Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcsek kerülik a veszekedést

2018. december 15. 03:00 - Mate Cseri

"De a bölcsesség, mely a mennyből származik, először is tiszta; azután békeszerető, szerény, engedékeny, tele van irgalommal és jó gyümölccsel, nem ítélkezik és nincs benne tettetés." (Jakab 3:17, NIV fordítás)

solomon_s_wisdom_lds.jpg

Találkoztál már valakivel, aki állandóan veszekszik és alig várja, hogy az élő fába is beleköthessen? Hallottam egy fickóról, akinek annyira feküdt a vita, hogy csak olyan ételt fogyasztott, ami megfeküdte a gyomrát...

A bölcsek azon dolgoznak, hogy fenntartsák az összhangot. A Jakab 3:17 szerint az igaz bölcsesség békeszerető. A bölcs ember nem váltja ki mások haragját. Az Írás azt is mondja a Példabeszédek 20:3-ban, hogy "A balga bármelyik veszekedésbe beleártja magát, becsülendő ezektől távol maradni."

Csak akkor lehet kimaradni a veszekedésekből, ha tudja az ember, hogy mi vezet el odáig. Íme a veszekedések három oka:

Hasonlítgatás. Szoktál hallani ilyesmi frázisokat, hogy "Épp olyan vagy, mint...", vagy: "Miért nem vagy te is inkább olyan, mint...", vagy: "Ennyi idősen én már ..."? Ezek felérnek egy hadüzenettel.

Ítélkezés. A bűntudatra alapoz: "A te hibád.", "Szégyelld magad!", "Tipikus!", "Te sosem!" "Igazán illett volna...", vagy "Nem szabadott volna...", ezek olyan frázisok, amelyek nem viszik előre az ügyet. Valaki azt mondta: "Egy házasságot sok kis kapavágással lehet elkaparni." Ugyanezt lehet mondani bármilyen egyéb kapcsolatról.

Ellenkezés. William James (1842-1910, amerikai pszichológus - a ford.) mondta: "A bölcsesség titka: tudni, mi felett hunyjak szemet." Meg kell tanulnod elengedni! Bizonyos dolgokért egyszerűen nem éri meg küzdeni.

Ha bölcs akarsz lenni kapcsolataidban, ne váltsd ki mások dühét. "A bölcs türtőzteti magát. Tudja, hogy a harag hibákat okoz." (Példabeszédek 14:29, TLB fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor használtad utoljára a mai áhítatban idézett frázisokat? Mi volt a hatása?
  • Mi az a kis bosszúság egy kapcsolatban, ami fölött szemet tudnál hunyni?
  • Azon felül, hogy a veszekedések három okát elkerülöd, hogyan tudnál tevékenyen dolgozni azon, hogy fenntartsd az összhangot kapcsolataidban?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.05.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása