Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bánsz a neked szolgáló emberekkel?

2024. június 30. 03:00 - daniella_89

És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük! (Lukács 6,31)

Jellemed egyik legnagyobb próbája az, hogy hogyan bánsz azokkal, akik szolgálnak neked. Nagyon sokat elárul rólad, hogy hogyan bánsz azokkal, akik valamit tesznek érted, legyen szó egy pincérről, pincérnőről, hivatalnokról, alkalmazottról, titkárról, a gyerekedről vagy akár a társadról.

Amikor még részt vettem a Saddleback gyülekezet munkatársainak kiválasztásában, gyakran elvittem a jelölteket egy étterembe, hogy lássam, hogyan viselkednek a pincérrel. Egy olyan embernek, aki ilyen helyzetben követelőzően, gorombán viselkedik, nyilvánvaló jellembeli hiányosságai vannak, amik miatt nem lett volna jó ha bekerül a munkatársaink közé.

Jézus azt mondja: „És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!” (Lukács 6,31) Talán ez a legegyszerűbb, de egyben a legfontosabb jellempróba a Bibliában.

Eric Hoffer társadalompszichológus mondta egyszer: "A gorombasággal a gyenge emberek próbálják az erő látszatát kelteni.” A gorombaság és a durvaság egyértelműen az intelligencia hiányát jelzi.

Az otthonunk a legjobb hely, ahol ezt a fontos jellempróbát gyakorolhatjuk. Több házasság ment tönkre a gorombaság, a durvaság, a követelőzés miatt, mint bármi más miatt. Amikor házassági-tanácsadással foglalkoztam, megdöbbentett, milyen apróságok ássák alá a házasságokat.

Észrevetted, hogy néha azokkal az emberekkel vagyunk a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak számunkra? Pedig az otthonunk a legbiztonságosabb hely kellene legyen: olyan, ahol kifejezhetjük érzéseinket, és gyakorolhatjuk a megbocsátást, a kegyelmet és a kedvességet. Sajnos azonban túl gyakran azt gondoljuk, hogy itt ezeket elhagyhatjuk. Ismerek embereket, akik úgy bánnak a családtagjaikkal, ahogyan egy idegennel sohasem tennék. Pedig még a családunkban is - sőt, főként a családunkban - megértőnek, és nem követelőzőnek, megbocsátónak, nem pedig hibákat felemlegetőnek kellene lennünk.

Az udvariasság a szeretet megnyilvánulása kis dolgokban. Amikor megbocsátunk, kimutatjuk megértésünket, hogy mindenhol vannak rejtett fájdalmak. Amikor kimutatjuk tiszteletünket, kedvesek vagyunk, még életünk legkisebb területein is.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért azokkal vagyunk gyakran a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak számunkra?
  • Hogyan kell gondolkozz az emberekről, ami figyelmeztet arra, hogy tisztelettel és megbocsátással bánj velük?
  • Ha a jellemedet az alapján ítélnék meg, ahogyan azokkal az emberekkel bánsz, akik neked szolgálnak, mit gondolsz, milyen értékelést kapnál?

* (Daily Hope by Rick Warren - 2024.06.23. ford.: FodorImi, Daniella_89)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása