Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kedvesebb személlyé válni

2017. július 29. 03:00 - Erika1832

„A szeretetben nincs félelem, de a tökéletes szeretet kiűz minden félelmet." (1Ján 4:8a ESV fordítás)

kindness5.jpg

Az irgalmas szamaritánusról szóló példázatnak (Luk 15. rész) két nagyon alapvető tanulsága van a kedvességgel kapcsolatban. Ha valóban szeretnél kedvesebb ember lenni, akkor örömmel bevállalod az alábbi két dolgot:

1. Légy kész arra, hogy váratlan dolgok történnek veled. A kedvességet ugyanis nem akkor kell kifejezned mások felé, amikor azt te előre eltervezed, hanem amikor embertársainknak éppen erre van szüksége. Amikor pont ennek van itt az ideje, dobj el mindent, azaz hagyd abba, amivel éppen foglalkozol. A szeretet kifejezése gyakran kényelmetlen és a kedvesség időigényes.

Nézzük meg, hogy milyen kifogásokat mondhatott volna az irgalmas szamaritánus az út szélén fekvő sebesültnek. Mondhatta volna, hogy: „Megvannak a magam gondjai, amikkel foglalkoznom kell.” vagy „Fontos üzleti ügyeim vannak, amikkel törődnöm kell. Különben is ez már egy veszett ügy.” Bármikor, amikor kifogást keresel arra, hogy ne segíts, az ördög készen állva ott lesz, hogy adjon neked egyet. Örömmel fog adni, akár ezer kifogást, hogy miért nincs időd, energiád vagy pénzed arra, amit meg kellene tetted.

Isten szándékosan vezet sérült embereket az utadba, hogy megtanuld, hogyan légy kedvesebb. Amikor ma találkozol ezekkel a lehetőségekkel, hogyan reagálsz ezekre? Félre söpröd őket, vagy megragadod a pillanatot?

2. Késznek kell lenned a kockázat vállalására. Sokszor a saját félelmeid tartanak vissza attól, hogy kedves légy. Csak képzeld el azokat a jogos félelmeket, melyek az irgalmas szamaritánus fejében is megfordulhattak.

Mondhatta volna, hogy: „Mi van akkor, hogy segítek ennek az embernek, a rablók pedig még itt vannak a közelben”?. Napjainkban mi talán ezt mondanánk: „Mi van, ha ez az ember beperel engem?” vagy: „Mi van, ha igazán nem is tudok segíteni rajta? Nem vagyok képzett elsősegélynyújtó.” Hányszor történt már meg veled, hogy nem segítettél valakinek, mert azt gondoltad, hogy: „Nem tudom, hogy mit is mondjak?” Egy másik nagy félelem, amit nem gyakran említünk meg, az az, hogy mások fájdalmát látva, eszünbe jut a saját törékenységünk. Félünk mások fájdalmával foglalkozni, mivel attól tartunk, hogy a sajátunk is a felszínre bukkan.

De soha nem leszünk képesek igazán kimutatni kedvességünket és továbbadni Isten szeretetét a sérült embertársaink felé, amíg meg nem tanulunk túllépni a félelmeinken. A Biblia azt mondja: „A szeretetben nincs félelem, de a tökéletes szeretet kiűz minden félelmet." (1Ján 4:18a ESV fordítás).

Isten a szeretet, és valójában, ez az első, ami segít begyógyítani a saját sebeinket, hogy így be tudjuk mutatni másoknak is ezt a szeretetet. Isten szeretete az, ami, segít, hogy elhagyjuk múltbéli félelmeinket, és így tudjuk megtanulni, hogy hogyan legyünk kedvesek mások felé. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Hogyan tudod úgy alakítani a napirendedet, hogy időt szakíts rá, hogy kimutasd mások felé a kedvességedet?
• Milyen félelmeken kell túllépned ahhoz, hogy képes legyél kedvességet kimutatni mások felé?
• Légy felkészülve rá ezen a héten, hogy Isten azt akarja, hogy megmutasd a kedvességed valaki felé, aki az utadba kerül. Hogyan fogsz reagálni?

*(Daily Hope by Rich Waren, 2017.07.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása