiábavaló. „Mindig légy elfoglalt az Úrnak való munkával, tudván azt, hogy amit az Úrnak tesztek, semmi sem haszontalan." (1 Kor 15:58, TEV fordítás).

Beszéljetek róla:

 • Hogyan jellemeznéd magad: adsz vagy veszel az Isten családjában?
 • Gyakran miért nehéz másoknak szolgálni?
 • Mi az a látszólag kicsi vagy jelentéktelen dolog, amit Isten kért szolgálatként, ami iránt meg kell változtatnod a hozzáállásod?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.15.)

Szólj hozzá!

Isten családja segít, hogy növekedj a tanítványságban

2016. szeptember 21. 03:00 - FodorImi

„Krisztus Teste tökéletesen összeilleszkedik. Amint mindegyik rész végzi a saját feladatát, ezzel segíti a többieket a növekedésben, így az egész test egészséges, növekszik, és telve van szeretettel.” (Efézus 4:16 – NLT fordítás, 2.kiadás)

Isten nem akarja, hogy szellemi kisbaba maradj. Azt mondja: „Nőj fel! Nem akarom, hogy egész életedben szellemi csecsemő maradj! Azt akarom, hogy válj olyanná, mint Krisztus! Azt akarom, hogy növekedj!”

Azonban ezt meg kell értened: Egyedül, magad nem tudod megtenni. A kisbabák sem tudnak a maguk erejéből felnőni. Szükségük van családra. És neked is szükséged van egy szellemi családra, éppúgy, ahogy szükséged volt valaki segítségére amikor fizikailag fiatal voltál, hogy felnövekedj.

A Biblia azt mondja: „Krisztus Teste tökéletesen összeilleszkedik. Amint mindegyik rész végzi a saját feladatát, ezzel segíti a többieket a növekedésben, így az egész test egészséges, növekszik, és telve van szeretettel.” (Efézus 4:16 – NLT fordítás, 2. kiadás)

Lelkipásztorként az a feladatom, hogy biztosítsam az növekedést az emberek számára a gyülekezetünkben. Ez a feladata minden pásztornak, gyülekezeti vezetőnek, Biblia tanulmány vezetőnek, kiscsoport vezetőnek. Tény, hogy a Biblia ezt mondja ezekről az emberekről: „Az a rendeltetésük, hogy felkészítsék Isten népét a szolgálatra, és építsék Krisztus testét, míg eljutunk az érett felnőttkorra, felnövekszünk Krisztushoz, aki a minta.” (Efézus 4:12-13, GW fordítás) A Saddleback Gyülekezetben mindig ezen gondolkozunk: „Uram, hogyan segíthetjük őket a növekedésben?”

A Bibliának van egy szava erre a növekedésre. Úgy hívja, tanítványság. A tanítványság a szellemi csecsemőkortól a szellemi felnőtté válás folyamata. Azt jelent, hogy növekszel a hitedben. Erősödsz. Fejleszted az izmaidat.

Hogyan növekedhetsz tanítványként?

A Biblia elmondja az ApCsel 2:41-42, 46-ban, hogyan növekedtek az első gyülekezetben: „Azok, akik hittek … bemerítkeztek, és csatlakoztak a gyülekezethez – azon a napon mintegy 3.000 ember. A hívők mindannyian odaszánták magukat az apostolok tanítására, a közösségre, ételük megosztására (beleértve az úrvacsorát is) és az imádságra. Minden nap rendszeresen együtt dicsőítették az URat a templomban, a házaikban kis csoportokban összejöttek úrvacsorázni, és hálaadással, nagy örömmel megosztották az ételüket.” (NLT 2.kiadás / TLB fordítása)

Először hiszel. Aztán bemerítkezel. És fontos, hogy válassz egy gyülekezeti családot, vegyél részt a nagy gyülekezeti Istentiszteleten, dicsőítésben és a kiscsoportos közösségben. Tanulj a gyülekezetben a vezetőktől. Tanulj a társaidtól. Kötelezd el magad, hogy szellemileg növekedsz, mint tanítvány, mint Krisztus Testének tagja!

Beszéljetek róla

 • Mi tart vissza attól, hogy csatlakozz egy gyülekezeti családhoz?
 • Hogyan növekednél, mint tanítvány, ha csatlakoznál Krisztus Testéhez?
 • Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy más emberek szerepet játsszanak a te szellemi növekedésedben?

* (Daily Hope by Rick Warren – 2016.09.14.)

Save

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása