Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vess ma, majd várd türelemmel az aratást

2018. július 28. 03:00 - Anika Enikő

„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.” (Galata 6:9)

A vetés ideje most van.

Beszélgetek emberekkel és mindig ezt mondogatják: „Egy napon majd ezt vagy azt fogják tenni…” Egy napon majd többet fognak szolgálni; vagy majd akkor ha nyugdíjba vonulnak; vagy ha majd fizetésemelést kapnak; egy napon majd többet fognak adakozni.

„Egy napon majd” azt jelenti, hogy semmikor. Ne várj arra, hogy a dolgok jobbá váljanak; most kezdj el vetni. Hogy miért? Azért, mert mihamarabb vetsz, annál hosszabb ideig fogod az aratást élvezni az életedben.

Ám az aratás nem mindig a te idődben jelentkezik. Mindig van várakozás a vetés és az aratás között. Egyik évszakban vetsz, a másikban pedig aratsz.

Türelmesnek kell lenned, és nem feladni!

Isten Királysága is ezen elv szerint működik. A Márk 4:26- 28-ban Jézus a következőket mondja: „Isten Királysága hasonlít a gabonaföld műveléséhez. A földműves először kimegy a földjére magot vetni. Azután telnek-múlnak a napok, és a magok kicsíráznak, a növény pedig növekszik, senki sem tudja, hogyan. Igen, a növények először szárat növesztenek, azután kalászt hoznak, végül szemeket nevelnek a kalászban.”

Az eredmény meg fog jönni, ám lassan, és ez része a folyamatnak. És mivel időbe kerül, a Galáta 6:9 így bíztat: „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.”

Dönts úgy, hogy elfeledkezel a tavalyi terméskiesésről és ehelyett az életedben bekövetkező hosszútávú aratásra összpontosítasz. Pénzügyileg sem egyik napról a másikra jutottál el oda, ahol ma vagy. Időbe került elrontani a dolgokat és az is időbe kerül, hogy minden egybe és összeálljon. Mindig van késés a vetés és a betakarítás között.

A Biblia ezt mondja a Zsoltárok 126:5-6 verseiben: „Akik sírva vetik a magot, örvendezve aratnak.  Aki sírva indul, mikor vetőmagját viszi, ujjongva érkezzék, ha kévéit hozza!” (GNT fordítás).

Miért kell gyászolni? Elveszítetted a munkádat? Betegség gyötör? Elhunyt egyik szeretted? Elvitte a bank a megtakarításodat? Talán elvesztetted a nyugdíjaid felét az elmúlt években? Elvesztetted az álmod?

A gyász rendben van; a nyögés viszont nem. A nyögés helyett magot kell vetned, mert amiből több kell, abból kell odaadnod.

Ma van a vetésnek a napja

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha módodban állna fiatalabb énednek az anyagiakra nézve tanácsot adni, akkor mi lenne az? Mi tanulhatsz meg anyagi hibáidból, amiket a mostani helyzetedre alkalmazhatsz?
  • Ha fel tudnád oldani a múltbéli hibákat és pénzügyi kudarcaidat, mit tennél az anyagi előremeneteledért?
  • Miből szeretnél többet az életedben? Hogyan vethetnéd el ennek a magját és adhatnád meg magad ennek ma, azért, hogy egy napon a meglegyen az aratás?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.21)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása