Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szerető szív és a kemény páncél

2017. április 30. 00:00 - Anika Enikő

"Az ember bölcsessége türelmet szül; valakinek a dicsőségére vall az, ha szemet hunyunk a támadáson."  (Példabeszédek 19:11, GNT fordítás)

kezekalulfelul.jpg

A tegnapi áhítatban arról volt szó, hogy nézzünk az emberek magatartása mögött meghúzódó fájdalomra; és láttuk, hogy a sértettséget hordozó emberek sértegetnek.

Ám nem állhatunk meg itt. Meg kell tagadnunk azt, hogy támadva érezzük magunkat. Az érzelmi és a lelki érettséged nagyban attól függ, ahogyan azokkal bánsz, akik rosszul bánnak veled. Megpróbálsz bosszút állni azon, aki rosszul bánik veled? Ha megütnek, visszaütsz? Ha megsértenek, akkor visszasértesz? Ha a válaszod igen, akkor nem vagy különb náluk.

A Biblia ezt mondja:  “Vigyázz a szádra és a nyelvedre; megóvod magad sok-sok fájdalomtól.” (Példabeszédek 21:23, GNT fordítás) Amikor személyesen a kapcsolatunkat érinti, Isten azt mondja: “ Ne bántódj meg oly könnyen; tanuld meg túltenni magad rajta.”

Eképpen imádkozz: “Istenem, adj nekem szerető szívet és kemény páncélt.” A legtöbbünk pont az ellenkezője vagyunk; vékony a páncélunk és kemény a szívünk.

Amikor valaki faragatlan veled, behúz eléd az úton, vagy goromba veled, ne hagyd hogy zavarjon az ilyen; ne válj kedvetlenné ezek miatt; hisz tudod, hogy az illetőnek csupán rossz napja van. Vastagabb páncélt kell növesztened ezekhez

A Biblia ezt mondja: ‘Az ember bölcsessége türelmet szül; valakinek a dicsőségére vall az, ha szemet hunyunk a támadáson.’  (Példabeszédek 19:11) Amikor megérted, az emberek háttérben húzódó dolgait és a jelenlegi körülményekhez, akkor könnyebb kegyelmesnek lenni hozzájuk

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan lehetsz megértéssel egy ember felé, akinek ismered a háttér körülményeit és ez hogyan segít neked abban, hogy ne érezd magad megsértve oly könnyedén?
 • Mit ért a Biblia ez alatt: "Az ember bölcsessége türelmet szül; valakinek a dicsőségére vall az, ha szemet hunyunk a támadáson." (Példabeszédek 19:11)

 

* ( Daily Hope By Rick Warren, 2017.04.23 )

Szólj hozzá!

Nézz a magatartásuk mögé azoknak, akik bosszantanak

2017. április 29. 03:00 - Anika Enikő

"Amikor a bolond bosszúságra gerjed, azt azonnal kimutatja. Az okos ember nem vesz tudomást a sértésről."(Példabeszédek 12:16, GNT fordítás)

lonely-604086_1920.jpg

Mindannyiunk  életében vannak olyan emberek, akiket nagyon nehéz elviselni. Én csak úgy hívom őket, hogy EKSZ emberek, vagyis Extra Kegyelemre Szoruló emberek. De gondoltál már valaha arra, hogy Isten azért teszi őket az életedbe, hogy a Mennybe már "csiszoltan" érkezz? Lehet, hogy bosszúságot vagy fájdalmat okoznak, de Isten arra használja őket, hogy csiszolja általuk a jellemedet.

Vannak olyan EKSZ emberek, akik kevésbé irritálóak, például a gyors sávban egyszerűen csak lassan hajtanak. Más EKSZ-ek sokkal nagyobb kihívást jelentenek a számunkra, például azok, akik a hátsó ülésről próbálják megmondani neked, hogyan vezess.

Aztán vannak olyan EKSZ emberek is, akik kimondottan nehéz esetek, például soha nem köszönnek meg semmit, gorombák, negatívak és követelőzők, néha megaláznak, és mindig mindent kifogásolnak. Semmi nem jó nekik, bármennyire is igyekszel. Bármit teszel, nekik semmi sem elég jó.

De akkor mit kezdjünk ezekkel az emberekkel? Hogyan lehetünk irgalmasok irányukban, amikor inkább elküldenénk őket valahová? Az elkövetkező 6 üzenetben 6 fontos dolgot fogok megosztani arról, hogy hogyan viszonyuljunk ezekhez az emberekhez és hogyan mutassunk megértést irántuk.

Először is, nézz a viselkedésük mögé. Amikor olyan emberekkel állsz szemben, akik megsértenek vagy bosszantanak, akkor ne a viselkedésükre nézz, hanem a mögötte lévő fájdalomra. Amikor az emberek másoknak fájdalmat okoznak, azt azért teszik, mert belül nekik is fáj valami. Tele vannak félelmekkel és bizonytalansággal. Elképzelhető, hogy fájdalmas múlt van mögöttük, vagy valami olyan nehéz problémával küzdenek, amiről te nem tudsz.

Meg kell kérdezned magadtól, hogy vajon miért viselkedik így az az ember. Miért ilyen kimért vagy bántó a viselkedése? Túl van esetleg éppen egy veszekedésen a férjével vagy a feleségével? Vajon nincs valami gond a gyerekeivel? Talán anyagi gondokkal küzd? Vagy egészségügyi problémái lehetnek? Mi az a tövis az életében, ami miatt olyan bántóan viselkedik mindenkivel maga körül?

Nézz a viselkedésük mögé, vedd észre a fájdalmát és próbáld megérteni őt.

A Biblia azt mondja: “Amikor a bolond bosszúságra gerjed, azt azonnal kimutatja. Az okos ember nem vesz tudomást a sértésről.” (Példabeszédek 12:16, GNT fordítás) A bölcs ember miért nem vesz tudomást arról, ha megbántják? Azért, mert túl tud nézni a másik ember magatartásán, és képes meglátni, hogy valami fáj neki. Amikor megérted egy másik ember fájdalmát, az segít abban, hogy türelemmel válaszolj és türelemmel légy az illető felé.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan viszonyulsz a saját környezetedben lévő EKSZ emberekhez?
 • Mit fedeztél fel, amikor valakinek a magatartása mögé néztél?
 • Hogyan befolyásolja a saját fájdalmad a magatartásodat?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.22.)

Szólj hozzá!

Az igazi gondoskodás: áldozatvállalás bármi áron

2017. április 28. 03:00 - Szíj Melinda

„Tápláld az éhezőt, és segítsd a bajba jutottakat! Akkor világosságod majd kiragyog a sötétségből, és a téged övező sötétség oly fénylővé lesz, mint a delelő Nap. Az Úr vezet majd szüntelen; vizet ad, amikor kiszáradsz, és megújítja erődet. Olyan leszel, mint egy jól öntözött kert, mint egy örökké patakzó forrás” (Ézsaiás 58:10-11 NLT-fordítás, második kiadás).

good_samaritan.jpg

Az irgalmasság és együttérzés ott kezdődik, hogy meglátjuk a szükséget, együtt érzünk mások fájdalmával, majd ez cselekvésre indít minket. Az irgalmas szamaritánus hozzáállása mindezt jól példázza, amikor segítségére sietett a sebesült embernek. Ám az irgalmasság és együttérzés gyakorlásával kapcsolatban van még egy negyedik, nagyon fontos tényező, amelyet ő sem hagyott figyelmen kívül.

Áldozatot kell hoznod, kerül amibe kerül.

A szívességnek mindig ára van, és a szolgálattétel mindig áldozatvállalással jár. Ha irgalmasságot és együttérzést akarunk tanúsítani, az rendszerint megkívánja, hogy időt, energiát, pénzt vagy akár hírnevet áldozzunk rá. Példának okáért a szamaritánus elvitte egy fogadóba a sebesült embert. Feltehetően nagy utat kellett megtennie, mert felrakta az embert a szamarára. Egész éjszaka vigyázott rá, gondoskodott róla, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben, és ráadásul még a számláját is kifizette – mindezt a saját maga költségére. Nem csak egyszerűen "kihívta az illetékes hatóságot", hanem elkövetett minden tőle telhetőt, hogy segítsen. És mi haszna származott abból, hogy segített? Semmi. Egyszerűen csak szeretetből tette. És ez az, amit Isten is kér tőlünk.

Ha irgalmas vagy és segítesz másokon, az számodra is áldozatvállalással jár. Időt, pénzt kell rá áldoznod, esetleg még egy emberi kapcsolatot is. De az az irgalmasság és együttérzés, amiért nem kell nagy áldozatot hozni, nem is ér sokat.

Isten azonban megígéri, hogy ha segítesz a bajba jutott embereken és azt adod, amid van, akkor Ő meg fog áldani ezért. A Biblia így fogalmaz: „Tápláld az éhezőt és segítsd a bajba jutottakat! Akkor világosságod majd kiragyog a sötétségből, és a téged övező sötétség oly fénylővé lesz, mint a delelő Nap. Az Úr vezet majd szüntelen; vizet ad, amikor kiszáradsz, és megújítja erődet. Olyan leszel, mint egy jól öntözött kert, mint egy örökké patakzó forrás” (Ézsaiás 58:10-11 NLT-fordítás, második kiadás).

Más szavakkal: kerüljön bármibe is, hogy irgalmasságot és együttérzést tanúsítasz, az mindig megéri.

Ebben biztos lehetsz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Hozzatok fel példát egy olyan személyre, aki könyörületességet és együttérzést tanúsított valaki iránt. Milyen áldozatot kívánt ez meg tőle?
 • Amikor fontolóra veszed, hogy segíts valakinek, mi az az ár, ami miatt leginkább aggódsz, hogy ki kell majd fizetned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.21.)

Szólj hozzá!

Amikor szükség van rád, azonnal cselekedj

2017. április 27. 03:00 - csmsdvd

„Ne menj el senki mellett, aki megérdemli a segítséget; a te kezed Isten keze annak az embernek a számára. Ne mondd embertársadnak „Talán majd máskor...” vagy „Majd holnap kérj inkább...”, ha a pénz ott van a zsebedben.”  (Péld 3:27-28, MSG fordítás)

 Az utóbbi napokban azzal foglalkoztunk, hogy az irgalmas szamaritánus példázata hogyan tanít minket arra, hogy együttérzést tanúsítsunk azok iránt, akiknek valami fájdalom vagy probléma van az életében. Láttuk azt, hogy fontos meglátnunk a saját környezetünkben a szükségeket és együtt kell éreznünk mások fájdalmával.

 Az irgalmas szamaritánus példázata ugyanakkor arra is tanít, hogy az előttünk lévő lehetőséget mindig meg kell ragadnunk az adott pillanatban.

 Ne várj, ne késlekedj és ne halogass. Tedd meg, amit meg tudsz tenni ott és akkor. A szeretetet nem annyira érzelemmel, mint inkább cselekedettel mutatjuk ki. A szamaritánus is cselekedett és tett valamit: lehajolt a sérült emberhez. Nem „magas lóról” szólt hozzá. Amikor pedig segített, azt használta, amije volt: bort, hogy fertőtlenítse a sebet, és olajat, hogy bekenje és gyógyítsa azt. Akkor és ott ez volt a lehető legjobb gyógymód. Emellett a szamaritánus valószínűleg a saját ruháját használta, hogy bekötözze a férfi sebét. Végtére is, nem volt orvos és nem volt nála orvosi felszerelés. Ő csak egyszerűen segített a másik embernek, és azzal szolgált, amije éppen volt.

 A Biblia ezt mondja a Példabeszédek könyvének 3:27-28 verseiben: „Ne menj el senki mellett, aki megérdemli a segítséget;  a te kezed Isten keze annak az embernek a számára. Ne mondd embertársadnak „Talán majd máskor...” vagy „Majd holnap kérj inkább...”, ha a pénz ott van a zsebedben.”  (MSG ford.) 

Ne várj jobb alkalomra. Amikor Isten szól hozzád, hogy szolgálj valaki felé, tedd meg azonnal. Amikor látsz egy szükséget, töltsd be azt akkor és ott.

 Ahhoz, hogy meg tudd ragadni a lehetőséget, néha bizony kockázatot kell vállalnod. Vállalnod kell, hogy esetleg valami váratlan helyzet áll elő. Ha segíteni akarsz valakinek, néha a saját félelmeiddel is szembe kell menned. Próbáld elképzelni, mitől tarthatott a szamaritánus. Eszébe juthatott például, hogy „Mi van, ha a rablók még a környéken vannak?...  Mi van, ha az egész csak egy csapda?... Mi van, ha visszautasítják a segítségemet?... Mi van, ha nem tudok rajta segíteni?” Nagyon gyakran más ember fájdalmában és  elesettségében azért nem szeretnénk részt vállalni, mert azok – legyünk őszinték – a sajátunkra emlékeztetnek. De az együttérzés és az irgalom a félelem ellenére is cselekszik.

 Az együttérzés és az irgalom megérinti az érinthetetlent és szereti a szerethetetlent.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Miért nem ragadjuk meg néha az alkalmat, hogy segítsünk egy rászoruló emberen?
 • Milyen dolgoknak vagy kockázatoknak lehetünk kitéve, amikor másokon segítünk?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.20.)

Szólj hozzá!

Nyisd ki a füled és érezz együtt másokkal

2017. április 26. 03:00 - K. Juc

empathy.jpg

„(Isten) megvigasztal bennünket minden nehézségben, hogy mi is meg tudjunk vigasztalni másokat. Amikor bajba kerülnek, képesek leszünk ugyanúgy megvigasztalni őket, ahogyan korábban Isten is bennünket.” (2 Korintus 1:4, NLT fordítás)

Az irgalmas szamaritánus történetében Jézus nagyon jó példát ad arra, hogyan lehetünk irgalmasok és együttérzők. A szamaritánus is legalább négy dolgot tett, amivel ezt kimutatta. A tegnapi üzenetben már láthattuk, mennyire fontos, hogy meglássuk mások szükségeit. 

De nem állhatunk meg itt együtt is kell éreznünk mások fájdalmával. A Bibliában a Lukács 10:33 szerint a szamaritánus megsajnálta a sebesültet, amikor meglátta.

A szemeddel látod meg mások fájdalmát, de a füleddel tudsz együttérezni. Néha azzal segítesz valakinek a legtöbbet, ha végighallgatod, mert minden szükség hátterében egy történet van. Az irgalmas szamaritánus történetében a pap észrevette a férfit és látta, hogy segítségre van szüksége, de hogy mi történt előtte vele az úton, arról semmit sem tudott. Talán feltételezte, hogy saját hibájából került bajba, vagy talán elkönyvelte magában, hogy nem kellett volna ennyire felelőtlennek lennie. Esetleg kigondolt különböző történeteket vagy kifogásokat, hogy miért ne segítsen rajta, csak mert nem akart időt szánni rá, hogy kiderítse az igazságot. 

De a Galata 6:2 arra szólít fel, hogy „Hajoljatok le az elnyomottakhoz és segítsetek rajtuk! Vállaljatok magatokra a terhükből és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (MSG fordítás) Mi Krisztus törvénye? Szeresd Istent és szeresd embertársadat! 

Lehet, hogy még sosem gondoltál erre, de Isten azért engedett meg bizonyos nehézségeket az életedben, hogy képes legyél együttérezni a körülötted élőkkel és tudj szolgálni feléjük. A Biblia szerint:

„(Isten) megvigasztal bennünket minden nehézségben, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat. Amikor ők kerülnek bajba, képesek leszünk ugyanúgy megvigasztalni őket, ahogy Isten korábban bennünket.” (2 Korintus 1:4, NLT, második kiadás)

Gondolj vissza azokra az időszakokra az életedben, amikor Isten megvigasztalt téged. Kinek tudod továbbadni ezt az áldást?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Szerinted hogyan tudja Isten felhasználni a küzdelmeidet, hogy másokon segítsen?
 • Mit jelent az, hogy megosztjuk egymással a terheinket és "egymás terheit hordozzuk"?
 • Hogyan tudsz szolgálni valaki felé azzal, hogy meghallgatod? Miért ellentétes ez korunk kultúrájával és a mai közgondolkodással?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása